Zobacz pełną wersję : 420 EX vs 550 EX vs Sigma 500 DG Super
550 EX to jest to!!!!! :P
No tak... to tez jest jakis powod ;)
550EX w porownaniu z 420'tka to niebo a ziemia... i to nic ze ktos jest amatorem czy nie.. lepiej wybrac 550tke
550EX w porownaniu z 420'tka to niebo a ziemia... i to nic ze ktos jest amatorem czy nie.. lepiej wybrac 550tke
Przeczytalem i specyfikacje 550tki, i instrukcje, i bawilem sie nia chwilke... i nadal nie wiem dlaczego mialbym jej uzywac jesli jestem amatorem i 420 mi wystarcza.
Czy ktos z maniakow 550tki da mi jakis rozsadny powod poza "to jest to" "to jest niebo a ziemia" "lepiej wziac 550" . Czy znajda sie jakies konkrety dlaczego jest o tyle lepsza ze dwa razy drozsza?
Bo poza:
- odchylany do tylu palnik
- wieksza lp
- reczna korekta ustawien
- blysk strobo
Nie zauwazylem innych roznic... a akurat te cechy co wymienilem nie sa dla mnie na tyle wazne by doplacac 800zl 8)
550EX w porownaniu z 420'tka to niebo a ziemia
Tak, głównie cenowo, ale nie każdy ma ograniczone fundusze tak jak ja. Ważne jest to, czym aparat się zajmie, a co lampa musi zrobić za niego. I mamy różne kombinacje, a że jeszcze jesteśmy w dziale dSLR to 10d => 420EX, ale już 300d =>550EX, a tak do kupy biorąc wszystko to złotym środkiem jest sigma 500 EF DG Super, może parametrami przy naświetlaniu nie dorównuje 550EX ale kosztuje ok. 1000 PLN.
Przeczytalem i specyfikacje 550tki, i instrukcje
Vitez jak to zrobiłeś?
Jak udało Ci się przeczytac ilustrację :lol: - mój błąd
A tak poważnie, Obie lampy są bardzo do siebie podobne, to co mnie przekonało to zdięcia robione przy krótkich ogniskowych.
W 550EX jest dodatkowa szybka, dodatkowe pryzmaty, które tak skutechnie rozpraszaja światło, że robiąc foty np rybim okiem oświetlony masz cały kadr. Ot prosty bajer którego brakuje w 420Ex. Sądze, że gdyby poszukał to znalazłaby się jakaś nakładka na palnik, ale to już jest element zewnętrzny, dodatkowy.
W 550EX jest dodatkowa szybka, dodatkowe pryzmaty, które tak skutechnie rozpraszaja światło, że robiąc foty np rybim okiem oświetlony masz cały kadr. Ot prosty bajer którego brakuje w 420Ex. Sądze, że gdyby poszukał to znalazłaby się jakaś nakładka na palnik, ale to już jest element zewnętrzny, dodatkowy.
A są takie nakładki np. Sto-Fen, nawet pytałem kiedyś na foroom, czy ktoś czegoś takiego używa. Podobno są dość dobre, ale nie znam nikogo kto by testowal osobiście
A co do lamp to wybrałbym 420EX - lzejsza, poreczniejsza i wspolpracuje ze wszytkimi punktami autofokusa :)
to co mnie przekonało to zdięcia robione przy krótkich ogniskowych.
Po pierwsze - ja robie glownie portrety i reporterke = dlugie ogniskowe predzej :) .
Po drugie - mam softboxa na lampe.
Tak wiec nadal nie czuje sie przekonany... ale powiem szczerze ze zastanawialem sie troche nad Sigma wlasnie, tylko nie jestem pewien jak tam jej wspolpraca w E-TTL i ewentualnym pozniejszym E-TTL 2.
Vitez kiedyś tam napisał:
troche ubozszy... ;-)Canon 80-200/2.8 LUbozszy? To cos to bym ci chetnie zgarnal ;)A i jeszcze w przyszlosci u mnie: 550EX + dodatkowa 420EX.550tka jako glowna, 420tki jako wypelniacze i domowe studio gotowe ;)
Później napisał:
Przeczytalem i specyfikacje 550tki, i instrukcje, i bawilem sie nia chwilke... i nadal nie wiem dlaczego mialbym jej uzywac jesli jestem amatorem i 420 mi wystarcza.
A teraz mówi, że jest be. Co tobą kieruje w tych dwóch jakże odmiennych wypowiedziach?
Później napisał:
A teraz mówi, że jest be. Co tobą kieruje w tych dwóch jakże odmiennych wypowiedziach?
