Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotocela do 430ex i 580ex

jacula
16-09-2008, 00:12
Witam. Szukam odpowiedzi juz od godziny i znalezc nie moge. A pytanie jest nastepujace: czy mozna wyzwolic (poprzez fotocele) lampe 430exII lub 580exII blyskiem lampy wbudowanej w 40d? I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji? Na jednej aukcji fotoceli na allegro natknalem sie na komunikat "Nie gwarantujemy poprawnego działania w połączeniu z lampami dedykowanymi do Canona - większość z nich nie współpracuje z żadnymi fotocelami." Czy ktos ma doswiadczenia w tej materii? Czy taka fotocela (http://www.allegro.pl/item431944658_przydatna_fotocela_z_goraca_stopka_s ynchro.html) sie nada?

Vizzle
16-09-2008, 01:33
Specjalistą nie jestem ale napiszę od siebie:
1. Można zapewne wyzwolić, problem jest tej materii że lampa wbudowana ma przed błysk, zatem pomocna będzie fotocela "na drugi błysk".
2. Nie nie będzie wtedy automatyki, twoja lampa wyzwalana zdalnie będzie musiała pracować w manualu.

Tanio mieć e-TTL bezprzewodowo w Canonie, po prostu się nie da.

MaciekH
17-09-2008, 23:11
Ta fotocela nie będzie działa bo po 1. działa na pierwszy błysk a po 2. sprzedawca już uprzedza o problemach we współpracy z lampami Canona (to ustrojstwo ma metalowy spód stopki i pewnie zwiera styki w lampie). O ile pkt.2 można obejść z 580ex (podlączyć ją kabelkiem PC) to pierwszego już nie przeskoczysz.

Zaopatrz się np. w fotocelę MIF.

Przy takim wyzwalaniu zapomnij o automatyce, no chyba że ze ST-E2.

Vizzle
18-09-2008, 00:10
Lepiej "zrobić" przewód e-TTL stosownej długości, chyba jacula ~5m wystarcza ? A takowa długość nie jest problemem.

MaciekH
18-09-2008, 00:12
Pytanie tylko po co ten e-ttl? I "lepiej" niż co? Niż ST-E2 czy dobra fotocela?

Vizzle
18-09-2008, 00:34
Pytanie tylko po co ten e-ttl? I "lepiej" niż co? Niż ST-E2 czy dobra fotocela?

"Lepije", w sensie taniej, niż ST-E2 czy jakaś pięćsetka jako sterownik. Kable to chyba najtańsze wyjście, tym bardziej z e-TTL. Natomiast po co e-TTL, sam się zastanawiam.

Myślałem że autorowi chodzi o e-TTL w słowach:

I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji?

muffas
19-09-2008, 15:32
ja gdzies słyszałem że 580ex II mozna wyzwalac wbudowaną w aparat lampe nie podłączając go pod żadną fotocelę, z tego co sie orientuje to lampa ma takową wbudowaną, tylko moje pytanie czy ktoś wie jakie ustawienia nastawić w lampie, żeby ta fotocela łapała błysk z lampy wbudowanej? (mam 400d i tam wyłączyłem wszelkie przedbłyski więc to akurat nie problem, chyba ?)

proszę kogoś obeznanego o potwierdzenie (najlepiej z informacją jak to ustawić) lub zdementowanie tej plotki bo jest to dla mnie dość istotne

s..
19-09-2008, 15:35
ja gdzies słyszałem że 580ex II mozna wyzwalac wbudowaną w aparat lampe nie podłączając go pod żadną fotocelę,

nie da sie, to nie nikon.

Vizzle
19-09-2008, 17:02
Może chodziło o coś pokroju Sigma 530 Super, takowa lampa ma wbudowaną fotocele.

Olszewski
19-09-2008, 17:28
A ja podepnę się pod temat:

Chce w plenerze na statywie ustawić 430EX i jakoś ją wyzwalać. No i są dwie opcje:
a) mogę na body założyć 580 EX, tylko pytanie czy w plenerze błysk wyzwoli będącą na statywie z tyłu 430EX? Wydaje mi się, że nie.
b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?

s..
19-09-2008, 19:15
A ja podepnę się pod temat:

Chce w plenerze na statywie ustawić 430EX i jakoś ją wyzwalać. No i są dwie opcje:
a) mogę na body założyć 580 EX, tylko pytanie czy w plenerze błysk wyzwoli będącą na statywie z tyłu 430EX? Wydaje mi się, że nie.

zle Ci sie wydaje, 580 wyzwolisz spokojnie 430 w trybie ettl - tylko musza sie widziec czujnikami IR - wszystko jest w instrukcji.

b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?
tym urzadeniem nie wyzwolisz zadnego canonoa, nikona raczej tez, jedynie sigme, ktora ma wbudowana fotocele i pracuje wowczas w trybie manual.

