Zobacz pełną wersję : 40D z USA?
Witam
Temat jest dla mnie bardzo palący w czasie. Mam możliwość kupienia Canona 40D z USA. Kumpel przysłał mi linka do strony gdzie są różne oferty na ten model. Czy możecie mi pomóc w dokonaniu wyboru sprzedawcy? Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie?
Czy sprzęt sprowadzany z USA różni się od sprzętu z Europy?
http://www.shopcartusa.com/P_Canon_EOS_40D_Digital_Camera_1901B004/PT_Y/?ic_campID=98
Brak gwarancji i to chyba tyle. Ewentualnie, ładowarka do aku będzie na 110.
hmm dziwne niske ceny wg mnie. Nie znam sie i tez wlasnie jestem na etapie kupna 30D z USA. Także szukam wiarygodnego,pewnego sklepu z tanim 30D
Prosty temat. Oprócz poczucia że masz gwarancję w USA :) oraz zakupu przejściówki z 110 na 220 V (kupisz bez problemu np w MM) to nic więcej. Enjoy.
Tak sam kupowałem.Pozdrawiam USA i niskiego dolara
Witam
Temat jest dla mnie bardzo palący w czasie. Mam możliwość kupienia Canona 40D z USA. Kumpel przysłał mi linka do strony gdzie są różne oferty na ten model. Czy możecie mi pomóc w dokonaniu wyboru sprzedawcy? Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie?
Czy sprzęt sprowadzany z USA różni się od sprzętu z Europy?
http://www.shopcartusa.com/P_Canon_EOS_40D_Digital_Camera_1901B004/PT_Y/?ic_campID=98
Są co najmniej dwie znane firmy sprzedające na świat: B+W i Adorama.
Na sprzęt zakupiony w USA obowiązuje gwarancja w USA i tyle.
Pozdrówka
Cenowo wygląda trochę podejrzanie - może to refurby.
Patrząc na amazona, to tam ceny zaczynają się od 1.150 $ :?: :?: :?:
ryszard_ochódzki
17-01-2008, 00:03
Ja bym nie ryzykował jednak...Coś za niska cena.
Ja bym nie ryzykował jednak...Coś za niska cena.
To pozory.
Dolicz koszt wysyłki i cło i wyjdzie mnie więcej na to samo, co u nas.
Minus gwarancja, oczywiście. :mrgreen:
Pozdrówka
no ale jesli ktos lecący z USA do PL przewiezie w bagażu jako używany aparat swoj to nie bedzie nic placic, prawda ?
Witam
... Czy możecie mi pomóc w dokonaniu wyboru sprzedawcy? Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie?
Na wiarygodność sprzedawcy.
Internet jest pełen ogłoszeń sprzedaży 40D za 500 USD. I równie pełen opowieści o mijających kolejnych tygodniach i miesiącach, od zamówienia a sprzęt nie przychodzi. BH jest na pewno dobry ale jak zacząłem liczyć pieniądze i za/przeciw, to mimo, że niebawem przyjeżdża do mnie przyjaciel zza wielkiej wody to jednak zdecydowałem się na zakup w Polsce.
Zaryzykuje twierdzenie że wszyscy sprzedawcy z tego linka poniżej ~$1200-$1300 to oszuści jakich pełno w US - wystawiają coś za połowę ceny a później okazuje się że ładowarka, instrukcja i kabel USB kosztują dodatkowe kilkaset $.
Każdego sprzedawcę proponuję sprawdzać tu http://www.resellerratings.com/ i przyjąć regułę że jak coś jest znacząco tańsze niż w B&H albo Adoramie to jest coś nie tak - unikniecie rozczarowań. 40D za $500 kupić się nie da.
Odpowiadając na pytanie czym się różni - w zasadzie niczym, ładowarka jest wielonapięciowa i świetnie działa z przejściówką za 15 pln z MM.
pawelloon
17-01-2008, 10:39
Polecam!
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28340&highlight=sprzet+USA
Kupiłem 300/4 IS za tym posrednictwem i jestem bardzo zadowolony.
Szkiełko żyletka....
Termin oczekiwania 3 tygodnie
asdfasfd
17-01-2008, 18:20
Przecież na kilometr widać, że to oszustwo. Nie dostaniesz aparatu, stracisz pieniądzę i jeszcze nachodzisz się po sądach, a że to jest w USA to w ogóle dużo roboty. Im większy sklep tym niższe ceny - wybieraz największe czyli B&H albo amazon.com
Też uważam, że 500$ to trochę podejrzane, ale np. już 800$ to wydaje się być realne. Na tej stronie jest jakiś ranking z opiniami kupujących. Myślicie, że to też ściema. Jest tam napisanych dużo pozytywnych opinii.
Też uważam, że 500$ to trochę podejrzane, ale np. już 800$ to wydaje się być realne.
Jesteś na dobrej drodze to bycia oszukanym a w dodatku bardzo naiwny (sorry za mocne słowa ale może Ci pomogą). 800$ jest całkowicie nierealne. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem o relacji ceny do tego co jest w B&H i Adoramie - kupuję w US różnorakie rzeczy od ~7 lat a w B&H zostawiłem sporo pieniędzy...
Wiem wiem może jestem troche naiwny... Chyba się zdecyduje na 30D z B&H mam na to jakieś 800$.
