Zobacz pełną wersję : Canon PowerShot SX100IS Zdjęcia W RAW
Witam jest to mój czwarty aparat cyfrowy.
Kodak-Benqu-Canon-i ten co teraz mam oczywiście Canon SX100IS.
Poprzedni Canon to A570IS.
Ogólnie chodzi mi aby ktoś poprowadził mnie za rączkę jak dziecko aby uruchomić w końcu te robienie fotek w RAW.Czytam już o tym z dwa dni mam ściągnięte te oprogramowanie do niego formatuje kartę kopiuję tam te dwa pliki i **** blada nie idzie.
Mam już dość nie wiem co robić a czytać już nie będę bo mnie oczy już bolą dzisiaj spędziłem już 5 godzin na tym forum i się poddałem.
Moja wersja softu to 1.0.0.0 i nic więcej nie pisze żadna koncówka c czy d itp.
Jedynie piszę TAK jak to kliknę to wychodzę z tego info.
Napiszę na podstawie mojego kompakta. Należy ściągnąć soft odpowiedni dla danego modelu np z tej strony http://mighty-hoernsche.de/chdk/ . Plik nalży rozpakować i wgrać wszystko na kartę pamięci. Kartę pamięci należy włożyć do aparatu następnie należy przełączyć aparat w tryb podglądu zdjęć i dopiero włączyć aparat (na wyświetlaczu po włączeniu powinno się pokazać ostatnie zrobione zdjęcie) następnie należy wcisnąć przycisk "menu" i wybrać chyba ostatnią opcję z menu dotyczącą aktualizacji softu. Należy potwierdzić i chwilkę poczekać, po chwili soft powinien się uaktualnić a aparat powinien posiadać wymarzone Rawy ;-)
Opis powstał z pamięci więc jak by coś nie grało to poprawię się, ale dopiro jak baterie się nałądują bo nie mam jak sprawdzić ;-) Pozdrawiam
sformatowałem kartę wgrałem wszystko na nią wsadziłem do aparatu włączyłem przeglądanie zdjęć klikłem na On\Off na aparacie i **** wyłączył się??
Nie mam tak jak w seri A przełącznika do oglądania fotek mam za to przycisk.
Desperacja już nie wiem czytam i czytam..
sformatowałem kartę wgrałem wszystko na nią wsadziłem do aparatu włączyłem przeglądanie zdjęć klikłem na On\Off na aparacie i **** wyłączył się??
Nie mam tak jak w seri A przełącznika do oglądania fotek mam za to przycisk.
Desperacja już nie wiem czytam i czytam..
O Coś poszło dalej teraz jak wkleiłem te pliki to pokazuje mi jaka wersja jest GM1.00C
I na tym koniec dalej nie da się aktualizować?
witam
również mam wersję 1.00c, cała operacja trwała u mnie 2 minuty i wszystko działa, wyglądało to tak:
1. utworzyłem bootowalną kartę
2. skopiowałem plik diskboot.bin
3. zablokowałem kartę (lock)
4. włączyłem aparat i nacisnąłem spust migawki
Już zrobiłem...
Działa super tylko czemu jak nacisnę przycisk do przeglądania zdjęć albo przycisk On/Off aparat zawsze włączy się w trybie przeglądania zdjęć?
Dopiero naciśnięcie migawki do połowy powoduje wysunięcie obiektywu i przejście w tryb gotowości do robienia zdjęć.
Może to taka mała niedogodność jednak nie ma co grymasić mając RAWy w kompakcie.
Już zrobiłem...
Może to taka mała niedogodność jednak nie ma co grymasić mając RAWy w kompakcie.
Jeśli jest tak jak napisałeś to potraktowałbym to jako atut. Jeśli przypadkiem coś włączy aparat w kieszeni czy w dopasowanym futerale to automatyczne wysunięcie obiektywu może skończyć się wizytą w serwisie...
Nie wiem czy wizytą nie wiem jak to jest teraz w moim Canonie SX100IS ale w moim starym no nie aż tak starym bo z 2 lata temu BENQ DC530 zrobiłem próbę przytrzymałem obiektyw i włączyłem aparat wyświetlacz ani się nie załączył,aktywność zobaczyłem tylko po mrygającej diodzie a aparat po chwili się wyłączył.Ponowiłem próbę i to samo nie było wielkiego nacisku ze strony obiektywu.
Potem aparat włączyłem i obiektyw się wysuną normalnie.Może miał jakieś zabezpieczenie nie wiem.
Potem sprzedałem go za 250zł Fajny aparat niestety mimo obiektywu firmy Pentax
aparat robił bardzo złe zdjęcia w pomieszczeniach przy świetle z świetlówek miał problem z doborem balansu bieli.Na auto ludzie fotografowani mieli nie naturalną opaleniznę a z ściany zielonej robił żółtą.Ale to stare dzieje..
Masz rację, może być zabezpieczony, SX100IS nie ma(chyba :) ) na obudowie przełącznika do przejścia w tryb przeglądania- jak w moim a720IS.Wypadałoby to zrekompensować jakimś zabezpieczeniem.
Mimo wszystko wolałbym żeby mi nie otwierał powiek gdy nie trzeba i sobie krzywdy w oko nie zrobił :)
Kiedyś zresztą przy pospiesznym włączaniu próbował "katapultować" się z ręki. Pasek na rękę dobra rzecz, rozwaga jeszcze lepsza :D
kiperscoo
22-05-2011, 17:12
Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Nazywam się Kacper mieszkam w woj. łódzkim, interesuję się astronomią, żółwiami i fotografią. Jestem posiadaczem włąśnie SX100IS. Na pewnym forum przeczytałem, że zdjęcia w formacie RAW są lepszej jakości i bardziej nadają się do obróbki, więc postanowiłem sobie ten RAW "zainstalować". No i tutaj mój problem. Ściągnąłem odpowiednie pliki ze strony podanej przez zonka i postępowałem według instrukcji w "readme". Ustawiłem sobie na autostart softa no i co? Startuje i co się dzieje? Nie mogę nic zrobić, jedyne dwa przyciski jakie mi działają to tryb włączenia i wyłączenia aparatu i przejście do podglądu. Dołujące, bo siedziałem nad tym wszystkim parę godzin. Czy może ktoś mi pomóc jakoś sobie te RAW-y pociągnąć na tym moim aparacie?
Z góry dziękuję i przepraszam że tak odkopałem tamat
Pozdrawiam
Kacper