Zobacz pełną wersję : Rozpoznanie fotografa po tęczówce!!!
szybki-pl
15-09-2008, 22:18
Witam.
W jednej z gazet w poczekalni znalazłem artykuł:
"Czyje to zdjęcie"
"Nowe aparaty będą fotogafowały wybrany obiekt i jednocześnie zapisywały, kto robi zdjęcie. Firma Canon opracowała technologię identyfikacji fotografa na podstawie unikalnego wzoru na tęczówce oka. jeśli więc w rodzinie jest kilkoro fotorafów, nawet po latach będzie wiadomo, kto zobił wyjątkowo dobre ujęcie."
Obok ów artykułu stał sobie pan z lustrzanką Canona, nie wiem jaką:(
Jak myślicie czy Canon posuną by się do czegoś takiego w lustrzankach czy tylko w "głuptakach"
Jak myślicie czy Canon posuną by się do czegoś takiego w lustrzankach czy tylko w "głuptakach"
Pokaż mi te tłumy kadrujące kompaktem przez wizjerek. ;)
szybki-pl
15-09-2008, 22:35
A no tak tu się zgodzę:)
już widzę ten system 'anty-kradzieżowy' - naciskasz spust w lustrze kolegi a tu na wyświeltlaczu:
[bip!] wrong photographer! camera blocked!
:D
już widzę ten system 'anty-kradzieżowy' - naciskasz spust w lustrze kolegi a tu na wyświeltlaczu:
[bip!] wrong photographer! camera blocked!
:D
albo ustawiasz sobie funkcję 'nikt prócz mnie nie może robić zdjęcia, a kto zrobi ten będzie miał problem - anty złodziej', aparat sprawdza że nie twoje oko i łup z wykałaczki ;)
szybki-pl
16-09-2008, 06:52
Sęk w tym że o anty kradzierzy nic nie wspomieli
mor_feusz
16-09-2008, 09:33
No tak, a co z Live View?
Co z pinglarzami? Z tego co wiem to przez bryle ciężko zrobić skan tęczówki ;p
bardzo dobry pomysł uważam
miałam przypadek, że fotografowałam aparatem kolegi a później wykorzystał on moje zdjęcie w gazecie twierdząc, że to jego zdjęcie
szybki-pl
18-09-2008, 19:55
miałam przypadek, że fotografowałam aparatem kolegi a później wykorzystał on moje zdjęcie w gazecie twierdząc, że to jego zdjęcie
Zamiast skomplikowanych algorytmów rozpoznających fotografów ja bym wolał np. lepsze algorytmy odszumiania. Ale to jest tylko moje zdanie
ewa_olsztyn
19-09-2008, 11:06
Opowiem Ci na to Paenko żydowski dowcip:
Żyd i katolik przerzucali się argumentami broniącymi własnych religii. Walka na słowa trwała długo i żaden z nich nie czuł się zwycięzcą. W końcu katolik wykrzyknął:
- A twój Bóg dostał od mojego w pysk!
- I dobrze mu tak - odpowiada spokojnie żyd - niech uważa z kim się zadaje!
Niedługo nadejdą takie czasy że odrazu w aparacie będzie photoshop hehe