Witaj,
za pośrednictwem kolegi, poprzez ebay kupiłem 40stkę za 1010$ + wysyłka, w sumie 1060$ mnie to kosztowało. Zestaw był kompletny, w tym karta 2Gb (A-data) i czytnik oraz ładowarka, do której jak już inni wspominali potrzebna była przejściówka (15zł). Całość działa rewelacyjnie.
Kupowałem u tego gościa (http://myworld.ebay.com/jandkcameras/).
Przy okazji kupiłem też grip, u tego człowieka (http://myworld.ebay.com/cametaauctions/).
Musisz tylko mieć na uwadze, że aby gwarancja była ważna (mówię o tej USA), musi zostać zarejestrowana w ciągu 30 dni od daty zakupu. Zatem jeśli byś sprowadzał towar bezpośrednio do PL, możesz nie zdążyć, lepiej jest mieć kogoś w Stanach, kto wypełni i wyśle dokumenty do Canona, a paczkę z korpusem do ciebie.
Nie wiem jak Wy liczycie ale mi zawsze wychodzi że sie opłaca..Tylko trzeba z nim przylecieć , najlepiej...
Nie wiem jak Wy liczycie ale mi zawsze wychodzi że sie opłaca..Tylko trzeba z nim przylecieć , najlepiej...
Nie wiem jak liczą wszyscy, ale mój rachunek (przed 3 tygodniami) był następujący. Najtaniej w Polsce ale z fakturą gwarancją i cashback: 3790-270=3520 zł.
W USA w BH z transportem do innego stanu 1330*2,6 = 3460. (kurs zaokrągliłem w górę, żeby uniknąć niespodzianek przy przeliczeniach kursów).
Różnica to 60 zł, które uznałem, że są kompletnie nieistotne wobec braku gwarancji europejskiej.
Teraz jest sporo większa różnica bo nie ma cashback w Europie a ceny w BH spadły o 150 USD.
Musisz tylko mieć na uwadze, że aby gwarancja była ważna (mówię o tej USA), musi zostać zarejestrowana w ciągu 30 dni od daty zakupu. Zatem jeśli byś sprowadzał towar bezpośrednio do PL, możesz nie zdążyć, lepiej jest mieć kogoś w Stanach, kto wypełni i wyśle dokumenty do Canona, a paczkę z korpusem do ciebie.
Możecie mi wytłumaczyć dokładniej o co chodzi z tym rejestrowaniem karty gwarancyjnej. Jakie trzeba wypełnic dokumenty i gdzie dokładnie wysłać.
Hmm.. wystarczy policzyć ile po aktualnym kursie kosztuje 5D z 24-105L. Spokojnie dostępny za 2700$ w renomowanych sklepach a w mniejszych taniej.
W Polsce nawet z kaszbekiem zdecydowanie drożej (no a kaszbeku end jest). A nie do pogardzenia jest gotóweczka na nowe lensy, którą zbieramy z różnicy...
Możecie mi wytłumaczyć dokładniej o co chodzi z tym rejestrowaniem karty gwarancyjnej. Jakie trzeba wypełnic dokumenty i gdzie dokładnie wysłać.
P.S Canon 40D już w drodze...
mario2007
21-01-2008, 18:26
nie kupuje się 40d w usa , bo jak ci doliczą cło + vat /a doliczą przy paczce/ , to wyjdzie drożej jak w sklepie . a gwarancję to ci ciocia z usa będzie realizowała . poszukaj po polsce , to będziesz miał spokój .
nie kupuje się 40d w usa , bo jak ci doliczą cło + vat /a doliczą przy paczce/ , to wyjdzie drożej jak w sklepie . a gwarancję to ci ciocia z usa będzie realizowała . poszukaj po polsce , to będziesz miał spokój .
Aparat kupuje dla mnie znajomy, który przywiezie go w torbie jako własny.
mario2007
21-01-2008, 19:18
3800 body w polsce , europejskie . ile ci wyjdzie z usa z flaszką dla kolegi ? i gdzie go dasz do kalibracji af jak nie bedzie trybił z twoimi szkłami ?
Tak aby podsumować naszą dyskusje chciałbym powiedzieć że 40D jest już w moim posiadaniu. Całkowita kwota którą musiałem zapłacić to 1149$ + 15$ przesyłka do kumpla w US = 1164$. Przy kursie 2,45zł/1$ = 2852zł. Myśle że się opłacało a jak nawet będe musiał oddać go do kalibracji to i tak się opaciło.
Gdzie zdecydowałeś się kupić? Podaj link.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/518207-REG/Canon_1901B004_EOS_40D_SLR_Digital.html
Tak aby podsumować naszą dyskusje chciałbym powiedzieć że 40D jest już w moim posiadaniu. Całkowita kwota którą musiałem zapłacić to 1149$ + 15$ przesyłka do kumpla w US = 1164$. Przy kursie 2,45zł/1$ = 2852zł.
I o to chodzi ;-) Czy jest jakas szansa, zeby u nas tak bylo?
Kolega przyjedziedzie z USA w lipcu Korci aby "zabrał" ze sobą 40D w prezencie ;) Drobna obwa...
że brak gwarancji - przeżyję zaryzykuję skoro po rozpakowaniu będzie działał w USA to i pewnie w PL :)
Ale... jak zrobić aby miał menu PL nie wydaje mi się aby ten sprzedawany w USA miał do wyboru język PL standardowo (chodzi mi o to czy jest możliwość zmiany softu, wizyta w serwisie czy i te pe...)
