Zobacz pełną wersję : Odczytanie licznika w 40D, 450D, 50D, 500D, 5D MkII, 7D
Nie, nie pytam się jak to zrobić ;-)
Na innym forum znalazłem coś takiego :
Canon 40D shutter actuations
« on: Today at 06:13:56 AM »
Reply with quoteQuote
I was shown a real neat exec to show the shutter actuations for the Canon 40D (40D only - does NOT work with any other model and ONLY works within the EOS Utility program)
http://astrojargon.net/files/misc/40dshuttercount.zip
1) Download the file
2) In Windows Explorer, unzip the file
3) Copy the .exe file into the folder where the Canon EOS Utility is installed (typically, C:\Program Files\Canon\EOS Utility)
4) Run (double-click) the .exe
5) Follow the instructions. When you press the "Get Count" button, the shutter count *should* appear next to the button.
-- I have no affiliation with this program --
mine shows 24902 and 12163 respectively
probably only useful if buying a 2nd hand camera or checking if/when the shutter fails.
Jestem w pracy więc nie sprawdzę czy działa, gość który to postował jest dość poważny więc żart to nie jest. Może ktoś spróbuje ?
mate00sh
28-08-2008, 14:45
A możesz podać linka do tego forum? I może byłby tam jeszcze jakiś kod źródłowy? Jakoś mam drobne opory przed odpalaniem takich aplikacji:)
A możesz podać linka do tego forum? I może byłby tam jeszcze jakiś kod źródłowy? Jakoś mam drobne opory przed odpalaniem takich aplikacji:)
Forum jest lotnicze (fencecheck.com) więc nic więcej ponadto co skopiowałem nie ma...
Ja spróbuję bo gościa znam i wiem że nie ściemnia, ale to za parę godzin...
mate00sh
28-08-2008, 14:54
Skoro każe to skopiować do katalogu z Canon Utility to znaczy najprawdopodobniej, że korzysta z canonowskich bibliotek. Aż mnie korci, żeby tam trochę pogrzebać:)
Daj znać jakie efekty.
Skoro każe to skopiować do katalogu z Canon Utility to znaczy najprawdopodobniej, że korzysta z canonowskich bibliotek. Aż mnie korci, żeby tam trochę pogrzebać:)
canonowskie biblioteki są publiczne. wystarczy ładnie poprosić canona i ci przesyłają cały SDK.
problem w tym, że są tam tylko 'prawie' wszystkie komendy (jest ustawianie i odczyt wybranych parametrów, zgrywanie fot przez kabel itp.) a oczywiście nie ma tych najbardziej interesujących (odczyt licznika zdjęć, kalibracja AF itp.).
No i spróbowałem - 16119 - IMHO to działa bo liczba wydaje się dość prawdopodobna.
nie chce mi sie instalowac tych badziewi od canona i sie bawic a chetnie bym sprawdzil w sumie, to aparatu nie podpinalem jeszcze do kompa :D
Krasuski
28-08-2008, 19:26
Mi to nie działa :(
jestem kaleka :(
i jeszcze ten język angielski :(
a mówiła mama ucz się syny :(
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img49.imageshack.us/img49/7331/beztytuuyl2.jpg)
brunovis
28-08-2008, 19:37
Mi również nie działa - jak wyżej :(.
Ale mam Vistę - może tu tkwi problem.
Krasuski
28-08-2008, 19:38
ja jadę na XP
Ja dzisiaj podpiąłem drugi raz - pierwszy kiedyś tam że wpisać imię i nazwisko do exifa...
Ale w skrócie - musisz wrzucić execa do katalogu gdzie zainstalowane jest EOS Utility, podpiąć aparat, ubić EOS Utility jeżeli się uruchomi i wcisnąć przycisk "Get count"
Wynik pojawia się tam gdzie na screenshocie jest "Retrieving shutter count".
Krasuski
28-08-2008, 19:39
ja jadę na XP i dziś odebrałem swojego canonika i chciałem potwierdzi przebieg z ich danymi :(
O - to by była jakaś weryfikacja czy numerek nie jest od czapy...
Sprawdź czy wrzuciłeś execa w odpowiednie miejsce...
Btw - spróbowałem z 350D - Error retrieving shutter count.
Krasuski
28-08-2008, 19:49
Ja dzisiaj podpiąłem drugi raz - pierwszy kiedyś tam że wpisać imię i nazwisko do exifa...
??????
Ale w skrócie - musisz wrzucić execa do katalogu gdzie zainstalowane jest EOS Utility, podpiąć aparat, ubić EOS Utility jeżeli się uruchomi i wcisnąć przycisk "Get count"
Wynik pojawia się tam gdzie na screenshocie jest "Retrieving shutter count".
Zrobiłem tak jak mówisz i cały czas to samo :(
Krasuski
28-08-2008, 19:50
jasny gwint po tych operacjach to mi się forum "rozpada" :D:D:D:D
??????
Możesz w sofcie aparatu zapisać tekst który będzie zapisywany do pola "Owner name" w exifie...
Zrobiłem tak jak mówisz i cały czas to samo :(
To nic nie poradzę, też mam XP.
Krasuski
28-08-2008, 19:55
już wiem o co chodzi :d
wysłałem do naprawy na Żytnią 40D a teraz patrze i tak patrze i nadal zerkam i widzę że odesłali mi 50D :D:D:D:D
Krasuski
28-08-2008, 20:17
MAM !!!!!
już wiem co źle robiłem
sam rozpakowany plik .exe trzeba umieści w katalogu C:\Program Files\Canon\EOS Utility a nie rozpakowywac go w tym katalogu
i teraz tak:
35762 pokazuje mi ten program a Żytnia podała mi 36000
ciekawe ale blisko
MAM !!!!!
już wiem co źle robiłem
sam rozpakowany plik .exe trzeba umieści w katalogu C:\Program Files\Canon\EOS Utility a nie rozpakowywac go w tym katalogu
i teraz tak:
35762 pokazuje mi ten program a Żytnia podała mi 36000
ciekawe ale blisko
Czyli działa :) W sumie łatwo sprawdzić - zrobić kilka zdjęć i sprawdzić ponownie...
Krasuski
28-08-2008, 20:38
Czyli działa :) W sumie łatwo sprawdzić - zrobić kilka zdjęć i sprawdzić ponownie...
Działa !!!!!!!!!!!!
35763 po zrobieniu jednego zdjęcia
35773 po zrobieniu dziesięciu zdjęc
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/8571/aaaaxv6.jpg)
Super! Miejmy nadzieje, że ktoś rozpracuje taki bajer dla pozostałych modeli.
Krasuski
28-08-2008, 20:45
Krzychu wielkie dzięki :) Jesteś Wielki
ps gdzie są emotki (czy jak to się zwie) z browarami ??
i przepraszam za duże skriny (czy jak to się zwie)
U mnie też wygląda na to, że ten programik podaje prawdopodobną wartość. Super!
bastek03
28-08-2008, 21:01
Podaje prawidłowo! Ekstra program, może jeszcze jakieś ciekawe programy powstaną? :)
Krasuski
28-08-2008, 21:02
U mnie też wygląda na to, że ten programik podaje prawdopodobną wartość. Super!
Ja sądzę że ten program podaje w 100% ilośc kliknięc tylko na Żytniej nie chce się pisac np 14641 tylko walą 15000
Super! Miejmy nadzieje, że ktoś rozpracuje taki bajer dla pozostałych modeli.
U mnie działa w 450D. Chwilę temu sprawdzone. Program podaje 6743 a ja napewno zrobiłem 6723 zdjęcia. Wynika z tego ze 20 zdjęc robią w fabryce Canona:-)
Ja sądzę że ten program podaje w 100% ilośc kliknięc tylko na Żytniej nie chce się pisac np 14641 tylko walą 15000
A jakże - przecież profesjonaliści upraszczają sobie życie :wink: (i zarobek)
jakby ktos chcial przetestowac z 30D to uprzedzam ze nie dziala :(
U mnie w 450D działa. Program podaje że wykonano 6743 zdjęcia a ja napewno zrobiłem nim 6723. Wygląda na to że 20 fotek zrobiono w fabryce Canona;-)
Dziwne bo wg. opisu działa tylko i wyłącznie z 40D. W kazdym razie z 400D na pewno nie działa:sad:
Ciekawe jakie wartości podaje program u osób, w których 40D zmieniono migawkę?
no to teraz czekamy na takie cos do 30D i innych modeli ;)
Dziwne bo wg. opisu działa tylko i wyłącznie z 40D. W kazdym razie z 400D na pewno nie działa:sad:
W 450D są jakieś bebechy z 40D, możliwe że podobne jest też oprogramowanie, więc może od tego to zależy. Zrobiłem zdjęcie, znów sprawdziłem i rzeczywiście liczba klatek zwiększyła się o 1. Jeśli ktoś ma 450D niech sprawdzi czy u niego też działa. Mam w aparacie firmware 1.0.4
mate00sh
28-08-2008, 21:52
U mnie z 40D hula, natomiast z 10D nie działa (tak podejrzewałem ale stwierdziłem, że można sprawdzić:). Dzięki Krzychu, dzięki temu uświadomiłem sobie, że robię zbyt mało zdjęć (migawka się nawet jeszcze nie przetarła) - 4000 kłapnięć...
