Zobacz pełną wersję : 1D vs 20D..
MaksymilianH
23-08-2008, 06:23
Witam.
Na wstepie zaznacze iz czytalem wiele tematow na forum, testy, ale wiadomo iz kazdy zmienia aparat z troche innych powodow, wiec troche inne moga byc tez odpowiedzi :)
Zastanawiam sie nad zmiana 20D na 1D :confused:. Wiem ze zasadniczo jest to znaczny "krok wstecz", jednak bardziej zalezy mi na szybkosci i wytrzymalosci, anizeli na wiekszej matrycy, czy mniejszych szumach.
Potrzebuje aparatu ktory bedzie moim partnerem na zawodach MX,Enduro,CC a takze nie zaprotestuje kiedy bede chcial porobic zdjecia chlopakow na BMX'ach czy MTB.
Aparat musi wytrzymywac deszcze, bloto i.t.d a w przypadku mojej 20 troszke sie tego boje. Nie raz dochodzilo do sytuacji kiedy na zawodach zaczalem slizgac sie po blocie siegajacym do polowy lydki, i jedyna rzeczy o ktorej myslalem to nie wpuszczenie tam 20 :)
Aha, udalo mi sie za to wyczytac, iz 1 ma bardzo duzy pobor pradu, i jedna bateria starcza max na 400zdjec (zakladajac ze jest w swietnym stanie) - czy jest to prawda?
Aha, dodam iz swego czasu mialem D30 i naprawde cenilem ten aparat, wiec mysle ze 1D nie powinien sprawic mi zawodu pod zadnym wzgledem.
Do aparatu bede podpinal:
-EF 70-200 mm F/4 L
-EF 28-135 mm IS USM
-EF 20 mm F/2.8 USM
-Zenitar 16mm (chociaz bede chcial zmieniac na Pelenga).
i masa szkiel na M42, lepszej badz gorszej jakosci.
Mam nadzieje ze zadne z tych szkielek nie bedzie mialo z tym body zadnych problemow?
Pozdrawiam Serdecznie!
sebcio80
23-08-2008, 06:58
mam w domu 1D, mozna powiedziec ze przesiadlem sie na nie z 350D,
jesli chodzi o szybkosc i precyzje AF to mozna smialo powiedziec ze nic lepszego do tej pory nie wyszlo, tu na pewno sie nie zawiedziesz
gorzej jest niestety z matryca, 4Mpix mozna by bylo przebolec ale niestety szumy sa dosc uciazliwe. W zasadzie ISO 1600 juz nie jest wogole uzyteczne, ISO 1250 jeszcze ujdzie ale szum moze byc widoczny. Śmiało moża powiedzieć, że ISO 800 z 1D jest jak ISO 1600 z 350D. (z tym, że zdjecia z 1D sa nieco ostrzejsze - mniejsza ingerencja softu w zdjecia). W dodatku szum z 1D jest bardzo brzydki i odszumianie daje raczej kiepskie rezultaty.
Odzworowanie kolorów i Auto Balans bieli tez sporo pozostawia do zyczenia.
Jeśli chodzi o wytrzymałość to raczej też jest OK. Aparacik jest raczej pancerny. Ile to 1D po wielu przejsciach jeszcze dziala i sluzy czesto jako drugie body.
Przy błocie i deszczu bardziej martwil bym sie o obiektywy niz o 1D.
Jeśli chodzi o baterie to u mnie wytrzymuje do 800 zdjec, ale pod warukiem wylaczonego podgladu zdjec i baaardzo rzadkiego wlaczania ekraniku. (z reszta i tak nie ma co ogladac bo nie mozna zoomowac zdjec w celu ogladniecia czy jest ostro... ale to tylko maly problem bo jak pisalem AF jest niezawodny). Bateria bardzo szybko mi siadala w zimnie. Jak focilem nim na Polska - Belgia w Czorzowie to padla mi po 100 zdjeciach...
