PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie lampy "na druga kurtyne"

Zakrzi
03-09-2008, 10:24
Mam problem z ustawieniem sprzetu (Canon 5 D, lampa speedlight 550ex). W funkcjach aparatu przestawiam opcje flasha na 2-ga kurtyne lecz sprzet nadal odpala w momencie otwarcia migawki a nie jej zamykania.

Gdzie popelniam blad? Czy trzeba ustawic dodatkowe funkcje na samej lampie? Niestety nie mam przy sobie jej instrukcji bo sam bym sprawdzil...

Dzieki za pomoc!!!

gwozdzt
03-09-2008, 10:32
Mam problem z ustawieniem sprzetu (Canon 5 D, lampa speedlight 550ex). W funkcjach aparatu przestawiam opcje flasha na 2-ga kurtyne lecz sprzet nadal odpala w momencie otwarcia migawki a nie jej zamykania.
Gdzie popelniam blad?
przypuszczam, że na lampie masz włączone synchro z krótkimi czasami FP (HSS), a w aparacie usiłujesz włączyć synchro na zamknięcie migawki.

obie w/w funkcje są ze sobą w sprzeczności, a ustawienia lampy mają priorytet nad aparatem.

Czy trzeba ustawic dodatkowe funkcje na samej lampie? Niestety nie mam przy sobie jej instrukcji bo sam bym sprawdzil...

ja bym zostawił w spokoju CFy w aparacie, ściągnął instrukcję:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3718

i ustawiał na lampie.

piast9
03-09-2008, 10:42

A nie myli Cię przedbłysk pomiarowy? Ustaw czas na sekundę np. i popatrz wtedy.

Zakrzi
03-09-2008, 11:10
Dokladnie w ten sposob robilem! czas 1s, ie ma mowy o pomylce...

Dzieki za instrukcje! niestety podazajac krok za krokiem nadal nie chce wskoczyc opcja w ustawieniach lampy! Caly czas pali sie synchronizacja dla krotkich czasow. wsciskajac +- nie chce przeskoczycna 2 kurtyne....

Czy 5d w 100% wspolpracuje z 550 ex? Lampa dedykowana do eosa3 ma przeciez juz troche lat...

piast9
03-09-2008, 11:27
Powinna działać. Czy guziki + i - naciskane osobno działają jak trzeba, np przy ustawianiu kompensacji błysku? Może któryś z nich się zepsuł?

Zakrzi
03-09-2008, 11:31
Wszystko dziala bez zarzutu. Wlasnie sprawdzilem wszystkie przyciski na lampie.... Wrrrr, jestem zly.... :(

gwozdzt
03-09-2008, 11:51
Dzieki za instrukcje! niestety podazajac krok za krokiem nadal nie chce wskoczyc opcja w ustawieniach lampy! Caly czas pali sie synchronizacja dla krotkich czasow. wsciskajac +- nie chce przeskoczycna 2 kurtyne....
dopóki świeci HSS nie włączysz 2nd sync.

wyłącz lampę, zdejmij z aparatu, włącz i przyciskaj +- (łącznie, tak jak napisane w instrukcji na stronie 32 oraz 49).

nawet bez kontaktu z aparatem powinna przełączać sie przez tryby:
normal -> HSS -> 2nd sync -> normal ... i tak w koło.

Jesli tak się nie dzieje, to z lampą jest coś nie tak.
Serwis jest w W-wie, przyjmuje sprzęt wysyłkowo, bezpłatnie diagnozuje i podaje koszt naprawy.
http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/

Czy 5d w 100% wspolpracuje z 550 ex? Lampa dedykowana do eosa3 ma przeciez juz troche lat...
kompatybilna 100%

Zakrzi
03-09-2008, 12:51
Zrobilem jak podaje instrukcja, wychodzac ze swezo wlaczonej lampy. Symbol synchronizacji wskakuje dopiero jak wcisne + i -. Nastepnie wciskajac + albo - powinno przeskoczyc na symbol 2 kurtyny. Tak niestety sie nie dzieje. Co wiecej gdy przyjzec sie, w momencie wciskania klawiszy w gornym prawym rogu pojaiwa sie jakby cien symbulu 2 kurtyny, ale ostatecznie nie podswietla sie i nadal pozostaje synchronizacja... Tak jakby cos blokowalo. Tak jak pisalem klawisze sa sprawne. Lampa kupiona ze 4 lata temu, ale jest w swietnej kondycji. Przyznam sie ze te opcje chcialem uzyc po raz pierwszy. Sprobuje jeszcze ze swiezymi bateriami, ale skoro flash pali znaczy nie sa takie zle. Poza tym postaram sie to samo zrobic na innej lampie.

