PDA

Zobacz pełną wersję : Ankieta: Dzialanie AF w Dslr - Wersja Poprawiona

McKane
10-06-2005, 00:45
Hejka

W zwiazku z faktem, iz poprzednia ankieta nie do konca byla przemyslana pod wzgledem konstrukcji postanowilem zaproponowac nowa wersje nieco doskonalsza (poza tym w poprzedniej przegrywalem 52 do 1 i nie moglem tego tak zostawic oczywiscie, a jakby co to Kuchatek mi kazal wiec z pretensjami do niego ;) ).

Jesli pomysl ten wypali bedzie mozna odeslac tutaj wszystkich poruszajacych omawiany problem w celu zapoznania sie z rozmiarem zjawiska. Moze dzieki temu unikniemy tez kolejnych postow ciagnacych sie w nieskonczonosc.

Tomasz Golinski
10-06-2005, 01:17
To już trzecia :> Kiedy następna? Ale rzeczywiście bardziej sensowna.

McKane
10-06-2005, 01:23
Nastepnych nie bedzie ... przynajmniej o AF :) Temat po tej chyba zostanie juz wyczerpany.

Vitez
10-06-2005, 04:30
Ta dotyczy calegoc zasu posiadania swojego lub poprzednich dSLR. Tamta dotyczyla tylko czasu terazniejszego. Wg mnie obie sa rowne, tylko inny okres czasu obejmuja swoimi pytaniami.

Aszu
10-06-2005, 11:03
AF jeszcze mnie nie zawiódł.

Miałem problemy z ostrością owszem, wyeliminowałem je po zdięciu filtra HAMMA za 60 PLN brutto.

Marfackib
10-06-2005, 11:16
Musiałbym oddać 2 głosy. Sprzedany 300D tez był cacy.

Aszu
10-06-2005, 11:21
Musiałbym oddać 2 głosy. Sprzedany 300D tez był cacy.

TEŻ???
To co teraz masz?

McKane
10-06-2005, 12:46
Ta dotyczy calegoc zasu posiadania swojego lub poprzednich dSLR. Tamta dotyczyla tylko czasu terazniejszego. Wg mnie obie sa rowne, tylko inny okres czasu obejmuja swoimi pytaniami.

O jasne ... a jak Ciebie w danej chwili nie boli zab to znaczy ze problem prochnicy w ogole nie istnieje ;)

KuchateK
10-06-2005, 15:49
Istnieje... Ale tylko u tych ktorzy go maja ;)
Jak ktos mial wypadek to znaczy ze ty tez musisz miec w tym samym miejscu?

McKane
10-06-2005, 16:43
Istnieje... Ale tylko u tych ktorzy go maja ;)
Jak ktos mial wypadek to znaczy ze ty tez musisz miec w tym samym miejscu?

Ale Twoje pytanie nie jest adekwatne do tamtej ankiety przeciez. Ona zadaje pytanie o terazniejszosc a Twoje pytanie odnosi sie w pierwszej kolejnosci do przeszlosci a w nastepnej do przyszlosci. Ja staralem sie pokazac analogiczny przyklad na warunkach ankiety. Tam pytania brzmialy czy dzialaja Ci TERAZ punkty AF co powoduje zafalszowanie skali problemu gdyz niewiele jest osob (co potwierdzaja wyniki) ktore zostawily te sytuacje bez rozwiazania. TERAZ faktycznie jest wszystko w porzadku ale KIEDYS nie bylo, a nas w tym watku interesuje tak naprawde liczba przypadkow BF/FF w ogole, a nie liczba tych samych przypadkow po wymianie body/serwisie czy zmianie systemu.