No to gra muzyka :) Nie żeby to było do czegoś potrzebne, ale chyba był to najbardziej poszukiwany soft :) Może przypiąć dla potomnych ?
Krasuski
28-08-2008, 22:04
U mnie z 40D hula, natomiast z 10D nie działa (tak podejrzewałem ale stwierdziłem, że można sprawdzić:). Dzięki Krzychu, dzięki temu uświadomiłem sobie, że robię zbyt mało zdjęć (migawka się nawet jeszcze nie przetarła) - 4000 kłapnięć...
no to teraz zamiast siedziec tu to aparat w rekę i w plener :)
hmmm, jeśli wskazania są prawdziwe, a sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że tak - to oznacza, że w fotoit'cie sprzedali mi 40D z 2000 zdjęć na liczniku, jako nowy sprzęt - wiedziałem, że tam wciskają chłam :(
Ornitolog
28-08-2008, 22:29
Wreszcie ktoś zrobił wyrwę w monopolu z Żytniej. Fajna rzecz, szczególnie dla kupujących używane puszki. Wielkie dzięki dla Krzycha!
Uzywajac .Net Reflector'a mozna obejrzec caly kod....
aplikacja napisana jest w .net
wiecej info o grzebaniu w kodzie....
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=SDKHomePageAct&keycode=Sdk_Lic&fcategoryid=314&modelid=9808&id=3464
http://filedb.experts-exchange.com/incoming/2008/04_w15/16061/EDSDK-API.pdf
Po co grzebać w kodzie skoro program działa.
mam 14385 :)
Niestety w 450d już nie działa u mnie, zastanawiam się czy to nie wina softu od 40d który mam zainstalowany na kompie. pewnie sterownik się różni.
Po co grzebać w kodzie skoro program działa.
Jeśli by się komuś dzięki temu "grzebaniu" udało napisać taki program działający z innymi puszkami to byłoby po prostu super:idea: W takich chwilach żałuję, że nie zdecydowałem się jednak na studiowanie informatyki:lol:
No faktycznie działa, była okazja użyć włącznika ;)
Wychodzi że muszę cofnąć licznik na karcie o ponad 3100 zdjęć :)
40D kupiłem używane, miało być bardzo mało używane, no i jak widać było :mrgreen:
wychodzi mi że miało tylko 1190 zdjęć nastukane jak kupiłem.
KuchateK
29-08-2008, 04:13
To ja podkleję, bo to dość przydatne i wiele osób może być zainteresowanych.
Szkoda, że tylko nowe puszki :(
Koderzy... Łączcie siły i szukajcie sposobów na inne modele.
mate00sh
29-08-2008, 09:12
Ja zaraz siadam do kodu, może uda się coś wykrzesać. W domu mam 10D, które chętnie sprawdzę (kupowałem z drugiej ręki):)
U mnie na 40d dziala, na 5d juz nie.
Tylko jedna sprawa, licznik pokazuje liczbe faktycznie wykonanych zdjec a nie klapniec migawki. W 40d mozna klapnac migawka dowolna ilosc razy bez wykonania zdjecia: wlaczajac/wylaczajac LV oraz ustawiajac AF przy wlaczonym LV (tej drugiej opcji nie jestem na 100% pewien, ale wyglada na to, ze migawka sie zamyka po wcisnieciu AF-ON).
...licznik pokazuje liczbe faktycznie wykonanych zdjec a nie klapniec migawki. W 40d mozna klapnac migawka dowolna ilosc razy bez wykonania zdjecia: wlaczajac/wylaczajac LV oraz ustawiajac AF przy wlaczonym LV (tej drugiej opcji nie jestem na 100% pewien, ale wyglada na to, ze migawka sie zamyka po wcisnieciu AF-ON).
Myśle, że jest to sensowne rozwiązanie. W końcu chyba nikt nie bawi sie bez sensu w włączanie i wyłączanie LV a moim zdaniem właśnie informacja o ilości wykonanych zdjęć jest bardziej interesująca.
Z pewnoscia jest to bardzo pozyteczna informacja, jedynie zaznaczylem, ze nie pokazuje w pelni faktycznego przebiegu migawki.
Kolekcjoner
29-08-2008, 18:34
Ja zaraz siadam do kodu, może uda się coś wykrzesać. W domu mam 10D, które chętnie sprawdzę (kupowałem z drugiej ręki):)
Może na 30D też zadziała 8)?
mate00sh
29-08-2008, 18:42
Wygląda na to, że są dwie wersje SDK i 10D obsługuje akurat ta starsza wersja, więc temat będe drążył w tym kierunku. Lista aparatów obsługiwanych przez konkretne SDK jest w linku Joolsa (na 4 stronie wątku) - wydaje mi się (wrazieco niech mnie ktoś poprawi:), że starsze SDK obsługuje aparaty na Digic 1 i 2, natomiast nowsze na Digic 2 i 3.
Wygląda na to, że są dwie wersje SDK i 10D obsługuje akurat ta starsza wersja, więc temat będe drążył w tym kierunku. Lista aparatów obsługiwanych przez konkretne SDK jest w linku Joolsa (na 4 stronie wątku) - wydaje mi się (wrazieco niech mnie ktoś poprawi:), że starsze SDK obsługuje aparaty na Digic 1 i 2, natomiast nowsze na Digic 2 i 3.
Ma ktoś linka do biblioteki SDK ewentualnie dokumentacji ?? :]
Znalazlem ciekawą stronkę nie wiem czy juz gdzies byla ale widać ile wytrzymuje komu migawka :) i Sa ludzie z 300 000 klapniec i 400D i dziala a sa i tacy co do 5k nie dojechali i padla :) nawet do 1k nie dojechali i klapa :)
Link do strony :) (http://olegkikin.com/shutterlife/)
To jest "ruskie", a znając ich wyczyny z krakowaniem softu do apartów to ...szkoda pary w kodowanie-rozkodowanie itp... ( http://fileland.ru/part-8.html):mrgreen:
(jest tam jeszcze coś podobnego nikona)
Jakby się ktoś zastanawiał z jakich bibliotek program korzysta to są to:
EDSDK.dll - wersja 2.3.0.2
EdsImage.dll - wersja 2.3.1.1
Nie trzeba instalować całego softu, wystarczą te dwa pliki. Programik na pewno odczytuje dane z puszki, po wyjęciu karty i zrobieniu zdjęcia zwiększa licznik :) rewelacja.
Program podaje że wykonano 6743 zdjęcia a ja napewno zrobiłem nim 6723. Wygląda na to że 20 fotek zrobiono w fabryce Canona;-)
Mam dokładnie taką samą sytuację, przestrzelone 20176 zdjęć a program podał 20192. Program działa i śmiało go polecam!
A co do ustawiania Owner's Name w 40D, robimy to po odpaleniu EOS Utility:
https://canon-board.info/imgimported/2008/08/2754e7933b0cd6e3m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2754e7933b0cd6e3)
https://canon-board.info/imgimported/2008/08/a0a10ce108236034m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a0a10ce108236034)
Naturalnie
03-09-2008, 12:20
Witam
Jestem nowym członkiem owego forum. Mam prośbę mógłby "ktoś" krok po kroku pokazać jak się ten program do sprawdzania licznika instaluje, skąd go ściągnąć, komputer mam tylko po to coby wywoływać rafy, poczte sprawdzać i komunikować się z ludźmi oraz robić zakupy...Mam 30d. Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Witam
Jestem nowym członkiem owego forum. Mam prośbę mógłby "ktoś" krok po kroku pokazać jak się ten program do sprawdzania licznika instaluje, skąd go ściągnąć, komputer mam tylko po to coby wywoływać rafy, poczte sprawdzać i komunikować się z ludźmi oraz robić zakupy...Mam 30d. Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Po pierwsze wszystko po kolei jest napisane, po drugie jest napisane też że program działa tylko z 40D...
Jakby się ktoś zastanawiał z jakich bibliotek program korzysta to są to:
Nie trzeba instalować całego softu, wystarczą te dwa pliki.
A skad wziac te dwa pliki bez instalacji softu? Czy moglbys zapodac do nich linka?
