PDA

Zobacz pełną wersję : czym crackowac 300d Wasia czy Undutchables ?

thorin
10-06-2005, 21:42
mam pytanie co do nowego softu w 300d, jakie sa roznice miedzy wasia a undutchables, i czy jest to niewykrywalne ? to znaczy czy w razie jakiejs awarii serwis canona nie powie mi ze oni tego body nie tkna bo bylo grzebane w sofcie, pozdrawiam...

mganko
10-06-2005, 21:45
mam pytanie co do nowego softu w 300d, jakie sa roznice miedzy wasia a undutchables, i czy jest to niewykrywalne ? to znaczy czy w razie jakiejs awarii serwis canona nie powie mi ze oni tego body nie tkna bo bylo grzebane w sofcie, pozdrawiam...

wykryalne to jest, na gwarancji napewno zarzucą Ci że grzebane było a poza gwwarancją to niewiem, może po prostu nie będą się czepiać

KuchateK
10-06-2005, 21:49
Nie bylo by lepiej zanim wyslesz do serwisu wgrac oryginalne oprogramowanie?

tpop
10-06-2005, 21:51
pod warunkiem ze to nie soft sie posypal lub guziki z tylu nie przestaly dzialac jak mi sie dawniej przytrafilo :D. I zanioslem takiego do serwisu :). "Uuuu a pan tu ma jakis zmodyfikowane oprogramownie". Ja mowie: no pewnie ze mam, lepsze jest i nawet niech mi pan nie mowi ze mi dlatego guziki przestaly dzialac :).

McKane
10-06-2005, 21:59
A jesli chodzi o glowne pytanie to lepiej undutchables :)

KuchateK
10-06-2005, 21:59
Narazie to najczesciej padaja migawki i lustra chyba... Czyli cos co z czasem sie zuzywa.

Pozatym zawsze mozna sie klucic. Mechaniczne uszkodzenia oprogramowaniem? Serwisant by juz musial niezlym dziwakiem byc zeby Ci to wmawial.

Ja tam bylem bardzo z wasi zadowolony. Undutchables jakos nie bardzo mi podeszlo w/g opisow, wiec nie instalowalem. Z podstatowych trybow nie korzystalem, a kombinowanie AI Servo na 2 przyciski jakos mi srednio podchodzilo.

thorin
10-06-2005, 22:20
mhmm dzieki, domyslnie w moim zapytaniu chodzilo wlasnie o to KuchatK-u ze wysylajac do serwisu z oryginalnym orpogramowaniem beda sie czepiac, czy da sie wykryc ze bylo inne oprogramowanie, moglbym prosic o jakies konkretne roznice miedzy wasi a undutchubles ? bo narazie mam tylko jeden glos na ten i jeden na tamten soft : )

tpop
10-06-2005, 22:30
tak na prawde to oba softy roznia sie detalami. Glowne najbardziej przydatne funkcje sa w obu.

Tomasz Golinski
10-06-2005, 22:31
ale przecież jest (nawet przyklejony) wątek o undutchables...

thorin
10-06-2005, 22:33
no pewno i jest ale leniom zamiast przeszukiwac forum latwiej wpisac topic i od razu ma sie odpowiedz : )

tpop
10-06-2005, 22:35
zamiast przeszukiwac forum latwiej wpisac topic i od razu ma sie odpowiedz : )zaczynasz kroczyć po bardzo delikatnym gruncie.

KuchateK
10-06-2005, 22:35
Nie da sie wykryc ze bylo. Nie wydaje mi sie zeby szukali tez tego, skoro wiekszosc uszkodzen jest mechaniczna.

Szukales jakie sa roznice? Przeciez bylo o tym na forum...

Zmiana to dorzucenie mozliwosci zrobienia zdjecia w ai servo poprzed podpiecie do tego lewej strzalki (trzymasz, sledzi obiekt, przyciskasz, robi zdjecie, przyciskasz jeszcze raz i od nowa...). Ma to pare wad i to raczej kombinatoryka stosowana. Do tego udostepnili mozliwosc robienia raw'ow i wyswietlanie pelnego info w trybach dla niekumatych.

A reszta to samo co wasia. Poszukaj sobie.

KuchateK
10-06-2005, 22:42
no pewno i jest ale leniom zamiast przeszukiwac forum latwiej wpisac topic i od razu ma sie odpowiedz : )zaczynasz kroczyć po bardzo delikatnym gruncie.
Nie wiem co w tym delikatnego? Cackac sie jak z rocznym dzieckiem "nie rusz, nie idz, nie tak... o tak..."? Nie wiesz ze jak sobie na zbyt wiele pozwolisz to Ci na glowe wejda?

thorin
10-06-2005, 22:43
tpop, spoko spoko, nie pije do naiwnosci , tylko do uprzejmosci forumowiczow, choc pewno coraz bardziej sie motam : ) KuchateK, czy ja czegos nie rozumiem, przeciez raw-y standardowo mozna chyba robic w 300d ?