Zauwaz ze sam napisales "pozniej" . Nawet Vitez czasem zmienia zdanie :P . Koszta panie mna kieruja.
Na poczatku myslalem ze 550 jest super tyle ze mnie na nia nie stac. A teraz zaczynam sie zastanawiac czy rzeczywiscie przesiadac sie na 550 skoro mnie na nia nie stac ;) - czyli czy rzeczywiscie jest taka super jak kiedys myslalem.
Do tej dwojki dorzuce Sigme 500 DG Super.
Wlasnie na pl.rec.foto wyczytalem dwie jej wady:
"Wady w stosunku do 550EX :
- nie mozna wylaczyc blysku a zostawic samego wspomagania AF
- lampa chetnie "schodzi" na sam dol (w polozenie -5*), blokada w polozeniu
0* jest za slaba. "
I znowu sie zastanowilem - w 10D sterowanie "czy wyzwolic blysk czy tez samo wspomaganie AF" odbywa sie z poziomu aparatu, wiec ta funkcja dotyczy raczej body ktore nie maja tego typu sterowania (podobnie jak kompensacja blysku) tak wiec ta wada jest niewazna.
Druga wada wazniejsza - jak mi zjedzie i tego nie zauwaze to zdjecie moze byc skopane... tym bardziej jak lampa bedzie juz troche uzyta.
Wspomnieli cos o tendencji do niedoswietlania czasem, ale to byla chyba wada wczesniejszego mdoelu tej lampy - Sigma 500 Super (bez DG).
Wroce jeszcze do mojego planowanego zestawu - chcialbym rowniez wiedziec czy Sigma 500 DG ma opcje wyzwalania lamp ustawionych na Slave.
Poszukam, poczytam o tym jeszcze dokladniej, bo to moze byc decydujace:
- jesli Sigma 500 DG Super wyzwala 420 EX ustawione na Slave i dziala w porzadku z E-TTL i E-TTL 2 to biore ja + dwie 420EX jako wypelniajace.
- Jesli powyzsze nie, a 420EX wyzwala bez problemu inne 420EX to bede mial zestaw 3x 420 EX
- jesli 420tka nie wyzwala blysku innych 420tek ustawionych na Slave, i Sigma tez nie wyzwala slave to bede musial wziac 550tke.
I tyle na razie rozwazan, bo nadal nie widze (poza tymi ktore juz wypisalem a ktore nie sa dla mnie decydujace) wiekszych zalet 550 nad 420.
A robiłeś kiedyś foty "rybim okiem"?
Jak już kupie sobię aparat+inne graty, to kolejnym zakupem będzie prawdopodobnie taki obiektyw.
Może się okazać, że bez 550Ex ani rusz.
A robiłeś kiedyś foty "rybim okiem"?
Jak już kupie sobię aparat+inne graty, to kolejnym zakupem będzie prawdopodobnie taki obiektyw.
Może się okazać, że bez 550Ex ani rusz.
Napisalem ci 4 (3?) posty wyzej jaki typ fotografii ja preferuje i jak sie do tego ma lampa 550EX i jej wlasciwosci.
Hint: najblizszy szeroki kat jaki planuje to za kilka dni 18-55, pozniej 17-40 4L ale to baaaardzoo pozno (po wszystkich akcesoriach i Sigmie 70-200 2.8 EX). Rybiego oka w ogole nie planuje, tak samo jak makro - nie moj typ zdjec, nie jestem zainteresowany.
Vitez, daj szansę innym,
Może ktoś ma tego typu doświadczenia.
Wybieram 420 i wiem że nawet nie wykożystałbym jej w 100%... raz że tańsza, a dwa że ma krótszą instrukcję :D
a 3. mniejsza i lżejsza 8)
Popieram :)
Wybieram 420 i wiem że nawet nie wykożystałbym jej w 100%... raz że tańsza, a dwa że ma krótszą instrukcję :D
Carlos... ale w tym watku chodzi o pomoc w wyborze mi a nie tobie 8) .
Potrzebuje lampy ktora bedzie sterowala Slave'ami 420EX i dodatkowo dobrze wspolpracowala w obu ETTLach - do docelowego podrecznego zestawu z trzech lamp.
Witam!