POstapiuk
03-09-2008, 21:37
I ja sprawdzilem zdjec 5765, kupilem 40d uzywane 10 miesiecy - ja strzelilem te 1700 wiec okazalo sie ze tak jak mialo byc klient mowil ze prawie nie uzywane i faktycznie kupilem puszke z 4000 zdjec w 10 miesiecy,
rewelacja program polecam
Od razu mówię że to moja pierwsza próba podejrzenia kodu w Windzie ;-) Lepszy jestem w Mikroklockach ;-)
Gość robi to w ten sposób:
_40DShutterCount.EDSDK::EdsGetCameraList(int& outCameraListRef)
_40DShutterCount.EDSDK::EdsGetChildAtIndex(int inRef, int32 inIndex, native int& outRef)
_40DShutterCount.EDSDK::EdsOpenSession(int inCameraRef)
_40DShutterCount.EDSDK::EdsGetPropertyData(int inRef, int32 inPropertyID, int32 inParam, int32 inPropertySize, int outPropertyData)
_40DShutterCount.EDSDK::EdsCloseSession(int inCameraRef)
_40DShutterCount.EDSDK::EdsRelease(int inRef)
inPropertyID kEdsPropID_ShutterCounter = int32 tego w pdfie nie opisali ;-)
Tak na marginesie funkcja SetPropertyData też istnieje ;-)
wszystkie wlasciwosci sa opisane w edsdk np.
kEdsPropID_ProductName As Integer = &H2
kEdsPropID_BodyID As Integer = &H3
kEdsPropID_OwnerName As Integer = &H4
kEdsPropID_MakerName As Integer = &H5
kEdsPropID_DateTime As Integer = &H6
kEdsPropID_FirmwareVersion As Integer = &H7
kEdsPropID_BatteryLevel As Integer = &H8
kEdsPropID_BatteryQuality As Integer = &H10
kEdsPropID_BatteryShutterCount As Integer = &H11
kEdsPropID_BatteryCalibration As Integer = &H12
kEdsPropID_BatteryName As Integer = &H13
kEdsPropID_ShutterCounter As Integer = &H22
kEdsPropID_PhotoStudioMode As Integer = &H30
..... itp. itd....
sa one wspolne dla obslugiwanych puszek.
pytanie tylko dlaczego z jednymi puszkami to dziala a z innymi nie.
posiedze nad przykladem z edsdk i moze cos da sie dorobic....
Witam. Ostatnio zostawiłem aparat na Żytniej do czyszczenie, któro jest jedno gratisowe więc postanowiłem skorzystać. Po 14 dniach aparat wrócił do mnie wyczyszczony na glanc, ale gdy zrobiłem kilka zdjęć w aparacie na liczniku w prawym górnym rogu LCD widniał napis 100-9563 (czy coś koło tego). Wysyłając aparat na Żytnią miał ok 800-900 zdjęć. Zapytałem się gościa co to miało znaczyć , odpowiedział mi, że to są formaty plików zapisywane po naprawie. Czy to prawda i czy ktoś miał coś takiego ?, bo ja przypuszczam, że po prostu skur...yny napykali mi bezkarnie 9 tys zdjęć
Witam. Ostatnio zostawiłem aparat na Żytniej do czyszczenie, któro jest jedno gratisowe więc postanowiłem skorzystać. Po 14 dniach aparat wrócił do mnie wyczyszczony na glanc, ale gdy zrobiłem kilka zdjęć w aparacie na liczniku w prawym górnym rogu LCD widniał napis 100-9563 (czy coś koło tego). Wysyłając aparat na Żytnią miał ok 800-900 zdjęć. Zapytałem się gościa co to miało znaczyć , odpowiedział mi, że to są formaty plików zapisywane po naprawie. Czy to prawda i czy ktoś miał coś takiego ?, bo ja przypuszczam, że po prostu skur...yny napykali mi bezkarnie 9 tys zdjęć
Może przeczytaj wątek w którym postujesz (najlepiej od początku) i sprawdź sobie sam...
Btw: myślisz że w serwisie nie mają co robić tylko "pykać" zdjęcia ?
Może przeczytaj wątek w którym postujesz (najlepiej od początku) i sprawdź sobie sam...
Btw: myślisz że w serwisie nie mają co robić tylko "pykać" zdjęcia ?
Nie wiem, ale z czegoś to musi wynikać
Moze zupelnie inna puche dostales?
Nie wiem, ale z czegoś to musi wynikać
No między innymi z tego że aparat przejmuje numerację z karty - jakbyś poświęcił z pół minuty na przeszukanie forum to byś o tym wiedział (ewentualnie przeczytał instrukcję obsługi...)
no i okazalo sie, ze ten sposob przynajmniej na 400D nie zadziala, pewnie to kwestia DIGIC'a.
przy probie odczytu : NOT SUPPORTED :(
pozostaje wiec : zytnia...
moge w wolnej chwili wrzucic programik, ktory wypisze wszystkie dostepne wlasciwosci, posiadacze 40D i lepszych puszek powinni sie wiecej dowiedziec...
A skad wziac te dwa pliki bez instalacji softu? Czy moglbys zapodac do nich linka?
Ze strony IrfanView możesz sobie np. zassać
http://irfanview.tuwien.ac.at/plugins/canon_crw.zip
tylko u mnie w folderze EOS Utility są nowsze wersje
EDSDK.dll - wersja 2.4.0.1
EdsImage.dll - wersja 2.4.1.0
te z linki są takie same ;)
no i okazalo sie, ze ten sposob przynajmniej na 400D nie zadziala, pewnie to kwestia DIGIC'a.
przy probie odczytu : NOT SUPPORTED :(
pozostaje wiec : zytnia...
moge w wolnej chwili wrzucic programik, ktory wypisze wszystkie dostepne wlasciwosci, posiadacze 40D i lepszych puszek powinni sie wiecej dowiedziec...
No to wrzucaj... chętnie popatrzymy
Czy ktoś zabrał sie za grzebanie w kodzie. Jak coś to chętnie sie przyłącze do pisania i grzebania w codzie :] W razie potrzeby moge postawić gdzieś SVN'a dla projektu ;-)
Do potestowania : http://www.wrzuta.pl/pliki/mxqzyPwaSr/
Program napisany na bazie sample'a z EDSDK, jesli ktos chcialby zrodla (PW)
Na 400D tak jak pisalem nie dziala ShutterCount i wiele innych wlasciwosci (Not supported albo properties unavailable).
Pewnie to kwestia Digic'a...
czekam na uwagi, testowany z 1 puszka na 1 PC wiec moga sie pojawiac problemy...
wymaga .Net 3.5
Jeśli ktoś ma 450D niech sprawdzi czy u niego też działa
No ja mam 450D i potwierdzam że soft działa bezproblemowo.
paulusus
13-09-2008, 21:27
u mnie w 40D wyszło, że 20 zdjęć mam zrobionych gratis przez kogoś a reszta się zgadza...
Kolekcjoner
14-09-2008, 16:38
Ciekawa sprawa: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=527270&postcount=1663
BTW: daję też tutaj, bo to się poniekąd łączy z tym tematem.
No i z 40D zrobi się 300D ... eee znaczy pod względem możliwości upgrejdu :mrgreen: .
nie no :) rewelacja :) 50D nie będzie miał movie mode a 40D tak... i jak jeszcze trochę popracują to może jeszcze uruchomią AF w filmach wtedy D90 się załamie :) a Nikoniarze masowo zaczną popełniać samobójstwa i topić swoje sprzęty w morzu :D
Czy aby nie grałeś w jakąś brutalną grę ostatnio, co? ;)
od lat nie gram... no czasami pojeżdżę sobie F1 ;-)
Niestety te filmy w 40D to rozdzielczość mizerna, taka jak idzie do bufora live view do wyświetlacza. Tylko jak on ten kod podgląda poza tym dużo ciekawych rzeczy tam znalazł ;-)
Napisałem sobie programik sprawdzający stan licznika. Jeśli chodzi o 400D i sprawdzanie licznika to funkcja dla parametru kEdsPropID_ShutterCounter z SDK w wersji 2.3 i 2.4 zwraca kod błędu EDS_ERR_NOT_SUPPORTED - czyli nie wspierany parametr.
Można by spróbować z SDK w wersji 1.3 bądź 2.0 kiedy to jeszcze 40D nie było wspierane (a 400D już tak).
ED-SDK v1.3 info (https://www.didp.canon-europa.com/developer/didp/didp_cfg.nsf/webpages/ED-SDK+v1.3+Information)
ED-SDK v2.0 info (https://www.didp.canon-europa.com/developer/didp/didp_cfg.nsf/webpages/ED-SDK+v2.0+Information)
Parametr kEdsPropID_ShutterCounter faktycznie został pominięty w oficjalnej dokumentacji ale jawnie jest zadeklarowany w pliku nagłówkowym SDK wersji 2.3, 2.4 (nikt go z palca nie wyssał) i ma wartość 0x22. Kluczem może być przejrzenie plików nagłówkowych do wersji 1.3 bądź 2.0 w poszukiwaniu podobnego parametru. Niestety nie mogę nigdzie dostać tych wersji ED-SDK.
Dla zainteresowanych linki do ED-SDK w wersji 2.3 oraz 2.4:
ED-SDK v2.3 - info (https://www.didp.canon-europa.com/developer/didp/didp_cfg.nsf/webpages/ED-SDK+v2.3+Information) + download (rapidshare) (http://rapidshare.com/files/119665085/Canon_Digital_EOS_SDK__ED-SDK_v2.3_.zip.html)
ED-SDK v2.4 - info (https://www.didp.canon-europa.com/developer/didp/didp_cfg.nsf/webpages/ED-SDK+v2.4+Information) + download (rapidshare) (http://rapidshare.com/files/137792058/Canon_Digital_EOS_SDK__ED-SDK_v2.4_.rar.html)
Albo metodą ruskiego uczonego Macajewa podstawiać kolejne wartości pomijając te znane, dużo tego nie ma do 0xFF i patrzeć czy jakieś sensowne wartości z tego wychodzą ale to chyba też by trzeba było użyć SDK w wersji starszej.
