Zobacz pełną wersję : Beauty Dish - biały czy srebrny?
Jak w temacie. Która powłoka da mi lepsze efekty przy portrecie? Wg opisów srebrna daje czasami zbyt ostre światło i może powodować przepalenia, a biała również podobno lepiej rozprasza światło.
Ktoś może potwierdzieć te rewelacje z opisów z allegro? ;)
Mam studyjną lampe 300 Ws z regulowaną mocą...
I naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie? :/
To zalezy jaki portret Cie interesuje. Biały bardziej zmiekczy swiatlo a srebrny zaświeci bardziej kontrastowo. Jakie portrety wolisz taki kup.
towersivy
05-09-2008, 09:42
Uzywam białego - hensela, dostałem rózniez na próbe srebrnego, ostatecznie został biały, mi znacznie bardziej odpowiada swiatełko z białego, srebrny wali ostry "placek" :D
Odświeżę zatem wątek i zapytam jak w temacie jakie wypełnienie disha polecacie biały czy srebrny?
Oczywiście znane są mi już informacje że białe wypełnienie daje miększe światło od srebrnego ale czy po założeniu tej białej skarpety nie otrzymamy ze srebrnego również miękkiego światła? Zakup dwóch aby mieć i srebrny i biały nie wchodzi w grę.
Co polecicie?
Nikt nie chce pomóc? Szkoda!
xxkomarxx
25-05-2013, 23:10
Nikt nie chce pomóc? Szkoda!
to jest forum nie czat. Czasami trzeba poczekac na odpowiedz. Ja kupilem bialy i nie zaluje.
Srebrny tez mi odpowiadal ale zostal bialy. skarpety raczej nie zakladam, czesciej w uzyciu jest grid
mam srebrny bo taki sobie zrobiłem, w boju nie testowałem, został w drugim domu 100km ode mnie więc teraz nie mam jak sprawdzić, testowałem jedynie na miśku i jak przedmówcy mówią jest ostro i kontrastowo. Co do miękkości to teoretycznie powinno być jak z softboxem. im więcej dyfuzorów tym mięcej a jak wszyscy wiedzą softbox w środku srebrny i tak samo powinno być z bd. pytanie tylko jaką lampę będziesz do tego stosował. ze studyjną da radę ale z systemową i dodatkowym dyfuzorem może być ciężko.
Zbirr na początku będzie systemówka a za jakiś czas studyjna ale o moc się nie martwię. Mam kolegę co z Canonem EX600 używa octy 180cm i wszystko gra a lampa na 1/2 mocy.
Bardziej męczy mnie to jakie wypełnienie wybrać.
xxkomarxx również myślę aby za jakiś czas dokupić grida który będzie używany w nieznacznych przypadkach głównie jednak chciałbym stosować BD sam lub ze skarpetą.
Tak się tylko zastanawiam ale czy np. BD srebrny + skarpeta nie da takiego samego miękkiego światła jak BD biały a BD biały + grid nie na światła ostrzejszego (bardziej skupionego) jak srebrny bez skarpety?
xxkomarxx
26-05-2013, 00:24
Bialy plus grid daje ladne swiatlo ukierunkowane. po nalozeniu dyfuzora jest miekko i szczerze mowiac nie widze roznicy srebrny i bialy z dyfuzorem. Jak znajde chwile to porobie foty bialy sam i z dyfuzorem. Test jak dzialaja bd z roznymi lampami ktos juz robil i gdzies na forum to jest