Zobacz pełną wersję : czy istnieje jakaś alternatywa dla statywów gitzo???
Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
Bagnet007
12-09-2008, 17:58
Ja zwyczajowo mogę polecić mojego noname'a- FT-666 ;).
W tej chwili utrzymuje 6,5kg (+ głowica) bez zająknięcia. Niestety jest stosunkowo mało mobilny.
Szukam statywu pod moje 400x1,4 oparte na głowicy kulowej giottos. Niestety sherpa jest dla mnie zbyt mało stabilna i ciut zbyt sprężysta. Potrzebuję statywu zdecydowanie sztywniejszego.
Gdzie by nie zajrzeć wszem i wobec poleca się Gitzo. Super sprzęt bez dwóch zdań. Niestety praktycznie ta firma jest też chyba najdroższą z mi znanych.
I tu pytanko w związku z tym jakim innym sprzętem w miarę przystępnych cenach (max do 1K zł) warto się zainteresować?
Ja z Markinsem cały czas używam nóg Manfrotto 055ProB i mimo że miałem chęć kupić Gitzo, to przy obecnym sprzęcie (400/5.6 właśnie) nie widzę ku temu żadnego uzasadnienia (poza widzimisię i chęcią posiadania). Gitzo o podobnym udźwigu będzie lższejsze (kompozytowe), ale póki co daje radę dźwigać cały ten złom...
... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego ;) utrzymał np szkło 500 is f4mm...
... dodam jeszcze tylko iż przydało by się aby w razie spełnienia się kiedyś niemożliwego ;) utrzymał np szkło 500 is f4mm...
Podobne plany mam ;-) Ale doszedłem do wniosku że najpierw kupię szkło a później się bedę martwił o statyw, szczególnie że 055 mam od dawna ;-) W sumię muszę kiedyś przetestować 500/f4 na tym statywie, tyle że nie mam płytki QR do takiego mocowania statywowego...
u mnie to nawet jeszcze nie są plany... może kiedyś jak stwierdzę iż zasługuję... :mrgreen: ale skoro mam coś nowego w dziedzinie statywów kupować to wolę już z lekkim zapasem.