Dokładnie zastosowałem starą sprawdzoną metodę Macajewa :) i przeskanowałem wartości od 1 do 25000 i nic sensownego nie znalazłem. Zaniechałem poszukiwania tamtego dnia bo mi się Canonek rozładował :-) Jak mnie najdzie to może poszukam dalej...
Coś ten programik chyba na 64bit Viście Ultimate nie chce działać...
"Próbowano załadować program w niepoprawnym formacie" (i tu sporo szczegółów technicznych).
Mogę kontynuować ale nie pokazuje wyniku.
Odpalenie w trybie zgodności nic nie daje.
Soul_Man
25-09-2008, 14:11
Coś ten programik chyba na 64bit Viście Ultimate nie chce działać...
"Próbowano załadować program w niepoprawnym formacie" (i tu sporo szczegółów technicznych).
Mogę kontynuować ale nie pokazuje wyniku.
Odpalenie w trybie zgodności nic nie daje.
Co złego to Viśta :mrgreen:
mate00sh
25-09-2008, 14:22
Na 32bit działa, najlepiej byłoby przekompilować pod 64bity.
Drobna informacja:
po wymianie migawki w 40D na Żytniej licznik jest wyzerowany.:-D
Ja właśnie sprawdziłem licznik w brand new 40D kupionym w B&H - 3 zdjęcia (testowe, strzelone jeszcze w US) :)
Do potestowania : http://www.wrzuta.pl/pliki/mxqzyPwaSr/
Program napisany na bazie sample'a z EDSDK, jesli ktos chcialby zrodla (PW)
Na 400D tak jak pisalem nie dziala ShutterCount i wiele innych wlasciwosci (Not supported albo properties unavailable).
Pewnie to kwestia Digic'a...
czekam na uwagi, testowany z 1 puszka na 1 PC wiec moga sie pojawiac problemy...
wymaga .Net 3.5
Witam, dziękuję za programik, mi z 40D zadziałał bez problemu, między innymi odczytał też licznik (5060 zdjęć zrobionych)
Nie używam .net 3.5, jedynie .net 2, wyskoczył co prawda jakiś błąd, ale mimo to program działa :)
Pozdrawiam
U mnie tez programik działa wyśmienicie na XPku, dzięki
a u mnie wysmienicie ten program dziala na Viscie i odczytal ilosc fotek z 450D
malinowy
07-11-2008, 10:24
A już myślałem, że jestem skazany na Żytnią. Program bez działa idealnie.
bierhoff
07-11-2008, 10:25
z 50D ktoś sprawdzał?
z 50D ktoś sprawdzał?
z softem 1.0.1 sprawdzalem i nie dzialalo
mate00sh
07-11-2008, 16:19
Pewnie trzeba nowego SDK użyć.
bierhoff
07-11-2008, 16:26
ok, dzięki.
sorka za wprowadzenie w blad.... sprawdzilem przed chwila i dziala, pokazuje pieknie ilosc (3592)
nie wiem dlaczego wczesniej mi nie dzialalo (pewnie przez to, ze mialem oprogramowanie z 40, a teraz z 50 wgralem)
z markiem 3 tez nie działa
Kumpel kupił dziś nówkę 40 w sklepie i chciał sprawdzić czy za mocno się nie bawili nim, pokazał 38, więc jest ok. Oby więcej takich programów.
ma ktoś wersję na 64bit ?
ma ktoś wersję na 64bit ?
Jasne, jest też wersja pod MacOS i Linuxa, pod HP-UX w trakcie tworzenia...
A na serio - żartujesz sobie ?
dzieki wielkie u mnie dziala.
Witam,
u mnie też śmiga. Podając za grudniowym Digital Foto Video w/w program za strony AstroJargon ma chodzić z lustrzankami mającymi procesory Digic 3 i 4 (40D, 50D, 450D, 1000D, 5DMARK2)
Witam,
u mnie też śmiga. Podając za grudniowym Digital Foto Video w/w program za strony AstroJargon ma chodzić z lustrzankami mającymi procesory Digic 3 i 4 (40D, 50D, 450D, 1000D, 5DMARK2)
Prośba do moderatota - czy można zmienić tytuł wątku i uzupełnić go o pozostałe modele z którymi program działa? Unikniemy w ten sposób kolejnych wątków o z zapytaniem jak sprawdzić ilość klatek w innych aparatach. Soft napewno działa z 40D, 450D, 50D. Nie wiem czy ktoś sprawdzał w 1000D, a w 5DMARK II sprawdzić się nie da bo nie ma jeszcze tej puszki w sklepach póki co.
Prośba do moderatota - czy można zmienić tytuł wątku i uzupełnić go o pozostałe modele z którymi program działa? Unikniemy w ten sposób kolejnych wątków o z zapytaniem jak sprawdzić ilość klatek w innych aparatach. Soft napewno działa z 40D, 450D, 50D. Nie wiem czy ktoś sprawdzał w 1000D, a w 5DMARK II sprawdzić się nie da bo nie ma jeszcze tej puszki w sklepach póki co.
Puszkę mam, ale nie wiem jak sprawdziś, bo na pierwszej stronie pisze, by przy inetsalacji skopiować jeden plik .exe, a tam tych plików jeste wiecej. jak skopiowałem jeden plik to wywalał błąd - jak pomniełem wszystko to w ogóle nie startuje EOS utility :/
Pozdro
A czy ktos moze dogrzebal sie wyciagania stanu migawki z 10d (i 300d) ? :)
Z tego co mi wiadomo to jeszcze nikt sie do tego nie dobral, no moze poza zytnia :) Ale oni sie do wszystkie dobieraja, szczegolnie do portfela:)
Chetnie bym spojrzal ile moje 300d ma nabite klatek :)
z 5dmk2 dziala super :)
źródło (http://linux24.org/pic/5mk2_1.jpg)
z 5dmk2 dziala super :)
źródło (http://linux24.org/pic/5mk2_1.jpg)
A mozesz przyblizyć jak to zrobic???
tak jak w pierwszym poscie z tego watku;
do zciągniecia z http://astrojargon.net/files/misc/40dshuttercount.zip
rozpak i wkopiowujesz do katalogu z zainstalowanym EOS Utility ...
[typowo w C:\Progra~1\Canon\EOSUTI~1\ :) ]
podpinasz body - zabijasz EOS Utility (ktore pewnie zaraz sie uruchomi)
odpalasz i ... "Get Count"
A u mnie w 40 D (półrocznym kupionym używanym) pokazał: 227889. Zrobiłem jedno zdjęcie, ponownie odpaliłem i 227890. Czhyba niemozliwe żeby ktoś przez pół roku zrobił ponad 220 000 zdjęć? :roll:
zdecydowanie bardzo możliwe...
ale ciekawe czy migawka ta sama od nowości czy wymieniana??
zdecydowanie bardzo możliwe...
ale ciekawe czy migawka ta sama od nowości czy wymieniana??
Przepraszam Vasco5 Drogi Kolego - chyba jednak nie bardzo...
Popatrz :
227889 podzielić przez 186 dni (zakładając 6x31-dniowe miesiące w roku ;-)
daje 1225 zdjęć dziennie - w zaokrągleniu - w moim mniemaniu jedyna możliwa sytuacja to studio filmów animowanych ...
Pozdrawiam
DeLaa...
..... koledze z poprzedniego postu coś źle zadziałało .....
Popatrz :
Taki on właśnie pewnie półroczny...
Popatrz :
daje 1225 zdjęć dziennie - w zaokrągleniu - w moim mniemaniu jedyna możliwa sytuacja to studio filmów animowanych ...
Pozdrawiam
DeLaa...
..... koledze z poprzedniego postu coś źle zadziałało .....
Półroczny, bo taka data zakupu z FotoIT jako nówki. Taką ilość zdjęć to ktoś musiałby się bawić seriami po 5 godzin dziennie. Ale czy możliwe, że ten program (40DShutterCount.exe) pokazuje błędnie, dodam że niekoniecznie musze mieć właściwe EOS utility (oczywiście jest wyłączone).
Półroczny, bo taka data zakupu z FotoIT jako nówki. Taką ilość zdjęć to ktoś musiałby się bawić seriami po 5 godzin dziennie. Ale czy możliwe, że ten program (40DShutterCount.exe) pokazuje błędnie, dodam że niekoniecznie musze mieć właściwe EOS utility (oczywiście jest wyłączone).
Trudno powiedzieć - wydaje mi się że nie, prędzej coś w sofcie aparatu się pomieszało...