Olszewski
19-09-2008, 19:30
zle Ci sie wydaje, 580 wyzwolisz spokojnie 430 w trybie ettl - tylko musza sie widziec czujnikami IR - wszystko jest w instrukcji.

Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?

s..
19-09-2008, 19:38
Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?
nie chce wnikac w Twoja wizje robienia zdjec i ustawiania lampy z tylu, to Twoja koncepcja, dla mnie moze troszke nie zrozumiala.
580 ex i 580 exII, moga pracowac w e-ttl jako master, z blyskiem jest jakos dziwacznie, bo nawet jak mam 580 na body, z ustawiona funkcja "bez blysku" to blysk pomiarowy i tak zostanie wyzwolony. Mimo wielu kombinacji, nie udalo mi sie jeszcze zmusic w moim przypadku 580 exII i sigmy DG500 super, do wspoplpracy w trybie manulanym ze zdalnym wyzwalaniem blysku, jak na razie zalatwia to kabel, ale kolejna 580 w drodze wiec pewnie bede jeszcze kombinowal.
Edit
aaa, jak jednak chcesz w cos zainwestowac, to wydaje mi sie, ze najekonomiczniejszym rozwiazaniem bedzie tohttp://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_synchronizacyjny_ettl__zamiennik_oc_e3_canon _5_metrow-p-1213.html

Olszewski
19-09-2008, 19:43
nie chce wnikac w Twoja wizje robienia zdjec i ustawiania lampy z tylu, to Twoja koncepcja, dla mnie moze troszke nie zrozumiala.

Może inaczej, będzie ustawiona obok mnie, za moim prawym ramieniem, albo za modelką, aby rozświetlała głębie i pytanie czy wtedy wyzwoli ją 580EX na body. No tak, kabelek... Bleh.. ;) Dzięki za podpowiedź ;)

s..
19-09-2008, 19:47
Może inaczej, będzie ustawiona obok mnie, za moim prawym ramieniem, albo za modelką, aby rozświetlała głębie i pytanie czy wtedy wyzwoli ją 580EX na body. No tak, kabelek... Bleh.. ;) Dzięki za podpowiedź ;)

jesli bedzie za modelka to sie odpali, tutaj np mialem sigme ustawina za sciana, robila jako kontra i dala rade>> przyklad << (http://www.maxmodels.pl/zarzadzaj/portal/galerie/427/96204.jpg)

Olszewski
19-09-2008, 19:48
jesli bedzie za modelka to sie odpali, tutaj np mialem sigme ustawina za sciana, robila jako kontra i dala rade>> przyklad << (http://www.maxmodels.pl/zarzadzaj/portal/galerie/427/96204.jpg)

A to luzik ;) W takim razie jak będzie po mojej prawej lub lewej stronie też powinna dać radę :)

s..
19-09-2008, 19:51
A to luzik ;) W takim razie jak będzie po mojej prawej lub lewej stronie też powinna dać radę :)
jesli bedzie z boku z czujnikiem ustawionym na czujnik 580 i palnikiem przekreconym na modelka, to powinna sie odpalac.

MaciekH
20-09-2008, 02:11
Warunek jest jeden i to bardzo prosty - lampy muszą się widzieć przodami (nie palnikami), jeśli sie NIE widzą to NIE bedą błyskały, ot i cała filozofia, do której nie ma żadnego ale... Nie zapominaj że czujnika IR z lampy zalozonej na body nie bedziesz mogl w zadna strone obracac, wiec jesli 430 bedzie z boku, mogą sie nie dogodac...

Olszewski
20-09-2008, 08:28
Warunek jest jeden i to bardzo prosty - lampy muszą się widzieć przodami (nie palnikami), jeśli sie NIE widzą to NIE bedą błyskały, ot i cała filozofia, do której nie ma żadnego ale... Nie zapominaj że czujnika IR z lampy zalozonej na body nie bedziesz mogl w zadna strone obracac, wiec jesli 430 bedzie z boku, mogą sie nie dogodac...

A jest kabel który pozwoli mi wyzwolić tak, że 580EX wyzwoli 480EX? Ujmę to tak, jakaś metoda kablem? Np. Jakiś przykład z allegro :)

s..
20-09-2008, 09:11
A jest kabel który pozwoli mi wyzwolić tak, że 580EX wyzwoli 480EX? Ujmę to tak, jakaś metoda kablem? Np. Jakiś przykład z allegro :)
tylko ten, ktory zapodalem Ci w linku powyzej. Lampy Canona bezprzewodowo pracuja tylko w trybie e-ttl, wiec musisz posiadac canon off shoe cord przekazujacey e-ttl (lub kabel kompatybilny).

Olszewski
20-09-2008, 09:14
tylko ten, ktory zapodalem Ci w linku powyzej. Lampy Canona bezprzewodowo pracuja tylko w trybie e-ttl, wiec musisz posiadac canon off shoe cord przekazujacey e-ttl (lub kabel kompatybilny).

Mea culpa, przeoczyłem ten link. A jakbym chciał wyzwolić więcej niż jedną lampę?

s..
20-09-2008, 11:00
Mea culpa, przeoczyłem ten link. A jakbym chciał wyzwolić więcej niż jedną lampę?
Caly problem z bezprzewodowym wyzwalaniem lamp canona wyglada, tak, ze aby to zrobic "systemowo", czyli bez zadnych dodatkow, to blysk musi byc wyzwolony z lampy master w trybie e-ttl, lub wyzwalacza st-e2. Jesli 580 bedziesz chcial odpalac np grupe 420/430 albo inna 580, czy inne lampy kompatybilne z canon e-ttl slave, to nie ma problemu. Jedyny warunek, bylysk wyzwolony z lampy master lub wyzwalacza e-ttl. Inna opcja to wlansie kombinowanie z pocket'ami, fotocelami, czy innymi ustrojstwami, ale wtedy oczywiscie nie ma przenoszenia automatyki (w wiekszosci przypadkow).

jacula
20-09-2008, 22:15
Ja pozostane jednak przy przewodzie ettl. Mozna bez problemu kupic 5m.

s..
21-09-2008, 11:47
tak generalnie przyszlo mi do glowy, zeby kolega Olszewski, przed podjeciem decyzji przeczytal instrukcje do ex580 II, z tego co pamietam, chyba gdzies tu na forum byla do sciagniecia. Jest w niej w sposob szczegolowy opisany caly system blysku bezprzewodowego canona. Na pewno odpowie ona na wszelkie pytania, czy watpliwosci i pomoze w podjeciu decyzji przy wyborze sprzetu.

MM-architekci
15-12-2008, 23:46
Zakupilem fotocele , podlaczam lampke 430EX , wyzwalalem blyskiem lampy studyjnej i nic , ani na master ani na slave , tryb manualny , cos robie zle ?

Oczywiscie zostaje opcja uszkodzonej fotoceli.

Picia
16-12-2008, 00:08
sprawdz czy mocno wpechnałeś lampe w sanki. u mnie czasem tez nie kontaktuje.
inna mozliwosc to jednak walnieta fotocela - bardzo delikatny ten chinski szit ;/

MM-architekci
16-12-2008, 00:22
No to lipa nic a nic nie dziala :/ , ech czyli pewnie walnieta mi sie trafila , pojde do sklepu najwyzej wymienic.

Mozna lampke zgrac kabelkiem z innym lampa studyjna ?

MM-architekci
16-12-2008, 20:34
Cholera nie wiem co jest grane , bylem w sklepie facet inna lampa jakas starsza meza odpalal moja lampe i fotocela dziala.

Wracam do domu , odpalam studyjna i nic tzn czasem blysnie 430ex po czym jakby sie wieszala :/ , zadne przycisk nie dziala , czy ktos wiec co jest grane ?

lucas39
17-12-2008, 00:30
czasem pokopac po allegro warto
http://www.allegro.pl/item503286626_kabel_synchrox2_do_canon_430ex_580ex _430_580_ex_ii.html

i tym sposobem mozemy robic pajaki i wyzwalac kilka lamp ;P

MM-architekci
17-12-2008, 00:47
ale co do ma do rzeczy ? chyba ze to nie do mnie bylo

MaciekH
17-12-2008, 03:11
MM, jesli fotocela ma metalowy (badz inny przewodzący) spód sanek, możliwe że zwiera styki lampy, spróbuj je odizolowac tak zeby fotocela miala kontakt jedynie ze srodkowym pinem na stopce lampy. Z doświadczenia wiem, że często jest to przyczyną takich i podobnych objawów...

MM-architekci
17-12-2008, 11:27
Tez mi to przyszlo do glowy , ok spr odizolowac to jakos.

tomdz
17-12-2008, 11:34
Ja pozostane jednak przy przewodzie ettl. Mozna bez problemu kupic 5m.

Przepraszam za OT, ale działają w końcu te kable zamienniki? Pod wpływem opinii na ich temat przewijających się na forum (50%, że nie działa lub po krótkim czasie przestaje) zamówiłem 2x droższy i kilka razy krótszy oryg. OC-E3 a teraz widzę znów, że zamiennik jest polecany... :twisted:

MM-architekci
17-12-2008, 12:10
Nie no poprostu masakra jakas , styki nie dotykaja, tzn ten jeden srodkowy z przodu dotyka i ok reszta nie , i lipa nie dziala :/

MM-architekci
31-12-2008, 00:05
Jak widac na foto - z opakowania niby to SYK-3

Mam problem , to druga w sumie taka sama fotocela ( tamta miala inne opakowanie ). I ta nie dziala ok.
Lampa 430EX , 5d , wyzwalana studyjnymi.

