PDA

Zobacz pełną wersję : jak sfotografować obiekt (telefon) z włączonym ekranem.

Jazzman
21-08-2008, 20:44
Kilka razy usiłowałem zrobić zdjęcie telefonu z lampami w namiocie bezcieniowym próbując uzyskać zawartość ekranu telefonu, próbowałem robić dwie klatki z różnym naświetleniem ale fatalnie to wychodzi. Na niektórych zdjęciach katalogowych widać, że zawartość ekranu jest nakładana. Czy jest jakaś metoda o której nie wiem, a która pozwala oddać sensownie zawartość ekranu telefonu?
Dodatkowym problemem jest widoczna pikseloza ekranu czyli widać po prostu, że ekran składa się z pikseli i wygląda to mało ciekawie.

Bystry
21-08-2008, 20:55
Pytanie głupie ale... wyłączyłeś lampy jak robiłeś zdjęcie 'na ekranik'? Ja robiłem dwa shoty iPodowi żeby było widać ekranik i ładnie to wyszło...

Jazzman
21-08-2008, 21:19
tak oczywiście jedna klatka z lampami druga bez, ale ekran po prostu wychodzi paskudnie bo widać piksele ogólnie mi się efekt końcowy nie podobał. Chętnie zobaczył bym przykłady które wyszły fajnie żeby mieć punkt odniesienia :)

Riccardo
21-08-2008, 21:26
Nie wiem za bardzo jak wygląda ekran tego telefonu, ale zdradzę, że jak przygotowuję reklamy dla jednego z operatorów telefonii komórkowej, ekran telefonu zwykle robię "od nowa" czy to w PS czy w AI (czy tu i tu). Zwykle korzystamy ze zdjęć dostarczanych przez producenta telefonu, a operator życzy sobie ekran z jakimś ich menu. Zrzuty z ekranów są zwykle za małe do druku, więc trzeba je budować. Ale pewnie Ci to nic nie pomoże :)

esteper
21-08-2008, 22:41
Nie jest to na pewno o co Tobie chodzi, ale da się*to zrobić jedną ekspozycją.
To wydziergałem 50/1,8 jedno zdjęcie przy oświetleniu dziennym.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img379.imageshack.us/img379/355/gallery48749638pr0.jpg)

Jazzman
22-08-2008, 01:34
To wydziergałem 50/1,8 jedno zdjęcie przy oświetleniu dziennym.

Nawet ok, choć zatraciło trochę z detali na czarnych obszarach samego iphona, które w moim wypadku muszą być wyraźne i pokazywać każde połączenie, każdy przycisk czy zagłębienie, przy sterylnej fotografii w namiocie gdzie potrzebuję wyeksponować każdy detal jest trudniej bo ekran mocno odbija na razie znajduje rozwiązanie w 2 klatkach z lampami i bez, ewentualnie bardziej pracochłonne czyli "dorysowanie" ekranu...

Zastanawiam się jak bym się zabrał za fotografowanie iphona gdzie masa elementów jest połyskująca, w zasadzie to cały jest mocno odbijający otoczenie i jest zwartą bryłą, a namiot mocno spłaszczy sam obiekt, może ustawianie w namiocie jakichś elementów tworzących kontrolowane odbicia?
Ale w zasadzie widać, że zawartość ekranu da się jakoś sensownie uzyskać choć nie wiem na ile konstrukcja wyświetlacza iphona różni się od tych montowanych w konwencjonalnych telefonach.
Próbowałeś go sfotografować w namiocie bezcieniowym? Ciekaw jestem jak by wyszło nawet pomijając kwestię wyświetlacza.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie wiem za bardzo jak wygląda ekran tego telefonu, ale zdradzę, że jak przygotowuję reklamy dla jednego z operatorów telefonii komórkowej, ekran telefonu zwykle robię "od nowa" czy to w PS czy w AI (czy tu i tu). Zwykle korzystamy ze zdjęć dostarczanych przez producenta telefonu, a operator życzy sobie ekran z jakimś ich menu. Zrzuty z ekranów są zwykle za małe do druku, więc trzeba je budować. Ale pewnie Ci to nic nie pomoże :)

Czyli dobrze podejrzewałem, że te fachowe zdjęcia katalogowe mają odrębnie tworzoną zawartość wyświetlacza, zbyt to idealne jest na wielu fotografiach :)
Takie tworzenie ekranu wymaga sporo pracy zwłaszcza gdy jest dużo elementów graficznych na miarę tych z iphona, wypukłe "przyciski" czy inne imitujące przestrzenność elementy graficzne.

adi3124
22-08-2008, 03:04
Zależy jeszcze jaki telefon fotografujesz .. W iphonie sprawa jest prostsza bo ma bardzo wyraźny lcd ,poza tym w zwykłym telefonie lcd zasłania przezroczysty plastik , jeżeli naprawdę chcesz uzyskać idealny efekt no to na moje oko trochę photoshopa będzie trzeba zastosować .

robgr85
22-08-2008, 04:04
flash, długa ekspozycja (wystarczająca do poprawnego naświetlenia ekranu) + polar +photoshop?

Pozdr.

Skorpion
22-08-2008, 09:44
Co do polara to trzeba uważać przy fotografowaniu kolorowych wyświetlaczy LCD. Wyświetlacze zbudowane są z odpowiednio polaryzowanych kryształów więc nakładając na tor optyczny filtr polaryzacyjny w odpowiednim położeniu możemy oprócz odblasków "wytłumić" wyświetlaną zawartość wyświetlacza.

Dla tych co nie wierzą polecam zabawę z polarem, wystarczy popatrzeć na LCD przez filtr i pokręcić nim.

esteper
22-08-2008, 10:01
Jak ktoś potrafi korzystać z polara to sobie poradzi :)
W kwestii kontrolowanych odbić, tu na troszkę większych obiektach:
http://www.rigshots.com.au/howto3.htm#Studio
ale jednak też to jest pewien sposób w przypadku telefonów z dużymi błyszczącymi powierzchniami, a co raz więcej takich.

P.S. Co do iPhone się*zgodzę że łatwiej, ale też dlatego że przed LCD jest szkło a nie plastik.

mxw
22-08-2008, 15:22
przestaw zegarek w s-podku albo w aparacie, bo sie spóźnia/spieszy ;)

dzik
22-08-2008, 16:11
Zdjecia robione dla producentow telefonow sa skladane, screenshot menu i do tego fotka samego aparatu.

Soundman
26-08-2008, 10:50
A że tak zapytam masz w tym namiocie lampy błyskowe czy oświetlenie stałe ??

Jazzman
26-08-2008, 12:22
Mam lampy błyskowe (poza namiotem :P ).

Soundman
26-08-2008, 22:46
No to Robert już Ci odpowiedział na pytanie Kolego... Przysłoną regulujesz ilość swiatła która oświetla cały obiekt i poprawnie ustawiasz naświetlenie przy czasie 1/250 czy 1/200 jak tam ma Twoj aparat czas synchronizacji z lampą a jak już uzyskasz dobrą ekspozycje całości to wydłużasz czas nie zmieniając przysłony tak długo aż bedzie Cie zadowalał wygląd ekranu.