MaksymilianH
23-08-2008, 13:24
Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=2301767
Moze to tez jakies rozwiazanie?
podpowiem tylko, ze peleng na 1d wygląda hmm... okropnie?:)
Zenitar ładnie wygina
sebcio80
24-08-2008, 05:04
Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.
mam w 1D wersje firmware 1.3.0
Dołóż kasę i weź mkII. Jedynka mk I to już mocno leciwa konstrukcja z wadami, które wymienił sebcio80. Największe to imho: prądożerność ogromna i kiepska współpraca z lampą.
Warto ją mieć mając mkII jako backup. Jako samodzielne body, hmmm to kontrowersyjny wybór. Matryca panasonica- specyficzna. Są jednak miłośnicy jej kolorów.
Dołóż kasę i weź mkII.
To co teraz kupujesz himi - 1Dmk3? :-)
MaksymilianH
24-08-2008, 15:10
Gdyby bylo mnie stac na MK2, zapewne tego tematu by tu nie bylo, bo nie byloby i zadnego porownania do 20D.
Rzeczy w tym ze fotografia jest tylko jedna z kilku moich pasji, i ciezko uzbierac jeszcze na MK2 jesli jest sie 17latkiem ktory sam zarabia na swoje aparaty :) Nie mowiac o tym ze mam teraz do skonczenia remont motocykla, a to niestety ciagnie za soba duzoo pieniedzy.
Dziekuje za propozycje, ale nie szukam alternatywy dla tego zestawu, tylko upewniam sie ze to odpowiedni wybor.
Pozdrawiam!
Ps. Na gieldzie w warszawie ceny za smieszne!
Za dosc obdartego 1D sprzedajacy chcial 3200. Przebieg migawki 130tys.
W stanach za 650$ mam przyzwoitego canona z przebiegiem ~70tys.
sebcio80
24-08-2008, 15:52
przebieg 130 tyś?
ja bym w to nie wierzyl... to jest kolejny minus starego poczciwego 1D - tak naprawde nie wiesz co kupujesz, migawka moze Ci pasc w kazdej chwili, teaparaty maja znaaacznie wieksze przebiegi
MaksymilianH
25-08-2008, 03:44
Witam ponownie :)
Postudiowalem dokladnie forum fredmiranda.com , poogladalem sample, no i juz tak naprawde jestem pewien ze chce dokonac takiej zmiany. Narazie postaram sie sprzedac pare rzeczy, i nabyc go bez koniecznosci sprzedawania 20D. Wtedy bede mogl zrobic maly tescik, a i tak wiem ze stratny nie bede, bo w polsce ceny ciagle sie jakos trzymaja.
Pozdrawiam Serdecznie i dziekuje za odpowiedzi :)
sebcio80
25-08-2008, 04:50
zapomniałem dodać jeszcze jedna dosc istotna wade 1D...
jak juz zaczniesz nim robic to nie bedziesz chcial 20D wziasc nawet do reki, kazdy aparat oprocz serii 1D to bedzie zabawka, ja tak mialem niestety, 350D zrobil sie badziewem, ktorym naprawde nie moglem juz robic porzadnych zdjec sportowych (mimo ze wczesniej nim focilem z powodzeniem przez 2 lata prawie) a musialem cos w koncu sobie kupic lepszego, nawet nie myslalem o 30D i 40D bo to zabawki sa... poczekalem i zakupilem 1Dmk3...
seria 1D rozleniwia troche, cos sie dzieje - celujesz - wciskasz spust i masz dobra fotke (nie chodzi mi nawet o serie - bo to dodatkowy plus)
slabszymi body musisz przez caly czas byc skupionym i gotowym trzymajac spust do polowy i ogladac przez wizjer jak AF Servo sie meczy :) a po zdjeciu modlic sie aby bylo ostro... :-)
Cóż, odświeżam temat, bo nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Jak się ma 1000D do pierwszego 1D? Na korzyść 1000D na pewno matryca, wyświetlacz, współpraca z EF-S, wbudowana lampa [często fotoceli używam], nowsza konstrukcja, karty SD, pewnie dłużej trzymająca bateria na korzyść 1D - wszystko inne.
