PDA

Zobacz pełną wersję : Problem PS i zdjęcia Canon

Amok
20-09-2008, 07:22
Witam... mam takowy problemik....

Gdy ładuje fotki do Photoshopa,zdjęcia wydają się być naprawdę ostre, dobre itp... ale natomiast podczas zapisywania(jpeg) po obróbce fotki są DUŻO mniej ostre niż w Photoshopie... porównywałem tak, że minimalizowałem okno Photoshopa i obok okno widoku obrazów z mojego dysku-i jakość różni się znacznie... nie powiem przeszkadza mi to szczególnie w ocenie zdjęcia, i obróbce.
w Photoshopie idealne-na kompie już niestety nie...

Czy mieliście coś takiego?
Czy może wiecie jak ten problem rozwiązać?

z góry dzieki
(jak coś mam canona 350D)

brzoza
20-09-2008, 09:25
1. Co to znaczy "fotki na kompie"? Jaka przeglądarka zdjęć?
2. Czy oglądasz w takim samym powiększeniu?
3. Na czym zwykle polega ta "obróbka"?

Pozdr.

Amok
20-09-2008, 10:33
1.
Jest to tradycyjna windows
2.hmm... ładuje fote prosto z aparatu do photoshopa... i rollerem myszki rozciagam na caly ekran i tak obrabiam
3. poziomy, balans kolorów-róznie zależy od zdjęcia... ale tylko typu kontarst itp.

Janusz Body
20-09-2008, 12:57
1.
...
2.hmm... ładuje fote prosto z aparatu do photoshopa... i rollerem myszki rozciagam na caly ekran i tak obrabiam....

I to jest niestety źle. Żeby zobaczyć finalną ostrość musisz ostrzyć zdjęcia w finalnym rozmiarze czyli takim w jakim będą oglądane "na kompie". Jeśli zapisujesz do pliku o rozmiarach np. 900 x 600 pix to w takim rozmiarze musisz ostrzyć inaczej jakieś operacje wykona za Ciebie maszyna. "Jakieś" czyli nie wiadomo jakie i nie wiadomo jakie będą tego efekty - zwykle jest gorzej :)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955

Amok
20-09-2008, 14:56
ok już rozumiem o co chodzi... temat można zakmnąć