Sprawa dwa... zasilacz czy można bezpośrednio w nasze gniazdko wtyczkę pchać 220V czy jakieś przeróbki potrzebne ;)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich bo bardzo dawno tu nie zaglądałem ;)
Ale... jak zrobić aby miał menu PL nie wydaje mi się aby ten sprzedawany w USA miał do wyboru język PL standardowo (chodzi mi o to czy jest możliwość zmiany softu, wizyta w serwisie czy i te pe...)
Sprawa dwa... zasilacz czy można bezpośrednio w nasze gniazdko wtyczkę pchać 220V czy jakieś przeróbki potrzebne ;)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich bo bardzo dawno tu nie zaglądałem ;)
Język PL ma od razu (nie wiem po co) - kupiony w zeszłym roku w B&H.
Do zasilacza potrzebujesz przejściówkę (zwykłą - bez transformatora) - jest dwunapięciowy - ja kupiłem w MM za 15 pln (leżą przy kasach) i jest bardzo dobra.
lokowaty
18-05-2008, 20:46
Witam!
Ja mam body z Hong Kongu za ok 2200 PLN, kosztem gwarancji...Miałem już dwa body z tej stajni i nic się nie padło, więc w tym zaufaniu mam kolejne.
Co do kabla to poszukaj starego np: od radiomagnetofonu Kasprzak i ładowarka będzie gadać...
Co do kabla to poszukaj starego np: od radiomagnetofonu Kasprzak i ładowarka będzie gadać...
Nie będzie - ładowarka z US jest bez kabla, wtyczka jest rozkładana bezpośrednio z korpusu ładowarki...
asdfasfd
18-05-2008, 20:49
Masz pewnie ładowarkę "międzynarodową". Ładowarki z USA potrzebują przejściówek bo nie da się w nich zmienić kabla. Z kolej te "międzynarodowe" mają standardowe wejście do którego wchodzi np. kabel od radia. Ja w opakowaniu miałem dwa kable z różnymi wyjściami, ale taki kabelek można kupić za kilka złotych.
EDIT - "Krzychu" pisaliśmy w tym samym czasie :)
Miałem 20d z USA.Ładowarka była bez przewodu,bezpośredno "wtykana" do gniazda,tak jak pisze Krzychu.Przejsciówka byla w komplecie.Zero problemów.Pozdrawiam
Dzięki...
Więc pozostaje mi czekać do lipca...
Do tego czasu będę (później chyba też nie wyrzucę ;)) wierny "ambitnej matrycy w obudowie trabanta" ;)
credance
20-08-2008, 13:42
Witam,
przeglądałem ostatnio ebay w poszukiwaniu obiektywu i trafiłem przypadkiem na kilka podejrzanych aukcji z EOS'em 40D w różnych zestawach za pół darmo. Doszukiwałem się haczyków, sprawdzałem sprzedawców na resellerratings.com, wnikliwie czytałem feedback na ebayu.. i nic, wszystko wygląda nieprawdopodobnie dobrze.
Rzućcie okiem np na:
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Body-5-Lens-8GB-Kit_W0QQitemZ300250179359QQihZ020QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
albo
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Body-5-LENS-4GB-NEW_W0QQitemZ290254185586QQihZ019QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć osohosi? :)
Jak dla mnie to o to że to co dodają do tego zestawu jest mniej więcej warte różnicy w cenie pomiędzy samym korpusem a tym zestawem, czyli prawie nic...
50/1.8 kosztuje jakieś ~$70, te Tamrony to pewnie niewiele więcej albo i mniej, jakieś bezsensowne konwertery i tanie chińskie akcesoria też wiele nie kosztują...
pan.kolega
21-08-2008, 01:59
Witam,
przeglądałem ostatnio ebay w poszukiwaniu obiektywu i trafiłem przypadkiem na kilka podejrzanych aukcji z EOS'em 40D w różnych zestawach za pół darmo. Doszukiwałem się haczyków, sprawdzałem sprzedawców na resellerratings.com, wnikliwie czytałem feedback na ebayu.. i nic, wszystko wygląda nieprawdopodobnie dobrze.
Rzućcie okiem np na:
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Body-5-Lens-8GB-Kit_W0QQitemZ300250179359QQihZ020QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
albo
http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Digital-SLR-Camera-Body-5-LENS-4GB-NEW_W0QQitemZ290254185586QQihZ019QQcategoryZ31388Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć osohosi? :)
Jezeli masz nadzieje dostac cos za nic, to zamawiaj.
Naprawde myslisz, ze to Sw. Mikolaje? Ten sklep dziala tak: placisz, zamawiasz i musisz zadzwonic, zeby wogle zaczac. Jak zadzwonisz, to dostajesz propozycje nie do odrzucenia zakupienia wiekszej ilosci szmelcu. Kiedy juz wytarguja od Ciebie ok. 1.5 ceny gdziekolwiek indziej, to Ci nawet wysla z podziekowaniem. Jesli sie uprzesz nic wiecej nie kupowac, to nic nie dostaniesz (powiedza , ze akurat brak) i w koncu moze zwroca pieniadze, ale zabierze to troche czasu, bo bedziesz czekal miesiacami na "dostawe" i czekal przy telefonie zeby pogadac z tym samym gosciem co raz sie nazywa Jason, raz Kevin. Jak sie bedziesz klocil zostaniesz zwyzywany. Albo dostaniesz nie to co zamowiles i bedziesz sie wyklocal miesiacami o zwroty.