KuchateK
10-06-2005, 16:57
Znowu wchodzimy w niuanse jezyka polskiego? Olej :) Skupmy sie na wynikach ;)

Pio35
10-06-2005, 17:15
Ja wpisałem że mam problem z bf/ff.
Proponuje tym którzy używają tylko kitowe zestawy, aby wstrzymali się z odpowiedziami póki nie założą cos lepszego.
U mnie z kitem było wszystko cacy, po założeniu EF 85mm/1.8 okazało się że body ma FF :(

gzak
10-06-2005, 17:28
Ja wpisałem że mam problem z bf/ff.
Proponuje tym którzy używają tylko kitowe zestawy, aby wstrzymali się z odpowiedziami póki nie założą cos lepszego.
U mnie z kitem było wszystko cacy, po założeniu EF 85mm/1.8 okazało się że body ma FF :(

W kicie zazwyczaj jest wszystko cacy, bo tam jest taka duża GO, że małego FF/BF się nie zobaczy... U mnie dopiero przy 50 1.8 i 28-135 IS coś widać...

KuchateK
10-06-2005, 17:31
FF/BF da sie zobaczyc nawet jak sie robi test @f5.6 czy f8.
To ze z 85'tka jest zle wcale nie znaczy ze body jest zle.

Pio35
10-06-2005, 18:23
Niestety, sprawdziłem 350D kumpla. Tam było ok.
Wczoraj sprawiłem sobie ten obiektyw i już po pierwszym zdjęciu wiedziałem że coś nie tak.

gzak
10-06-2005, 19:44
FF/BF da sie zobaczyc nawet jak sie robi test @f5.6 czy f8.
To ze z 85'tka jest zle wcale nie znaczy ze body jest zle.

To zalezy jaki duży ten FF/BF... U mnie na kicie f5.6 @55mm - trudno coś powiedzieć... Ale już f5.6 @135mm na 28-135 już widać niestety FF... :(

McKane
11-06-2005, 00:26
Podsumowujac dotychczasowe wyniki ankiety trzeba powiedziec ze sytuacja nie jest ciekawa. Musze przyznac, ze myslalem, iz wyniki beda diametralnie rozne z przewaga oczywiscie osob, ktore nie maja problemow z AF. Sumujac pierwsze dwie pozycje dostajemy bowiem 27% osob, ktore zetknely sie badz maja bf/ff co daje ponad 1/4 wszystkich glosujacych czyli bardzo duzo. Jesli kolejne 29% ma czasami takie problemy jak ja czyli calkiem dobre swiatlo punkt centralny idealnie w celu a jednak obiekt nie trafiony to jest dramat.
Proponuje jednak nie zaczynac jeszcze dyskusji i poczekac na kolejne glosy. Moze to akurat taki zbieg okolicznosci.

Tomasz Golinski
11-06-2005, 00:29
McKane, w ankiecie Kubamana (chyba) nt. 20d wyszło również 20%.

McKane
11-06-2005, 00:46
Wiem widzialem ale liczylem ze moze w odniesieniu do calej grupy dslr bedzie duzo lepiej. A wychodzi na to ze jest gorzej ... 44% osob ma idealnie sprawne body. No nic poczekamy moze jeszcze sie cos zmieni.

Tomasz Golinski
11-06-2005, 00:52
Te 29% procent może też mieć idealnie sprawne body, a wina może być spowodowana czym innym. Zgadzam się jednak, że jest to mocno niepokojące.

KuchateK
11-06-2005, 00:54
Ja tutaj juz wyprodukowalem jednego posta o tym, ze testy trzeba traktowac nieco "pi razy drzwi". To ze komus wyszedl ff pol centymetra czy centymetr wcale nie oznacza, ze to dlatego ze body jest wadliwe. Czasami wadliwa moze byc tez procedura testowa...