Być może jest to kwestia softu, któremu się coś faktycznie pomieszało. Być może kolega nieszczęśliwie trafił na jakiś przykry przewał. W mojej 50 pokazuje dokładnie tyle co numerek na fotce 4208.
BTW
fajna sprawa z tym programikiem;)
no ja jednak powiem, że możliwym jest, żeby dziennie na jakiś imprezach robić ponad 2k fot...
choć wymaga to dość ciężkiego palca... i dużo GB w torbie...
możliwe, że albo był ekstremalnie katowany ten aparat...
albo soft coś popierniczył...
spróbuj wgrać nowszy soft i wtedy powiedz co i jak...
no ja jednak powiem, że możliwym jest, żeby dziennie na jakiś imprezach robić ponad 2k fot...
choć wymaga to dość ciężkiego palca... i dużo GB w torbie...
możliwe, że albo był ekstremalnie katowany ten aparat...
albo soft coś popierniczył...
spróbuj wgrać nowszy soft i wtedy powiedz co i jak...
tysiąc fot dziennie to nie problem.. wystarczy że ktoś używał tego w jakimś dużym mieście do focenia kilku wydarzeń sportowych w tygodniu - jak ma ciężki palec to bez problemu tyle wyklepie.. poza tym wcale nie ma 100% pewności że to była półroczna "nówka".. no chyba że była karta gwarancyjna z wypisanym numerem seryjnym i pieczątką sklepu.. podejrzewam że jedynie serwis mógłby to zweryfikować ale skoro wszystkim się te liczby zgadzają to moim zdaniem to też jest możliwe
Kolekcjoner
17-01-2009, 03:01
Jest to całkiem realne. Mój kolega robi zdjęcią do portalu internetowego (używa hybrydy Fuji). Są tego takie ilości, że gdyby miał lustro to migawka byłaby wymieniana już kilka razy.
mnie natomiast ciekawi inna sprawa...
czy to możliwe, żeby migawka w 40D, aż tyle klapnięć wytrzymała...
i czy po wymianie migawki licznik się resetuje czy nie?? (bo tego nie wiem)
bo jeśli nie kasuje się... to ta liczba w pół roku jest możliwe... i np. jest to kolejna migawka...
jeśli natomiast to pierwsza migawka to jakaś rekordzistka :)
z tego co wyczytalem to po wymianie migawki licznik sie resetuje
i czy po wymianie migawki licznik się resetuje czy nie?? (bo tego nie wiem)
bo jeśli nie kasuje się... to ta liczba w pół roku jest możliwe... i np. jest to kolejna migawka...
jeśli natomiast to pierwsza migawka to jakaś rekordzistka :)
wszystko jest możliwe.. przecież nie ma tam licznika który mówi że 50 tysięcy i koniec.. jak się nie zużyła to działa i tyle.. a co do resetu to też słyszałem że przy wymianie kasują w serwisie ale nie wiem czy to prawda bo żadna mi nigdy nie padła..
Kolekcjoner
18-01-2009, 01:10
Wszystko zależy od egzemplarza i sposobu eksploatacji. Ja znam przypadek "ukręcenia" chyba z 300 tyś. na migawce Nikona D70 - standardowo wytrzymywały ok. 70 tyś.
Wszystko zależy od egzemplarza i sposobu eksploatacji. Ja znam przypadek "ukręcenia" chyba z 300 tyś. na migawce Nikona D70 - standardowo wytrzymywały ok. 70 tyś.
dla mnie to sa smieszne liczby. srednio rocznie jedna puszka robie 60 tys klapniec i nie mam zamiaru martwic sie kiedy padnie bo wierze ze spokojnie 100 a moze i 200 tys. tak byc powinno:) przez ostatnie dwa dni ponad 1700 cykniec poszlo, co by oznaczalo ze po kilkunastu robotach mam sie obawiac? oby mnie to nie spoktalo:) no ale na zapasie druga puszke pod reka mam.
40D od poczatku grudnia 2007 do dzisiaj counter pokazal 12463 i to sie zgadza z numerami na zdjeciach. Moze na polski rynek niektore sprzety ida z odzysku a sprzedawane sa jako nowe? W moim przekonaniu wszystko jest mozliwe.
Pozdrawiam.
A ja mam nieco inne pytanie - czy wyjęcie wszelkich baterii (a więc aku i baterii podtrzymującej czas) może spowodować wyzerowanie licznika ?
I czy wogóle jest jakaś inna możliwość jego wyzerowania ?
A ja mam nieco inne pytanie - czy wyjęcie wszelkich baterii (a więc aku i baterii podtrzymującej czas) może spowodować wyzerowanie licznika ?
Nie.
I czy wogóle jest jakaś inna możliwość jego wyzerowania ?
Wymiana migawki.
tomek1906
30-01-2009, 23:50
10 107 zgadza sie, czyli srednio okolo 3 000 zdjec wytrzymuje u mnie spust migawki ( a nie robie zdjec kilofem) :)
a u mnie odziwo :)
zrobilem 14450 a programik pokazuje 14380 :?:
sprawdzałem parę razy i obie wartości rosną z tą samą różnicą ,
czyli 70 klapnięć mniej :confused:
Działaaaaaa, trochę się bałem sprawdzać. Nigdy nie wiadomo ile nowego jest w nowym sprzęcie. Zrobiłem wg karty 123 foty, program pokazuje 137. Robiłem kilka w sklepie bez karty. Wygląda, ze towar niemacany.
Program działa ale pietra to miałem jak Oxydum bo sprzęt nowy a kupiony w Fotoit o którym zaczyna się mówić różnie. Ale aparat ma tylko 11 pstryknięć które zrobiłem własnoręcznie. Kupiłem tam już sporo i tym razem wszystko w porządku.
ostrowin
23-03-2009, 23:21
Może to nie najlepszy temat ale czy ktoś wie czy wymyślono już sposób na odczytanie licznika z EOS'ów z procesorami DIGIC II ??? czyli 30D i 400D Bo sprzęt powoli odchodzi w niepamięć a odczytać licznika jak się nie dało,tak dalej się nie da ;/
Może to nie najlepszy temat ale czy ktoś wie czy wymyślono już sposób na odczytanie licznika z EOS'ów z procesorami DIGIC II ??? czyli 30D i 400D Bo sprzęt powoli odchodzi w niepamięć a odczytać licznika jak się nie dało,tak dalej się nie da ;/
da się - tylko trzeba udać się do autoryzowanego serwisu i tam odczytają za pomocą softu producenta..
ostrowin
24-03-2009, 01:43
da się - tylko trzeba udać się do autoryzowanego serwisu i tam odczytają za pomocą softu producenta..
Wiem,ale chodziło mi o sposób żeby nie robić sobie wycieczki na Żytnią:-|
policzyc RAWy na dysku ;)
Z tym czytaniem przebiegów to zawsze trochę loteria. Najskuteczniejszy dotąd jest Photo Me - ale czyta tylko jedynki i tylko mkII (deesy i d). Mojej 1d już nie czyta. Can Count - hmmm, nie wiem, czy można mu ufać. chętnie sprawdziłbym na 100 procent przebieg mojego 1d, ale nie mam kiedy jechać do Wawy, a wysyłanie puszki na tydzień, czy dwa to przesada. Ten sam problem ma wielu z nas - prowincjuszy.
Kolekcjoner
24-03-2009, 13:38
Póki co bez tego się nie obejdzie. Zresztą nie ma się co oszukiwać - puszki z digicII powoli wymierają i raczej małe szanse, że jeszcze się coś pojawi :(.
A ja właśnie sprawdziłem w puszcze która wróciła po wymianie całego MIRRO BOX i licznik się zgadza 44 zdjęcia czyli tyle ile zrobiłem .Jak dla mnie gra muzyka:mrgreen:
grzegorzki
05-04-2009, 08:27
Ciekawe, ale dziala nawet w takim zestawie: 450D + XP Professional SP2
strus_pedziwiatr
25-04-2009, 20:02
Niestety - zgodnie z zapisami 5d i 5d2 ten programik zarówno pod XP jak i pod Vistą nie obsługuje. Ale znalazłem taki oto link:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=23442728
z magiczną wartością w polu unknown 0093 (trzecia liczba po drugim przecinku), które zawiera potrzebne nam dane. Ja użyłem programiku Opanda - zdjęcie trzeba zrobić od razu w JPG-u w aparacie bez wydobywania go do tego formatu poprzez DPP. Dla 5d może to być przydatne, ale w tym polu (0093) dla 5d2 dla kilku kolejnych zdjęć widzę te same wartości...Może ktoś znajdzie czas na stwierdzenie w którym polu tego exifa jest licznik dla 5d2? Dzięki.
Może ktoś znajdzie czas na stwierdzenie w którym polu tego exifa jest licznik dla 5d2? Dzięki.
Najprawdopodobniej w żadnym - teorii na temat liczników w exifach było już wiele...
strus_pedziwiatr
25-04-2009, 20:24
Dzięki, bo już zaczynałem szukać...ale może niepotrzebnie.
