Zobacz pełną wersję : PowerShot S2IS - padł :(
Witam wszystkim forumowiczów, to mój pierwszy post na forum (dziwne, że dopiero teraz je znalazłem, skoro użytkownikiem canonów jest od 6lat).
Mam problem z moim S2IS, który mam już 4lata. W czasie wyjazdu na urlop wyciągam aparat z torby, odpalam i coś nie tak... LCD czarny, celownik optyczny - czarno, nie ma żadnego podglądu.
Obiektyw wysuwa się normalnie, zdjęcie robi, ale nic na nim nie ma, jakby matryca była zasłonięta??
Miał ktoś podobny problem? albo coś z obiektywem, albo matrycą.
Dodam tylko, że jak włoży się zapełnioną kartę, to podgląd foto jest normalnie.
Czy jedynym wyjściem jest odesłanie do serwisu?
Pozdrawiam,
Kris3k
Czy jedynym wyjściem jest odesłanie do serwisu?
Tak, prawdopodobnie padła wadliwa matryca firmy - a jakże by inaczej Sony - standardowo Canon wymienia taki szmelc na nowszy model. Odeślij do serwisu na żytniej (adres na stronie www), powinni ci przysłać S5 IS
stdanielo
21-09-2008, 10:11
nie napalaj się na wymianę, bo jesteś już 2 lata po gwarancji
Odkopałem starsze posty na ten temat... pytanie tylko, czy ze strony Canona coś się zmieniło? w sensie, czy uznali to za wadę fabryczną i naprawiają za darmo, czy nadal trzeba słono płacić? bo jeżeli tak, to wolę podjechać do serwisu w Katowicach o którym ktoś w starszym temacie wspominał.
Czy ktoś zna jakiś magiczny sposób na dodzwonienie się do serwisu na Żytnią?
2 dzień próbuje i porażka albo zajęte 75% czasu, albo nie odbierają....
Czy ktoś zna jakiś magiczny sposób na dodzwonienie się do serwisu na Żytnią?
2 dzień próbuje i porażka albo zajęte 75% czasu, albo nie odbierają....
Próbowałem kiedyś 6 dni :mrgreen:
Polecam @ choć i ten ma u nich konkretnego laga ;)
problem masz z matryca (w S2 malo kiedy) albo z migawka
zajrzyj w obiektyw i sprobuj zrobic zdjecie a bedziesz widzial czy migawka pracuje (widac dostc wyraznie zamykanie sie i otwieranie)
z tego co wiem matryce wymieniaja za free nawet po gwarancji z tym ze to trwa ok 4 tygodni
Anaconda
26-09-2008, 01:03
problem masz z matryca (w S2 malo kiedy) albo z migawka
zajrzyj w obiektyw i sprobuj zrobic zdjecie a bedziesz widzial czy migawka pracuje (widac dostc wyraznie zamykanie sie i otwieranie)
z tego co wiem matryce wymieniaja za free nawet po gwarancji z tym ze to trwa ok 4 tygodni
Mam dokładnie ten sam problem co Kris3k, tyle że wystąpił jakieś 3 miesiące temu. Olałem sprawę ponieważ już po gwarancji rok i pewnie musiałbym przepłacić za naprawę. A tu taka niespodzianka tylko że problem w tym że migawka nie pracuje. Jak robię zdjęcie nic sie nie zamyka i nie otwiera :/ Ciemność widzę :(
DeMarcus
18-10-2008, 22:37
Mam dokładnie ten sam problem co Kris3k, tyle że wystąpił jakieś 3 miesiące temu. Olałem sprawę ponieważ już po gwarancji rok i pewnie musiałbym przepłacić za naprawę. A tu taka niespodzianka tylko że problem w tym że migawka nie pracuje. Jak robię zdjęcie nic sie nie zamyka i nie otwiera :/ Ciemność widzę :(
Przedwczoraj odpalam S2- czarny ekran...naciskam na spust przy włączonym MF- nic, nie słychać nawet migawki...jest szansa na wymianę? Aparat już po gwarancji...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Próbowałem kiedyś 6 dni :mrgreen:
Polecam @ choć i ten ma u nich konkretnego laga ;)
Jaki jest ten mail? Znalazłem cośtam w necie, ale nie jestem pewny, a nie chce czekać na odpowiedź z maila, który nie istnieje :)
DeMarcus
19-10-2008, 22:17
Ok, napisałem do Canona co i jak, teraz będę czekał na odpowiedź, może zlecą na Żytniej wymianę, ale raczej nie ma się na co napalać...
S2 chyba nie miewa problemów z matrycą.
listę aparatów dotkniętych problemem wadliwej matrycy znajdziecie tutaj:
I) -> http://wss.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_Compact/Powershot_S_series/PowerShot_S1_IS.aspx?type=important&faqtcmuri=tcm:147-522149
II) -> Kliknij tutaj, aby wyświetlić modele, których to dotyczy
S2 na niej nie widzę...
Hubert Multana
31-08-2010, 22:24
witam,
przepraszam, ze odkopuje dinozaura, ale mam problem z dawno nie uzywanym aparatem. jestem posiadaczem aparatu Canon S2IS. standardowy problem: aparat sie wlacza, menu dziala, czarny ekran, migawka stale zamknieta. gdy tylko aparat sie zepsul, odlozylem go do szafy i o nim powoli zapomnialem. byl juz po gwarancji, a nie bylo mnie stac na serwis pogwarancyjny.
dopiero niedawno trafilem jednak na informacje, ze serwis canona naprawia tez sprzet po uplywie gwarancji. problem jest jednak taki, ze nie mam do niego zadnych dokumentow. z chwila wygasniecia gwarancji papiery poszly do kosza.
co powinienem teraz zrobic? aparat nadaje sie na smietnik, czy moze jednak warto sie kontaktowac z serwisem?