Uważacie, że byłby to sensowny upgrade? Nie wywołuje w dużych formatach.
Właściwie prawie sam sobie odpowiedziałeś. ;)
1D ma lepszy AF, ergonomie i solidność. Jeśli to jest dla Ciebie priorytetem to powinieneś być z 1D zadowolony.
Musisz jednak wziąć pod uwagę, że oba obiektywy i lampa, które posiadasz idą do wymiany.
Według mnie zamiana bez większego sensu. Nie lepiej byłoby dorzucić te kilka złotych i kupić 40D? :)
Przemek_PC
21-12-2010, 01:18
Jeśli już myśleć o 1D to minimum 1DII. Przerobiłem kilka puszek z epoki 1D (D30, D60 i 10D które mam do dziś) i stwierdzam, że 20D był modelem przełomowym jeśli chodzi przede wszystkim o szumy a 1DII to już właśnie ta epoka. No chyba że masz zamiar na ISO 100 czy 200 robić zdjęcia i do tego nie będziesz ich kadrował na komputerze ze względu na 4MPix 1D. Niecałe 1000zł kusi ale robisz spory krok wstecz jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli o jakość obrazka. No i jak kolega wyżej napisał, co podepniesz do tego 1D? Bo na pewno nie to co masz w stopce.
Wiecie, chcieć to móc, znalazłem już na forum wątek o obiektywach EF-S w D1 -> http://canon-board.info/showthread.php?t=68373
Poza tym Mikołaj niesie 50/1.8 :)
Przemek, jakość może i lepsza, ale co mi po jakości, jeśli AF nie złapie?
Powiedzcie może jeszcze jak wyglądałaby współpraca z Nissinem Di622. Jakieś możliwe problemy z automatyką? 1000D działa z nim bez zastrzeżeń.
Co do 40D - to jest opcja nr 2, ale nie łudzę się, że AF w nim jest taki jak w jedynce.
Opcja nr 3 - cóż, D1 Mark II, czasem poniżej 2000zł schodzą na allegro, ale musiałbym już sporo dołożyć i czy 2x więcej mpx na CMOS jest warte 2x większej kwoty?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A, Licker, napisałeś o lampie, wybacz, późno jest. Czemu idzie do wymiany? I na jaką?
I oczywiście 1D, nie D1, literówka.
Na forum nie ma edycji postów?
WiatruMistrz
21-12-2010, 08:40
Las3k wymień szkła a nie body na eLki lub z usm/hsm zobaczysz róznice, 40d z tymi kitami dużo nie da w sensie fotografii ale chumor poprawi zapewne.
Pamiętam jak wymieniłem C55-250is na canona 70-200 F4 L no to była masakra jak i w prędkości tak i w obrazku, mojej dziewczynie nadal jej porterty podobają się bardziej z eLki 70/f4 niz z 50/1.8 mimo mniejszego rozmycia tła
Opcja nr 3 - cóż, D1 Mark II, czasem poniżej 2000zł schodzą na allegro, ale musiałbym już sporo dołożyć i czy 2x więcej mpx na CMOS jest warte 2x większej kwoty?
Mark II to bardzo fajna puszka i jest warta swojej ceny. Sam brałem ją pod uwagę jeszcze nie dawno.
A, Licker, napisałeś o lampie, wybacz, późno jest. Czemu idzie do wymiany? I na jaką?
Di622 nie będzie współpracował z 1D. Wyzwolić z sanek się pewnie da, ale będzie błyskał tylko pełna mocą. Na jaką wymienisz to już zależy od Twojego portfela i potrzeb. Nissin odpada. Współpracują z serią 1D, ale tylko od 1D mkII w górę.
Las3k wymień szkła a nie body na eLki lub z usm/hsm zobaczysz róznice, 40d z tymi kitami dużo nie da w sensie fotografii ale chumor poprawi zapewne.