Niby podejrzane, jak sam piszesz, ale jednak korci...
credance
21-08-2008, 11:55
W cuda nie wierzę, dlatego pomimo pozytywnego feedbacku i oceny na resellerratings doszukiwałem się jakiegoś wałka. Po głębszym przeszukaniu forum i internetu w ogóle, chyba jednak zrezygnuję z zakupu w USA. Wychodzi na to, że lepiej się wstrzymać, dozbierać parę groszy, kupić puszkę w kraju niewiele (bo zaledwie jakieś 200zł w stosunku do ceny z B&H) drożej i spać spokojnie. :)
RAdoCanon
21-08-2008, 21:05
Ja kupilem Canona 40D +kit z statywem w zestawie za 1260$ w tym wliczone jest tax i przesylka do domu(obecnie jestem w usa)
zajzyj na www.newegg.com
Co do tych niskich cen na stronkach to nie jest sciema. Sa takie, ale trzeba zobaczyc co jest w zestawie. za 600$ mozna kupic same body, czyli bez szkielka, ladowarki i kabli. Trzeba uwaznie czytac co jest tam napisane ;)
W sklepie np BestBuy kusztuje 1300$ + TAX to bedzie z 1400$ takze zaoszczedzilem 140$ do tego dostalem statyw.
pan.kolega
21-08-2008, 21:30
W cuda nie wierzę, dlatego pomimo pozytywnego feedbacku i oceny na resellerratings doszukiwałem się jakiegoś wałka. Po głębszym przeszukaniu forum i internetu w ogóle, chyba jednak zrezygnuję z zakupu w USA. Wychodzi na to, że lepiej się wstrzymać, dozbierać parę groszy, kupić puszkę w kraju niewiele (bo zaledwie jakieś 200zł w stosunku do ceny z B&H) drożej i spać spokojnie. :)
Pozytywny feedback bierze sie stad, ze oni biora wielkie sumy za przesylke (bez wzgledu na to , co bylo w ogloszeniu) i strasza dodatkowymi oplatami za zwrot. Potem biora to co wyslali z powrotem i zwracaja pieniadze bez wielkich potracen albo sie ukladaja z niezadowolonymi tylko pod warunkiem pozytywnego feedbacku, ktory dyktuja. Prawie kazdy daje sie przekupic, bo przeciez ich klientela to raczej nie sa ludzie gotowi poswiecic pare $ dla sprawy.
Natomiast kupowac w USA mozna, tylko niekoniecznie od takich cwaniakow z Brooklyn, NY , ktorych przeciez latwo rozpoznac (ten sam sklep wystepuje pod wieloma nazwami np. shopsunshine). Sprawdz ceny na B&H, Adorama, Amazon.com, newegg.com. Jezeli jest to popularny, nowy towar SLR nigdzie go znaczaco taniej nie kupisz, kropka. A na ebay to raczej uzywane od prywatnych osob ktore pozbywaja czesto nowego sprzetu zeby kupic inny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja kupilem Canona 40D +kit z statywem w zestawie za 1260$ w tym wliczone jest tax i przesylka do domu(obecnie jestem w usa)
zajzyj na www.newegg.com
Co do tych niskich cen na stronkach to nie jest sciema. Sa takie, ale trzeba zobaczyc co jest w zestawie. za 600$ mozna kupic same body, czyli bez szkielka, ladowarki i kabli. Trzeba uwaznie czytac co jest tam napisane ;)
W sklepie np BestBuy kusztuje 1300$ + TAX to bedzie z 1400$ takze zaoszczedzilem 140$ do tego dostalem statyw.
Kupiles za $600 tam gdzie jest bez baterii i ladowarki? Niestety nie da sie. Zdaje sie, ze kupiles w newegg, wiec chyba wprowadzasz w blad. Sprzedawcow "bez ladowarki" radze omijac bardzo szerokim lukiem, bowiem sa to oszusci. Bez ladowarki w tej cenie nikomu nic nie sprzedadza.
RAdoCanon
22-08-2008, 03:14
Kupiles za $600 tam gdzie jest bez baterii i ladowarki? Niestety nie da sie. Zdaje sie, ze kupiles w newegg, wiec chyba wprowadzasz w blad. Sprzedawcow "bez ladowarki" radze omijac bardzo szerokim lukiem, bowiem sa to oszusci. Bez ladowarki w tej cenie nikomu nic nie sprzedadza.
Zle mnie zrozumiales. Tam gdzie ja kupowalem cena jest jednoznaczna do tego co jest w pudelku. Co do tego body za 600$ to znajomy juz sie spotkal z taka oferta. Myslal ze jest tanio wiec zamowil. Za kilka dni zadzwonili i pytali sie czy chce dokupic do niego baterie, kable no i obiektyw co by go kosztowalo drugie 600$ + tax i przesylka. Wiem ze to jego blad bo nie przeczytal uwaznie co dokladnie jest w tej cenie. Spojzmy na to z innej strony. Ile moze byc takich jak on??
Jak kupiłem w USA trabanta i 30D i kilka szkieł. Teraz przymierzam się do kupna 5d też w USA na EBAYu. Kilka godzin wertowania i zawsze coś ciekawego znajdę. Mam przyjaciół w stanach, towar idzie do nich. Oni go pakują i wysyłają Polamerem. Nigdy nie zapłaciłem żadnego cła czy vatu. Osobiście polecam tam zakupy jeżeli ktoś ma taką możliwość.
