Zobacz pełną wersję : Czy wasze 24-70 też tak mają
DonAlberto
01-09-2008, 10:18
Posiadam obiektyw Canona 24-70 F 2.8 kupiony jako nowy, ale po jakiś 3 miesiącach używania zaobserwowałem, że w pozycji 28, 24 mm obiektyw ma takie boczne luzy, nawet delikatne stukanie. Zastanawiam się czy wasze obiektywy też mają taki objaw. Dodam, że to nie jedyny znany mi takie przypadek bo obiektyw mojego kolegi używany koło roku też coś takiego miał, natomiast inny który ma go już 3 lata jest całkiem ok. Proszę o jakieś opinie.
pozdrawiam
Tomasz1972
01-09-2008, 10:20
Nigdy nie zwracałem na to uwagi, gdyż zawsze mam założoną osłonę.
Tez mam luz. :)
nie mam luzu (3 lata uzytkowania - ale ja sprzet w folijkach trzymam :mrgreen:)
DonAlberto
01-09-2008, 13:36
Nigdy nie zwracałem na to uwagi, gdyż zawsze mam założoną osłonę.
Tez mam luz. :)
Też mam założoną osłonę cały czas, ale nie chodzi mi o to że mi przeszkadza luz bo jest, chodzi o dokładność pracy układu AF przy ogniskowych rzędu 24-28 mm
sebcio80
01-09-2008, 15:24
mam nowy obiektyw i tez mam luzy (nawet na 70mm sa lekkie ruchy), to normalne, nie chce mi sie wierzyc aby takowych luzow nie bylo, chyba ze ktos kreci pierscienien ogniskowej przy pomocy mlotka i przecinaka :-)
inna sprawa, co dokladnie oznacza slowo "luzy" bo dla kazdego moze one miec inne pojecie/tolerancje
ja tam żadnych luzów nie mam :P
Stukania nie mam :smile: ale luzy lekkie są
U mnie przy 24mm są minimalne luzy , na 28mm mniejsze a na 35mm i dalej nie ma nic i myślę ,że wynika to z wysuniętego obiektywu im bardziej wysunięty tym luz większy.Nie ma żadnego stukania.
W pozycji 28, 24 mm obiektyw ma takie boczne luzy, nawet delikatne stukanie. Zastanawiam się czy wasze obiektywy też mają taki objaw
Kupilem przed 2-ma tygodniami nówke, nie posiadam żadnych luzów.
Pozdrawiam :-)
andywarhol
01-09-2008, 21:40
niby jakieś luzy są ale to chyba normalne? nie sądzę żeby to w czymś przeszkadzało. ja bym chyba spał spokojnie
paweleverest
01-09-2008, 21:55
W życiu najwazniejszy jest luz i stukanie ;) ja tak mam - jest ok :)
W życiu najwazniejszy jest luz i stukanie ;) ja tak mam - jest ok :)
... do tego jeszcze trochę bardzo dobrych obiektywów i niezła puszka jest bardzo ok :wink:
Masz na myśli luzy wysuniętego tubusa (tubusu? :) przy 24mm? U mnie jest lecz minimalnie, stukania jako takiego nie ma raczej jest to coś w stylu przytłumionego pukania w sytuacji gdy się te luzy sprawdza. Ale jakoś uważam to za normalne, nigdy się tym specjalnie nie przejmowałem.
Masz na myśli luzy wysuniętego tubusa (tubusu? :) przy 24mm? U mnie jest lecz minimalnie, stukania jako takiego nie ma raczej jest to coś w stylu przytłumionego pukania w sytuacji gdy się te luzy sprawdza. Ale jakoś uważam to za normalne, nigdy się tym specjalnie nie przejmowałem.
Dokładnie tak :D i całkiem słusznie zresztą ... bo to jest normalne .