W kwestii AF to pomoże, ale tylko trochę. 1000D ma bardzo kiepskie servo.
Nie raz dobrze mu szło śledzenie by tuż przed zrobieniem zdjęcia ostrość uciekła gdzieś w tło.
justanimage
21-12-2010, 09:31
No chyba że masz zamiar na ISO 100 czy 200 robić zdjęcia i do tego nie będziesz ich kadrował na komputerze ze względu na 4MPix 1D. Niecałe 1000zł kusi ale robisz spory krok wstecz jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli o jakość obrazka. No i jak kolega wyżej napisał, co podepniesz do tego 1D? Bo na pewno nie to co masz w stopce.
Co za stek... nieprawd :)
Jaki krok wstecz wzgledem obrazka? 1d mark I dawał(i daje) fantastyczny obrazek (kolorki/ostrośc/plastyka), niech sie linia xxD przy nim schowa. Gdy kupiłem 1d classic, nie wziąłem mojego 40d wiecej do ręki i zaraz go sprzedałem.
Co do szumów, to też nie jest tak strasznie moim zdaniem. Spokojnie robilem na nim na ISO 800 i szumy zupełnie akceptowalne.
Zobacz tut:
http://canon-board.info/showpost.php?p=744079&postcount=11
Tu jest watek o 1d na POTNie. Prawie 400 stron wychwalania 1d :)
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=453274
pozdrawiam
TomBlack
21-12-2010, 11:21
justanimage, zapewne tutaj chodzi głównie o kadrowanie. Bo przecież mając te 10mpx można sobie spokojnie wykadrować. Uczynisz to samo na dziadku 1dmk1? - nie sądzę.
Jak liczy się tylko na jakość obrazka, a nie na cel zarobkowy - to niech amator go weźmie - tylko trzeba pamiętać że to nie będzie to samo i od kilku rzeczy trzeba będzie się odzwyczaić. Jeśli jednak chce się spróbować czegoś nowego, to niestety 1dmk1 odpada na samym starcie. Już lepiej wydać ten 1000zł na lepsze szkła.
Ja sam spoglądałem często na aukcje tyczące się 1d. Doszedłem do wniosku, że jeszcze nie jestem gotowy na tak wysoki skok, a 50d wystarcza mi w zupełności.
Najpierw trzeba by uzupełnić szkła o EF-ki. Najlepiej dobrej jakości - można pomyśleć o eL. Wtedy dopiero przemyśleć sprawę.
Moim skromnym zdaniem, to jak już szukać to albo 1dmk2N albo odkładać na mk3.
Przemek_PC
21-12-2010, 11:32
Różnica między 1DII a 1DIIN dla amatora poza troszkę większym LCD nie będzie odczuwalna a cenowo jak najbardziej bo ok.20-30% trzeba będzie dopłacić.
justanimage
21-12-2010, 11:35
justanimage, zapewne tutaj chodzi głównie o kadrowanie. Bo przecież mając te 10mpx można sobie spokojnie
Raczej nie o kadrowanie, bo kolega pisał że to krok wstecz w "jakości obrazka"..
Z kadrowaniem zgadzam sie, ze 4mpx to mało w dzisiejszych czasach, no ale cóż... z 1d musisz uczyć sie budowac takie kadry zeby nie trzeba było kadrować. Zresztą do amatorskich zastosowań (czyli do powiekszeń do 30x20) 4mpx spokojnie wystarczy, zwlaszcza ze obrazy z 1d sa ostre jak żyleta (słaby filtr AA plus nie upakowane piksele).
Jeśli jednak chce się spróbować czegoś nowego, to niestety 1dmk1 odpada na samym starcie. Już lepiej wydać ten 1000zł na lepsze szkła.