RAdoCanon
23-08-2008, 00:15
Jak kupiłem w USA trabanta i 30D i kilka szkieł. Teraz przymierzam się do kupna 5d też w USA na EBAYu. Kilka godzin wertowania i zawsze coś ciekawego znajdę. Mam przyjaciół w stanach, towar idzie do nich. Oni go pakują i wysyłają Polamerem. Nigdy nie zapłaciłem żadnego cła czy vatu. Osobiście polecam tam zakupy jeżeli ktoś ma taką możliwość.
a jak ci wysylaja paczke, po przez transport morski czy lotniczy? Z tego co wiem to lotniczym jest duze ryzyko zaplacenia cla poniewaz skanuja wszystkie paczki. Jesli wysylales transportem morskim to ile czekales na paczke ?
Ciawarez
23-08-2008, 17:51
Witam,
nie chcąc robić balaganu podłaczę się pod tą dyskusję...
jako, że nie znalazłem konkretów przeszukuąc forum.
Kupiłem również aparat w Stanach i oczywistym problemem jest brak "europejskiej" ładowarki.
Czy ktoś może podopowiedzieć rozwiązanie?!
Czy jest dostępna jakaś przejściówka, czy może trzeba nabyć całą europejską ładowarkę?!
dzięki.
Kupiłem również aparat w Stanach i oczywistym problemem jest brak "europejskiej" ładowarki.
Czy ktoś może podopowiedzieć rozwiązanie?!
Przejść się do MM i za 15 pln kupić przejściówkę z amerykańskiej na polską. Ładowarka jest dwunapięciowa...
Pozytywny feedback bierze sie stad, ze oni biora wielkie sumy za przesylke (bez wzgledu na to , co bylo w ogloszeniu) i strasza dodatkowymi oplatami za zwrot. Potem biora to co wyslali z powrotem i zwracaja pieniadze bez wielkich potracen albo sie ukladaja z niezadowolonymi tylko pod warunkiem pozytywnego feedbacku, ktory dyktuja. Prawie kazdy daje sie przekupic, bo przeciez ich klientela to raczej nie sa ludzie gotowi poswiecic pare $ dla sprawy.
.
Sorry, ale bzdury wypisujesz. Sprzedawca na ebay nie może wystawić negatywa, a ebay i paypal nie patyczkują się z oszustami. Chyba, że twierdzisz, że te ponad 4000 pozytywnych komentarzy uzyskali włamując się na serwer ebay lub szantażując wszystkich niezadowolonych tak, że nikt z nich nie odważył się podnieść głowy. W dodatku w usa dają free shipping.
Poczytaj ich negatywy, ludzie marudzą bo celnicy dowalili tax albo wysyłka się opóźniła, cała reszta jest happy.
Z takim podejściem to chyba zostają zakupy w stacjonarnym oficjalnym salonie canon po recommended retail price bez rabatów, bo pewnie upusty dają tylko na wadliwe sztuki.
Można byc ostrożnym, ale to co piszesz to ciężka paranoja a nie ostrożność.
pan.kolega
24-08-2008, 11:18
Sorry, ale bzdury wypisujesz. Sprzedawca na ebay nie może wystawić negatywa, a ebay i paypal nie patyczkują się z oszustami. Chyba, że twierdzisz, że te ponad 4000 pozytywnych komentarzy uzyskali włamując się na serwer ebay lub szantażując wszystkich niezadowolonych tak, że nikt z nich nie odważył się podnieść głowy. W dodatku w usa dają free shipping.
Poczytaj ich negatywy, ludzie marudzą bo celnicy dowalili tax albo wysyłka się opóźniła, cała reszta jest happy.
Z takim podejściem to chyba zostają zakupy w stacjonarnym oficjalnym salonie canon po recommended retail price bez rabatów, bo pewnie upusty dają tylko na wadliwe sztuki.
Można byc ostrożnym, ale to co piszesz to ciężka paranoja a nie ostrożność.
Otrzymalem pomocny telefon od Kevina i niniejszym wycofuje moja negatywna opinie o firmie sunshine /pyxis camera.
Jest to firma o wysokim standardzie obslugi klienta.
Kevin byl wspanialy, bardzo cierpliwy, wysokiej klasy specjalista i pomogl mi rozwiazac moj problem. Polecam wszystkim zakupy w shopsunshine. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://www.ripoffreport.com/reports/0/285/RipOff0285879.htm
Tu jest bardzo interesujący opis oszust firmy o której piszemy,http://www.ripoffreport.com/searchresults.asp?q1=ALL&q2=&q3=&q4=&q5=&q7=&q6=Pyxis%20Camera%20&searchtype=0
Domyslam się, że narazie się tylko czają i dlatego mają 99,3% pozytywów.
Cwaniaki nawet baterię wpisali do opisu... ba, nawet paypal zastraszyli żeby dał 2000$ ubezpieczenia na ich aukcje!
To, że wkladają do zestawu praktycznie bezwartościowe, dla znajacego się na sprzęcie, dodatki nie znaczy od razu że są oszustami jak starasz się sugerować.
pan.kolega
25-08-2008, 07:02
Tu jest bardzo interesujący opis oszust firmy o której piszemy,http://www.ripoffreport.com/searchresults.asp?q1=ALL&q2=&q3=&q4=&q5=&q7=&q6=Pyxis%20Camera%20&searchtype=0
Domyslam się, że narazie się tylko czają i dlatego mają 99,3% pozytywów.
