PDA

Zobacz pełną wersję : proste pyatnie

tomhagen
08-09-2008, 17:47
witam, mam bardzo proste pytanko. otóż jaki powinien być optymalny czas otwarcia migawki dla nieporuszonego zdjęcia na ogniskowej 85mm w odległości 5m od fotografowanego obiektu? są może jakieś sprytne tabele do orientacji?

Slider
08-09-2008, 18:00
Faktycznie proste pytanko;-) zasada jest taka, że jesli robisz zdjecie bez stabilizacji to czas ekspozycji powinien byc niedłuższy niż odwrotnośc ogniskowej po przeliczeniu na mały obrazek. Jeśli nie masz cropa (a nie masz jak widzę) to bierzesz odwrotnośc ogniskowej i masz czas (w tym przypadku dla ogniskowej 85mm czas nie powinien być dłuższy niz 1/85s);-) odległość od obiektu nie ma tutaj znaczenia.

są może jakieś sprytne tabele do orientacji?

mozliwe, że są, ale myslę, że nie jest to tak zaawansowana matematyka by byly niezbędne:smile:

wojkij
08-09-2008, 18:02
Czas = 1 / (ogniskowa*corp)

Peri Noid
08-09-2008, 18:04
Zasada ogólna jest taka, że dla nieruchomego obiektu, jeśli masz średnio stabilną rękę, to czas ma być równy odwrotności ogniskowej (przeliczonej z uwzględnieniem ewentualnego cropa). Czyli dla 85mm na FF będzie to 1/85 (czyli 1/100), dla cropa 1.6x 1/135 (czyli 1/160). "Czyli", bo czasu 1/85 nie ma, a najbliższy "nie gorszy" to 1/100, analogicznie dla cropa..
Jeśli obiekty się poruszają, to już zależy od ich prędkości, więc to inna bajka.

Tomasz Urbanowicz
08-09-2008, 19:14
Trochę namieszam :]

Mam dwa korpusy: 30D i 5D, mamy szkło o ogniskowej 85 mm.
Wg Was, gdy założę je do 30D bezpieczny czas będzie wynosił 1/(85*1,6), gdy przełożę do 5D nagle czas mi się wydłuży do 1/85 :) Czyli bezpieczny czas zależy głównie od body, a nie obiektywu ha, ha :)

A tak poważnie, to wszystko pic na wodę - dla jednego 1/1000 będzia za dużo, drugi spokojnie zrobi przy czasie 1/30 s.

piast9
08-09-2008, 19:19
Czyli bezpieczny czas zależy głównie od body, a nie obiektywu ha, ha :)
Zależy bezpośrednio od kąta widzenia. Przy zmianie puszki ten się zmienia.

tomhagen
08-09-2008, 19:21
to rozumiem o odwrotnosci ogniskowej, ale czy nie ma znaczenia także to jak daleko jest fotografowany przedmiot?

don
08-09-2008, 19:22
teoria teorią, ale najwazniejsze to wprawna i stabilna reka. na te czasy nie ma reguly. sam na cropie z obiektywem 50 mm potrafilem zrobic czasami nieporuszona fote przy czasie 1/30.
a tak apropo to proponuje zmienic moderatorom tytul tego tematu na jakis konkretny, np. "czas naswietlania a obiektyw" czy cos w tym stylu, lepiej sie bedzie szukalo pokoleniom :)

Tomasz Urbanowicz
08-09-2008, 19:23
Zależy bezpośrednio od kąta widzenia. Przy zmianie puszki ten się zmienia.
Ja to wiem, chociaż można wysnuć całkiem ciekawą inną teorie na ten temat :)

piast9
08-09-2008, 19:28
to rozumiem o odwrotnosci ogniskowej, ale czy nie ma znaczenia także to jak daleko jest fotografowany przedmiot?
Nie, nie ma. Na chłopski rozum: obiekt dalszy i tak będzie mały i mniej wyraźny, więc jego ew. rozmazanie mniej się rzuca w oczy.

Ja to wiem, chociaż można wysnuć całkiem ciekawą inną teorie na ten temat :)
To dodaj chociaż ";)" na koniec aby nie mieszać w głowie początkującym :D

Slider
08-09-2008, 20:04
Nie, nie ma. Na chłopski rozum: obiekt dalszy i tak będzie mały i mniej wyraźny, więc jego ew. rozmazanie mniej się rzuca w oczy.

A propos rozmazywania; można też sie rozwodzić na temat tego jakie czasy naswietlania stosować, by zamrozic ruch. I tu już jest wyższa szkoła jazdy, bo trzeba brać pod uwagę znacznie więcej czynników niż przy nieruchomych kadrach;)