Zobacz pełną wersję : KARTA CF DO EOS 1Ds Mark III
Moi drodzy, aktualnie używam kart 16GB SanDisk Extreme III. Wg mnie są za wolne i aparat "dusi się" jak zapisuję RAW plus JPG w MAX Res.
Czy znacie szybsze rozwiązania CF na rynku o pojemnościach min 16GB.
Proszę o wskazówki.
UWAGA: PROSZĘ WYŁĄCZNIE O WYPOWIEDZI UŻYTKOWNIKÓW 1DS Mark III!
Sandisk Extreme III za wolny? No to kup wersję Extreme IV, lub też topową wersję Ducati.
Obydwie wersje występują w pojemnościach jedynie do 8gb, ale chyba to nie będzie powód do odrzucenia tych ofert?
Wiem, że nie dość że jestem młodym stanem użytkownikiem forum, to jeszcze sobie pozwolę rozwinąć osobistą wycieczkę na granicy pomiędzy beszczelnością i offtopem, ale...uważam że zachowujesz się jak dziecko :E
rozrzut w kartach jest olbrzymi... moze ci sie podrobka trafiła...
Spróbuj LEXAR Professional x300 UDMA - wydala do 45mb/s natomiast pamietaj ze pliki z puszki trochę ważą i stąd masz takie zapychanie... przerabiałem temat i skończyło się na lexarze...
pzdr
m.
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9256
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9256
testy testami a w praktyce szybciej chodzi mi LEXAR Professional x300 UDMA ;-)
testy testami a w praktyce szybciej chodzi mi LEXAR Professional x300 UDMA ;-)
Pewnie masz nadróbkę, skoro chodzi szybciej ;)
Pewnie masz nadróbkę, skoro chodzi szybciej ;)
tak ..wersja V nadróbki :D
Moi drodzy, aktualnie używam kart 16GB SanDisk Extreme III. Wg mnie są za wolne i aparat "dusi się" jak zapisuję RAW plus JPG w MAX Res.
Google nie działa? Jezu....
Albo masz wydajność albo pojemność.
Proszę o wskazówki.
Dobrze, że tylko takie.
UWAGA: PROSZĘ WYŁĄCZNIE O WYPOWIEDZI UŻYTKOWNIKÓW 1DS Mark III!A ja proszę o przesunięcie tego wątku do działu "dla początkujących"...
Dzięki za cenne uwagi, sądzę, że rzeczywiście wątek nie nadaje się do dalszej kontynuacji.
Najważniejsze są Wasze opinie , w google jest bełkot a liczy się WYŁĄCZNIE doświadczenie i praktyka, jak LEXAR Professional x300 UDMA lub Ducati to jest ok. Kupię obie i sprawdzę sam jak to działa.
Dziękuję.
Zbigu
Najważniejsze są Wasze opinie , w google jest bełkot
Taki sam 'bełkot' można znaleźć tutaj na forum.
Na tym forum posiadaczy 1Dsmk3 można policzyć na palcach jednej ręki, więc szukanie tutaj miarodajnej opinii/porady, zamiast w Google'u jest (przynajmniej dla mnie) trudne do zrozumienia.
No ale jaki Pan taki kram.
Ducati to jest ok. Kupię obie i sprawdzę sam jak to działa.
Napisano Ci już wcześniej, że nie ma kart Ducati 16GB.
BTW: 1Ds mk3 ma (o ile pamiętam) UDMA. Zadałeś sobie choćby minimum trudu poszukania jakichkolwiek kart CF UDMA i opinii na ich temat?
W moim 1Ds Mark III mam 2 Lexary (Professional x300 UDMA & SDHC 8GB). Przekladalem tez SanDisk Extreme IV 8GB.
Wnioski: Obie karty, jesli stosujesz podwojny zapis RAW i JPG nie sa w stanie zapisac deklarowanych 5 kl/s. Stosuje zapis odrebny i max co moge zrobic to 4 kl/s. Te same karty w 1D Mark III bez problemu rzapisuja nawet 12kl/s.
W 1D III w wizjwrze z karta SanDisk Extreme IV 8GB pokazuje ze moge zrobic 14 kl/s to sama karta w 1Ds Mark III pokazuje tylko 4kl/s.
Moim zdaniem obecne karty na rynku sa za wolne aby zapisywac takie ilosci danych jakie ma 1Ds.
Taki sam 'bełkot' można znaleźć tutaj na forum.
Na tym forum posiadaczy 1Dsmk3 można policzyć na palcach jednej ręki,
Oj ,Sal z mojej rzetelnej wiedzy wynika ze jesteś mocno niezorientowany.Ta reka ma mnóstwo palców,no i fajnie .:-).Pozdrawiam z cała sympatią.
