PDA

Zobacz pełną wersję : Opanownanie lampy 580 EX II

Pillow Book
03-09-2008, 18:35
Jakiś czas temu zmieniłam cały system z Nikona na Canona. Zmieniłam też lampe Nikona SB 800 na 580EX II. Zwykle staram się rzadko używac takiego oświetlenia ale coraz częściej staje przed taką koniecznością. No i amba. Zdjęcia wychodza fatalne, rozproszenie i moc światła kuleją
Nie wiem czy to kwestia moich umiejętności (dodam że ucze się dopiero systemu Canonowskiego) w korzystaniu z tej lampy czy też problemów z pomiarem światła ale ta lampa zachowuje się dokładnie tak samo jakbym strzelała zwykła lampą wbudowaną. Pierwszy plan prześwietlony a tyły nikną w mroku.
Istnieje tez obawa że jest coś ukryte w body co powinnam ustawić, przestawić. Używam na przemian 5D i 20D. Byłabym wdzięczna za pomoc w rozgryzieniu zagadki canonowskiego świecidełka.

djcargo
03-09-2008, 18:49
Pokaż jakieś zdjęcia przykładowe z nieusuniętym EXIFem. Inaczej ciężko coś powiedzieć.

stratus
03-09-2008, 19:11
Trudno powiedzieć od czego zacząć :) ale ETTL II jest niemal bezbłędny więc może zależy od ustawionego trybu pomiaru światła w puszce, matrycowy może dawać taki efekt. Polecam też tryby manualne. Skoro tyły giną w mroku to wyczuwam tu tryb automatyczny. Może być także że tym razem lampa ustawiona jest na manual, a nie na ETTL II. To tak na pierwszy rzut oka ale specjalistą od lamp nie jestem, bywają tu lepsi :) Zdecydowanie lepiej tyły doświetlać światłem zastanym przy dłuższych czasach, a lampą doświetlać pierwszy plan - oczywiście jeśli to konieczne. Lampa dla mnie to ostateczność, kiedy ręka już nie jest w stanie nie poruszyć sceny.

EDIT
oooo, tak jak wyżej, przykład będzie dobrym pomysłem :)

pawweg
03-09-2008, 19:35
Z canonami to tak jest -w trybie automatyczny z błyskiem wszystkie parametry ustawiane są na mierzony obiekt bez szczególnego uwzględnienia tła, natomiast w strefie twórczej Tv, Av i M to inna jazda- główny obiekt zostanie naświetlony
z automatyką błysku, a tło będzie naświetlone z automatycznie
ustawionym długim czasem otwarcia migawki. Wówczas główny obiekt,
jak i tło zostaną naświetlone prawidłowo (automatyczna synchronizacja
lampy błyskowej z długimi czasami otwarcia migawki- co daje nam jasne tło-jednak musisz pamiętać że w ciemnych miejscach może być za długi czas aby pstryknąć z ręki). Myślę że dobrze to ująłem- jeśli chodzi o mnie to używam najczęściej Av albo M resztę możnabyłoby wyrzucić;)

Malin
03-09-2008, 19:54
Ja dolacze się do wątku. Moja 580ex II wchodzi w stan "uśpienia" po 1 min. bez błysku. Lampa nie jest na sankach tylko stoi sobie gdzieś. Da się zmienić, żeby nie wchodziła w ten stan "uśpienia"?

stratus
03-09-2008, 20:04
Ja dolacze się do wątku. Moja 580ex II wchodzi w stan "uśpienia" po 1 min. bez błysku. Lampa nie jest na sankach tylko stoi sobie gdzieś. Da się zmienić, żeby nie wchodziła w ten stan "uśpienia"?

Jeśli to możliwe a sądzę że tak to na bank jest w instrukcji obsługi :) Najszybciej w CFn

Pillow Book
03-09-2008, 21:36
Lampa oczywiście cały czas jest w E-TTL, dodatkowo z korekcją +0.3 aby skompensować dyfuzor. Body w trybie Av bądź też M - ale manual tylko w przypadku moich ulubionych zabaw z zamrożeniem ruchu i rozmyciem świateł w tle.

