Zobacz pełną wersję : aparat uzywany, jak rozpoznac stan-pomozcie
Witam, mam w planach zakup nowego sprzętu-właściwie nowego używanego :)
chcialbym sie was zapytac, jak mam patrzec na przebieg aparatów.
czy np. 40 tysiecy zdjec to duzo czy nieduzo jak na aparat.
aparaty sa z średniej polki
kruchy701
29-08-2008, 21:25
40 tyś. to nie tak wiele.Jeśli rocznie będziesz robił powiedzmy 10-15 tyś. to łatwo odpowiesz sobie na to pytanie. Warto dodać, że "żywotność" migawki producent ocenia na około 100000 "strzałów", choć koledzy na CB pewnie ocenią na znacznie więcej. Pozdro.
Szczur88
29-08-2008, 21:53
Moja 30-ka ma już pewnie ze 200-250k, i żyje:) Więc 40 to na prawdę niewiele
talarczyk
29-08-2008, 21:58
Ale półka xxxD chyba już nie wytrzyma 200-300k klapnięć...?
xxxD tez wytrzymują..
a jak rozpoznac stan to najlepiej obejrzec...
Szczur88
30-08-2008, 01:35
xxxD nie wiem, nie używałem na dłuższą metę, ale chyba tak bardzo się trwałością nie różnią, skoro Canon daje i tym, i tym 100 000
czy np. 40 tysiecy zdjec to duzo czy nieduzo jak na aparat.
Problem w tym iż "przebiegi" aparatów podawane przez sprzedających są kompletnie niemiarodajne. Wszystko zależy od tego czy aparat przy zapisie zdjęć pracował w trybie "Continous" czy też w trybie "Auto Reset" (nazwy trybów mogą się różnić w zależności od modelu aparatu). Jedynym sposobem pozwalającym stwierdzić faktyczny "przebieg" aparatu jest wizyta w autoryzowanym serwisie. Serwis poprzez odpowiednie oprogramowanie ma dostęp do licznika aparatu który nie może być modyfikowany przez użytkownika i na podstawie jego wskazań ustala się faktyczny "przebieg" aparatu.
Oczywiście nie twierdzę iż każda osoba chcąca sprzedać body dopuszcza się "rozminięć z prawdą" odnośnie faktycznego zużycia aparatu, niemniej na pewno znajdą się osoby które tą możliwość wykorzystają, uatrakcyjniając tym samym swoją ofertę a nieświadomego nabywcę po pewnym czasie może spotkać przykra niespodzianka w postaci np. konieczności wymiany migawki.
a jak rozpoznac stan to najlepiej obejrzec...
Owszem, jednakże wizualne oględziny raczej nie wiele powiedzą na temat faktycznego stanu migawki oraz innych elementów elektromechanicznych takich jak napęd lustra, który także się zużywa.