PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiary oslony na kita

McKane
11-06-2005, 16:34
Hejka

Czy jakas dobra dusza moglaby pomierzyc i sfotografowac oslone przeciwsloneczna na kita ? Postanowilem ze nie bede placil haraczu Canonowi za kawalek plastiku i sam sobie zrobie, ale musze wiedziec dokladnie jakie sa jej wymiary.

Z gory dzieki i pozdrawiam

canis_lupus
11-06-2005, 17:01
Hejka

Czy jakas dobra dusza moglaby pomierzyc i sfotografowac oslone przeciwsloneczna na kita ? Postanowilem ze nie bede placil haraczu Canonowi za kawalek plastiku i sam sobie zrobie, ale musze wiedziec dokladnie jakie sa jej wymiary.

Z gory dzieki i pozdrawiam

Nie ma sensu robić, za kilka złotych na allegro mozna kupic osłony np Hama.

McKane
11-06-2005, 17:45
O kurcze masz racje ... ostatnio jak tam zagladalem jakos przegapilem. Powiedz mi tylko czy testowales ja na szerokim kacie i czy nie winietuje ?

P.S. Sa jeszcze do tego jakies Kinga tez chetnie posluchac czegos na ich temat.

Silent Planet
12-06-2005, 09:39
Jeśli chcesz coś lepszego od gumki Hamy to w Raysfoto masz osłony ( także szerokokątne ) firmy Marumi.
Aluminiowe, trwałe, ale droższe niż Hamskie gumowe.

"Standardowe" gumowe będą Ci winietować przy 28 mm ( rozumiem, że chodzi Ci o tradycyjny Canonowaty kit 28-80/90 lub cyfrowy ekwiwalent ).

Choć inna sprawa, że te szerokokątne to czasami działają tak, jakby ich tam nie było... :roll:

McKane
12-06-2005, 12:35
Jeśli chcesz coś lepszego od gumki Hamy to w Raysfoto masz osłony ( także szerokokątne ) firmy Marumi.
Aluminiowe, trwałe, ale droższe niż Hamskie gumowe.

"Standardowe" gumowe będą Ci winietować przy 28 mm ( rozumiem, że chodzi Ci o tradycyjny Canonowaty kit 28-80/90 lub cyfrowy ekwiwalent ).

Choć inna sprawa, że te szerokokątne to czasami działają tak, jakby ich tam nie było... :roll:

A masz moze ceny tych Marumi bo rays oczywiscie nie podaje cennika na stronie.

Co do standardow gumowych to wlasnie tak myslalem ze beda winietowac ... sa jednak wersje wide i te moze sprawdza sie ciut lepiej. Jednak pojawia sie problem z dzialaniem bo te wide sa dosyc plytkie co tak jak mowisz napewno zmniejsza ich skutecznosc. Myslalem wiec zeby kupic te zwykla i przyciac po bokach zeby zlikwidowac winiete na szerokim kacie.

Robil tak ktos moze z Was ?

Silent Planet
12-06-2005, 17:37
W Raysfoto gdy kupiłem taką to dałem kilka groszy ponad 50 pln.

Możesz sobie przyciąć gumową, proszę bardzo.
Na pewno zabawnie będzie to wyglądało, szczególnie podczas łapania ostrości.
Nie zapominaj, że kitowe szkła nie mają IF...

Jak już jesteś głodny "tulipanków" to na Allegro znajdziesz takowe wkręcane na gwint w cenie ok. 50 pln.
Ale tylko dla obiektywów IF.

Poza tym - smutna prawda - gumki są badziewne i się rozlatują.

Update:
Ach, skumałem to cięcie.
Chcesz sobie gumkę kołowo ściąć.
Bezsens, wiesz?
To nie warte zachodu moim zdaniem.
W cenie dwóch gumek masz aluminium.

W ogóle miękkie osłony są bezsensowne - nawet nie można szkłem w ścianę porządnie przypierdzielić, bo guma się złoży... :mrgreen:

McKane
12-06-2005, 18:00
No nic to pogrzebie jeszcze po necie moze cos ciekawego sie znajdzie a jak nie to albo kupie to marumi albo cos sobie sam przysposobie.
Niestety w zwiazku z tym ze to kit tulipany odpadaja chyba ze sa wersje na ruchomym pierscieniu ale szczerze watpie.
W kazdym razie dzieki za pomoc i wskazowki.

Vitez
12-06-2005, 18:30
A masz moze ceny tych Marumi bo rays oczywiscie nie podaje cennika na stronie.

Ale tez rays oczywiscie wysyla cenniki w ciagu 24 godzin od zgloszenia zapotrzebowania na takie - jest tam odpowiedni formularzyk na ich stronie :roll: .

McKane
12-06-2005, 19:34
Wiem wiem ale w niedziele nie wysylaja :)

Vitez
12-06-2005, 19:43
Mam cennik z 11 marca - moze byc?

Golibroda
12-06-2005, 21:08
W cenie dwóch gumek masz aluminium.

Ja tam bym nigdy gumek na aluminium nie zamienił. Pozbawiać się dobrowolnie przyjemności :mrgreen: :mrgreen:

McKane
12-06-2005, 21:30
Mam cennik z 11 marca - moze byc?

Jasne wal na kane@poczta.neostrada.pl

Dzieki wielkie

canis_lupus
12-06-2005, 21:50
Uzywam od jakiegos roku gumki Hama z obiektywem Sigmy 70-210. Gomka skladana na 3 częsci (moze mieć 3 różne długości.) Kupiłem za 20 zł na allegro uzywaną i do tej pory sie nie połamała. Polecam.

Silent Planet
12-06-2005, 22:24
Ja tam bym nigdy gumek na aluminium nie zamienił. Pozbawiać się dobrowolnie przyjemności :mrgreen: :mrgreen:
Eeee.... widzę, że kolega jeszcze nic o życiu nie wie... :mrgreen:

Canis, a mi się takowe szybko lasują... nie cierpię ich, ale czasem są jedynym wyjściem na "mordokrętne" szkła, do których firmowa osłona kosztuje tyle, co zapas gumek* na trzy lata.

* jeśli pomyśleliście sobie o tym samym co ja, to jesteście straszne świnie... :mrgreen: :wink: