PDA

Zobacz pełną wersję : Czy Digital Photo Professional mnie oszukuje?

ramadan
23-08-2008, 18:55
Witam serdecznie!

Oto dwa zdjęcia.

http://www.dumastolicy.pl/photogallery.php?photo_id=628

oraz

http://www.dumastolicy.pl/photogallery.php?photo_id=627

Zdjęcie wykonałem w formacie Raw, który to plik potem obrobiłem w Digital Photo Professional. Niestety, o ile do podniesieniu "sharpness" zdjęcie w DFP wygląda dobrze, o tyle po konwersji do formatu JPG z powrotem robi się bardzo nieostre.

Zdjęcie (link nr 1) to zdjęcie skonwertowane do JPG, natomiast zdjęcie z linku nr 2 to po prostu screen zdjęcia nr 1 zrobiony w DFP.

Pytanie, dlaczego zdjęcie wyświetlane w DFP i zdjęcie skonwertowane do JPG to dwa różne zdjęcia. I pytanie: czy da się temu jakoś zapobiec?

Pozdrawiam serdecznie

Tezet-gdynia
23-08-2008, 18:57
Nie wiem czy gdzies o tym bylo, szukalem i nie znalazlem ale mam ten sam problem :| W DPP ostrosc ok, po zapisaniu do jpg - mydlo :\ Chcialbym troche wiecej wyciagnac ze zdjec :| Pewnie chodzi o cos banalnie prostego :(

popi
23-08-2008, 19:02
zacznijcie uzywac PSa,

a tak na powaznie to moze wina kompresji stosowanej przy zapisie

Tezet-gdynia
23-08-2008, 19:04
popi, nie kazdego stac na ps'a :( Kompresja raczej nie, nie widac zeby to tracilo jakosc, tylko robi sie mydlo. w DPP moge ostrosc podciagnac na maxa na jednej zakladce, na drugiej tez na maxa, zapisac jako jpg i miec mydlo :(

ramadan
23-08-2008, 19:08
Zgadzam się z przedmówcą.

Tezet-gdynia
23-08-2008, 19:09
tak samo traca troszke na "jaskrawosci" - przed chwila sprawdzilem :\

Janusz Body
23-08-2008, 19:15
....
....
Pytanie, dlaczego zdjęcie wyświetlane w DFP i zdjęcie skonwertowane do JPG to dwa różne zdjęcia. I pytanie: czy da się temu jakoś zapobiec?

....

Czy sądzisz, że DPP umie czytać w twoich myślach i przewidywać przyszłość? Wyświetla zdjęcie przed konwersją do jpega bo skąd niby ma wiedzieć z jaką jakością będziesz chciał je zapisać.

Drugie - to niby ostrzejsze - jest przeostrzone i wyglada gorzej niz to pierwsze.

Ostrzy się zdjęcia dopiero w formacie końcowym.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955

Tezet-gdynia
23-08-2008, 19:21
"to niby ostrzejsze - jest przeostrzone i wyglada gorzej niz to pierwsze"

To znaczy sie ze lepiej wogole w dpp ostrosc ustawiac na 0 ?? i wyostrzac dopiero pozniej po zapisie do jpg ? Ja bym poprostu chcial takiego jpg jak sam widze w dpp rezultat, nie chce zeby program za mnie myslal i nie wyostrzal po konwersji. Byc moze potrzebuje zdjecia przeostrzonego dla uzyskania odpowiedniego efektu ;)

A art czytalem, sensowny, konkretny i przydatny :wink: Jednak wolal bym zeby program mnie nie oszukiwal :wink:

Janusz Body
23-08-2008, 19:52
.... Jednak wolal bym zeby program mnie nie oszukiwal :wink:

No przecież Cię nie oszukuje - on tylko nie potrafi przewidywać przyszłości.

Użyj czegoś bardziej sensownego do zmniejszania np. GIMPA i ostrz na końcu - dopiero po zmniejszeniu. Wstępne ostrzenie w DPP też można ale delikatnie - baaaaardzo delikatnie.

ewg
23-08-2008, 20:57
CR2 > zmniejszanie > TIF > wyostrzanie > JPG.

kieza
23-08-2008, 23:26
ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100% (lub w pełnych liczbach powiększenia, np 85 jest ok a 86 już nie) to czasem przekłamują widok, możesz też wyrzucic jpg wielkości ekranu - i wtedy porównac z dpp - u mnie też nie ma różnic

pazurek
24-08-2008, 00:02
eksportuj z DPP do TIF, potem bedziesz sobie mogl np. hurtowo przerobic na JPG przy pomocy irfanview, od razu ze skalowaniem, wyostrzaniem, usuwaniem exifow, dodawaniem ramek, podpisow i co tam jeszcze chcesz.

Tezet-gdynia
24-08-2008, 00:35
Janusz, jak to nie oszukuje ? i ze nie potrafi przewidywac przyszlosci ?

Wcale nie musi, jesli widze to co mam ustawione to wiem co jest i program tez wie co jest bo ma dane parametry i nie musi przewidywac, a ja chcialbym zeby efekt byl przeniesiony w 100% tak jak jest na ekranie z danymi parametrami. To tak jakby ustawic balans bieli w raw'ie, a po zapisie do jpg by sie zmienil, podobna sytuacja ktora mogla by byc.

"ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100%" Nie zmniejszam zdjecia, na oryginale tak jest.