Cwaniaki nawet baterię wpisali do opisu... ba, nawet paypal zastraszyli żeby dał 2000$ ubezpieczenia na ich aukcje!
To, że wkladają do zestawu praktycznie bezwartościowe, dla znajacego się na sprzęcie, dodatki nie znaczy od razu że są oszustami jak starasz się sugerować.
"SHOPSUNSHINE = DIGITAL SHOPPING NETWORK = PYXIS CAMERA
They might have other names as well." Zgadza sie, maja/mieli i inne nazwy. Czy uczciwa firma zmienia czesto nazwy/ wystepuje pod roznymi nazwami?
Chyba jasne, ze oni nie kradna bezposrednio pieniedzy, i kiedy sie im zaplaci to cos tam w koncu wysylaja. Jak sie im zaplaci tyle ile zechca (w trakcie rozmowy telefonicznej) to wysla nawet co trzeba. Kiedy sie zazada zwrotu to w koncu zwroca (minus falszywe oplaty za "express" ktorego nie bylo i "ubezpieczenie" i "restocking fee"). Dla nich ebay to jest tylko wstep do prawdziwej transakcji, i sposob uzyskania numeru karty kredytowej od samego poczatku.
Chodzi o to, ze klamia, i marnuja czas i w przypadku niezamoznych osob, (ich klientela) nerwy. Specjalnie opozniaja przesylke, zeby od nerwowych wyludzic pozytywny feedback za "przyspieszenie". Ktorego i tak nie bedzie. Badziewne akcesoria to najmniejszy grzech.
http://www.resellerratings.com/forum/merchant-discussion-shopping-advice/120231-never-buy-shopsunshine-com-4.html
http://www.nytimes.com/2006/01/11/nyregion/11cameras.html?_r=1&pagewanted=all&oref=slogin
Sprawdz swoj ulubiony sklep na Brooklynie:
http://donwiss.com/pictures/brooklynstores/#moved
RAdoCanon
25-08-2008, 16:04
Ja wlasnie slyszalem ze te wszystkie internetowe sklepy, ktore "niby" mieszcza sie w New York to jedna wielka sciema. Tak jak kolega pisal wyzej, dzwonia i wyludzaja kase " a moze by pan zechcial jeszcze dokupic 2 baterie" itd. Ostatecznie zamowiony sprzet nie przychodzi. W przypadku takich firm szanse na odzyskanie pieniedzy sa niemal zerowe.
Dobra, ale skąd oni biorą tyle komentarzy? Shopsunshine ma ponad 44000 komentarzy i naprawdę świetny procent pozytywów. Nie rozumiem, w stanach prawo jest niby egzekwowane, ludzie wytaczają sprawy sądowe o nic, a tutaj firma oszukuje i zastrasza ludzi w biały dzień i nikt im nic nie robi? Ba, nikt im nawet nie chce wystawić negatywa?! Międzynarodowy spisek masoński?
Ernest_DLRS
25-08-2008, 17:51
Jedyne miejsce w którym bezpiecznie kupować sprzęt w USA to serwis www.amazon.com
Czasem nie chcą wysyłać poza kontynent, ale wtedy jest to zaznaczone na stronie danego przedmiotu.
Jeżeli nie macie nikogo w USA to wysyłają paczke ofakturowaną do Polski, czyli trzeba będzie zapłacić haracz urzędowi celnemu PL.
Jeżeli macie kogoś w USA to kupując tam sprzęt polecam podać adres znajomego w USA i tam niech wysyłają. Po czym znajomy przepakowuje do innej paczki, bez faktury. Wysyłka natomiast albo jako paczka zwykła albo ubezpieczona, przy czym liczcie się z tym, że od paczek ubezpieczonych odliczane jest cło (zawsze można ubezpieczyć paczke na wartość niższą niż prawdziwa wartość tego co się w środku znajduje, wtedy i cło będzie niższe - i tak będą pilnować by się jej nic nie stało, bo nikt nie chce płacić odszkodowania). Od paczki zwykłej wysyłanej jako "gift" nie odliczają cła tylko bezpośrednio dopuszczają do obrotu i paczka jedzie do urzędu pocztowego gdzie jest wydawana odbiorcy, jednak w razie zagubienia/uszkodzenia nie dostaniecie zwrotu poniesionych kosztów.
Pozdrawiam.
pan.kolega
25-08-2008, 18:21
O tym jak nabic sobie pozytywny feedback mozesz kupic ksiazke na ebay. A jesli nie chcesz ksiazki, to poszukaj "positive feedback crooks" albo "..scam" albo "..fraud" na necie. Najprosciej zalozyc sobie 100 albo wiecej kont i kupowac sprzet od siebie. Poza tym sprzedawac chlam za $5 -$10 dla feedbacka.
http://scams.flipshark.com/safefeedback.html
A dlaczego nie ma wiecej negatywnych? Bo oni _zawsze_ wyludzaja pozytywny feedback przez straszenie, albo w koncu zwracaja (prawie cale) pieniadze. Paradoksalnie, oni nawet chca po zamowieniu wygladac podejrzanie, zeby nabywca wpadl w panike z kim interesy robi, i chetnie usunal negatyw za obietnice, ze juz wszystko bedzie dobrze.
A poza tym, jak pisalem wyzej, osoba uparta zawsze w koncu odzyska prawie cale pieniadze albo jakis towar, bo to nie jest tego typu oszustwo, ze sklep znika (na razie).
