PDA

Zobacz pełną wersję : Irytujący dźwięk przy czyszczeniu matrycy

michal_b
22-09-2008, 20:23
Posiadam canona 40d. od prawie poczatku zauwazylem ze przy wlaczaniu i wylaczaniu czyszczenie matrycy popiskuje. ciezko opisac ten dzwiek bo przy minimalnym szmerze jest on nieslyszalny natomiast w zupelnej ciszy slysze lekkie piski.. czy to normalne? jesli nie to co sie dzieje i jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje:).

Hellfire
22-09-2008, 20:30
Nalej oleju na matryce, powinno ustać! Kurde ja mam frontfocus w 50mm i martwe piksele na wyświetlaczu i sie tym nie przejmuje. Czy czyszczenie matrycy, które trwa koło 1 sekundy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu na prawdę może irytować? Jak sąsiad spuszcza wodę w kiblu to też Cię to irytuje? No ludzie, bądźcie poważni!

beachcomber
22-09-2008, 20:33
Posiadam canona 40d. od prawie poczatku zauwazylem ze przy wlaczaniu i wylaczaniu czyszczenie matrycy popiskuje. ciezko opisac ten dzwiek bo przy minimalnym szmerze jest on nieslyszalny natomiast w zupelnej ciszy slysze lekkie piski.. czy to normalne? jesli nie to co sie dzieje i jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje:).

to zdecydowanie normalne - w tym czasie aparat czysci matryce, chyba ultradzwiekami. nie przejmuj sie tym

Kubaman
22-09-2008, 20:38
jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje:).
wyłączyć

michal_b
22-09-2008, 21:07
wyłączyć
przez to rozumiem ze te piski to normalna sprawa? bodajze w 400d mojego kumpla nic takiego sie nei dzieje. z tego co sie przysluchiwal ;).

Hellfire
22-09-2008, 21:08
Tak, to najnormalniejsza sprawa! Rób zdjęcia (jak najlepsze!) i nie przejmuj się pierdołami :)

michal_b
22-09-2008, 21:16
heh, dzieki :) wiesz aparat mam od niedawna wiec wole wiedziec czy wszystko gra :). przy okazji widze ze ownlogujesz. ja tyz:

http://bach.ownlog.com

zapraszam! ;).

Max78
23-09-2008, 08:32
heh... Hellfire - masz sluch lepszy niz wiekszosc ludzi? ;)

Hellfire
23-09-2008, 12:08
Swego czasu byłem bębniarzem w metalowej kapeli więc wierz mi, że na pewno dzięki temu trochę słuchu straciłem. Teraz na szczęście oczy są ważniejsze, które jak na razie funkcjonują bez zarzutu.

Bahrd
23-09-2008, 13:01
Ciekawe, że w MkIII, przed ostatnią aktualizacją oprogramowania, było słychać popiskiwanie podczas czyszczenia (pies się wkurzał), a teraz nie (już nie szczeka) ;)
Nie wiem jak z nietoperzami...

Mechanick
23-09-2008, 16:54

Ło matko... to ty ultradźwięki słyszysz?
:)

michal_b
23-09-2008, 19:48
no i własnie o to chodzi ze slysze wyrazne piski :) a ultradzwieki to napewno nie sa, wiec stad moje pytanie ;).

Bahrd
23-09-2008, 21:09
no i własnie o to chodzi ze slysze wyrazne piski :) a ultradzwieki to napewno nie sa, wiec stad moje pytanie ;).

Słyszysz pewnie "dudnienia" (wypadkowe ultradźwięków o przesuwających się fazach/zmieniającej częstotliwości), które rezonują z elementami mechanicznymi - to nie jest usterka, ale świadczy o nie całkiem precyzyjnym montażu - ot, taka robocza hipoteza.
Jak wspomniałem w Mk III już tego nie ma - być może w FW zmienili częstotliwości i rezonans się już nie pojawia.