Zobacz pełną wersję : Canon 20D czy 450D, ktore body lepsze?
Czy wizjer w 450ce jest gorszy od tego w 20D? Posiadam 20D ale to ciezki sprzet do uzytku na wakcaje. Mysle o zakupie 450ce albo 400. Zastanawiam sie czy wizjery w tych dwóch sa gorsze?
plyszczarz86
17-08-2008, 19:44
kiedyś widziałem w necie taki prostokąt prezentujący wizjery w C xxxD, xxD, xD
trzycyfrowe były wyraźnie mniejsze od dwucyfrowych
armageddon
17-08-2008, 21:25
ale 450D moze przeganiac starsze dwucyfraki, bo tutaj wizjer powiekszyl sie w stosunku do 350 i 400 D
mate00sh
17-08-2008, 21:39
Dochodzi jeszcze technika wykonania całego układu celowniczego - w XXD mamy pryzmat, w XXXD mamy układ luster (pentamirror) - ciemniejszy od pryzmatu.
nie wiem jak to wyglada w cyferkach, ale ostatnio mialem okazje zagladac
w celownik 450D i 1000D. za cholere te dziurki od klucza nie sa wielkosci
mojego 30D, ktory nota bene tez przesadnie ogromny nie jest.
prawdziwe dziurki od klucza to mają Olympusy, macałem ostatnio e520, jego wizjer ma się tak do 450d tak jak 450d do 5d:)
armageddon
17-08-2008, 22:45
nie ma co narzekać :) nikt nie wie co czulem uzywajac do robienia zdjec wizjera z mojego kompaktowego ixusa 700 po zalaniu wyswietlacza.
Czy wizjer w 450ce jest gorszy od tego w 20D? Posiadam 20D ale to ciezki sprzet do uzytku na wakcaje. Mysle o zakupie 450ce albo 400. Zastanawiam sie czy wizjery w tych dwóch sa gorsze?
Naprawdę te 230g robi ci aż taką różnicę?
Naprawde chce ograniczyc wage ale nie kosztem jakosci wizjera. Boli mnie szyja i kark po dluzszym noszeniu. Wybieram sie na wakacje.
Trochę OT, ale ostatnio trafiłem w szafie na starego olka OM10. Coś mnie podkusiło, żeby spojrzeć w wizjer... obraz jak w kinie z pierwszego rzędu... a to był amatorski sprzęt... :)
Trochę OT, ale ostatnio trafiłem w szafie na starego olka OM10. Coś mnie podkusiło, żeby spojrzeć w wizjer... obraz jak w kinie z pierwszego rzędu... a to był amatorski sprzęt... :)
przyklad jest tendencyjny. nawet jak na tamte czasy OM mial potezny celownik.
mam w domu Fujike AX-1. obraz nie tak jasny jak OM, ale gabarytowo chyba mawet ciutke wiekszy. jak sie do jednego oka przystawi 30D a do drugiego ww. Fujike, to jest spokojnie 2 razy wiekszy telewizorek ;) taki Blue-ray przy starym, brzydkim DVD :)
Boli mnie szyja i kark po dluzszym noszeniu. Wybieram sie na wakacje.
to albo kup lepszy pasek albo zupełnie z niego zrezygnuj.
właśnie wróciłem z wakacji - aparat bez paska, gdy robię foty, jest w ręku, gdy nie robię, bezpiecznie leży w slingshocie na plecach.
naprawdę polecam te torby: moja sprawdziła się i w górach, i na plaży i na rowerze. i ile jeszcze można do niej przypiąć (butelki, pokrowce, wody, karabinki, młotki...) 8)
asdfasfd
18-08-2008, 02:31
Ja bym ze sprzętem na szyi nie wytrzymał :O A czemu po prostu nie zawiesisz go na ramieniu? Ja aparat zawsze noszę na ramieniu, czasami owijam sobie pasek wokół ręki i łapię za uchwyt - bardzo wygodnie się trzyma (trzeba sobie tylko wyćwiczyć wygodne zwinięcie paska).
pan.kolega
18-08-2008, 05:17
Chyba nie przygladnales sie dokladnie.