Zyklon
11-06-2005, 11:06
Hm może by tak ujednolicić procedurę testową jaka ma być przeprowadzana. Np. ja fotografowałem linijkę ze statywu przy ustawionym centralnie af, clelowałem np w "4 cm" przy ustawieniu obiektywu w zoomie na około 100 mm przy przysłonie powiedzmy f8 na maksymalnej jakości jpg i oczywiście nie prostopadle ;). Potem na monitorze w powiekszeniu "odczytywałem" na jaką podziałkę na linijce padła ostrość. Być może to w jakiś sposób podawało ostrość obiektywu, sposób działania af w body nie wiem ;)

Vitez
11-06-2005, 21:53
A ja biore najjasniejsze szklo (50 1.4) , na maksymalnie otwartej przyslonie (tryb Av) robie zdjecie z reki linijki z jak najblizszej odleglosci, czas staram sie by byl jak najkrotszy by zminimalizowac poruszenia (iso np 800) i potem na wyswietlaczu na aparacie widze czy trafil czy nie :roll: .
Jak ktos ma zooma to radze - maksymalna ogniskowa, minimalna odleglosc ostrzenia, maksymalny otwor przyslony, maksymalnie krotki czas naswietlania i z reki bez obaw walic (o ile umie sie trzymac aparat i nie ma delirki ;) ) - oceniac na LCD aparatu mozna bez obaw bo to czego nie zobaczy sie na LCD a zobaczy na kompie w 200% podgladzie to bledy pomijalne, w granicach akceptowalnosci (milimetr czy cuś ;) ).

gienioo
11-06-2005, 22:02
Fajne są te ankiety !
Zróbmy ankiete na temat ankiet :)
pzdr
g

gonzo44
11-06-2005, 22:33
W tej ankiecie uzytkownik "Semtex" zaznaczyl, ze ma problem z BF/FF, a w poprzedniej, ze wszystkie punkty AF dzialaja dobrze...Nie sprawdzalem jak glosowali inni, ale akurat tutaj rzucilo mi sie to w oczy.

gienioo
11-06-2005, 22:58
Ja głosowałem jak zawsze czyli nie mam problemów z AF. O tym, ze istnieje taki problem dowiedziałem się tutaj na forum oczywiście po kupieniu cyfraka.
Nigdy nie miałem problemów z AF w analogu i w cyfrze też. Moim zdaniem troszke "napompowany" problem.
pzdr
g

Nemeo
12-06-2005, 02:45
W tej ankiecie uzytkownik "Semtex" zaznaczyl, ze ma problem z BF/FF, a w poprzedniej, ze wszystkie punkty AF dzialaja dobrze...Nie sprawdzalem jak glosowali inni, ale akurat tutaj rzucilo mi sie to w oczy.

Jest weekend może za dużo wypił i nie wie co pisze.

KuchateK
12-06-2005, 02:52
Ja postapilem podobnie. Bylo, ale juz nie ma... Nie widze w tym nic dziwnego.

McKane
12-06-2005, 12:27

A moze od tego czasu zrobil testy porzadne bo mu cos nie pasowalo. Odpowiedzi moze byc wiele i nie sadze zeby analiza odpowiedzi poszczegolnych osob byla tutaj na miejscu.

Pio35
13-06-2005, 22:07
FF w praktyce.
AF ustawiony w monetę po lewej, moneta po prawej wysunieta do przodu o 1 cm. Odległość obiektyw - obiekt ok 90 cm, przesłona 1.8.
Przy odległości 2-3 m. od obiektu błąd trafienia AF wynosi już ok. 20-30 cm :(
Sprawdzałem na innym 350 i 300D wszystko ok.
Aparat kupiłem 3 mies. temu. Gwarancja niemiecka, ciekawe jak szybko uda mi się go reklamować.