Body narzuca czas otwarcia migawki dla błysku w trybie Av na 1/200 - (tak ustawiłam w CFn). Czy może powinnam zmienić tą opcję na automatyczny dobór czasu?

PS: W Nikonie można bylo ten czas regulować dość płynnie, tutaj mogę narzucić tylko 1/200 albo automat... Czy może coś jeszcze powinnam wiedzieć? Jakieś tajemne funkcje, czy przyciski?

djcargo
03-09-2008, 21:40
1/200 to może być zdecydowanie za mało czasu, by poprawnie naświetlił Ci się drugi plan na zdjęciu...

Max_im
04-09-2008, 06:12
witam

tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421) jest sporo na ten temat

gwozdzt
04-09-2008, 06:50
witam

tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421) jest sporo na ten temat
też już miałem ten temat na myśli, ale mnie wyręczyłeś :-)

do tego powinny się tu znaleźć jeszcze dwa linki :-)
http://www.foto.jasiu.pl/
http://web.canon.jp/imaging/flashwork/index.html

greg7878
04-09-2008, 07:26
Body narzuca czas otwarcia migawki dla błysku w trybie Av na 1/200 - (tak ustawiłam w CFn). Czy może powinnam zmienić tą opcję na automatyczny dobór czasu?

PS: W Nikonie można bylo ten czas regulować dość płynnie, tutaj mogę narzucić tylko 1/200 albo automat... Czy może coś jeszcze powinnam wiedzieć? Jakieś tajemne funkcje, czy przyciski?

I tu "pies pogrzebany".
Przy wymuszeniu czasu synchronizacji na 1/200 w trybie Av efekty są dokładnie takie jak u Ciebie - tzn. mocno kompaktowe.
Zmień ustawienie CF nr.3 na pozycję 0 i przy fotografowaniu zwracaj uwagę na czas migawki ( aby nie poruszyć ) , jeśli będzie niebezpiecznie długi to podnieś czułość matrycy , staraj się nie strzelać lampą z bardzo bliska ( lepiej trochę sie odsunąć i podciągnąć zomem ).
Największą swobodę daje tryb M ( i najlepsze efekty ).
Ustawiasz mozliwie długi czas tak ( jak długi zależy od ilości światła zastanego , ale tak , by błysk "zamroził ruch" , w razie kłopotów podnieś ISO , przy prawidłowej ekspozycji szum nie jest dużym problemem ), przysłonę taką jaką chcesz mieć głębię ostrości i gotowe.
W ostrym słońcu pamiętaj , że lampa ma tryb HSS - w Canonie pozwala on ustawić dowolnie krótki czas przy zdjęciach z błyskiem.
Trzeba trochą potrenowć , ale efekty potrafią być znakomite.

gwozdzt
04-09-2008, 07:59
I tu "pies pogrzebany".
Przy wymuszeniu czasu synchronizacji na 1/200 w trybie Av efekty są ....
pomijając nawet efekty zastanówmy się nad sensem takiego ustawienia?

Tryb Av (priorytet przysłony) charakteryzuje się tym, że ustawiamy przysłonę, natomiast automatyka dobiera nam czas migawki. Jeśli wymusimy czas 1/200 to otrzymujemy nic innego jak... tryb manualny z ustawioną przysłoną f/stop i wymuszonym czasem 1/200.
Więc jaki sens to stosować? bo ja takiego sensu nie widzę... przecież lepiej od razu wtedy przejść na tryb M i mamy swobode doboru czasu, a nie tylko jeden 1/200.

