PDA

Zobacz pełną wersję : Powershot S2 IS - problem z ostrością

mmm777
29-08-2008, 11:42
Witam,
Na zdjęciu poniżej widać, że tak około 1/4 zdjęcia od lewej krawędzi jest nieostra. Widać to wyraźnie na koniu pierwszym od lewej i krzakach i ogrodzeniu za nim. W środku kadru ostrość już akceptowalna (przeze mnie :smile:), choć też pozostawia wiele do życzenia (z Olympusa c-765 takie samo zdjęcie wyszło ostre jak brzytwa). Coś mi się wydaje, że chyba ten Canon mam wadliwy. A może coś robię nie tak?
Da się coś zaradzić, żeby fotki były ostrzejsze?

http://img53.imageshack.us/img53/1189/img0213lo8.th.jpg (http://img53.imageshack.us/my.php?image=img0213lo8.jpg)

Prametry:
Ekspozycja: 1/250 sec
Przesłona: f/4.0
Ogniskowa: 34.3mm

Juriko
29-08-2008, 12:46
Wygląda to źle (lewa strona obrazka), szczególnie, że jest to dopiero połowa zakresu zoomu. Pozostaje albo naprawa, albo ratowanie się przymknięciem przysłony.

krzylo
04-09-2008, 23:29
Aparat raczej do naprawy

Slider
05-09-2008, 20:54
rzeczywiscie dość dziwnie to wygląda.. na początku gdy widzialem obraz otwierający się od góry, myslałem, że głębia ostrości jest zbyt mała i drzewa ktore sa de facto trochę dalej są po prostu nieostre, ale gdy zobaczyłem tego konia..:roll: jedną z możliwości mogłoby być porządne zafajdanie soczewek (przynajmniej z lewej strony) choć rzadko to sie zdarza na takim poziomie, wiec wykluczylbym ta hipotezę. drugą mozliwością moze być jakaś wada obiektywu (aberracja sferyczna, astygmatyzm) i ewentualnie poluzowanie się sczewek co mogłoby powodować spore wady pozaosiowe obiektywu. Nie wiem jak obchodziłes sie z tym aparatem i czy może nie doznał jakiegoś wstrząsu? w obiektywie dopatrzyłes (albo dosluchaleś) sie jakiś luzów? no i najlepiej byłoby, gdybys przesłał jeszcze kilka zdjęć, bo tak na wstepie po jednym troche trudno znaleźć przyczyny takiego zachowania. Co do naprawy to myslę, że nie ma specjalnie sensu.. S2 IS jest dośc starym modelem (przynajmniej w swiecie elektroniki) i doczekal się dwóch nastepców, może więc coś z nich wybrać?;-) oczywiscie tylko wtedy, jeśli jestes zadowolony z tej serii:smile:

tpop
05-09-2008, 21:09
a moze wystarczy obiektyw wyczyscic :) bo podobne objawy sa jak paluchami wytluscisz. Ostatnio kolezanka z wakacji przywiozla zdjecia i pyta mnie czemu ma takie nieostre i zamglone zdjecia. Sciereczka zalatwila sprawe ;)

Slider
05-09-2008, 21:19
też to sugerowałem, ale patrząc na stopień nieostrości wydaje mi sie to watpliwe, choc jest prawdopodobne. Niedano zrobilem sobie sesję nocną w mieście i dopiero po przeglądaniu zdjęc w kompie okazało się, że swiatła z lewej strony daja inny odblask niż te po prawej..:roll: potem sie okazało, że ktoś mi palcami wysmarował przednia soczewkę (szkoda, że tak szybko ją wyczysciłem, bo moglem zawołać specow od odcisków i doszedlbym kto to zrobił:twisted:) efekt był fatalny, ale podkreślam, że mialo to miejsce w przypadku punktowych źrodel światła (żarowki, lampy uliczne). No nic, narazie czekamy na nastepne sample. Pzdr:wink: