Zobacz pełną wersję : SX100IS CHDK(ISO,F)-real time on LCD?
hasiorek
16-09-2008, 16:38
Czy w pozostałych modelach z CHDK występuje takie zjawisko, że zmieniając po kolei ISO lub Przesłonę w "Dodatkowych opcjach fotografowania" CHDK nie zmienia się czas ekspozycji wyświetlany na LCD. O ile przy nastawieniu czasu ekspozycji na 65s (pokazuje max. 15s) idzie to pominąć to przy ISO czy Przesłonie żeby zdjęcie było poprawnie naświetlone trzeba odpowiednio dobrać czas manualnie.
Poniżej fabrycznego ISO 80 czyli ISO 50 real - CCD już nie reaguje.
pzdr.
winiarro
16-09-2008, 19:23
Aparat jakby nie widzi tych ustawień przy obliczaniu parametrów ekspozycji i dlatego samemu trzeba brać na nie poprawkę aby poprawnie naświetlić. A z ISO to już sam nie wiem jak to jest. Ale chyba jeśli chcesz ustawić ISO np. 40 to w aparacie musisz mieć wybrane najniższe, czyli 80 w Twoim wypadku.
hasiorek
16-09-2008, 19:35
Aparat jakby nie widzi tych ustawień przy obliczaniu parametrów ekspozycji i dlatego samemu trzeba brać na nie poprawkę aby poprawnie naświetlić. A z ISO to już sam nie wiem jak to jest. Ale chyba jeśli chcesz ustawić ISO np. 40 to w aparacie musisz mieć wybrane najniższe, czyli 80 w Twoim wypadku.
Sie ma.
Z wyborem ISO jest dobrze, wybieram ISO 10 i mam ISO 10, co prawda Canonowskie/Marketingowe pokazuje 16. Przy każdym ISO działa nawet przy AUTO. Tylko trzeba wziąć korektę na ekspozycje.
Ale nie ma sensu wybierać poniżej 80 canonowskiego czyli 50 realnego bo CCD już nie kuma tego.
Przy wyborze "Własne Auto ISO" musi być wybrana opcja AUTO w aparacie.