Moim zdaniem 1d jest świetną inwestycją - za tysiaka można przenieść sie w zupełnie inny świat fotografii robić o wiele bardziej plastyczne zdjęcia niż cropem 1,6. Do tego świetny AF. (oczywiscie 1d ma swoje minusy, i trzeba być ich świadomym, ale jeśli ktoś nauczy się z nimi żyć, to 1d potrafi odwdzięczyć się naprawde pieknymi fotkami)
PS Tysiącem zł wiele nie zdziałasz w kwestii lepszych szkieł :)
PS Tysiącem zł wiele nie zdziałasz w kwestii lepszych szkieł :)
Jak to nie? EF 85/1.8 usm najlepszy stosunek jakości do ceny, obrazek piękny, bardzo wielu ludzi uwielbia to szkło. Moje pierwsze świadomie kupione szkło:) i wiem że go nie sprzedam jeszcze długo. Taka ukryta eLka.
A w temacie ile migawka 1d ma deklarowaną liczbę strzałów (nie 150k )?
1d2 ma tu już chyba znacznie więcej (200k) ?
Zakup 1dmk1 ma sens JEDYNIE jesli ktos robi sport przy swietle dziennym. Inaczej naprawde lepiej wybrac nowsze xxD.
Andrus, robię [a raczej będę robił od wiosny] sport przy świetle dziennym, w dodatku w lesie. Mam na myśli kolarstwo grawitacyjne. Co nie znaczy, że tylko - przykładowo klasyczne portrety też. Ogólnie mam zamiar fotografować raczej wszystko. Ale w czym tu 1D może ograniczać? Nie mam zwyczaju kadrować na komputerze.
Wątek z szumami widziałem, nie są dla mnie odstraszające, na oko jak w 1000D.
Lampa - to jest dla mnie chyba największa wada, mogę dokupić jakąś taniznę i używać jako master dla Nissina? Wiem, że będę go musiał ręcznie ustawić, przywykłem. To samo na sankach - chyba nie muszę pełną mocą, mogę sobie wyregulować?
Co do 1000zł - jak sprzedam 1000D i kita, to mniej więcej tyle dostanę, więc nie muszę dokładać. Nie potrzebuję dwóch puszek, wolałbym jedną, ale lepszą [50D, 1D mkII].
A do użytkowników - jak to jest z akumulatorem w 1D? Na ile zdjęć średnio wystarcza?
Dzięki za odpowiedzi :)
Lampa - to jest dla mnie chyba największa wada,
Jeśli zdecydujesz się na 1D mkII to możesz sprzedać obecnego Nissina i kupić Di622 II, który z tą i nowszymi 1D współpracuje.
Zamiana kosztowałaby Cię około 100zł. :wink:
Przemek_PC
21-12-2010, 21:46
Jeśli chodzi o akumulatory to wszystko zależy od ich stanu. Wewnątrz znajdziesz 10 akumulatorków w rozmiarze AA o pojemności bodajże 1800mAh. Zamiennik kupisz za 100zł oryginał coś chyba koło 350zł (!). Możesz też spróbować wybebeszyć zużyte akumulatorki i wstawić jakieś porządne o pojemności 2300-2700mAh.
Używam obecnie 40d i 1dmk1. Jedynkę biorę zawsze w plener, gdy możliwe jest ido 100-200-320, wyżej nie sięgam bo pojawia się brzydki banding, który trzeba usuwać w sofcie do odszumiania (zależnie jeszcze od charakteru sceny, jeśli jest jasno, jest ok). 40d biorę zawsze do wnętrz (iso 1600 czasami trzeba odszumić, ale jest dobrze) albo gdy potrzebuję po prostu lepszego powiększenia (mnożnik) no i ze względu na możliwość kadrowania.
To moje drugie 1d, poprzednie sprzedałem z pilnej potrzeby kasy, przez parę miesięcy miałem tylko 40d, potem znowu dokupiłem 1d, w idealnym stanie :) Nawet draśnięcia na sankach, nie mówiąc o obudowie, hehe... Przebieg 160tys jak na jedynkę jest niewysoki. Wróciłem do jedynki, bo żaden korpus z dwucyfrowej serii nie da mi takich kolorów, AFu (z L-kami nie zauważysz momentu ostrzenia, dodatkowo wybór tylu punktów af), szybkostrzelności (jako że lubię eksperymenty ze strzelaniem do piwa czy balonów), specyficznej plastyki (jednak crop x1.3), pancerności (nie obawiam się, że w coś niechcący puknę) - nie oszukujmy się - 1000d przy jedynce to wydmuszka :), jak wspomniał ktoś wyżej, obrazek - żyletka, zwłaszcza dopalony lampką.