System błysku w Canonie jest inny niż gdziekolwiek. Aparat ciągle dostosowuje ekspozycję do światła zastanego tak jakby nie miał włączonej lampy. Sama zaś lampa dostosowuje siłe błysku w oparciu o wynik pomiaru przedbłysku i zasadniczo ma zadanie uzupełnić swiało zastane, a nie pracować jako główne żródło światła.
To co w innych systemach nazywa sie zwykle slow-sync, u nas jest domyslnie przy użyciu lampy + Av (oczywiście z automatycznym doborem czasu).
Z kolei włączenie opcji 1/200 w Av dopiero sprowadza sprawę do sytuacji jaką mamy w innych systemach przed uruchomieniem slow-sync (a zarazem prowadzi praktycznie do M).

greg7878
04-09-2008, 08:04
Zmień ustawienie CF nr.3 na pozycję 0
Tak należy ustawić w Canone 350D .... Chodzilo mi o funkcję zmieniającą funkcję CF dla czasu synchronizacji z błyskiem w trybie Av na AUTO

gwozdzt
04-09-2008, 08:09
Tak należy ustawić w Canone 350D .... Chodzilo mi o funkcję zmieniającą funkcję CF dla czasu synchronizacji z błyskiem w trybie Av na AUTO
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page11.asp
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page10.asp

20D, 5D - również CF #03 :-)

Max_im
04-09-2008, 09:09
dodatkowo z korekcją +0.3 aby skompensować dyfuzor.

Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
Lecz po to jest przedbłysk aby dobrać siłę błysku głównego i w takim wypadku nie kompensujesz dyfuzora. Ustawienie takie zwiększa o + 0,3 siłę błysku ponad standard.

terminator
04-09-2008, 09:53
Logicznie rzecz biorąc, masz rację.

MaciekH
04-09-2008, 22:26
Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
Lecz po to jest przedbłysk aby dobrać siłę błysku głównego i w takim wypadku nie kompensujesz dyfuzora. Ustawienie takie zwiększa o + 0,3 siłę błysku ponad standard.

No z tym ze nie koniecznie i obawiam sie że +0.3 to troche za mało...

Wlasnie sie bawiłem i zdjecie z dyfuzorem i korektą nawet o +2 jest troszke ciemniejsze (na oko i na histogramie). No ale ja mam jakiś tani zamiennik, może na oryginale jest inaczej...

jaś
04-09-2008, 22:48
Rzadko fotografuję z lampą ale jak czytam te posty i patrzę na swoje zdjęcia z lampą to stwierdzam że ten system jest "lekko chory" (wiem zaraz mnie zlinczują i odeślą do instrukcji obsługi strony www mojego imiennika itp.) używałem dużej systemowej lampy systemu minolty z korpusami 7000i i 7xi i tam wszystko działało bezbłędnie, slow-sync na jednym przycisku, mogłem używać Av i M i zero problemów, właściwie nie pamiętam abym kiedykolwiek dostał źle naświetlone zdjęcie, lampa po błysku pisała "OK" i tak było. Dodatkowo pomiar światła błyskowego w analogu moim zdaniem był zdecydowanie lepiej rozwiązany. Jak mam coś robić z lampą to już wolę nic nie robić :)

MaciekH
05-09-2008, 05:01
Rzadko fotografuję z lampą ale jak czytam te posty i patrzę na swoje zdjęcia z lampą to stwierdzam że ten system jest "lekko chory" (wiem zaraz mnie zlinczują i odeślą do instrukcji obsługi strony www mojego imiennika itp.) używałem dużej systemowej lampy systemu minolty z korpusami 7000i i 7xi i tam wszystko działało bezbłędnie, slow-sync na jednym przycisku, mogłem używać Av i M i zero problemów, właściwie nie pamiętam abym kiedykolwiek dostał źle naświetlone zdjęcie, lampa po błysku pisała "OK" i tak było. Dodatkowo pomiar światła błyskowego w analogu moim zdaniem był zdecydowanie lepiej rozwiązany. Jak mam coś robić z lampą to już wolę nic nie robić :)

Ale o co kaman właściwie, z czym masz problem?