Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lepszy AF z 30D - Sigma 18-50 czy Tokina 16-50?

dawid_
07-09-2008, 12:32
Który z tych obiektywów będzie lepiej współpracował pod względem trafności AF, z EOS 30D?

Czytałem wiele pochlebnych opinii o Sigmie 18-50 (z macro i bez), ale martwi mnie działanie AF z puszkami Canona. Wychodzi na to, że najlepiej jest kupić obiektyw i od razu zanieść go do kalibracji. Kupno na Allegro w ogóle nie wchodzi w grę (szansa na trafienie dobrego jest stosunkowo mała).

Z drugiej strony takie problemy nie występują w Tokinie (przynajmniej się z takimi nie spotkałem). Słyszy się w zamian o mydlanym f/2.8.

Pozostaje jeszcze Tamron. Zdecydowanie najlepszy optycznie, ale zarazem najgorzej wykonany. Krążą opinie o wypadających przednich soczewkach.

Czekam na opinie użytkowników tych szkiełek, bo od czytania testów można zdurnieć :-D

krzysiek29
07-09-2008, 13:42
Z tej trójki najcichsza jest zdecydowanie tokina, co do trafności AF to to nie mam faworyta bardzo podobne , co do budowy to nr1 tokina , 2 sigma, daleko z tyłu tamron . Optycznie tamron, sigma , tokina z tym, że dopiero można zauważyć różnice przy 100% powiększeniu i mówimy o ostrości.
Swoją S18-50/2.8 kupiłem na allegro i żadnych problemów z bf/ff nie miałem (zresztą z żadną sigmą czegoś takiego nie miałem ).
Wszystkie trzy szkła używałem .

I bądź tu mądry :-D

wojkij
07-09-2008, 14:38
Selekcjonowana sztuka tamrona 17-50 trafiala mi jak dobre szklo z usm, zero nietrafien = tyle ze wolniej i glosniej. Mialem i bylem zadowolony - a mam porownanie do topowych stalek ktorych teraz uzywam.

Jesli masz mozliwosc wybrania sobie szkla w sklepie to celuj w tamrona - kolory i kontrast takie sobie ale ostrosc jak najbardziej okej.