Póki co to body dobrze mi służy i nie mam zamiaru się go pozbywać, chyba że znowu funduszy zabraknie, ale już wiem, że będę wtedy płakał :)
Moje akumulatory trzymają średnio po 500-600 zdjęć, nie czuję z tego powodu dyskomfortu.
Co do przeróbki ef-s'ów to naprawdę nic w tym trudnego. Adamem Słodowym nigdy nie byłem, a z tym szkiełkiem poszło gładko :)
Przemek_PC
21-12-2010, 23:58
A jak z winietą EF-S na 1D?
Bierz mkII bo szumy w 1D sa na ISO400 i to spore. W 1DmkII na ISO1600 jest przyzwoicie.
...
Moim zdaniem 1d jest świetną inwestycją - za tysiaka można przenieść sie w zupełnie inny świat fotografii robić o wiele bardziej plastyczne zdjęcia niż cropem 1,6...:)
Robiłem xD, xxD, robię 1d2n i jakoś nie widzę tej zupełnie innej plastyki, ale nie przejmujcie się, bo ja ślepy jestem, na piątce tez plastyki nigdy nie widziałem :D Oczywiście cieszy mnie fakt, że robienie zdjęć aparatem z matrycą większą niż kropek 1.6 przenosi w inny świat, lubię gdy otaczają mnie szczęśliwi ludzie :D
Winieta nie jest typowa, bo to w tym przypadku fizyczna przeszkoda ograniczająca pole widzenia a nie klasyczne winietowanie. W wątku cytowanym kilka postów wyżej dot. przeróbki zamieściłem parę sampli. Najlepiej wykadrować i resztki usunąć softowo.
Zalezy jakie szklo.
55-250 na FF masz tutaj, jak widac na 1.3x bedzie ok.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45709
KIT 18-55 na FF od 23mm jest bez winiety, na 1.3 zapewne od 20mm mozna spokojnie uzywac
10-22 canona na 15mm na FF nie ma winiety, na 1.3x pewnie 12-13mm no problem.
na 1.3x baardzo duzo EF-S czy to systemowe czy sigm/tamr sa uzywalne. Przykladem jest sigma 30/1.4 ktora to czesto jest uzywana przez userow 1.3x (nawet na forum jakies osoby tak maja i jest ok)
slonkaap
22-12-2010, 20:45
Sorry ale moze czegos nie wiem.Czy seria 1D obsluguje obiektywy z mocowaniem EF-S? W instrukcji mojego jest napisane ze obsluguje szkla z EF.Pozdrawiam
slonkaap
22-12-2010, 21:02
Licker wiem o tym tylko w poscie Siudym pisze o 1.3x i obiektywach z EF-S.Dlatego z niedowierzaniem zapytalem .Pozdrawiam
Licker wiem o tym tylko w poscie Siudym pisze o 1.3x i obiektywach z EF-S.Dlatego z niedowierzaniem zapytalem .Pozdrawiam
Przejrzyj wątek, trochę wcześniej jest wzmianka o przeróbce ef-s żeby pasował pod 1d i pełne klaty. Ja zrobiłem przeróbkę dla możliwości używania na kliszaku 50E, a że na 1d też wtedy taki ef-s śmiga, to tylko pożyteczny efekt uboczny hehe :)
Dla wiekszosci szkiel pod 1.6x (a takze sigmy i tamrony, ktore przeciez sa projektowane pod matryce 1.5x) taki crop 1.3x nie jest jakims problemem, wiekszosc mocno winietujacych szkiel dedykowanych do FF winietuje tak samo :)