Zobacz pełną wersję : 17-55 IS USM - wadliwy ?
Witam.
Mam pytanie do użytkowników ww. obiektywu, mianowicie przy kręceniu obiektywem przy najszerszym kącie (17-30mm)obiektyw ciężko się przesuwa, prawie skacząc, sprzedawca w sklepie twierdzi że one tak maja, czy jest tak rzeczywiście ?
Jutro tak czy inaczej chcę go wymienić ze względu na ff (choć sprzedawca twierdzi że go nie ma, mydląc mi oczy tym że one na pełnej dziurze są nieostre ;)), gdyby jednak okazało się że opór w obiektywie to też wada mam drugi powód.
Pozdrawiam.
lorien83
24-08-2008, 12:35
Nie wiem czy wszystkie, ale moj tak ma, ze faktycznie przy krotszych ogniskowych pierscien ciezko chodzi. Ale na pewno nie jest tak, ze "prawie skacze" - po prostu ma wyczuwalnie wiekszy opor.
Mój tak też ma. Ale jest to niewiele wiekszy opór. Niezauważałem tego wcześniej.
moj też ma wyczuwalny opór, choć po wyjeżdzie wakacyjnym istotnie się zmniejszył :)
inna sztuka sklepowa, którą kiedyś mielismy na półce też tak miała.
michal.s
24-08-2008, 15:08
Mój też tak ma, to jest normalne i nie należy się tym przejmować.
Po czasie ten opór staje się coraz mniejszy, w tej chwili ja na swoim obiektywie go prawie nie czuje.
W moim obiektywie też jest wyczuwalny opór przy zmianie ogniskowej. Też się zastanawiałem czy to normalne, ale jak wdać z opinii innych użytkowników jest to normalne.
Ciekawe, bo u mnie nie widzę takiego efektu, w całym zakresie zoom chodzi lekko (nawet zbyt lekko).
Potwierdzam opinię Sobera, mój egzemplarz nie ma wyczuwalnego oporu.
Mój też nie chodzi do końca płynnie. W zakresie średnich ogniskowych opór jest trochę większy niż przy skrajnych.
Mój też ma nieco większy opór na starcie. Wydaje mi się, że to jest nawet celowe: chodzi o to, żeby nie wysuwał się samoczynnie podczas transportu.
michal.s
24-08-2008, 21:30
Jeśli już to wydaje mi się że jest to spowodowane tym że przy krótszych ogniskowych soczewki przesuwają się minimalnie do przodu zamiast jak przy dłuższych ogniskowych do tyłu.