Sorry ze odkopuje tak stary temat ale z moim 450D to nie dizała mam xp i sp3
pan.kolega
31-05-2009, 19:24
Z moich pobieżnych testów:
Z nowym Eos Utility 2.6.1. 450D nie działa. To nie problem, bo można wyjąć te dwie biblioteki ze starszej wersji i wtedy działa.
Ale 500D i tak nie działa. Komuś działa z 500D?
filippoz
08-06-2009, 01:27
Wyszło mi 16618 czyli o ok 4k mniej niż myślałem ;)
blackpearl
10-06-2009, 00:53
Witam.Dzisiaj odebrałem moją 40,osoba która mi sprzedawała aparat zapewniala ze zrobil około 5k zdjęc.Przyjechałem do domu,wgrałem oprogramowanie, ściągłem program który poleciliscie i co?4787- pstryknałem zdjęcie i co?4788 .miodzio.pozdrawiam.
A które te biblioteki trzeba podmienic? moze je mi ktos przesłac na maila laub@poczta.fm
michaljedynak
10-06-2009, 09:37
W 50D tez dziala. Tuz po zakupie aparatu zrobilem w domu jedna fotke i sprawdzilem licznik polecanym programem; wyswietlilo sie: 0001 :)
Panowie ze strarym softem ok grało. a teraz z 1.1.1 lipa sprawdzałem na 3 kablach
filippoz
10-06-2009, 21:00
ja sprawdzałem właśnie na sofcie 1.1.1 bo byłem dopiero po update jak zauważyłem ten temat.
Martwię się że mój eos jest cos ehh,ale sprawa wygląda tak windows wykrywa mogę zobaczyć zdjęcia ale eos utility odpala się ale nie mozna zmieniać ustawień z poziomu pc ani licznika odczytać
Uff... sprawdziłem i ja. 8774 ;) Więc na pewno był nowy w momencie zakupu.
Program działa na M$ Vista x64 Ultimate + Canon 40D
Z 50 D z firmeware 1.0.6 śmiga bez problemu.
System operacyjny Vista
Krasuski
06-07-2009, 19:58
a do 1Ds III coś ktoś ma ?
a do 1Ds III coś ktoś ma ?
A czy przypadkiem jedynki nie mają przebiegu zapisanego w EXIF-ach?
Krasuski
06-07-2009, 20:23
A czy przypadkiem jedynki nie mają przebiegu zapisanego w EXIF-ach?
1D II i 1Ds II tak
ale nie III :(
no chyba że coś się zmieniło
witam a ja mam taka nie typowa prośbę, jak w Exif można wpisać swoje dane, żeby na każdym zdjęciu było wydrukowywane w Exif kto dane zdjecie zrobil? Jeśli to nie w tym działe to sorki.
witam a ja mam taka nie typowa prośbę, jak w Exif można wpisać swoje dane, żeby na każdym zdjęciu było wydrukowywane w Exif kto dane zdjecie zrobil? Jeśli to nie w tym działe to sorki.
ale co to znaczy "żeby na każdym zdjęciu było wydrukowywane w Exif kto dane zdjecie zrobil? " najlepiej wpisać to w aparacie (przez kabel USB programem który jest na płycie do obsługi aparatu) a jak nie to np. exifer lub exiftool
Chodzi mi oto że jak wejde w EXIF i tam gdzie jest rubryka autor były dane, i czy można to skasować np. po Neat Image czy autor zostanie? w EOS Utility to zrobie? szczerze dlatego pytam bo pierwszy raz będę dopisywał coś takiego.
Chodzi mi oto że jak wejde w EXIF i tam gdzie jest rubryka autor były dane, i czy można to skasować np. po Neat Image czy autor zostanie? w EOS Utility to zrobie? szczerze dlatego pytam bo pierwszy raz będę dopisywał coś takiego.
oo.. chyba w eos utiity - nie mam bo dawno nie instalowałem tego - ale tam powinna być gdzieś opcja "autor" którą się wypełnia i wtedy do do exifa jest przeniesione..
teraz coś takiego mi wyskoczyło i nie wiem jak wrócić do tradycyjnego EXIF
źródło (http://img50.imageshack.us/i/43417261.jpg/)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Programik bardzo ładnie działa z 50D na soft 1.0.6 :))
Dla wszystkich, którym pojawia się komunikat "Error retrieving shutter count" podczas próby sprawdzenia stanu licznika.
Moje body 40D wcześniej działało poprawnie, więc problemem musiało być oprogramowanie. Od tamtego czasu updatowałem ze dwie wersje EOS Utility do 2.6.1 oraz dogrywałem nowsze Firmware, które obecnie ma numerek 1.1.1
Okazało się, że problemem są nowsze biblioteki wersji 2.6.1
Reinstalowałem do starej wersji 1.3, także nie działało. Samych bibliotek nie znalazłem w sieci. Musiałem pobrać obraz płyty instalacyjnej v1.7 na, której znalazłem update do EOS Utility 2.3, wydobyłem biblioteki i zainstalowałem ponownie najnowszą wersję.
Program ShutterCount na pewno działa na bibliotekach.
Konkluzja jest taka: robię za mało zdjęć! ;-)
Sorcerer
19-07-2009, 23:05
A może mi ktoś powiedzieć jak wpisać w aparacie - do exifa, kto jest właścicielem aparatu?
A może mi ktoś powiedzieć jak wpisać w aparacie - do exifa, kto jest właścicielem aparatu?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4820
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5635
I na przyszłość: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
a jak odczytać w 1d mark II stan licznika rowniez tym licznikiem pojdzie??
A ja znowu miałem okazję podpiąć fabrycznie nowy korpus i sprawdzić stan licznika - tym razem brand new 50D, stan licznika - 2 - jedno cyknięte po wyjściu ze sklepu, drugie w domu...
Program ShutterCount na pewno działa na bibliotekach.
Czy ktoś mógłby wystawić gdzieś te biblioteki we właściwych wersjach? Wygląda na to że na aktualnej wersji softu tool nie działa. Z góry dzięki!
Czy ktoś mógłby wystawić gdzieś te biblioteki we właściwych wersjach? Wygląda na to że na aktualnej wersji softu tool nie działa. Z góry dzięki!
Zapraszam na pm, chętnie podesle linka gdzie leżą.
krzysztofr
31-07-2009, 20:54
Jest już nowa wersja programu. Obecnie nazywa się EOSInfo.
Co do zmian:
-program ma instalator
-zawiera biblioteki canona, więc nie trzeba instalować eos utility
Program wymaga Net Framework 3.5 + Net Framework 3.5 SP1. Co prawda obie te rzeczy ściągają się podczas instalacji, ale trwa to dosyć długo.
Net Framework 3.5 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6)
Net Framework 3.5 SP1 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=ab99342f-5d1a-413d-8319-81da479ab0d7)
Link:http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
Sprawdziałam 450D, istalowane standardowo, działa i pokazało mi
1322 zdjęcia w aparacie z drugiej ręki.
Troche ciężko mi w to uwierzyc bo aparat ma podobno rok i sprzedawany z 3x4GB plus 3 baterie. Da sie jakos ten licznik krecić, kasować w serwisie?
mate00sh
24-08-2009, 16:34
Licznik dotyczy migawki (a nie aparatu), więc możliwe, że była wymieniana.
ja odczytałem z EOSInfo i pokazuje prawie 40k. puszkę mam chyba 1,5 roku.
źródło (http://static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/477455.jpg?1251451825)
wlasnie podlaczylem nowe cacko do komputera i program podaje liczbe 30, pewnie sie zgadza, poniewaz sie tylko troche zdarzylem pobawic.
PS. jak wprowadzic dane wlasciciela aparatu?
O ja pyeardohlę! Ludzie! Czytajcie! Szukajcie! QVAAAA!
PS. jak wprowadzic dane wlasciciela aparatu?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4820
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5635
I na przyszłość: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
donald7000
20-09-2009, 13:20
Najważniejsze żeby był garażowany, miał 160tyś przebiegu jak na 10 latka i właścicielką niepaląca kobieta. Oczywiście nie bity ;)
Dzisiaj wgrałem do swojej 50-tki nowy firmware 1.0.7 i EOS Info
bez problemu czyta ilość "kłapnięć".
źródło (http://www.bri.pl/foto/50d.jpg)
Co prawda nie czyta numeru fabrycznego ale w tym programie akurat
to mnie najmniej interesuje. ;)
B_B
dziwne ,wszytko zrobiłem jak podajecie i nie wykrywa nawet aparata co może być grane?
taktiken
12-10-2009, 16:00
EOSInfo przetestowany na 450D firmware 1.1.0
bezproblemowo przeczytal serial# i ilosc "kłapnięć".
może ktoś sprawdzi czy ten soft działa z 7D ?
dariusz_p
16-10-2009, 13:03
Mój 7D nie jest widziany przez EOSInfo
Witam, padło tu wcześniej pytanie czy można odczytać licznik zdjęć w 400d,
jest taka możliwość, choć sam tego nie robiłem.
