PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa + Ślub + pytania..

Fakungio
25-08-2008, 00:02
Witam Was.

Mam do Was parę pytań i prośbę o radę:

Będę pstrykał zdjęcia u kumpla na ślubie lampą zewnętrzną, którą jeszcze nigdy nie fotografowałem..nie chciałbym tego spaprać.
Powiedźcie zatem:

1. Gdy będę fotografował parę w kościele jak ustawić palnik? Wydaje mi się że na wprost bo przecież sklepienie kościoła jest wysoko. wtedy pewnie warto obsunąć ten wbudowany rozpraszacz - matowy plastik
2. Gdy będę strzelał zdjęcia np. nakładania obrączek z bliższego planu, jak ustawić palnik??
3. Z jakimi najkrótszymi czasami migawki mogę strzelać 350D, czy jest to tak jak w lampie wbudowanej 1/200?

yogi-bear
25-08-2008, 00:38
Jeśli masz możliwość, odwiedź wcześniej kościół i zrób trochę zdjęć testowych. Z lampą trzeba się zaprzyjaźnić, żeby zaczęła robić to, czego od niej oczekujemy. :-) Dodatkowo, wszystko zależy od "jasności" kościoła. Co innego lekko doświetlić, co innego kiedy flash jest głównym źródłem światła.

rsuhy
25-08-2008, 01:16
wszystko musisz wyczuć
czasami lampa może być do góry a dasz dla niej większa moc
a czasami na wprost ale w tedy liczysz się z cieniami
nie wiem jak jest w 350 ale w 40 najkrótszy czas masz 250

sebcio80
25-08-2008, 04:06
ja zawsze mam w kosciele palanik do gory, niezaleznie czy jest ciemny, jasny, duzy, maly, niski, wysoki

nawet z ogromnym, wysokim i ciemnym kosciele blysk odbija sie od sufitu, scian, filarów i daje mi to porzadany efekt,

dodatkowo mam na palniku dyfuzor Omnibounce co powoduje ze czesc swatla mimo palnika w gore idzie na wprost

daniello
25-08-2008, 07:17
Z moich doświadczeń wynika, że w kościele lepiej jest wydłużyć czas migawki przy zdjęciach z lampą do granic możliwości.

Przy 1/200s będzie super czarny drugi plan...no chyba, że młodzi chcą takie zdjęcia :)

Krzychu
25-08-2008, 07:52
nawet z ogromnym, wysokim i ciemnym kosciele blysk odbija sie od sufitu, scian, filarów i daje mi to porzadany efekt,
dodatkowo mam na palniku dyfuzor Omnibounce co powoduje ze czesc swatla mimo palnika w gore idzie na wprost

Skąd wiesz że odbija jak masz Omnibounca ? Bo generalnie z odbijaniem to bzdura kompletna...

gwozdzt
25-08-2008, 08:26
chyba wszystko o uzyciu lampy błyskowej i to właśnie szczególnie w kontekscie fotografii ślubnej napisano tutaj:
http://www.foto.jasiu.pl

marekb
25-08-2008, 08:48
Przy 1/200s będzie super czarny drugi plan...no chyba, że młodzi chcą takie zdjęcia :) jak można takie bzdury pisać....??

sebcio80
25-08-2008, 20:58
jak można takie bzdury pisać....??

dlaczego bzdury? chyba, że ty robisz na iso 3200 i 1/200

ja w kosciele zasadniczo uzywam czasow 1/15 - 1/60, ale oczywiscie regul nie ma

ripek
25-08-2008, 21:03
jak można takie bzdury pisać....??

Przy większości kościołów będzie najwyzej ciemny. Jeśli nie czarny.

Do autora wątku:
Olej tryb AV - jedź wszystko na M, iso 800, f/4 lub jaśniej jak masz, czas 1/60 lub dłuższy.

Czas migawki trzymaj jak najdłuższy, tak żebyś nie poruszył ale żeby zebrać możliwie najwięcej światła z tła. Lampa ładnie dopali ci pierwszy plan. Palnik pionowo w góre jak masz stofena ..

basala
25-08-2008, 21:27
Dzięki ripku za wskazówki w stylu Kelbiego. Potraktuj to jak komplement;) Jeśli masz jeszcze jakieś rady, takie "dane wyjściowe", to myślę, że możesz liczyć na audytorium:-D

ripek
25-08-2008, 21:39
Raczej na tym da się zrobić całą ceremonię, wejście środek i wyjście pary. Zasada którą się kieruję to wpuszczać do obiektywu jak najwięcej światła żeby było miło i ładnie. Ja czasami pracuję na granicy poruszenia zdjęcia bez lampy dlatego seriaaaami i dużo strzelam.

basala
25-08-2008, 21:51
Ja czasami pracuję na granicy poruszenia zdjęcia bez lampy dlatego seriaaaami i dużo strzelam. Ja natomiast walczę z ciężkim palcem na spuście. Staram się więcej myśleć o kadrze. No, ale jestem na innym etapie umiejętności fotografowania. W każdym razie dzięki za esencjonalne wskazówki.

ripek
25-08-2008, 21:55
Ja natomiast walczę z ciężkim palcem na spuście. Staram się więcej myśleć o kadrze. No, ale jestem na innym etapie umiejętności fotografowania. W każdym razie dzięki za esencjonalne wskazówki.

Ja walczyłem ale nie dam rady. Ostatnio ze ślubu przyniosłem 2000zdjęć.
Wole mieć za dużo niż za mało. Za sprzęt płaci klient.. Zajadę aparat to się naprawi.

basala
25-08-2008, 22:05
Ja walczyłem ale nie dam rady. Ostatnio ze ślubu przyniosłem 2000zdjęć.
Wole mieć za dużo niż za mało. Za sprzęt płaci klient.. Zajadę aparat to się naprawi. No, ale jak napisał kolega założyciel wątku: będę pstrykał zdjęcia u kumpla na ślubie. Z tego można wywnioskować, że nie jest tzw. profi. My "nieprofi" musimy oszczędzać migawkę. Zwłaszcza ci z Poznania:mrgreen: Punkt widzenia zależy od...:D

ripek
25-08-2008, 22:12
Ale wiesz - strzelenie raz na długi czas dużo zdjęć nic migawce nie zrobi. Gorzej jeśli robi się ponad 10000zdjęć miesięcznie :) Ale robimy OT straszny :)

kieza
25-08-2008, 22:15
tak jak ktoś już napisał - najlepiej iśc i postrzelac trochę zdjęc próbnych - u nas jest taki kościół że ide na ślub do niego bez lampy - gotyk, białe wnętrzę witraże od podłogi do sufitu - poezja, ale jest też taki na którym testowałem się kilka dni i musiałem przeprosic parę młodą i skierowac do lepszego kolegi - wszystko zależy od warunków

basala
25-08-2008, 22:18
Ale robimy OT straszny :) No bo autor zaniedbał swój wątek:mrgreen: Ale jeśli tak, to: bez odbioru:D

mr.marecky
01-09-2008, 18:34
dobra ale jakiego stofena najlepiej bo jest ich chyba kilka rodzajów?:???:

oszczepnik
01-09-2008, 21:29
ja w kościele, podobnie jak koledzy czasy rzędu 1/60 i mniej nawet ostatnio na 1/15 lampka zależy jak czasem na wprost czasem w górę, praktycznie zawsze korekcja i iso i jechane po dwie, trzy klatki tego samego i dalej :)
pozdro