Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 30D ostrzy, ale nie robi zdjęcia

eluniq
29-08-2008, 15:27
Witam,
Zauwazyłem ostatnio pewien problem w mojej 30-stce. Otóż po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw ostrzy, ale po wciśnięciu do końca nie robi zdjęcia wcale lub dopiero po chwili. Taka sytuacja zdarza się raz na kilkanaście klapnięć.

Rozważam dwie możliwości:
1. Problem w puszce, skoro ostrość jest złapana i potwierdzona, więc myślę, że nie chodzi tu o obiektyw
2. Czegoś nie wiem na temat sprzętu, którym się posługuję :oops:

Dodam, że aparat ma 3 miesiące, wyjmowałem baterie, resetowałem wszystkie ustawienia, nie upadł i nie zamókł, czyli nie stało się nic co mogłoby go uszkodzić. Obiektyw to Tamron 28-75 2.8. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia body na innym obiektywie.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc ;-)

ukA
29-08-2008, 15:52
Witam,
Zauwazyłem ostatnio pewien problem w mojej 30-stce. Otóż po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw ostrzy, ale po wciśnięciu do końca nie robi zdjęcia wcale lub dopiero po chwili...
Po chwili, ale trzymasz spust cały czas ?
Może kilkanaście prób z samowyzwalaczem, czy wyzwala bez zwłoki.

eluniq
29-08-2008, 16:10
Po chwili, ale trzymasz spust cały czas ?
Tak, spust jest trzymany cały czas.

Może kilkanaście prób z samowyzwalaczem, czy wyzwala bez zwłoki.
Jak próbuję zrobić zdjęcie z samowyzwalaczem, to objawy są takie same jak dla zdjęć bez jego użycia, czyli spust do połowy, blokuje ostość, później wciskam do końca i nie uruchamia się.

ukA
29-08-2008, 16:20
Ale jak juz odliczanie zostanie uruchomione to klapnięcie nastepuje zawsze ?
Jeżeli tak to stawiam na mikroprzełącznik w spuście.

eluniq
29-08-2008, 16:43
Ale jak juz odliczanie zostanie uruchomione to klapnięcie nastepuje zawsze ?
Jeżeli tak to stawiam na mikroprzełącznik w spuście.
Jak już samowyzwalacz odpali to zdjęcie zrobi zawsze. Tak samo jest z serią - jak już załapie, to mogę trzymać do zapełnienia karty. No może tyle nie próbowałem, ale 20-30 zdjęć robi bez zająknięcia.

ukA
29-08-2008, 16:51
mikroprzełacznik ma dwa stopnie, przy pierwszym ostrzenie drugi to strzał, może tylko sie zabrudził (ciesz sie że migawka klapie na rozkaz jak już go dostanie ) tak czy inaczej serwis

tu są tematy wokołospustowe
http://canon-board.info/showthread.php?t=35630

eluniq
29-08-2008, 17:28
Dzięki wielkie za pomoc i linka. Przynajmniej wiem na czym stoję. W poniedziałek spróbuję dobić się na ich infolinię.

smartb
30-08-2008, 10:45
wężykiem, wężykiem trzeba spróbować na infolinię szkoda czasu i tak poproszą o dostarczenie aparatu

comatus
30-08-2008, 10:49
wężykiem, wężykiem trzeba spróbować na infolinię szkoda czasu i tak poproszą o dostarczenie aparatu

Czemu szkoda czasu? Jak miałem coś takiego z 300D to mi powiedzieli, że naprawa (wymiana) będzie kosztować 120 złotych.Czyli informacji o cenach udzielają :wink: Teraz mam to samo z 30D :evil: ale jeszcze nie dzwoniłem.

smartb
30-08-2008, 11:18
no w zasadzie tak - cenę wymiany mikrowyłącznika spustu podadzą, będzie się można wcześniej oswoić

eluniq
30-08-2008, 12:13
no w zasadzie tak - cenę wymiany mikrowyłącznika spustu podadzą, będzie się można wcześniej oswoić
Nie wymieniają tego w ramach gwarancji? :roll:
i