Na tym forum można to znaleźć.
http://canon-board.info/showthread.php?t=52216
P.s.
Jeśli to nie dotyczy tego tematu to proszę usunąć.
Pozdrowienia.
Jest już nowa wersja programu. Obecnie nazywa się EOSInfo.
Co do zmian:
-program ma instalator
-zawiera biblioteki canona, więc nie trzeba instalować eos utility
Program wymaga Net Framework 3.5 + Net Framework 3.5 SP1. Co prawda obie te rzeczy ściągają się podczas instalacji, ale trwa to dosyć długo.
Net Framework 3.5 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6)
Net Framework 3.5 SP1 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=ab99342f-5d1a-413d-8319-81da479ab0d7)
Link:http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
Cos mi nie dziala?
Wszystko mam sciagniete i jak odpalam program to chyba za kazdym razem mi instaluje?
Muad'dib
20-11-2009, 21:26
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum!
Mam pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w żadnym innym temacie, a nie chciałbym zakładać nowego z tak (mam nadzieję) błahego powodu. Niedawno kupiłem nowy aparat - Canona 40D. Zaraz okazało się, że numeracja zdjęć zaczyna się od 1800. Sprzedawca powiedział, że to z winy karty, której on używał w celu sprawdzenia aparatu przed wysłaniem. Na tym forum przeczytałem, że to prawdopodobne. Ale program EOSinfo i jego wcześniejsza wersja - Shuttercount pokazują przebieg na poziomie 1950 klatek... I gdzie teraz leży prawda? Myślę, że to pytanie może być przydatne też dla innych użytkowników będących w podobnej sytuacji :)
pozdrawiam
Sprzedawca powiedział, że to z winy karty [ciach] ale program EOSinfo i jego wcześniejsza wersja - Shuttercount pokazują przebieg na poziomie 1950 klatek... I gdzie teraz leży prawda?
A jak myślisz? Ile dałeś za ten korpus? Może nie warto robić wiatru o tak niski przebieg?
Choć w sumie o sprzedawcy dobrze to nie świadczy...
Muad'dib
20-11-2009, 21:38
Merde Za korpus dałem trochę ponad 3000, to nówka miała być, a ceny się niestety ostatnio podniosły... W gruncie rzeczy nie robiłbym afery, ale używka to używka, a jakbym chciał taki kupić to bym sobie wybrał coś z giełdy na CanonBoard, czy Allegro i zapłacił mniej. I miałem wiatru nie robić, ale zobaczyłem to http://www.winmar.pl/p5855,Canon_40D_Body_-_Promocyjna_Cena.html Oczywiście to ten sam sklep w którym kupiłem mój, rzekomo nowy aparat... No i teraz jestem de facto 300 pln w plecy, prawda?
Merde Za korpus dałem trochę ponad 3000, to nówka miała być, a ceny się niestety ostatnio podniosły...
Ożesz... IMHO 2,5k to już by było sporo, reklamuj...
Dobrze wiedzieć, kogo w przyszłości omijać.
Muad'dib
22-11-2009, 17:45
No i oczywiście będę go reklamował, tylko że nie wiem czy w serwisie mogą mi orientacyjnie podać daty zdjęć, bo sklep zawsze może się wyprzeć, że to ja tak migawkę zużyłem... Żeby nie offtopować przesadnie dodam, że nowsza wersja Shuttercount, czyli Eosinfo podaje ten sam wynik. Rozumiem, że programy są w 100% wiarygodne?
No i oczywiście będę go reklamował, tylko że nie wiem czy w serwisie mogą mi orientacyjnie podać daty zdjęć, bo sklep zawsze może się wyprzeć, że to ja tak migawkę zużyłem... Żeby nie offtopować przesadnie dodam, że nowsza wersja Shuttercount, czyli Eosinfo podaje ten sam wynik. Rozumiem, że programy są w 100% wiarygodne?
Generalnie wszystkie znaki na niebie i ziemi (dwa nowe korpusy z B&H pokazujące dokładnie tyle ile zrobiłem do czasu podłączenia do shuttercounta czyli 2 i 3) wskazują że tak.
Dołączę się do pytanka, poniewaz jakiś tydzień tem zakupiłem w Euro EOSa7d, w tej chwili dopiero zauważyłem że numeracje fotek zaczęły sięod jakiś 4tys, nie wiem w tym momencie co myśleć, czyżb moja "nowa" 7ka miała taki przebieg czy można to jakoś inaczej wytłumaczyć.
donald7000
29-11-2009, 16:35
Odczytaj licznik to będziesz wiedział, o albo poczytaj forum.
Numeracja zdjęć to nie liczba klapnięć lustra czy otwarcia-zamknięcia migawki.
Śpij spokojnie.
Gniewkos
07-12-2009, 14:02
To ja mam jeszcze pytanko da się już jakoś (w warunkach domowych) może odczytać przebieg Eosa 300D?? Bo wiem, że nie szło kiedyś, a może się coś zmieniło... jestem ciekaw ile ta moja puszka ma już klapnięć...
pzdro!
EOS Info do sciagniecią ,
dla Canon-a 40 D przebieg gwarant. to 100 000 klapniec,
stad róznica czy 1800 a 2000 fotek żadna,
ale zgadzam się jesłi był sprzedawany jako brand new . to jest unfair !
Programik działa :) ... właśnie pokazał mi , że mam ok. 9200 klapnięć i jest to jak najbardziej zgodne z prawdą.
Bialy_92
02-01-2010, 20:44
Zastanawiam się już od dłuższego czasu nad kupnem aparatu i mam jeden na oku. Canona 30D i sprzedawca mówi, że po każdym zrobieniu zdjęcia wyświetla się przebieg. Czy jest to możliwe?
Jest to możliwe (jak sprzedawca napisał sobie do swojego 30d własny firmware).
Zastanawiam się już od dłuższego czasu nad kupnem aparatu i mam jeden na oku. Canona 30D i sprzedawca mówi, że po każdym zrobieniu zdjęcia wyświetla się przebieg. Czy jest to możliwe?
Tak, aparat pokazuje "przebieg" do całkowitego zapełnienia karty.
Dla użytkowników Mac OS http://astrojargon.net/40dshuttercount.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1 programik działa ładnie i skutecznie :)
tomek_wap
10-01-2010, 17:09
Jasne, jest też wersja pod MacOS i Linuxa, pod HP-UX w trakcie tworzenia...
A na serio - żartujesz sobie ?
Ktoś testował na 10.4 (Tiger) ?
Pewnie działa tylko pod Leo.
Bialy_92
11-01-2010, 16:30
Mam takie pytanie jak odczytać z Canona 30D?? Przez EosInfo nie mogę odczytać :/
Mam takie pytanie jak odczytać z Canona 30D?? Przez EosInfo nie mogę odczytać :/
RTFM. Jaki Digic ma 30D, hę?
Panowie, troszkę poza tematem. Ale mam pytanie czy da się jakoś odczytać stan licznika w Canonie 7D ??
Marek Kowal
11-01-2010, 20:32
Panowie, troszkę poza tematem. Ale mam pytanie czy da się jakoś odczytać stan licznika w Canonie 7D ??
Chyba nikt nie wie?:sad:
Chyba nikt nie wie?:sad:
Serwis na Żytniej w Warszawie wie :roll: .
po przeprowadzonym teście eosinfo zainstalowany na viscie pokazał prawidłowo przebieg jak i firmware w eos 1000d
Szukam szybkiej odpowiedzi gdyż nie znalazłem jej w wątku Odczytanie licznika w 40D, 450D, 50D
Czy da się domowym sposobem odczytać licznik migawki w nowej piątce? proszę o szybkie info. Chciałem kupić używane body i chcę wiedzieć czy nie jestem robiony w balona ;]
pozdrawiam
krisv740
15-02-2010, 12:36
zgodnie z : http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
powinien czytać "eosinfo"
wystarczy poczytać FAQ.......
deejay24h
15-02-2010, 12:42
Czyta czyta..
daviddark
15-02-2010, 12:49
Potwierdzam !
Dzięki chłopaki ;) czyli jest dobrze!
Ale czy podaje co do jednego klapnięcia czy jakoś to zaokrągla?
Czy wgranie nowego softu jest w stanie zresetować licznik? wg mnie nie ma takiej opcji... Co myślicie?
[QUOTE=radioel;771621
Ale czy podaje co do jednego klapnięcia czy jakoś to zaokrągla?[/QUOTE]
Zaokrągla do 100tys
Dzięki chłopaki ;) czyli jest dobrze!
Ale czy podaje co do jednego klapnięcia czy jakoś to zaokrągla?
Czy wgranie nowego softu jest w stanie zresetować licznik? wg mnie nie ma takiej opcji... Co myślicie?
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/3874/untitle434.jpg)
Z ciekawości podpiąłem swojego 5D2 i sprawdziłem przebieg. Body kupione jako używane u Towersa (było jego własnością). No i jestem w szoku. :twisted:
Z ciekawości podpiąłem swojego 5D2 i sprawdziłem przebieg. Body kupione jako używane u Towersa (było jego własnością). No i jestem w szoku. :twisted:
no to ile miał na liczniku? hehe
nowy soft nie kasuje licznika
no to ile miał na liczniku? hehe
Razem z tymi zrobionymi przeze mnie - niecałe 5 tys...