Porównując testy RG, w szczególności dla różnych body, nasuwa mi się pewien wniosek... ale co tam, nie mam 1Ds mkIII, nie będę się wymądrzał :-P :lol:
Porównując testy RG, w szczególności dla różnych body, nasuwa mi się pewien wniosek... ale co tam, nie mam 1Ds mkIII, nie będę się wymądrzał :-P :lol:
No to warto kupić, aby wypowiedzieć się w tym wątku, no nie? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No to warto kupić, aby wypowiedzieć się w tym wątku, no nie? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zdecydowanie! Gorzej jak człowiek kupi, a wątek zamkną!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wniosek jest prosty jak D dodać 3 ;) Gdzieś pisali, że Canon bardzo niechętnie stosuje '3rd-party technologies', być może dlatego - zamiast kupić gotowe IP z UDMA - stosują swoje implementacje.
Zdecydowanie! Gorzej jak człowiek kupi, a wątek zamkną!
No właśnie - po to między innymi wprowadzono możliwość zwrotu do 10 dni przy zakupach zdalnych ;)
http://www.engadget.com/2007/12/07/delkins-worlds-fastest-16gb-udma-cf-pro-card-so-much-faster/
to jest to.
pzdr,
Zbigu
http://www.engadget.com/2007/12/07/delkins-worlds-fastest-16gb-udma-cf-pro-card-so-much-faster/
to jest to.
pzdr,
Zbigu
niby co ? identyko jak Ducati jesli chodzi o szybkosc :)
SanDisk Extreame III 16GB i 4GB to slimak po 5 szybkich seryjnych zdjęciach RAW zdycha i nie można robić dalej/ trzeba czekać kilka sekund, a świat nie czeka. Trzeba używać kart z prędkościami zapisu 45Mb/sek.
Mam SanDiska Extreame'e III 8GB i nic mi sie nie zapycha i chodzi git.
Ja mam 16GB i 4GB i jak robię zdjęcia seryjne w RAW max jakość to aparat robi kilka zdjęć i zdycha, 5-6 seryjnie i koniec, dla mnie to nie jest dopuszczalne, karty za wolne.
Ciekawe czy możesz zrobić więcej np. 10-30 zdjęć ciurkiem RAW max w 1ds mark III?
Wiesz - ja NIGDY nie cykam seria wiecej niz 6-8 fotek. Nie krece filmu i nie jest mi to potrzebne. Jesli cykam seria np. na koncertach, to po 3-5 zdjec. Jakbym chcial miec karabin maszynowy, to bym Marka 1D kupil ;-)
Ale specjanie sprawdzilem i po 10-15 fotkach w serii na rawach robi mi bez zajakniecia.
Pewnie nie robisz zdjęć 85mm f.1.2 dla takich nastaw przy zdjęciach np. podczas ślubu, robię duże serie bo musze nie tylko trafić w "jakość", ostrość ale również uchwycić odpowiednią chwilę. Już to przeszedłem i robienie seryjnych zdjęć nawet portretów z ręki to nie fanaberia ale konieczność jak masz f.1.2.
Ale spoko, jak wiesz robienie zdjęć to nie tylko skupianie się na jednym parametrze, jak bym kupił karabin maszynowy to nie miał bym 21MPIX i kłopoty z Cropem.
Mój mark z 85mm f1.2 to najlepszy zestaw i kropka.
"Mój mark z 85mm f1.2 to najlepszy zestaw i kropka."
- czy mi się tak tylko wydaje, czy to nie jest przypadkiem prawdziwy powód istnienia tego wątku? :P
Pewnie nie robisz zdjęć 85mm f.1.2 dla takich nastaw przy zdjęciach np. podczas ślubu, robię duże serie bo musze nie tylko trafić w "jakość", ostrość ale również uchwycić odpowiednią chwilę. Już to przeszedłem i robienie seryjnych zdjęć nawet portretów z ręki to nie fanaberia ale konieczność jak masz f.1.2.
Mój mark z 85mm f1.2 to najlepszy zestaw i kropka.
jak tak będziesz w kościele te serie walił, to kiedyś ksiądz podziękuje ci za współpracę i zamiast serii będziesz miał ..., no wiesz co będzisz miał :-)
Dzięki za uwagi. Tak czy inaczej robienie zdjęć w naturalnym oświetleniu bez lampy daje najlepszy efekt. Można to uzyskać tylko posługując się bardzo jasnym obiektywem, a to wymaga robienia wiekszej ilości zdjęć i wybierania z nich najlepszych ujęć. Ksiądz jest OK bo i tak moje zdjęcia są mniej uciążliwe niż np strzelanie lampą po oczach.
Polecam ten sposób robienia zdjęć i dlatego trzeba mieć bardzo szybkie karty . W moim przypadku para RAW + JPG przy zdjęciach seryjnych wymaga co najmniej 45MB/s aby płynnie posługiwać się aparatem.
Wczoraj zrobiłem 1500 zdjęć w kościele podczas mszy i po i powiem że są świetne, poprostu nie osiągnie się takich efektów z lampą.
gorąco pozdrawiam,
Zbigu
Wczoraj zrobiłem 1500 zdjęć w kościele podczas mszy i po i powiem że są świetne,
Zbigu
no jak zrobiłeś 1500 to wszyscy w kościele byli pewnie zachwyceni :-)
może pokaż tu ze 3 szt z tego 1500?
Ano byli, podaj proszę e-mail priv i już przesyłam kilka fotek, zmniejszę do 1600x1200.