Co do Sigma EF500 Super to był artykuł w Foto
www.foto.com.pl/teksty/akcesoria4.html
Zresztą jest to nawet porównanie lampy Sigma EF500 Super i Canonowskiej 550 EX
Zresztą jest to nawet porównanie lampy Sigma EF500 Super i Canonowskiej 550 EX
Tak tylko zwróć proszę uwagę, że jest to stary model, teraz nowsza jase z oznaczenie DG <digital> co sugeruje lepsze osiągi z cyfrówkami. Cena/Jakość => SIGMA :!: :!: :!: :mrgreen:
Tak tylko zwróć proszę uwagę, że jest to stary model, teraz nowsza jase z oznaczenie DG <digital> co sugeruje lepsze osiągi z cyfrówkami. Cena/Jakość => SIGMA
Z braku laku... :) No to nic jak tylko Sigma :) :)
A może NIKONowska 800
Jestes pewien ze zadziala z Canonem?
Aszu napisał:
A może NIKONowska 800
Jestes pewien ze zadziala z Canonem?
Jest to więcej niż wątpliwe, bo przecież przy lampach typu Metz czy Sunpak, producenci rozróżniają modele w zależności od gorących stopek. Jeżeli jest przełączka przy jakiś firmach trzecich, to może i by poszła, ale przy gołym nikonie, to nawet chyba stopki nie ma jak dostosować.
Podejdź z aparatem 10D do jakiegoś sklepu z aparatami, lampami i potestój.
Podejdź z aparatem 10D do jakiegoś sklepu z aparatami, lampami i potestój.
Mhm... moze potestuje dowolne lampy ? ;)
Na przykald twoja big raszian lampa? Bedzie psyk, pyk i lampa bedzie nadal dzialac ale 10D juz pewnie nie 8)
Tak myślisz?
Czy to oznacza że miałeś już takie doświadczenia. A może słyszałes o przypadkach że lampa błyskowa potrafi rozwalić aparat? :?: Pytam poważnie!
Tak myślisz?
Czy to oznacza że miałeś już takie doświadczenia. A może słyszałes o przypadkach że lampa błyskowa potrafi rozwalić aparat? :?: Pytam poważnie!
Odpowiadam powaznie - slyszalem, a wlasciwie czytalem o takich przypadkach.
Konkretow ci nie podam - gdzies w archiwum pl.rec.foto.cyfrowa (na pl.rec.foto pewnie tez sie znajda takie przypadki)>
Powod? Zbyt slaby bezpiecznik na stopce lampy w aparacie vs zbyt duze napiecie tej lampy = wysmazona elektronika aparatu.
Przy starych lamoach problem polega na tym, że całe napięcie wyładowcze przechodzi przez korpus aparatu (w aparatach typu Zenit to nie stanowi problemu) Przy nowszych naszpikowanych elektroniką monstrach :) niestety smażymy wszystko.... żadna elektronika nie wytrzyma takiej energii. W nowych lampach wyzwolenie następuje poprzez podanie sygnału sterującego z korpusu do lampy.
Wroce jeszcze do mojego planowanego zestawu - chcialbym rowniez wiedziec czy Sigma 500 DG ma opcje wyzwalania lamp ustawionych na Slave.
- jesli Sigma 500 DG Super wyzwala 420 EX ustawione na Slave i dziala w porzadku z E-TTL i E-TTL 2 to biore ja + dwie 420EX jako wypelniajace.
- Jesli powyzsze nie, a 420EX wyzwala bez problemu inne 420EX to bede mial zestaw 3x 420 EX
- jesli 420tka nie wyzwala blysku innych 420tek ustawionych na Slave, i Sigma tez nie wyzwala slave to bede musial wziac 550tke.
I tyle na razie rozwazan, bo nadal nie widze (poza tymi ktore juz wypisalem a ktore nie sa dla mnie decydujace) wiekszych zalet 550 nad 420.
wg mnie 420ex nie może być masterem (w serii EX tylko 550tka ma tą funkcję), a tylko slavem, czyli układ 3x420 odpada
E-TTL 2 nie trzeba się bać, bo wszystko jest robione w body:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
sigma wygląda zachęcająco
http://photonotes.org/reviews/sigma-ef-500-super/
generalnie polecam stronkę:
http://photonotes.org/
Pozdro,
Marcin
Zawsze można mieć zestaw 3x420 EX i do tego dokupić jednostkę sterującą ST-E2
Pozdrawiam
Jako male studio duzo lepszym rozwiazniem, jesli chodzi o jakosc, niz 2*420EX + 550EX jest jakis niewielki zestaw Elfo, np. Miqro 200
Jako male studio duzo lepszym rozwiazniem, jesli chodzi o jakosc, niz 2*420EX + 550EX jest jakis niewielki zestaw Elfo, np. Miqro 200
Lampy 420tki itp sa chyba o wiele latwiej przenosne (torba/plecak) niz te Elfo.