KuchateK
10-06-2005, 22:44
Standardowo to je mozna robic w P, Tv, Av i M. Na ikonkowych trybach nie mozna.

thorin
10-06-2005, 22:47
mhmmwiec jak dziecko we mgle zapytam moze jeszcze ostatni raz, to nie jest glupie pytanie jeszcze nie mam 300d , co to te ikonkowe tryby ? tryby takie jak sport portret itd ?

tpop
10-06-2005, 22:49
Nie wiem co w tym delikatnego? Cackac sie jak z rocznym dzieckiem "nie rusz, nie idz, nie tak... o tak..."? Nie wiesz ze jak sobie na zbyt wiele pozwolisz to Ci na glowe wejda?chodzi mi o to ze piszac ze "zapytalem bo mi sie nie chcialo szukac" sciagnie zaraz na siebie jakas lawine dyskusji/krytyki. Juz bylo tak pare razy.

co to te ikonkowe tryby ? tryby takie jak sport portret itd ?zgadza sie.

thorin
10-06-2005, 22:55
ok, czyli rozumiem ze w wasia nie mozna robic rawow w tych trybach ikonkowych ? : ) wielkie dzieki dla wszystkich ktorym chcialo sie tu wejsc

Tomasz Golinski
10-06-2005, 22:55
Proponuje ograniczyć się do meritum.

spoki
14-07-2008, 16:48
posiadam Canona 300d i postanowilem wgrac do niego soft od 10d
ale jest z tym pewien problem. soft od 10d jest wyswietlany w aparacie
jako 1.1.1. moj aparat jak go kupilem juz mial wersje oryginala (ze strony canona) softu 1.1.1. i teraz jak probuje wgrac soft od 10d to zupelnie nic sie nie dzieje... czy ktos mial taki problem ? moze downgrade do 1.0.1 i dopiero 10d ? jesli tak, to jak ? prosze o jakas pomoc, poniewaz opcje 10d bardzo by sie przydaly przy mojej 3-setce

efish
14-07-2008, 20:08
nie wgrywaj softu z 10tki tylko soft wasi. On odblokowuje funkcje w 300d z 10D. Poczytaj sobie na forum, było dokładnie opisane co i jak.
np: http://canon-board.info/showthread.php?t=1791

spoki
14-07-2008, 23:12
no wlasnie ten soft instalowalem a dokladniej staralem sie zainstalowac
wydaje mi sie, ze problem jest w tym ze mam oryginalna wersje od Canona 1.1.1 wasia tez jest rozpoznawana jako takowa a ciezko upgradeowac soft na dokladnie (wedlug aparatu) taki sam. wydaje mi sie ze jakbym mial starsza wersje to bylo by ok. w dalszym Ciagu czekam na jakas pomocna odpowiedz.

Vizzle
15-07-2008, 19:20
Mi aparat zmienia soft w wersji 1.1.1 na tą samą wersję, bez problemów. Możesz napisać czym się to konkretnie u Ciebie objawia (brak upgrade-u) ? Jakiś błąd ?

spoki
17-07-2008, 00:11
Mi aparat zmienia soft w wersji 1.1.1 na tą samą wersję, bez problemów. Możesz napisać czym się to konkretnie u Ciebie objawia (brak upgrade-u) ? Jakiś błąd ?

wlasnie w tym rzecz ze nie objawia sie zupelnie niczym ! aprat wlacza sie tak jak do normalnej pracy, zero komunikatu o sofcie, zero jakiegokolwiek zachowania, calkiem jak by na karcie nie bylo pliku z softem, podkreslam, ze wszystko robie zgodnie z instrukcja wykorzystujac zewnetrzny czytnik kart pamieci

Vizzle
17-07-2008, 00:24
Reasumując, zgodnie z instrukcją:
1. Plik z softem, rozpakowany
2. Znajduje się w głównym katalogu karty, nie w żadnym folderze
3. Nazwa pliku i rozszerzenie jest takie jak być powinno

Tomasz Golinski
17-07-2008, 11:15
Do 300d nie można wgrać softu z 10d.

spoki
17-07-2008, 12:34
Reasumując, zgodnie z instrukcją:
1. Plik z softem, rozpakowany
2. Znajduje się w głównym katalogu karty, nie w żadnym folderze
3. Nazwa pliku i rozszerzenie jest takie jak być powinno

tak dokładnie i po włączeniu aparatu zero reakcji, plik ściągnięty ze strony podanej w którymś tam temacie instrukcja ze strony canona

Do 300d nie można wgrać softu z 10d.

:| jeśli ciężko zauważyć mówimy o modyfikowanym sofcie do 3setki...

nagor
17-07-2008, 20:46
podaj meila to ci wyśle działający soft do 300 bo ja go używam i mi działa...

spoki
21-07-2008, 17:35
dziekuje koledze za soft, teraz wszystko chodzi jak nalezy :)