PDA

Zobacz pełną wersję : 5D. Spust nie wyzwala migawki.

Jaqbowski
21-09-2008, 15:30
Witam. W moim 5D ostatnio pojawiło się zjawisko, że raz na jakiś czas spust nie wyzwala migawki. Dotyczy to zarówno spustu w body jak i w gripie. Aparat ustawia i potwierdza ostrość ale nie wyzwala migawki. Sytuacja taka zdażyła mi się już 4 razy , w odstępie kilkuset zdjęć. Za pierwszym razem sprawa wróciła do normy po ON/OFF aparatu ale później pomagało tylko odkręcenie gripa (oryginalnego) z bateriami (też oryginały) . Błąd ten nie zaistniał też po zmianie obiektywu, tylko w dłuższej serii pracowałem z jednym szkłem. No i raz zawiesił się przy stałce canona, a innym razem prze zoomie Tamrona. Wina szkieł więc raczej odpada.
Jest ta paskudna kategoria usterek , bo nie bardzo nadaje się do odsyłania do serwisu a jednak powoduje całkowity brak zaufania do sprzętu i kiepski komfort pracy. Czy ktoś miał/ma podobny przypadek, i czy macie pomysł co może być tego przyczyną?

himi
21-09-2008, 15:35
Obawiam się, źe jedynie serwis. Polecam ci W. Bykowskiego w Wawie, sporo tańszy od Żytniej, a jak trzeba to sam leci do nich po konsultacje.

xc70
15-10-2009, 10:50
Witam,
mam identyczny problem do opisanego powyżej z tym że w d40. Czy udało ci się ustalić przyczynę?

czerwiniak
15-10-2009, 20:35
...........u mnie w 5D skończyło się wymianą spustu migawki.

Vitez
15-10-2009, 22:09
Witam,
mam identyczny problem do opisanego powyżej z tym że w d40. Czy udało ci się ustalić przyczynę?

Pytania o D40 sugeruję zadawać na forum Nikona bo to model aparatu tej firmy :roll: .
Canon ma 40D.
Na marudzenie "a co to za różnica" odpowiadam że taka jak pomiędzy Volkswagenem a Wagenvolksem :roll: .

merger
16-10-2009, 12:07
ile taka wymiana spustu kosztowala?