Zobacz pełną wersję : Canon ef 50/1.4 usm problem
mariuszg
24-08-2008, 12:12
Witam.
Wczoraj fotografowalem tym szkielkiem przygotowania, slub i wesele znajomych. Godzine przed koncem imprezy zauwazylem ze obiektyw nie podejmuje sie wogole ostrzenia, af przestal dzialac, w gre wchodzilo jedynie ostrzenie manualne. Po powrocie z wesela i odespaniu go wzialem aparat do reki i teraz wszystko jest ok. Czy problem, ktory mnie spotkal to usterka, ktora trzeba naprawiac czy tez po prostu efekt 'przepracowania' obiektywu?
powiem tak - mi godzine przed końcem wesela tez nie ostrzył... w ogóle mało co mi ostrzyło ;-) (byłem również gościem :mrgreen: )
a tak poważnie to im było ciemniej na sali tym gorzej af pracował - rozumie że wykluczasz sytuacje że nieświadomie przełączyłeś AF/MF?
poza tym nie spotkałem sie z czymś takim ze obiektyw sie przepracował... przestał dzialac AF bo sie zmęczył a jak sie przespał to dalej działa...
to jest elektronika - albo działa albo nie
mariuszg
24-08-2008, 13:43
przelaczenie na tryb manualny odpada. moj problem objawial sie tym ze po wcisnieciu spustu migawki do polowy nie bylo zadnej reakcji ze strony obiektywu (nawet nie probowal ustawic ostrosci).
Miałem raz tak samo. Dopiero po jakimś czasie znów szkło normalnie pracowało.
sebcio80
24-08-2008, 15:55
moze wilgoc? na salach weselnych czasami jest ona dosc wysoka
Tez mi sie zdarzyło, chyba na 16-35 II i to nie raz. Wyłączenie aparatu na chwilkę pomagało.
paweleverest
26-08-2008, 09:36
Mnie sie tak zdarzyłao w pierwszej sztuce którą miałem. Niestety juz nie wstał i konieczna była wymiana silnika ( całe szczęście na gwarancji jeszce :) ) Praktycznie zdarzyło sie to bez żadnej logicznej przyczyny ( upuszcenie, zamoczenie zatarcie piaskiem ) ot po prostu padł.
Jeden z kolegow (jest na tym forum) takze mial problemy z AF w swojej nowej 50/1.4 - AF po prostu padl... Wymiana/naprawa gwarancyjan AF'a...
Jacek Deka
26-08-2008, 10:33
Może to zwykły błąd puszki.
Moze to byc pierwsza oznakowania padania micro-USM+przekladni (Zytnia 380zł).
Nie lubi ten obiektyw duzo pracowac zwłaszcza w kurzu i pyle.
MOje watki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=24125&page=3
http://canon-board.info/showpost.php?p=436924&postcount=72
mariuszg
26-08-2008, 11:55
jak na razie wszystko jest w porzadku, ale jak znow zacznie sie cos takiego dziac to trzeba oddac na gwarancje. troche dziwne ze po 10 dniach od zakupu juz takie problemy, chyba mam pecha.