Prawo niestety nie na wiele sie zdaje w takich drobiazgach jak oplaty za przesylke (zaplacilem za express a bylo 25 dni), czas (mialo byc w magazynie do wyslania natychmiast a wyslali po 4 tygodniach). Z punktu widzenia prawa, jesli towar w koncu przyszedl po miesiacu albo 6 tyg. to nic sie dzieje, choc mialo byc 3 dni. Umowy sa zawarte na gebe przez telefon, ubezpieczenie bylo czy nie bylo i za ile, "restocking fees", mial byc Canon a przyszla Sigma (drobne nieporozumienie "for Canon" a nie "Canon" - wszystko na gebe). Procesowac sie nie da, bo kiedy sprawa staje na ostrzu noza, oni po prostu ida na ugode i w sadzie powiedza, ze nieporozumienie, trzeba bylo tylko zadzwonic i dac szanse....
Jedyne miejsce w którym bezpiecznie kupować sprzęt w USA to serwis www.amazon.com
Tu zdecydowanie przesadzasz. Jest wiele miejsc w ktorych mozna kupowac nie tylko 100% bezpiecznie, ale i najtaniej (nie liczac cel i innych haraczy narzucanych przez rozne kraje). Oczywiscie o ile zechca wyslac.
Poza amazon.com B&H i Adorama (moga sprobowac sprzedac cos, ale to zupelnie co innego), newegg, polecam www.frys.com, mowia, ze wysylaja wszedzie.
http://shop2.frys.com/template/help/index/FE30/Service3/Assistance/Middle_Topics/A3InternationalShipping
RAdoCanon
26-08-2008, 01:01
Ja polecam www.newegg.com
Po potwierdzeniu zamowienia paczka przysla na nastepny dzien.
Nie zapominajcie o potwierdzeniu zamowienia przy wiekszych kwotach !
pan.kolega
26-08-2008, 01:16
Ja polecam www.newegg.com
Po potwierdzeniu zamowienia paczka przysla na nastepny dzien.
Nie zapominajcie o potwierdzeniu zamowienia przy wiekszych kwotach !
Niestety okazuje sie, ze kicha z newegg, nie wiem od kiedy:
Does Newegg.com ship internationally?
Newegg.com does not currently ship internationally; we only deliver to locations within the United States and to Puerto Rico.
RAdoCanon
26-08-2008, 03:21
o sorry, chodzilo mi o przesylke na terytorium usa. Sorry za wprowadzenie w blad.
michal_sokolowski
26-08-2008, 07:48
O tym jak nabic sobie pozytywny feedback mozesz kupic ksiazke na ebay. A jesli nie chcesz ksiazki, to poszukaj "positive feedback crooks" albo "..scam" albo "..fraud" na necie. Najprosciej zalozyc sobie 100 albo wiecej kont i kupowac sprzet od siebie. Poza tym sprzedawac chlam za $5 -$10 dla feedbacka.
http://scams.flipshark.com/safefeedback.html
A dlaczego nie ma wiecej negatywnych? Bo oni _zawsze_ wyludzaja pozytywny feedback przez straszenie, albo w koncu zwracaja (prawie cale) pieniadze. Paradoksalnie, oni nawet chca po zamowieniu wygladac podejrzanie, zeby nabywca wpadl w panike z kim interesy robi, i chetnie usunal negatyw za obietnice, ze juz wszystko bedzie dobrze.
A poza tym, jak pisalem wyzej, osoba uparta zawsze w koncu odzyska prawie cale pieniadze albo jakis towar, bo to nie jest tego typu oszustwo, ze sklep znika (na razie).
Prawo niestety nie na wiele sie zdaje w takich drobiazgach jak oplaty za przesylke (zaplacilem za express a bylo 25 dni), czas (mialo byc w magazynie do wyslania natychmiast a wyslali po 4 tygodniach). Z punktu widzenia prawa, jesli towar w koncu przyszedl po miesiacu albo 6 tyg. to nic sie dzieje, choc mialo byc 3 dni. Umowy sa zawarte na gebe przez telefon, ubezpieczenie bylo czy nie bylo i za ile, "restocking fees", mial byc Canon a przyszla Sigma (drobne nieporozumienie "for Canon" a nie "Canon" - wszystko na gebe). Procesowac sie nie da, bo kiedy sprawa staje na ostrzu noza, oni po prostu ida na ugode i w sadzie powiedza, ze nieporozumienie, trzeba bylo tylko zadzwonic i dac szanse....
Tu zdecydowanie przesadzasz. Jest wiele miejsc w ktorych mozna kupowac nie tylko 100% bezpiecznie, ale i najtaniej (nie liczac cel i innych haraczy narzucanych przez rozne kraje). Oczywiscie o ile zechca wyslac.
Poza amazon.com B&H i Adorama (moga sprobowac sprzedac cos, ale to zupelnie co innego), newegg, polecam www.frys.com, mowia, ze wysylaja wszedzie.
http://shop2.frys.com/template/help/index/FE30/Service3/Assistance/Middle_Topics/A3InternationalShipping
sprawdzalem www.frys.com - cena około 1000 USD, to chyba nie jest rewelacja, bo u nas można kupić niewiele drożej (500 zł), a kwestia gwarancji ? Nie doczytałem się, więc nie jestem pewien, ale znając życie to tylko na terenie USA.... więc średnia oferta. Pomijając fakt że nie można sprawdzić czy body jest OK.
pan.kolega
26-08-2008, 08:41
sprawdzalem www.frys.com - cena około 1000 USD, to chyba nie jest rewelacja, bo u nas można kupić niewiele drożej (500 zł), a kwestia gwarancji ? Nie doczytałem się, więc nie jestem pewien, ale znając życie to tylko na terenie USA.... więc średnia oferta. Pomijając fakt że nie można sprawdzić czy body jest OK.