Unikam lampek studyjnych bo nie mam studio, wole miec ciagle pod reka pseudozestaw do rozstawienia zawsze i wszedzie a nie zastanawiac sie "brac lampy czy nie".
Lampki przecież lepiej zapakować do plecaka/torby do tego baterie na wymianę i po sprawie. A takie mini studio to już problem, a i 230 V nie zawsze "pod ręką", a generator ze sobą jeszcze zabierać... ho hoh :P
wg mnie 420ex nie może być masterem (w serii EX tylko 550tka ma tą funkcję), a tylko slavem, czyli układ 3x420 odpada
:(
sigma wygląda zachęcająco
"Sigma have even figured out Canon’s wireless flash system, so the EF-500 Super can be used as either a master or a slave unit with wireless E-TTL."
HA! :twisted: . No to przymierzam sie do Sgima + 2x 420 8)
E pospieszylem sie... przeczytalem roznice (mocno na niekorzysc Sigmy) i jednak dozbieram kiedys do 550EX 8 :?
E pospieszylem sie... przeczytalem roznice (mocno na niekorzysc Sigmy) i jednak dozbieram kiedys do 550EX 8
Ale nie popatrzyłeś na model DG, tylko na stary EF, więc jeszcze nie wszystko stracone :twisted:
E pospieszylem sie... przeczytalem roznice (mocno na niekorzysc Sigmy) i jednak dozbieram kiedys do 550EX 8
Ale nie popatrzyłeś na model DG, tylko na stary EF, więc jeszcze nie wszystko stracone :twisted:
Jedyna roznica jaka zauwazylem w tym opisie miedzy DG a EF to taka ze starszy model nie dziala z kompaktami cyfrowymi (G1 i G2 na pewno) i najprawdopodobniej nie dziala z cyfrowymi lustrzankami (10D na pewno nie) co ma byc poprawione w wersji DG... coz... poszukam moze recenzji wersji DG ... ale nie wiem czy wyszla juz ta lampa?
DG ... ale nie wiem czy wyszla juz ta lampa?
Wieczorek ma, na stronie japońskiej sigmy jest już od dawna więc chyba gdzieś poszła w świat, ale u nas to mało kto o niej słyszał <zasłaniają się że sigma robi obiektywy>, czasem jakiś aparat się uświadczy, a lamp ni widu ni słychu. Smutno, bo to coś kosztuje w granicach 1000 złotówek :wink:
Leprekan
08-06-2004, 14:28
Metz 54 MZ-4 tańsza od 55o EX, te same funkcje, tylko o 2 słabsza moc i współpracuje prawie ze wszystkim, łącznie z cyfrówkami.
Metz dziala dziwnie w E-TTL za to dobrze w A-mode (zrodlo: forum dpreview). Poniewaz nie mam pojecia co to A-mode (moze sobie kiedys poszukam) to jednak bede unikal Metza.
Leprekan
09-06-2004, 10:50
Czym się objawia to dziwnie ? :?:
Czym się objawia to dziwnie ? :?:
Bledami pomiaru.
Sigmę mozna dostać w sklepie internetowym INTERFOTO za 950PLNów!
Czytałem różne recenzje tel lampki i wydaje się całkiem niezłą alternatywą.
Sigmę mozna dostać w sklepie internetowym INTERFOTO za 950PLNów!
Czytałem różne recenzje tel lampki i wydaje się całkiem niezłą alternatywą.
A ja przeczytalem roznice na niekorzysc tej lampki i sie zniechecilem :?
Czy warto kupic sigme EF-500 DG ST do 300D ? Wszyscy pisza tu o tej 500 DG Super ale troche droga jak dla mnie.
tpop, nie bedzie działała poprawnie z cyfrówką bo nie obsługuje ETTL.
DarekSzu
08-11-2004, 11:47
Dokupiłem właśnie do swojego zestawu 550EX i jest naprawdę super sprzętem. Do tej pory pracowałem i pracować będę nadal na 420EX. Lampy bez problemów ze sobą współpracują dając lepsze warunki pracy np w reportażu kościelnym czy u cioci na imieninach. Nie sprzedam 420EX bo nie warto a studia nawet mini nie będę robił z tych lam bo mam studio. Acha, to dobra alternatywa w plener - nie będę musiał kupować przenośnego systemu bo lampę główną na aparacie można wyłączyć odpalając tylko podporządkowaną z innego kąta np. Acha lampy pracują bardzo ładnie zarówno z EOS33 jak i 10D