Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1000D vs xxxD vs Nikon D40? Mały dylemat.

avic
24-08-2008, 17:17
Hmm...przyznam, że ostanio mocno odpuściłem sobie śledzenie rynku foto i tylko od czasu do czasu fociłem sobie moją starą 300D na przemian z negatywami BW w starej 300setce... I nadszedł ten czas...gdy moja dziewczyna zainteresowała się robieniem zdjęć. Rzekłbym,że ma już pojęcie trochę większe niż przeciętny operator małpy.
Nadszedł więc czas wyboru dla niej aparatu...kategorycznie odrzuciła kompakt/hybryde...chce lustro.
Zacząłem się więc rozglądać za czymś dla niej...koniecznie z FV i gwarą. Mając do dyspozycji ca 1500zł...zacząłem poszukiwania:
szybki ogląd targowiska na cb: nie ma nic co by mieściło się w budżecie. Look na allegro: wszystki 400D za drogie.

Wrzuciłem więc stronę nikona....i proszę bardzo: Nikon d40 z kiciakiem, sd 4gb i cena...ok 1250zł.

Potem trafiłem na to "coś" canona: 1000D... niby to samo co moje stareńkie 300D a jednak nowsze i z gwarą... Myślę sobie: tak to jest to! Już cieszyłem się, że będzie możliwość wspólnego uzupełniania szklatni...a tu zonk: za to coś chcą prawie 1800zł. Prawie 600zł więcej od najprostszego nikona. Imo..raczej średni pomysł z tą ceną za te możliwości..
Gdyby nie to, że nikon nie ma śrubokręta i nie podepnę tam moich szkieł(przez moją lubą non-stop używana jest 50tka) już dziś bym go zamówił...
I teraz mam dylemat co zrobić... ten marny canon za drogi, wszystkie 400D też a ten nikon to przecież inny system... Macie może jakieś rady?

btw: wątki o d40, 1000D, 400D itp już przeglądałem, więc nie odsyłajcie mnie proszę do szukajki.

pzdr
avic

piast9
24-08-2008, 17:32
Moim zdaniem 1000D jest lepiej wyposażoną puszką od D40 więc różnicy cen nie ma się co dziwić.

No i oczywiście lepiej zacisnąć pośladki, odczekać może troskę, dozbierać, i kupić body we wspólnym systemie, korzyści z braku konieczności budowania drugiej szklarni są nieocenione.

avic
24-08-2008, 17:37
Niby tak...ciekawe czy ten 1000D potanieje jeszcze mocno w przeciągu najbliższych tygodni...
Nie ukrywam, że na wyjazd w góry który nas niedługo czeka wolałbym mieć sprzęt tylko dla siebie;)

Vizzle
24-08-2008, 18:08
Skąd te ceny ? Ja widzę trochę inne:
http://www.skapiec.pl/ (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/filtr/_276_9076_0_0_0_0_0_0_0_0)

avic
24-08-2008, 18:31
Dzięki Vizzle... przyznam, że zupełnie zapomniałem o serwisach skąpcopodobnych...;))
Zasugerowałem się aktualnymi ofertami na allegro...;)) Już dziś zamawiam chyba tego 1000D... a tak btw: wiecie może czy da się tam podłączyć gripa?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i kupuje 450D z kitem IS który chyba pójdzie do mnie;)) Dzięki Vizzle jeszcze raz.

sylwester Samluk
24-08-2008, 20:03
Witam

Bardzo dobrze zrobiłeś bierz 450D i szklanie swoją podepnisz. prawdę mówiąć aparat to najtańsza rzecz mówię tu o klasie amatorskiej czy półprofesjonalnej. Nikony też są niezłe ale jak poczytasz na ich stronie to tak naprawdę polecają D80 bo on ma "srubokręt" i co tu dużo mówić jest udany. Oczywiście Ci co mają D40/40X D60 także nie mają powodów do narzekań aparaciki bardzo spoko tylko trzeba troszkębardziej zacisnąć pasa by kupić obiektywy z wbudowanym silnikiem.

Zmiana systemu wydaje mi się za droga trzeba mieć mocne argumenty aby to zrobić ale tak jak mówią nie ma rzeczy których nie da się przekonać, każdy może zmienić system i zacząć od nowa.

Pozdrawiam

Sylwek

adino
24-08-2008, 20:21
bierz 1000D dla wybranki i 450D dla siebie jest ten sam system wiec szkiełkami sie powymieniacie a co do jakości to 1000D jest lepsze niż 40Dchyba ze D40x bo z tym to już raczej można go porównac :)

Vizzle
24-08-2008, 22:39
Według tego co na szybko znalazłem, to będziecie mogli dzielić również GRIP, BG-E5 (450D i 1000D). Sprawdź jeszcze tą informację.
Co do ceny, wiadomo że allegro to już raczej "alledrogo", coraz ciężej znaleźć tam coś w dobrych cenach (nowego). Ogólnie dwa fajne aparaciki sobie wybraliście.

avic
25-08-2008, 16:34
Ja aparatu nie potrzebuję... mnie moje 300d w 100% wystarcza. I tak robię głownie na czarno-białych negatywach kodaka a cyfra jako funkcjonalny dodatek. W kadym razie dla dziewczęcia mego pójdzie 450D'tka i dostanie ode mnie mojego kita usm a ja sobie wezmę tego ze stabilizacją z kita od 450d i wszyscy szczęśliwi.

btw: nowy 450D + kit IS jest do wyrwania za 1850zł z FV i pełną polską gwarą.