Generalnie nie wyzwala ;] , wyzwalam przyciskiem testowym i po ilus tam razach zwis lampy ( sama lampa sprawna ).

Czy ktos uzywa dokladnie takiej fotoceli ? Mozliwe ze te modele takie problematycznie z 430EX ? Moze polecicie jakas sprawdzona fotocela bo nie chce kupic kolejne co nie dziala :/

https://canon-board.info/imgimported/2008/12/594f0c90885d2973-1.jpg
źródło (http://images43.fotosik.pl/44/594f0c90885d2973.jpg)

adino
31-12-2008, 00:08
gdzieś tu na forum czytałem o tym wiec warto skorzystać z opcji szukaj :)

chyba ze ktoś znajdzie szybciej i podeśle ci wątek :)

MM-architekci
31-12-2008, 00:11
O fotocelach czytalem , chyba ze mowisz o innym watku , zalozylem bo generalnie nie wiedzialem czy 1 egzemplarz byl do kitu czy w ogole te fotocele takie sa pechowe

ExploRa
31-12-2008, 03:09
Jak widac na foto - z opakowania niby to SYK-3
...Generalnie nie wyzwala ;] , wyzwalam przyciskiem testowym i po ilus tam razach zwis lampy ( sama lampa sprawna ).

Czy ktos uzywa dokladnie takiej fotoceli ? Mozliwe ze te modele takie problematycznie z 430EX ? Moze polecicie jakas sprawdzona fotocela bo nie chce kupic kolejne co nie dziala :/

Mam taka sama fotocele i 430EX. Lampa po podlaczeniu (u mnie) jest wyzwalana z fotoceli jednak jest jeden problem jaki zauwazylem. A mianowicie taki, ze nie mozna nic zmienic w ustawieniach lampy. Po prostu blokuje sie, ze zaden klawisz nie reaguje na wciskanie poza wylacznikiem :) Zwiera nie zwiera. I przestalem uzywac tej fotoceli. Poki sie nie okresli co styka a co nie powinno, ryzyko pewne jest, ze cos moze byc nie tak z lampa potem.
Lepiej chyba kostke z gniazdem PC i tam podpinac fotocele lub jakis nadajnik radiowy.

MM-architekci
31-12-2008, 10:06
Ok dzieki jakis konkret :) , trzeba kupic cos innego jednak.

roton
06-01-2009, 15:46
czasem pokopac po allegro warto
http://www.allegro.pl/item503286626_kabel_synchrox2_do_canon_430ex_580ex _430_580_ex_ii.html

i tym sposobem mozemy robic pajaki i wyzwalac kilka lamp ;P

no tak, ale czy mozna w ten sposob spiac 2 rozne modele lamp? np 430 i 580?
w przypadku radia lampy moga byc rozne, a tutaj nie jestem pewien..

zoltex
18-09-2011, 21:22
Lepiej chyba kostke z gniazdem PC i tam podpinac fotocele...

Troche odświeże temat :P Jeśli gdzieś była odpowiedź na moje poniższe pytanie to przepraszam, ale nie mogłem nigdzie znaleźć.
Mianowicie: właśnie chciałbym podpiąć 550ex do kostki PC na statywie (ustawionym za modelką), kostkę kablem PC-PC do fotoceli i błysnąć (w stronę fotoceli) z drugiej lampy zmontowanej na body. Czy to wyzwoli mi tą 550ex? (oczywiście 550ex w trybie manualnym)
Ewentualnie drugie pytanie jak inaczej można podłączyć fotocele z kostką PC ? (głównie chodzi mi o to żeby fotocela nie była bezpośrednio podpięta do lampy, bo to z tego co czytam nie działa najlepiej).

miczael
18-09-2011, 21:57
Chcesz kupić kostkę PC, fotocelę i jeszcze kable PC-PC, za niewiele więcej kupisz najtańszy wyzwalacz radiowy, który wyzwoli 550ex w trybie M. Poszukaj wiele lepsze i pewniejsze rozwiązanie.

zoltex
18-09-2011, 22:04
Mogłeś chociaż dodać na koniec że to zadziała albo nie (nigdzie nie napisałem że chce kupić to wszystko, brakuje mi tylko fotoceli), jeśli nie zadziała to wtedy mój drugi plan to tanie radio-wyzwalacze.

miczael
18-09-2011, 22:17
Nie wiem, czy to zadziała, myślę że kostka z fotocelą bez żadnych kabli wyzwoli w M 550EX. Prawda jest taka, że chcesz wyzwolić fotocelę lampą wbudowaną, która działa w ETTL. Zatem potrzebujesz fotoceli która wyzwoli na drugi błysk, tak działa ettl.