Zobacz pełną wersję : Strona Canon Polska
AndreasK
18-09-2008, 17:09
pewnie kazdy z nas zauwazyl ze strona tak powaznej firmy jaka niewatpliwie jest Canon w naszym ojczystym wydaniu jest mowiac w skrocie - do bani.
Premiera 2 modeli powaznych korpusow - BRAK danych
jako nowosc oni maja 40D
o obiektywach i ich opisach nie bede sie wypowiadal.
Czy ktos z czytajacych wie skad taki stan rzeczy ? Czy nie ma w kraju jednego czlowieka ktorego moglby zatrudnic Canon w naszym kraju zeby aktualizowal strone chociaz o nowe wydarzenia tej firmy, Evolution nasz kraj pominela na maxa.
Nie wiem jak inni - ale ja uwazam ze to brak poszanowania klienta i lekcewazenie ze strony Canon PL.
Czy ktos z czytajacych wie skad taki stan rzeczy ?
Ja wiem.
Dokładnie stąd:
brak poszanowania klienta i lekcewazenie ze strony Canon PL.
Ale chyba tylko w segmencie foto.
Drukarki i kserokopiarki wydają się być mocno ważniejszym tematem dla Canon Polska. Czy i kiedy to się zmieni? Kto wie :roll: .
Żyję w Polsce, więc się do tego przyzwyczaiłem.
Już kiedyś, kupując maca, wszedłem w bagno polskiej rzeczywistości zwane SAD.
Teraz postawiłem na Canona i pod pewnymi względami to równie udany wybór :-)
Kolekcjoner
18-09-2008, 18:53
Pamiętam coś takiego, że Hazan chciał zainteresować Canona PL naszym forum. Odpowiedź pozbawiła go chyba wszelkich złudzeń co do tego jakie są tam priorytety :(. Gdzieś był nawet wątek na ten temat.
na szczęście canon.com daje rade - i język można podszkolic - bardziej mnie boli że nie mamy w polsce przedstawiciela maserati a w rumuni jest - lekki wstyd przed rumunią ;]
a tak na poważnie to na dokładnie takie pytanie na roadshow canona ich przedstawiciel odpowiedział - że canon polska i ich możliwości (nakład finansowy na pr) jest równoznaczny z ich wynikiem który np w porównaniu z naszymi sąsiadami z zachodu jest raczej nieporównywalny - i jak co drugi canoniarz będzie kupował sprzęt ze stanów, chin itd to nigdy się to nie zmieni
AndreasK
18-09-2008, 19:48
No OK, kupujemy w Unii Europejskiej, w Stanach i Azji tez, ale co z tego ?
nie kupujemy produktu dedykowanego na dany region, ale produkty ktore ida na caly swiat, skoro polska strona jest do bani i Canon wie ze Polacy kupuja na zachodzie to prosze zamknac ta strone, otworzyc nowa - redagowana w Dusseldorfie, Chicago, Hong Kongu czy innym miescie na swiecie - Polakow nie brakuje zeby nawet na obczyznie sie tym zajac, wiele firm ma wersje stron tak zrobione ze ta sama zawartosc jest w kazdej wersji jezykowej. Ktos kiedys powiedzial ze jak nie mozesz byc lepszy - badz inny - no to nasza strona Canona jest inna - stara, nie aktualizowana i nie zawierajaca jakiegokolwiek wsparcia, szczerze mowiac to Canon jako firma powinna zadbac o swoich klientow, moze warto napisac do jakiejs siedziby na Europe i tam zasugerowac im ze Polska to juz nie jest kraj w ktorym zdjecia robi sie aparatami Smiena lub Ami.
Słuchajcie.. Może to trochę naiwne, ale żyjemy w dobie wolnego rynku, prawda..? A może jednak, tak jak pisze AndreasK, spróbować coś tym "j*** decydentom" (cytat za imć Cyganem z Piotrkowskiej) udowodnić??? Na forum mamy 19k użytkowników. Nawet gdybyśmy skrzyknęli 1/4 realnych userów, i wysłali jedną wspólną petycję podpisaną x k razy, może wreszcie ktoś by poszedł po rozum do głowy? Ja jestem amatorem, ale przecież niebagatelna grupa Panów(ńńń..?) kolegów żyje z fotografii, i sprzętu kupowanego (wciąż i jeszcze) w tej firmie. W końcu ile Canon Polska sprzedaje eLek? Albo lustrzanek XX D i w dół? Gdyby ktoś sobie w centrali uświadomił że olewają rynek mogący pochłonąć 5 x więcej sprzętu - może wreszcie zaszłyby zmiany? A tak tylko nabijamy statystykę adoramy i shopów z HK :evil:
I żeby było to jasne - nie liczę na pobudkę naszego krajowego dystrybutora. Chodzi mi raczej o podłożenie mu świni, i puszczenie petycji zjednoczonego "środowiska" na zachód..
Tak z ciekawości wlazłem na polską strone (byłem tam wcześniej ale się nie wczytywałem) i tam: Gorące tematy: 400D PL - menu w j.polskim. Wow - pomyslałem - a nie juz z pól roku posiadam.
