Zobacz pełną wersję : szybkość działania 580EXII
Zauważyłem, że przy skierowaniu palnika na wprost i ustawieniu szybkości strzelania fotek na wprost lampa błyska przy każdym klapnięciu lustra.
Inaczej jednak jest gdy skierowany lekko wyżej lub maksymalnie do góry lampa błyska co którąś fotkę!
Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej błyskam palnikiem w sufit i strasznie denerwuje mnie to zjawisko...
Może da się ustawić to inaczej?
Bezpośrednie oświetlenie sceny wymaga z reguły mniejszej mocy błysku, poza tym lampa modeluje wiązkę optymalnie, korzystając z informacji o ogniskowej z body. Przy odbijaniu światła od np. sufitu potrzeba więcej mocy aby doświetlić kadr, więc i ładowanie lampy do następnego błysku dłużej trwa. Możesz wyprowadzić trochę błysku bezpośrednio na obiekt, pomagając sobie białą wysuwaną wkładką. Pozwoli to nieznacznie zmniejszyć moc lampy i skrócić czas ładowania - następne zdjęcie ma większą szansę być oświetlone błyskiem. Podobnie, można założyć na lampę jakiś wynalazek Lumiquesta, dzielący światło na to skierowane w sufit i część na obiekt. No i oczywiście podstawowa sprawa, zwiększyć ISO, otworzyć przesłonę.
sebcio80
30-08-2008, 03:39
Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej błyskam palnikiem w sufit i strasznie denerwuje mnie to zjawisko...
jeśli bardzo Cię to denerwuje i zarabiasz na zdjęciach to kup sobie battery packa do lampy, nawet w serii 7fps z palnikiem skierowanym do gory lampa blyska w 99% przypadkow