Dziekuje wszystkim za rade, prawdopodobnie nie obejdzie sie bez serwisu. A tak apropos spapralo mi to niezla zabawe, bo mialem ustawiona fajna modelke i chcialem poprobowac z rozmyciem i dopaleniem na zamkniecie migawki....

Co pech, to pech.

piast9
03-09-2008, 13:27
Według instrukcji te tryby przełączasz naciskając oba klawisze na raz, za każdym razem, a nie pojedynczo (patrz obrazek s. 7)

gwozdzt
03-09-2008, 14:14
Według instrukcji te tryby przełączasz naciskając oba klawisze na raz, za każdym razem, a nie pojedynczo (patrz obrazek s. 7)
No dokładnie :-)

a więc NIE "+ albo -":

Nastepnie wciskajac+ albo - powinno przeskoczyc na symbol 2 kurtyny...
tylko dalej wciskać oba przyciski jednocześnie aż do skutku.

PS.
w sumie głupie to było i dobrze, że w nowych lampach (430/580EX) dołożyli ekstra przycisk do przełączania sposobu synchronizacji.

Zakrzi
03-09-2008, 15:47
Jak sie pewnie domyslacie sprawdzilem WSZYSTKIE mozliwosci z wciskaniem klawiszy... Oba naraz byly oczywiscie wsrod nich jak i przytrzymywanie przez kilka minut, proszenie, glaskanie i proba przekupstwa... ;) Nic z tego.

Zapewne powodem bedzie moj czeski blad badz tez wada. Nim jednak poczynie jakies kroki poradze sie znajomego fotografa, by sam moja lampe "podotykal". W ten sposob wyeliminuje pierwsza z mozliwosci...

roofman
03-09-2008, 15:55
A w jakim trybie focisz? Nie miałem do czynienia z 5D ale czy czasem nie ma ograniczeń w stylu... np. na priorytecie przesłony nie działa błysk na druga kurtynę alboco... popatrz pod tym kątem w instrukcji może...

Zakrzi
04-09-2008, 01:02
Tak samo jak powyzej, sprobowalem na manualu, bulb a takze preselekcji przeslony. Wynik ten sam :(

gwozdzt
04-09-2008, 06:59
Tak samo jak powyzej, sprobowalem na manualu, bulb a takze preselekcji przeslony. Wynik ten sam :(
1/ a próbowałeś bez aparatu, taka jak pisałem?

2/ co z analogiem EOS 3? to samo?

Zakrzi
04-09-2008, 10:35
Tak probowalem jak mi napisles...

Ale moje problemy sie skonczyly! :) Tak jak myslalem wdal sie czeski blad i to duzego kalibru! Przelacznik u podstawy lampy off/master/slave byl wlaczony na master! Po wylaczeniu go wszystko dziala jak nalezy!

Dzieki panowie za pomoc i czas, na szczecie ta modelka to moja dobra znajoma, nic straconego, za pare dni na nowo poprobujemy! :)
A z modelka nic straconego, bo to moja dobra znajoma, tak wiec za pare dni w koncu poprobujemy z flashem na druga kurtyne!!! :) Pozdrawiam!

gwozdzt
04-09-2008, 11:16
Ale moje problemy sie skonczyly! :) Przelacznik u podstawy lampy off/master/slave byl wlaczony na master! Po wylaczeniu go wszystko dziala jak nalezy!
W sumie dziwne, ponieważ instrukcja na str 15. oznamia, że jeżeli lampa została zamontowana na aparacie i jest używana jako pojedyncza a jednocześnie przełącznik off/master/slave został w pozycji 'master' lub 'slave' to mimo wszystko lampa powinna działać ta jakby był on w pozycji 'off'.

(z wyjątkiem przypadku, gdyby został wyłączony błysk lampy głównej, ale u Ciebie raczej tej sytuacji nie było, ponieważ wtedy nie wyzwalałaby błysku, a u Ciebie błyskała, tylko jakby "zawiesiła się" w trybie HSS).

Niemniej najważniejsze, że problem "się rozwiązał" i nie trzeba lampy słać do serwisu.

MaciekH
05-09-2008, 14:57
W 580exII tez nie działa błysk n 2. kurtyne przy włączonej opcji master:/