PDA

Zobacz pełną wersję : Obchodzenie sie Eosem 33

Lustmord
25-09-2008, 12:18
Witam, jestem tu nowy wiec sie przedstawie czesć Lustmord jestem.

Mam takie pytanie,
zakupiłem Canona eosa33. Wszystko fajnie, od razu mi przyrósł do ręki.
Zastanawiam sie tylko na czułością tego sprzetu. Robie też foty na Zenitach (ZSRR) a to inny sprzet, metalowy.
Nie wiem czy lekkie stuknięcie , czy jakies inne wibracje mogą popsuc ten aparat.

Prosze o odpowiedz kogos kto moze cos konstruktywnego powiedziec w tej materii.
Pozdrawiam,.

schabu
25-09-2008, 12:47
sprzęt ma pracować, więc się nie martw - przy normalnym użytkowaniu nic się nie stanie.

XLesio
25-09-2008, 14:21
W takim razie wypowiem się jako zadowolony użytkownik Eosa 30. - Zdarzyło mi się do tej pory dwukrotnie "zgubić" body. Raz z dosyć wysoka (mam 2 metry wzrostu :mrgreen:), ale na szczęście na trawę, a drugi raz z pół metra, ale na twardą terakotę. Efekt - po zielonym defektów brak, a na terakocie pękniety zatrzask zamknięcia puszki (przeciążenie otworzyło ja "siłowo", wyłamując przy okazji haczyk). Wniosek - gdyby to była np. 300 ka, rozpadłaby się w drobny mak.

Eos 30/33 na pewno nie jest tak pancerny jak zenit, czy Canonowa Jedynka - ale wytrzyma naprawdę sporo :)
(Zaznaczę, że jako posiadacz kilku korpusów mam bardzo 'użytkowe' podejście do sprzętu ;))

mate00sh
25-09-2008, 14:34
Naprawiałeś ten zatrzask? Jeżeli tak to jaki koszt? Bo mi ostatnio stiostra upadła 50E na podłogę i mam to samo...

A żeby nie było tak zupełnie OT. 'Obijałem' wiele puszek Canona (od 500N do 40D). Na razie tylko ten zatrzask w 50tce. To są solidne aparaty, mimo, że niektóre na takie nie wyglądają. 30tka raczej Ci się zbyt szybko nie rozpadnie, chyba, że będziesz nią gwoździe wbijać:)

Paenka
25-09-2008, 14:47
ja mam 33 od hmm....6 lat i ani razu nie siadł :D mimo, że woże go w tę i na zad w torbie przyczepionej do bagażnika rowerowego, czesto ląduje gdzieś w polu, potykam sie nie rzadko o niego i działa :D myślę, że można nim się spokojnie bronić jakb co i tez powinien działać :p ale nie biorę odpowiedzialności za moje słowa :D

XLesio
25-09-2008, 16:32
Naprawiałeś ten zatrzask?

Wejdź w wątek na temat kosztów serwisu z Żytniej :)

1. Wymiana u chłopaków na Tamce (wawa) - 100 PLN + vat i 1.5 miesiąca oczekiwania na część from Japan
2. Sugerowana cena przy kontuarze na Żytniej - 80-90 brutto i tydzień czekania.
3. Finalnie i po wycenie na Żytniej - ok 65 brutto, i trzeciego dnia miałem do odbioru.

;)

mate00sh
25-09-2008, 16:40
To ja w takim razie na Żytnią się wybiorę, bo żal mi tej puchy (choć już trochę leży nieużywana).

Lustmord
25-09-2008, 20:00
Dziękuje za taki odzew. Cieszę sie ze nie zotsał pominięty.
Fajnie tu u Was, czyli co namiot mogę rozbijać i podchodzę do ogniska.
Pozdrawiam.

XLesio
29-09-2008, 08:33
Tylko nie rozbij za blisko, bo można sobie przytopić ;)

edit:
PS - a odzew byłby większy gdybyś pytał o cyfrę. Niestety analogowcy to wymierający gatunek, i z każdym dniem nas coraz mniej :mrgreen:

januszP.
29-09-2008, 09:04
Może nie można wbijać gwoździ jak Zenitem ale "krzepy" jemu nie brak. Mi fiknął raz na podłogę (z ok. 100cm)i nic się nie stało! Bardzo dobry sprzęt.!

mxw
01-10-2008, 20:54
Może nie można wbijać gwoździ jak Zenitem ale "krzepy" jemu nie brak.
he, he, nie wiem skąd te obiegowe opinie, ale miałem (mam) kilka plastikowych canonów i nic nigdy im się nie stało, a lekko ich nie traktuję. jedyne straty to odpadające/gubiące się gumki na okularze wizjera.

natomiast przy kilku zenitach, które miałem, ciągle coś się psuło. zenitem E faktycznie próbowałem coś wbić i od razu poleciały jakieś śrubki wewnątrz (musiałem rozebrać dół i poskładać, ale kilka śrubek i tak mi zostało). zenit 12XP zaliczył lekkie puknięcie o skałkę (dyndał mi na szyi) i od razu miał wgniota na pryzmacie i krzywy obraz na matówce. o problemach z bateriami nie wspominam. do tego dochodzi jeszcze kultowy łomo kompakt - jest (do dzisiaj) tak naoliwiony (fabrycznie), że nie otwiera mu się migawka (skleja się) i przed każdym zdjęciem trzeba nim mocno walnąć, żeby się rozkleiła.

dlatego wracając do tematu wątku: bierz canona i się nie bój - jeżeli zenita nie popsułeś, to eosa tym bardziej nie uszkodzisz! 8-)