Zobacz pełną wersję : Zmiania ostrosci.
Takie troche głupie pytanie ale wole wiedzieć. Czy może coś sie zwalić w obiektywie jeśli będzie sie ręcznie zmieniało ostrosc z włączonym trybem AF??
to zależy do silnika AF, niektóre canony można ręcznie "kręcić" nawet podczas pracy AF.
KuchateK
15-06-2005, 04:19
Konkretnie to USM z funkcja FTM (full time manual).
A jak bedziesz krecil to mozesz jeszcze ukrecic pare zebow na jednej z plastikowych zebatek. O silnik bym sie tak nie martwil.
no to dobrze ze sie spytałem. Dzięki
Artur Lewandowski
15-06-2005, 09:02
Możesz uszkodzić silnik AF.
A jak to się ma w przypadku L które masz w stopce ?? Mozna czy nie można?? bo zasiałeś mi teraz ziarno niepewności.
DoMiNiQuE
15-06-2005, 09:09
A jak to się ma w przypadku L które masz w stopce ?? Mozna czy nie można?? bo zasiałeś mi teraz ziarno niepewności.
Lki (przynajmniej te Twoje) posiadaja FT-M wiec mozesz smialo krecic do woli ;)
Artur Lewandowski
15-06-2005, 09:24
O proszę, masz (i ja też) konstruktywną odpowiedź. :grin:
Zawsze lepiej się upewnić u kilku źródeł. Gracjas.
mmsza: NIE ROB tego w Tamronie! On nie ma FTM i mozesz zepsuc :?
Silent Planet
15-06-2005, 23:37
A ja tam od lat przeostrzam w 90-300 w trybie AF i siakoś nic się jeszcze nie stało... jakie zębatki, co ukręcić?
Eeeee tam...
gratulujemy - nie pomyslu, a szczescia :mrgreen:
a innych odsylamy do instrukcji
Tak przy okazji to np. EF 28/2.8, konstrukcja jakby nie było sprzed kilkunastu lat, ma w trybie AF pierścień ostrości rozprzężony od silnika, można kręcić do woli...
Jak ktoś chce, to umie ;-)
DoMiNiQuE
16-06-2005, 09:09
Tak przy okazji to np. EF 28/2.8, konstrukcja jakby nie było sprzed kilkunastu lat, ma w trybie AF pierścień ostrości rozprzężony od silnika, można kręcić do woli...
50/1.8 v1 tez tak ma ;)
Że o Tokinach nawet nie wspomnę ;-)