Najnizsza cena za 40D obecnie to $970. Fry's sprzedaje za $1050. Plus koszty wysylki. Gwarancja Canona raczej tylko US i Canada, chociaz na obiektywy niby jest "International" ale co to znaczy nie wiem. Chyba nie rewelacja w tej chwili. Ceny niektorych popularnych fantow zblizaja sie w Polsce z wolna do normalnych w najtanszych miejscach a dolar wzrosl. Inaczej jest z niektorymi innymi fantami ktorych ceny w Polsce sa doprawdy imponujace.
Natomiast dla tych co lubia przygody polecam powszechnie szanowana firme z Brooklynu Sonic Cameras gdzie mozna kupic 40D za tylko $499. :shock::shock::shock: *
http://soniccameras.com/catalog/product_info.php?redirect&origin=http://www.google.com/search?hl=en&q=40D&btnG=Google+Search&products_id=4554
*to byl dowcip. Nie biore odpowiedzialnosci za straty i obrazenia wynikajace z kontaktow z Sonic Cameras.
RAdoCanon
27-08-2008, 00:20
Ja jakbym mieszkal w Polsce to nie kupowalbym aparatu z amerykanskich sklepow internetowych, chyba ze ktos znajomy by wracal i moglby mi go wziasc.
Mam ten konfort, ze jestem teraz w usa wiec zabieram go ze soba do Polski.
a jak ci wysylaja paczke, po przez transport morski czy lotniczy? Z tego co wiem to lotniczym jest duze ryzyko zaplacenia cla poniewaz skanuja wszystkie paczki. Jesli wysylales transportem morskim to ile czekales na paczke ?
Lotniczy. Z ciuchami cukierkami i takimi tam bzdetami. Aparat + 3 szkła + lampa + plecak i parę drobiazgów. I nic nie zapłaciłem. Może to przypadek może nie. Znajomi praktycznie co 2 tygodnie ślą po kilka paczek do Polski i nic im jeszcze nie oclili. Pewnie w grę też wchodzi kwestia pakowania. Wszystko było wyjęte z pudelek owinięte ciuchami, ale pudełka były w tej samej paczce.
RAdoCanon
28-08-2008, 02:53
Z tym clem to roznie bywa. Znajomy wyslal paczke lotnicza o wartosci 350$, a w Polsce mu przyszlo zaplacic clo 300$ :o Widocznie mial pecha. Mam jeszcze jedno pytanie.Czy paczka byla ubezbieczona? z tego co wiem to ubezbieczonych nie ruszaja.
Była, ale na jaką kwotę i co było wpisane w deklarację to już nie wiem. Ale się podpytam przy okazji.
Ernest_DLRS
28-08-2008, 18:29
Od ubezpieczenia pobierają cło... Pomimo tego, że na deklaracji jest zaznaczony "gift" a zawartość paczki powiedzmy "used XYZ" to liczą cło od wartości ubezpieczenia.
Jeżeli paczka jest nieubezpieczona a na deklaracji zaznaczona opcja "gift" i podpisana "used XYZ" to nie jest pobierane cło.
RAdoCanon
28-08-2008, 23:23
no to ja juz nie wiem. Kazdy mowi co innego, kazdy ma inne doswiadczenia. Jedni strasza, drudzy uspakajaja.
No i chyba tak jest ryzyk-fizyk. Ja będę nadal ściągał ze stanów szkło i też przymierzam się do 5D. USA to ogromny kraj, mnóstwo polonii i większość śle paczki dla swoich rodzin. A największe nasilenie jest przed świętami. Nasz wspaniały Urząd celny nawet jak by chciał nie jest w stanie skontrolować wszystkiego. Więc jak Ci się nie spieszy, a masz obawy co do cła, poczekaj do grudnia. Powodzenia
:mrgreen:
Sam kupuje często w us, niestety ostatni zakup 1d mk III poszedł na cło i ostatecznie wyszedł tyle ze spokojnie kupilbym go w pl. Tak więc z ta oplacalnoscia bywa różnie...choć sporo już w ten sposób zaoszczedzilem i pewnie dalej będę tam robił zakupy.
Ernest_DLRS
02-09-2008, 16:03
no to ja juz nie wiem. Kazdy mowi co innego, kazdy ma inne doswiadczenia. Jedni strasza, drudzy uspakajaja.
Jest tak jak piszę, sam miałem problemy, gdy za którąś paczką z zamówionym sprzętem okazało się że muszę zapłacić cło od jej wartości ubezpieczenia - pomimo że była wysłana jako "gift" i oznaczona "used photo equipment". Kiedyś było troszke inaczej, jak paczka była ubezpieczona i była "gift'em" to nie pobierali żadnego cła. Przez to właśnie zaprzestałem ściągania sprzętu na zamówienie do Polski, bo wynikły m.in. przez to ostre problemy ostatnim razem. Mimo wszystko nawet płacąc cło od wartości ubezpieczenia, wychodzi znacznie taniej niż kupowanie sprzętu w Polsce (oczywiście nie przy najtańszych puchach/szkłach bo w tym segmencie ceny się wyrównują).
Pozdrawiam.