Zobacz pełną wersję : Sigma EX 28-70 F/2,8 kontra reszta 28-70 f/2,8
przymierzam sie do zmiany ob. na coś ze stalym światłem. Jak narazie moj wybór padł na Tokine 28-70 f/2.8 Pro SV (ok. 1200zl-więcej nie chce wdać, bo nawet nie mam więcej kasy) (mam analogowe body-eos50) tyle tylko ze ta tokina ma jedną wadę. Minimalna odległosc ostrzenia 0,7m to troche dużo a chciałbym tym szkłem zacząć focić sluby i troche reporterki. Ostanimi czasy Tamorny wyginęly więc zostaje mi do wyboru jeszcze tyklo Sigma EX 28-70mm F/2,8 DF ASPHERICAL. Moze ktoś ma taką sigme i coś o niej wie. Jak ona wypada optycznie w porównaniu do Tokiny? Lepsza jest ta sigma czy nie?
ps. Pewnie zaraz ktos napisze ze o tych szkłach było juz dużo na forum. Przyznaje sie bez bicia, szukałem, szukałem i jeszcze raz szukałem ale to co znalazłem o sigmie to ... właściwie nic nie wnosi.
hey!!!! No jakto nikt nic nie wie o tej sigmie ??!! Nie mozliwe!
Niedziela jest. Wiecej cierpliwosci zycze :roll: . Forum to nie czat :? .
Ja ostatnio wymieniłem Sigmę 28-105 2.8-4 na Tamrona 28-75 2.8 (nowiutki, są w sprzedaży) do 350 d. Polecam: jasny, ostry, mógłby szybciej ostrzyć, ale za tą cenę jakość rewelacyjna. Nie wiem jak z trwałością.
* minimalna odległość ostrzenia: 33 cm
Ja ostatnio wymieniłem Sigmę 28-105 2.8-4 na Tamrona 28-75 2.8 (nowiutki, są w sprzedaży) do 350 d. Polecam: jasny, ostry, mógłby szybciej ostrzyć, ale za tą cenę jakość rewelacyjna. Nie wiem jak z trwałością.
* minimalna odległość ostrzenia: 33 cm
Tyle to wiemy, a doczytales piewsza wypowiedz autora tego watku?
"Ostanimi czasy Tamorny wyginęly" :roll:
no dobrze ale mi tu o sigme chodzi, warto ją brać czy może lapiej Tokinę???
pytałem sprzedającego te sigmy na allegro, jak ten obiektyw sie sprawuje i jak wypada w porównianiu z tokina. Otrzymałem odpowiedz że to są bardzo podobne szkła. Ale bez żadnych szcegułow.
jestem uprzedzony do tamrona bo kiedys miałem jednego i kiepsko sie spisywał (co prawda to był ob 28-200 f/3.8-5.6 wiec nie mozna było sie spodziweać rewelacji) rownież zalezy mi na solidnym obiektywie, a zego co słyszałem (czytałem na forum) to ten tamron zibera rózne recenzje. No i na dodatek to za 1200zl nie dostne tego tamrona, a wiecej niż1200 nie uzbieram w najbliższym czasie.
ojjj... ale ja tu pytam o sigme, bo chce sie o niej czegoś dowiedziec. Wiem ze wszyscy chwalątego tamrona, choć pojawiają sie tez głosy ze to jest raczej delikatne szkiełko.
no przesadziłem, wiekszość a nie wyszyscy chwala tego tamrona
no przesadziłem, wiekszość a nie wyszyscy chwala tego tamrona
Kontynuujac poszukiwania to jedynie Jurek Plieth na niego narzeka ze niby wystarczy go dotknac a juz sie rozleci ;) .
Pomysl sobie nad tym - szklo kupujesz na kilka miesiecy, czy kilka lat?
Chcesz wydac 1200zl ... ale jesli rozlozysz kwote wydana na szkla na lata ktore ma ci ono posluzyc - to dlaczego nie zdecydujesz sie wziac szkla odrobine drozszego a na pewno lepszego?
Mi Tamron swietnie sluzy juz 1,5 roku i to NA PEWNO nie ta polka co badziewne zoomy 28-200... oraz nie wyglada jakby mial zamiar sie rozleciec - wyglada na 2 miesiace uzywania :roll: .
Tak wiec jesli chcesz swietne szklo na super lata to argument "ale ja chce sigme/tokine bo mam max 1200zl" jest nieodpowiedni... bo potem mozesz anrzekac i np za rok znowu zmieniac szklo gdy juz nazbierasz na Tamrona - lepiej nazbierac teraz.
Tyle to wiemy, a doczytales piewsza wypowiedz autora tego watku?
"Ostanimi czasy Tamorny wyginęly" :roll:
Nie wyginęły, bo Sigmę wymieniłem na Tamrona ok. tydzień temu w FotoIt.
no dobrze, wszystko rozumiem. Ale nadal niczego nie wiem o tej sigmnie. Teraz z samej ciekawości chciabym sie o niej czegoś dowiedzieć. Zostawmy juz temat Tamorna, bo wiekszość wątków na formu o szkiełkach z tego przedziału (standardowego zooma) zmierza ku jednemu.... czyt. Tamronowi. Teraz czas na sigme i kikla słow o niej. :D
http://www.tawbaware.com/sigma_tokina_test1.htm
To jest porównanie z Tokiną. Co prawda innej Sigmy, ale z tego co się orientuję to ta o krórą pytasz jest starszym modelem niż ta tam testowana. Więc rewelacji bym się po niej nie spodziewał...
ta sigma jest chyba nowsza bo to jest sigma EX .... ale pewności nie mam bo znawcą sigm nie jestem.