Heh. Rok temu padła mi migawka w 40D, stan około 60-65 tys.. W Berlinie wymienili na nową (zarem reset licznika) i w ciągu roku zrobiłem 55 tys. Mam tez drugi 40D kupiony w okresie gdy tamten lezał w serwisie tylko, że generalnie zapinam na nim 24-70 którym mniej foce i wyszło tego w ciągu roku 22 tys. zdjęć.
Chyba się przesiądę na jakiegoś Marka.
overseer
17-02-2010, 09:54
Sprawdziłem tą aplikację i u mnie pokazuje bez błędu (tyle co w nazwach plików) 9257 strzałów !!! świetny programik, jest cos takiego do 500D?? (dziewczyna mnie męczy) pliss :)
@C80 no to ładnie jedziesz z klatkami ;)
ja na 40D mam raptem 19 tys zdjęć :) hehe i pozbywam się go na rzecz FF.
a podłączałeś 500D? w necie krąży info że powinien mimo wszystko odczytac
@C80 no to ładnie jedziesz z klatkami ;)
ja na 40D mam raptem 19 tys zdjęć :) hehe i pozbywam się go na rzecz FF.
Tak to niestety jest gdy się powoli wchodzi w zadowowe fotografowanie i robi dla kilku podmiotów.
Pora chyba zastanowić się nad Markiem II N lub używką III. xxD zawodowego katowania zbyt długo nie wytrzyma.
no w sumie 40D ma 100tys zdjęć... a 1D ma 300k więc róznica jest, ale koszta wymiany w 1D są pewnie x razy wyższe :)
no w sumie 40D ma 100tys zdjęć... a 1D ma 300k więc róznica jest, ale koszta wymiany w 1D są pewnie x razy wyższe :)
W 1D(s) migawka ma gwarantowany przebieg i Canon (chyba standardowo, o ile czytam wypowiedzi różnych osób), wymienia ją bezpłatnie w przypadku awarii przed osiągnięciem tego przebiegu.
ale to tylko w 1D/1Ds :-)
ale to tylko w 1D/1Ds :-)
Tak, tylko tam w sumie za to się płaci - za bezawaryjność!
Co ciekawe sama część stanowi tylko ok 1/3 kosztów, reszta to koszt zestrojenia jej z aparatem... tak miałem kiedyś na fakturze i byłem bardzo zdziwiony, że usługa kosztowała ponad 400zł ;/
ciekawe tylko że gwara jest na 12 miesięcy... 365 dni na 300tys klatek :-) tj. 1000 zdjęć na dobe... a kiedy czas na obróbke? hehe... po roku?
365 dni na 300tys klatek :-)
Dla reporterów pewnie nie stanowi to żadnego wyzwania, obróbką zajmą się graficy i edytorzy w agencji;) Wymiana migawki, gdy padnie przed deklarowanym przebiegiem nie jest (http://canon-board.info/showthread.php?t=56916) zależna od okresu gwarancji, jak piszą koledzy.
Spust w swoim 40D mam już wymieniony, migawka jeszcze walczy (<19k):)
to ja z 40D nie miałem żadnego problemu. Teraz mam 5D i mam problem z zapisem filmów, potrafi zawiesić aparat po zapełnieniu bufora. Po za tym widziałem już błąd Err 70 i Err 02... ksss
ciekawe tylko że gwara jest na 12 miesięcy... 365 dni na 300tys klatek :-) tj. 1000 zdjęć na dobe... a kiedy czas na obróbke? hehe... po roku?
Gwarancja przebiegu migawki, nie jest ograniczona ogólnym trwaniem gwarancji (bo byłoby to trochę bez sensu przy różnych okresach gwarancji, w różnych krajach).
Eosinfo-sćiągnij.
http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
Eosinfo-sćiągnij.
http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
a tyczy się to czego? bo praogram znany od dawna tutaj :)
Jak należy rozumieć ten zapis:
"Thanks to all the 5DMkII users who reported success. As it turns out, you have to power-cycle the 5DMkII before the shutter count value updates itself"
Interesuje mnie głównie zapis POWER-CYCLE
Ja to bym rozumiał jako wyłączyć/włączyć.
mate00sh
04-03-2010, 15:33
może chodzi o to, że licznik aktualizuje się dopiero przy włączaniu aparatu?
musisz podłączyć aparat potem wyłączyc na chwile i włączyć i się aktualizuje w programie odrazu liczba klatek. Nie jest śledzone odrazu. Jakbys mial w tle odpalony soft Canona EOS Utility i cykał zdjęcia to byś zauwazył ze się nie zmienia info w programie do szczytywania liczby klatek wowczaswył -> wł i masz odświeżone.
A ma ktoś jakiś patent na odczyt z 1DMark3? Oczywiście poza serwisem.
Sprawdziłem własnie przebieg tym prostym programikiem - EOSInfo i... prawie 40tys klapnięć - 50D.
Dużo, mało? Ile średnio wyciągają? :)
40 tys to jest nic specjalnego, jednym pada po 20tys innym po 60 a innym po 130tys klapnięc.
I jak padnie to co wtedy? Mozna to jakos uratować?
Migawkę się wymienia w takim przypadku :roll:
oddać do serwisu na wymiane i tyle. Nic więcej nie wyrzeźbisz. trwałoś jest liczona w 50D jak dobrze pamiętam na 100tys klapnięc.
Oddam, choc mam jeszcze dwa tygodnie gwarancji (rocznej canonowskiej) a wszystko dobrze, później jak sie zepsuje bede miał przygode...
mate00sh
17-03-2010, 09:50
Oddam, choc mam jeszcze dwa tygodnie gwarancji (rocznej canonowskiej) a wszystko dobrze, później jak sie zepsuje bede miał przygode...
Ale ty chcesz sprawną migawkę wymieniać?
Ale ty chcesz sprawną migawkę wymieniać?
Jak zapłaci, to w sumie przecież mu wymienią...
mate00sh
17-03-2010, 10:26
Jak zapłaci, to w sumie przecież mu wymienią...
Gdzie tu sens, gdzie tu logika..?:)
Logika analogicznie polega w tym przypadku na aucie - jest na gwarancji, ma przejechane xx kikomentrów i pozostało mu sie troche gwarancji, co by nie naprawiac później zuzytego elementu na własny koszt oddaje sie gwarantowi. Tylko ze wpierw cos zepsuc sie musi. Nie szukam dziury w całym, po prostu foce...
mate00sh
17-03-2010, 11:41
Zużycie zużyciem, ale jak sam napisałeś - aby serwis Ci wymienił cokolwiek na gwarancji to musi się to zepsuć. A z twojego wcześniejszego postu wynikało, że zamierzasz wymienić sprawną migawkę.
troszkę to "kombinatoryka" zalatuje.
W serwisie jest proste : działa dobrze? działa. Więc nie ma podstaw do wymiany.
Z samochodami tak samo nawet jak ma 300.000 km... działa? działa. Dzieujemy szerokiej drogi.
Gwarancja na migawkę jest niezależnie od liczby zrobionych zdjęć, jeżeli tylko nie minął rok od wypisania karty gwarancyjnej? Może tak ze 2 tygodnie przed końcem gwarancji odpalić tryb seryjny i zablokować, niech se pstryka aż się urwie :D
Zadna kombinatoryjka. Po prostu pewien sposob wykorzystania tego, co jeszcze moze mi sie przysłużyć. Nic w tym chyba dziwneg, ze dbam o swój interes.
Zadna kombinatoryjka. Po prostu pewien sposob wykorzystania tego, co jeszcze moze mi sie przysłużyć. Nic w tym chyba dziwneg, ze dbam o swój interes.
Na razie to jedyne co to możesz wzbudzić wesołość na Żytniej jak przyjdziesz ze sprawną migawką i powiesz że chcesz wymiany bo Ci się gwarancja kończy i dbasz o swój interes...
mate00sh
18-03-2010, 09:34
Gwarancja na migawkę jest niezależnie od liczby zrobionych zdjęć, jeżeli tylko nie minął rok od wypisania karty gwarancyjnej? Może tak ze 2 tygodnie przed końcem gwarancji odpalić tryb seryjny i zablokować, niech se pstryka aż się urwie :D
To samo chciałem napisać:D
To samo chciałem napisać:D
Gorzej jak przy okazji zużyjesz jakiś inny mechanizm (lustra na przykład) który padnie zaraz po gwarancji...
mate00sh
18-03-2010, 11:11
Gorzej jak przy okazji zużyjesz jakiś inny mechanizm (lustra na przykład) który padnie zaraz po gwarancji...
Coś za coś - można spokojnie robić zdjęcia, lub stresować się wyczytanymi na forach promilowymi przypadkami padnięcia lustra i kombinować...
znaczy się migawki chciałem napisać...