PDA

Zobacz pełną wersję : Ramka



Niedzwiedz
20-05-2004, 12:57
Kto mnie naumie robic ramki w PS ? ni za cholere mi to nie wychodzi :(

Czacha
20-05-2004, 21:03
canvas size.. znajdz ta funkcje :)

Vitez
21-05-2004, 07:13
Image -> Resize -> Canvas size 8)

Niedzwiedz
21-05-2004, 12:21
hehe takie proste ale ja tepy jestem hyhyhy :)

dzieki

acha jeszcze jedno a jak bym chcial dac taka ramke np 0.3 mm ale w srodku zdjecia tak ok 3 cm od krawedzi zdjecia ? nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ?

ale jak wiecie to jak ?

Vitez
22-05-2004, 23:11
Wlaczasz rysowanie prostokatow, grubosc pedzla na 0.3mm (ilestam px , nie wiem dokladnie), kolor na odpowiedni, poza tym gdzies w menu View (widok) wlaczasz linijki i zaczynasz rysowanie prostokata, czyli ramki, od linijki w takiej odleglosci w jakiej chcesz.

Klosiu
22-05-2004, 23:21
heh moze to glupie ale jak nazywa sie opcja ta opcja po polsku bo mam wersje pl Ps'a

DariuszM
23-05-2004, 09:13
no a jak zrobić żeby ten prostokąt nie wypełniał sie tym kolorem tylko zostawił samą linię konturową?

Vitez
24-05-2004, 00:02
Chyba musze Alicje za uszko wytargac by w koncu tu zajrzala i dala kilka dobrych rad od grafika komputerowego 8)

greg
29-05-2004, 01:46
Sporo roznych przykladow ramek znajduje sie na stronie http://www.epaperpress.com/psphoto/index.html.
Mazna tez sciagnac "gotowce" do photoshopa :D

alahari
31-05-2004, 14:54
Chyba musze Alicje za uszko wytargac by w koncu tu zajrzala i dala kilka dobrych rad od grafika komputerowego 8)
Możesz sobie :?
Moze popytajcie mnie o program Corela 8) Tam dużo latwiej można takie cos narysować- tak po prostu- określic- protokąt z wypelnieniem czy bez, grubość, kolor...wszystko..

W PS ramek jeszcze nie robilam, własnie próbowałam i...troszke jestem wqurzona :? Niby proste wymaganie a tyle komplikacji... Vitez- jak coś źle napisze- popraw mnie- moze wiesz lepiej :?


1. Okreslic narzędzie, za pomocą którego chcielibysmy narysowac ramke - pędzel czy ołowek, grubość, nacisk, kolor...
2. Kliknac na ikone rysowania prostokatów, wybrac z góry "ścieżki". Rysujemy przy pomocy miarki (trzeba ja włączyc najpierw) prostokat w wymiarze pożądanym.
3. Prawym klawiszem myszy klikamy, pojawia sie okienko- wybrać "obrysuj ścieżke".
4. Pojawia sie 2gie okienko- wybrac narzedzie, które wczesniej wybraliśmy i ustawiliśmy wymiary etc.. (np. pędzel)
5. Ok- zrobione- jest ramka.

Mam nadzieje, ze to dobry sposób- strasznie duzo zachodu z tym :?

Vitez
31-05-2004, 15:57
[Vitez- jak coś źle napisze- popraw mnie- moze wiesz lepiej

Raczej nie wiem lepiej bo ja ramek nie robie, nie lubie a jesli juz bym zrobil to tylko by wypelnieniem i wieksza ramka podbic rozmiar obrazka do takiego by nadawal sie do wydruku 8)

Czytaj: umiem robic ramke tylko przez canvas size i wypelnic.

alahari
31-05-2004, 15:59
Ja tez wole zewnetrzne czarne ramki... :wink:

mroczny
31-05-2004, 21:32
A bawił się ktoś w przyciemnianie zewnętrza foty? Bardzo ładnie wychodzi nadaje głebi i skupia wzrok widza na głównym temacie. :wink:

alahari
31-05-2004, 21:53
A bawił się ktoś w przyciemnianie zewnętrza foty? Bardzo ładnie wychodzi nadaje głebi i skupia wzrok widza na głównym temacie. :wink:
Czyli:
zaznaczamy maską obszar zdjecia, który ma nie być przyciemniony, robimy inwersje maski, wtapianie i przyciemniamy etc.? A i owszem - stosujemy :wink:

DoMiNiQuE
02-06-2004, 12:54
hehe takie proste ale ja tepy jestem hyhyhy :)

dzieki

acha jeszcze jedno a jak bym chcial dac taka ramke np 0.3 mm ale w srodku zdjecia tak ok 3 cm od krawedzi zdjecia ? nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ?

ale jak wiecie to jak ?

zaznacz sobie obszar, ktory chcesz obrysowac narzedziem Rectangular Marquee Tool (M)
nastepnie Edit ---> Stroke tutaj wybierasz sobie grubosc obrysowania w px oraz kolor, i zaznaczasz jeszcze czy ma obrysowa wewnatrz zaznaczenia, na zewnatrz czy tez na srodku i OK :)

dla ulatwiania kliknij CTRL + R, pokaza Ci sie linijki na krawedziach obrazka. mozesz sobie zmienic ich skale (px, mm, % itp). teraz kliknij lewym klawiszem myszy na np pionowej linijce i przeciagnij kursor w prawo. powstanie w ten sposob pionowa pomocnicza prowadnica :) prowadzice te przyciagaja do siebie zaznaczenia - dziaki temu bedziesz mial zawsze ramki o takich wymiarach, jakie sobie zazyczysz :)