Sprawdzalem juz tak i jest roznica... i w ostrosci i w kolorach... I nie jest to zludzenie... Moge zamiescic jpg cropa 100% i screena zrobionego z raw w 100%

Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol :shock:

pan.kolega
24-08-2008, 06:52
Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol :shock:

Tez mialem podobne wrazenie, ale nie uzywalem konwersji w DPP zbyt czesto. Pokazywal na ekranie obrazki wyostrzone bardziej niz jakikolwiek inny program. Uznalem, ze robi tak celowo, zeby lepiej zaprezentowac sprzet.

W najnowszej wersji rzeczywiscie tego juz chyba nie ma.

Oczywiscie mozna konwertowac to Tifa, ale jesli sie nie planuje zadnego dodatkowego miedlenia to nie ma zadnego powodu, zeby nie zrobic jpega w DPP i na tym dzialalnosc zakonczyc. Ekran powinien pokazywc jak bedzie to wygladalo po konwersji (oczywiscie minus kompresja, ale przy wysokiej jakosci JPEG to nie gra roli) i teraz chyba pokazuje.

Tak ze prawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie jest tak, DPP oszukiwal troche z ostroscia na ekranie.

Amok
24-08-2008, 09:11
ja mam coś takiego w PS'ie

Ładuje foto... wyostrzam... zapisuje na jpeg i jest mydło straszne...

nie wiem co może być przyczyną... czy ktoś może wie?-miał kiedyś taki problem...?

WaldekA
24-08-2008, 09:27
Przyczyn może być kilka. Pierwsza to zbyt duża kompresja JPG-a. Druga to wina przeglądarki która po swojemu skaluje i rozmywa obraz (zakładam, że zdjęć nie zmniejszasz). Trzecia może być wynikiem złego doboru paramertrów wyostrzania. Tyle mogę się domyślić bez przykladowego zdjęcia.

Wini
24-08-2008, 22:15
CR2 > zmniejszanie > TIF > wyostrzanie > JPG.

Nie ma bata, musi zadziałać, dla pewności można dać w CR2 ostrzenie na 0, ewentualnie poeksperymentować, jakie efekty bedą dla zadanego formatu przy lekkim wyostrzeniu. Ja dla zmniejszania wolę 0 i ostrzyć na zakończenie.

Vitez
25-08-2008, 04:45
popi, nie kazdego stac na ps'a :(

Ale PS Elements wystarczy do 99,9% potrzeb. I ACR ma i akcje i rozsądne algorytmy itd itp. A kosztuje naprawdę rozsądne pieniądze...

Janusz Body
25-08-2008, 07:01
...
Wcale nie musi, jesli widze to co mam ustawione to wiem co jest i program tez wie co jest bo ma dane parametry i nie musi przewidywac, a ja chcialbym zeby efekt byl przeniesiony w 100% tak jak jest na ekranie z danymi parametrami. To tak jakby ustawic balans bieli w raw'ie, a po zapisie do jpg by sie zmienil, podobna sytuacja ktora mogla by byc.
...

To co widzisz na ekranie to efekt obróbki (zmniejszenia) zdjęcia z rozmiarów np. 4368 x 2904 pikseli do wielkości i rozdzielczości ekranu (np. 1200 x 800). Zapisz do tego samego rozmiaru jak na ekranie i oglądaj tym samym programem a nie będziesz narzekał. Jeśli zapisujesz do rozmiaru 4368x2904 to inny program z innym algorytmem interpolacyjnym musi przetrawić zdjęcie żeby wyświetlić je na ekranie. Żaden program nawet nie próbuje się domyślać w jakim rozmiarze chcesz zapisać zdjęcie.

Oprócz tego co Vitez napisał o Elements to jest jeszcze GIMP (darmowy) który dużo potrafi.

ARN
15-09-2008, 12:07
To co widzisz na ekranie to efekt obróbki (zmniejszenia) zdjęcia z rozmiarów np. 4368 x 2904 pikseli do wielkości i rozdzielczości ekranu (np. 1200 x 800). Zapisz do tego samego rozmiaru jak na ekranie i oglądaj tym samym programem a nie będziesz narzekał. Jeśli zapisujesz do rozmiaru 4368x2904 to inny program z innym algorytmem interpolacyjnym musi przetrawić zdjęcie żeby wyświetlić je na ekranie. Żaden program nawet nie próbuje się domyślać w jakim rozmiarze chcesz zapisać zdjęcie.

dzięki za dobre słowa - sprawdziłem i kamień spadł mi z serca, bo miałem ten sam problem:grin:
PS lub PSE używam sporadycznie i przeglądając JPGi, które wyszły spod DPP byłem z reguły lekko podłamany...

Mam w związku z tym pytanie/problem - wołane w DPP jpgi są dobre (oczywiście wg mojej opinii), kiedy oglądam je ponownie w DPP

Ale jak ominąć logiczny chyba problem, że kiedy oddam obrobione zdjęcia komuś innemu (np. do druku, do obejrzenia), to będą one dobre, kiedy będzie się oglądać w DPP, ale przecież znowu pojawi sie ten sam kłopot, ponieważ ten ktoś będzie używał przeglądarki Windows (lub innego programu, z innym algorytmem) i znowu pojawi się efekt mydła...

I to właśnie jest moja zagwozdka: do sieci wykorzystuję zakładkę "zapisz dla internetu" w PS i jest OK; ale co zrobić w takim przypadku jak powyżej?
Do obróbki używam wyłącznie DPP i proszę nie piszcie mi: "zacznij używać PSa" - chciałbym wybrnąć z tej sytuacji...

A może mam się nie martwić i te JPGi będą w porządku?

Będę zobowiązany za pomoc