...Na forum mamy 19k użytkowników. Nawet gdybyśmy skrzyknęli 1/4 realnych userów, i wysłali jedną wspólną petycję podpisaną x k razy, może wreszcie ktoś by poszedł po rozum do głowy?...
To chyba dobry pomysł, w każdym razie warto spróbować.
Może ktoś, kto ma doświadczenie w pisaniu takich listów, albo wie jak coś takiego napisać, ujawniłby się, a może wspólne byśmy coś spróbowali, wtedy potrzebna byłaby osoba, która by to koordynowała. Z zebraniem podpisów nie byłoby większych problemów. Co wy na to?
co z tego że kupujemy u innych ?? - nie dajemy zarobic swoim i nie miejmy do nich pretensji bo jak nie wyrabiają targetów to im centrala dowala i dlatego jest jak jest - jedynie możemy sie pocieszyc że na israelskiej stronie nowością jest 350D ;]
Znasz Ydisz, czy cyfry da się rozpoznać? ;)
A tak na marginesie pamiętaj o tym, że Oni pewnie kupują w stanach częściej niż my :)
Kolekcjoner
18-09-2008, 23:55
co z tego że kupujemy u innych ?? - nie dajemy zarobic swoim i nie miejmy do nich pretensji bo jak nie wyrabiają targetów to im centrala dowala i dlatego jest jak jest - jedynie możemy sie pocieszyc że na israelskiej stronie nowością jest 350D ;]
No tak ale jakiś powód tego jest, że kupujemy nie u polskiego dystrybutora.
MacGyver
19-09-2008, 00:07
Kluczem jest tutaj cennik sprzętu foto Canon Polska. Jeśli ich długoletni dealer MJ Foto (obecnie znany bardziej pod marką AB foto) zaczął zaopatrywać się poza granicami Polski, jeśli Fotopajac sprzedaje sprzęt sprowadzany przez to właśnie MJ Foto to o czym tu pisać dalej ? Nie wiem czy ktokolwiek jeszcze kupuje u nich sprzęt fotograficzny, pewnie nawet markety i sklepy dla idiotów zaopatrują się u zachodnich sąsiadów, bo gwarancja ta sama a ceny niższe. Sprzęt fotograficzny generuje teraz zapewne niewielki ułamek ogólnego obrotu spółki Canon Polska i wszyscy mają go gdzieś, bo "centrala" rozlicza ich z wyniku finansowego, a ten robią plujki, kopiarki i plotery a nie szkła i DSLR-y. Strona przestała być aktualizowana na bieżąco mniej - więcej w okolicach premiery 350D i raczej nieprędko ten stan rzeczy się zmieni.
A że sytuacja, w której obywatel jednego z większych państw w Europie nie może poczytać w ojczystym języku o aktualnej ofercie, niezbyt ładnie świadczy o całym koncernie Canon to już inna bajka :-)
a tak na poważnie to na dokładnie takie pytanie na roadshow canona ich przedstawiciel odpowiedział - że canon polska i ich możliwości (nakład finansowy na pr) jest równoznaczny z ich wynikiem który np w porównaniu z naszymi sąsiadami z zachodu jest raczej nieporównywalny - i jak co drugi canoniarz będzie kupował sprzęt ze stanów, chin itd to nigdy się to nie zmieni
Jeśli firma canon zaprzestałaby katować europejskich użytkowników zwyżką cen to na pewno by na tym nie stracili. Tak samo długo jak będzie istniała różnica w cenach, kupno sprzętu w Europie będzie mniej opłacalne niż sprowadzenie z USA(tutaj też ważnym czynnikiem jest obecny kurs dolara). Jeśli się dobrze rozejrzeć to chyba każdy z nas znajdzie kogoś znajomego pracującego sezonowo/podróżującego w stanach.
Pozdrawiam
wy sie czepiacie strony ja około 6 miesiecy temu zadzwoniłem do supportu a tam nie wiedzieli czy dmark 3 lub 2 obsluguje kart CF16 gb
Dwuch inzynierów powiedziało mi ze nie testowali tego w canonie i nie sa pewni ze jesli bedzie takowa obslugiwac to czy bedzie robiła to dobrze bo jest bardzo duzo producentów na swiecie produkujacych karty CF i nie sa w stanie sprawdzic wszystkiego a przeciez któraś aktualizacja firmware mowi o tym ze obsługuje Wiec to jest zenujace ze ludziska dzwonia do nich aby sie cos dowiedziec a odkładajac słuchawke sa dwa razy głupsi :)
katowanie europy przez canona też zostało poruszone na roadshow i oczywiście tak samo nam to wytłumaczyli - generalnie pierwsze nowości i wszystko co najlepsze idzie do azji, potem do USA a dopiero na końcu rozpatrywana jest sprawa Europy - i oczywiście pokazali nam słupki sprzedaży na tych konynentach, co miało tłumaczyc czemu czasami trzeba czekac na sprzet tak długo - ale nie chce ich tłumaczyc - powinni równo dbac o każdego jeżeli chcą uchodzic za poważną markę
Nie od dzisiaj wiadomo, że stara matka Europa jest już peryferium współczesnego świata i nie ma co się oburzać. Chcesz tanio i szybko - Singapur, Tokyo, Kuala Lumpur czeka.