Sa dane. Powiekszenie: 20D i 30D 0.9, 450D 0.87, 1000D 0.81, 400D 0.80. Wizjer 450D jest znacznie lepszy niz jakikolwiek inny Rebel, w tym 1000D.
Mam przed soba 20D i 450D, zakladalem na oba kity i porownywalem. Nie ma roznicy w jasnosci, (nawet probowalem zagladac w oba jednoczesnie). Nie wiem dlaczego. Tyle bylo zawsze gadania, ze lustra musza byc ciemniejsze niz pryzmaty. A nie musza.
Roznica wielkosci niewykrywalna jezeli w ogole jest (niektorzy twierdza, ze 450D ma powiekszenie 0.95, ale nie wydaje mi sie). 20D optycznie nieco lepszy w tym sensie, ze ostrosc wyswietlacza jest dokladnie taka sama jak przedmiotu, i cale pole widac dobrze z kazdej pozycji. Moj 450D ma lekka rozbieznosc ostrosci displaya i matowki, ale moze to tylko moj.
Ogolnie roznica jest istotna tylko dla osob bardzo spostrzegawczych i pedantycznych. Na pewno nie dziurka od klucza, po prostu pomyliles sie.
Roznica wagi i wielkosci dla mnie istotna na wycieczkach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba nie przygladnales sie dokladnie.
Sa dane. Powiekszenie: 20D i 30D 0.9, 450D 0.87, 1000D 0.81, 400D 0.80. Wizjer 450D jest znacznie lepszy niz jakikolwiek inny Rebel, w tym 1000D.
Mam przed soba 20D i 450D, zakladalem na oba kity i porownywalem. Nie ma roznicy w jasnosci, (nawet probowalem zagladac w oba jednoczesnie). Nie wiem dlaczego. Tyle bylo zawsze gadania, ze lustra musza byc ciemniejsze niz pryzmaty. A nie musza.
Roznica wielkosci niewykrywalna jezeli w ogole jest (niektorzy twierdza, ze 450D ma powiekszenie 0.95, ale nie wydaje mi sie). 20D optycznie nieco lepszy w tym sensie, ze ostrosc wyswietlacza jest dokladnie taka sama jak przedmiotu, i cale pole widac dobrze z kazdej pozycji. Moj 450D ma lekka rozbieznosc ostrosci displaya i matowki, ale moze to tylko moj.
Ogolnie roznica jest istotna tylko dla osob bardzo spostrzegawczych i pedantycznych. Na pewno nie dziurka od klucza, po prostu pomyliles sie.
Roznica wagi i wielkosci dla mnie istotna na wycieczkach.
mozesz miec nieco racji, bo porownania nie robilem bezposrednio, tylko przykladajac celowniki 1000D i 450D do oka i zwyczajnie oceniajac wrazenie. w obu mialem wyrazne odczucie "tuneliku" i malego rozmiaru, ktorego normalnie nie mam ze swoim 30D.
zerkne jeszcze na to 450D przy okazj
asdfasfd
19-08-2008, 15:58
Różnicy w jasności zazwyczaj nie widać w ciągu dnia jak jest dużo światła. Trzeba porównać jak jest na tyle mało, że ledwo cokolwiek widać w jaśniejszym i wtedy w tym drugim obraz będzie prawie niewidoczny albo w ogóle nic się nie zobaczy.
Jak się na 450d zapnie 50/1.4 a na 30d 18-55 ustawionego na 50mm to na pewno 450d będzie jaśniejszy... ;)
Porównywałem te dwa aparaty prawie pod każdym względem jakim się dało :)
Moje subiektywne odczucia są takie:
Wielkość obrazu : W liczbach 20D niewiele góruje nad 450D ale różnica jest widoczna gołym okiem, natomiast 450D to już nie jest dziurka od klucza jak starsze xxxD olympusy i tańsze nikony
Jasność: Tutaj mam wrażenie że obraz w 450D jest jaśniejszy, nie widać tego przy f4 ale kiedy jest już f5,6 na matówce w 20D widać już czarne ziarno a w 450D tego nie ma.
Generalnie użytkowanie ciemnych obiektywów na 450D mi nie przeszkadza czego o 20D nie mogę powiedzieć.Na dpreview.com napisali że wizjer w 450D jest prawie tak dobry jak w XXD co mogę potwierdzić.
pan.kolega
20-08-2008, 08:17
Matowka w 20D jest bardziej matowkowa, czyli bardziej widac lekkie ziarno. W 450 D jest gladsza.
Byc moze matowka w 450 jest jasniejsza i w ten sposob kompensuje pentamirror. Niestety jasniejsza matowka to dla mnie gorsza matowka, bo to juz nie matowka tylko soczewka Fresnela.
Na takiej matowce wszystko jest ostre i nie widac GO ani boke.
Osobiscie nie fascynuje sie jasnoscia wizjera i wole ciemniejsza matowke na ktorej mozna nastawiac ostrosc, i widac chociaz w przyblizeniu to, co na matrycy.
asdfasfd
20-08-2008, 18:23
Trzeba przyznać, że matówki w canonnowskich xxD są bardzo ziarniste. Czasami mam wrażenie, że wsadzili te same co z korpusów pełnoklatkowych po obcięciu krawędzi, tak żeby były 1,6 raza mniejsze i ustawili sobie większe powiększenie. W korpusach analogowych matówki były świetne, a teraz nie wiem co się stało. Mogłyby być mniej ziarniste.
Dokładnie :( niestety :( W 40D też takie ziarno? Bo jak tak to dla mnie osobiście maks co można podpiąć to f4, chyba że canon robi to celowo ;-) Jak Cie stać na XXD to i na obiektywy maks f4 tez stać ;-)
Kolekcjoner
21-08-2008, 12:06
(....) W korpusach analogowych matówki były świetne, a teraz nie wiem co się stało. Mogłyby być mniej ziarniste.
W analogowym 50 też jest spore ziarno także bez przesady.
i nie wspominajac, ze ziarno na matowe pozwala komfortowo ostrzyc manualnymi szklami. nie zeby Canon to zrobil celowo, bo to kompletnie przeczy idei systemu EOS w ogole. ale milo miec taka mozliwosc.
uzywalem Sonnara 3.5/135 w 10D potem w 30D i praktycznie 100% trafien w. niech ktos tego samego sprobuje w trabantach, zwlaszcza tych z dziurka od klucza...
W analogowym 50 też jest spore ziarno także bez przesady.
Eeeeeeee, miałem 50 i 20D w tym samym czasie, co prawda było to dawno ale z tego co pamiętam to 50 miała dużo lepszy jaśniejszy wizjer ... może dlatego że FF :-)
Kolekcjoner
22-08-2008, 02:12
Eeeeeeee, miałem 50 i 20D w tym samym czasie, co prawda było to dawno ale z tego co pamiętam to 50 miała dużo lepszy jaśniejszy wizjer ... może dlatego że FF :-)
Ja mam cały czas i nie pisałem o jasności 8).
Ano widzisz i się wyjaśniło :) jasne ziarno jest lepsze niż ciemne ziarno :-) A ja w mojej 20D ...ciemność widzę, widzę ciemność :)
I apeluję żeby nowy 50D kiedykolwiek tam powstanie wyglądał jak analogowa 50 :) To był/jest sprzęcior :) prawdziwy wspomagacz AF, odbiornik pilota pokażta mi takie fjutczery w 40D :mrgreen:
Canon 20D czy 450D, ktore body lepsze?
Nawiązując do pierwotnego wątku:
20D do pracy,
450D na wakacje.