Semtex
14-06-2005, 10:39
Szanowni Państwo

Ponieważ padają jakieś uwagi co do ankiety iż raz zaznaczam tak raz tak chciałem powiedzieć iż wypowiedziałem się dwa razy ponieważ mam , miałem dwa aparaty tego typu. Jeden mój był ok drugi dla siory był skopany - zdjęcie testu pojawiło się w jakimś poście. Wysłałem go do serwisu z 50 i jest ok ale po zapłaceniu z przesyłką dodatkowych 200 pln ( aparat ze Stanów ) jest ankieta więc odpowiadam

Vitez
14-06-2005, 12:52
Szanowni Państwo

Ponieważ padają jakieś uwagi co do ankiety iż raz zaznaczam tak raz tak chciałem powiedzieć iż wypowiedziałem się dwa razy ponieważ mam , miałem dwa aparaty tego typu. Jeden mój był ok drugi dla siory był skopany - zdjęcie testu pojawiło się w jakimś poście. Wysłałem go do serwisu z 50 i jest ok ale po zapłaceniu z przesyłką dodatkowych 200 pln ( aparat ze Stanów ) jest ankieta więc odpowiadam

Szanowny Panie.
Z powyzszego opisu wyraznie wynika ze serwis pomogl.
W takim razie dlaczego zostala przez Pana zaznaczona opcja numer jeden a nie numer dwa?
:roll:

Semtex
15-06-2005, 10:28
Szanowny Panie ,
Została zaznaczona dlatego iz głosowałem jak sprzęt był w serwisie nie wiedząc jaki będzie rezultat tej zacnej naprawy. Jednak prawda jest taka iż na dzień dzisiejszy powinienem zagłosować na pozycję 2 - proszę w takim razie o przeniesienie mojego głosu na dwójkę. Dzięki za zwrócenie uwagi

Pa

McKane
15-06-2005, 13:07
Generalnie wybor opcji 1 czy 2 nie ma az takiego znaczenia zeby warto bylo nad tym deliberowac i przenosic glosy. Obydwie opcje swiadcza o istnieniu bf/ff jednak druga pokazuje ile osob poprawilo swoja sytuacje korzystajac z serwisu badz wymieniajac body na nowe.

Vitez
15-06-2005, 14:10
Została zaznaczona dlatego iz głosowałem jak sprzęt był w serwisie nie wiedząc jaki będzie rezultat tej zacnej naprawy. Jednak prawda jest taka iż na dzień dzisiejszy powinienem zagłosować na pozycję 2

No, teraz sie wszystko zgadza 8)

proszę w takim razie o przeniesienie mojego głosu na dwójkę.

Niestety nie ma takiej mozliwosci (chyba ze hazan pogrzebalby w bazie).

Lutek
15-06-2005, 14:47
No, teraz sie wszystko zgadza 8)

Niestety nie ma takiej mozliwosci (chyba ze hazan pogrzebalby w bazie).
A może warto... ja mojego dzisiaj odbieram z kalibracji Body .... wiec moze bedzie dobrze.....

Pozdr

Pio35
15-06-2005, 20:43
A może warto... ja mojego dzisiaj odbieram z kalibracji Body .... wiec moze bedzie dobrze.....
Jak długo trzymali ci w serwisie?

Semtex
16-06-2005, 09:43
mi 3 dni łącznie z wysyłką z i do Poznania - czyli szybko dosyć

Lutek
16-06-2005, 14:38
Ta ankieta jest do kitu jesli nie mozna zmienic głosu.... :-(

Pozdr

Lutek
16-06-2005, 14:40
Jak długo trzymali ci w serwisie?
Oddałem we wtorek rano a odebrałem dzien pozniej ok. 17-ej (był gotowy wczesniej ale pracuje do 16-ej).
Dodam ze usterke FF usuneli kalibrujac Body i jeden z moich dwoch obiektywow (tzn. KIT).

Pozdrawiam

McKane
16-06-2005, 14:48
Ta ankieta jest do kitu jesli nie mozna zmienic głosu.... :-(

Pozdr

Eee tam gadasz. A jaka jest tak naprawde roznica w analizie ankiety miedzy pozycjami 1 a 2 ? Odpowiem za Ciebie ... taka tylko ze sa osoby ktore sobie juz z problem poradzily i takie ktore jeszcze nie. I to wedlug Ciebie jest powod negatywnej oceny calej ankiety ktora am tak naprawde pokazac nie to czy spoleczenstwo jest zaradne tylko to jak dziala AF w canonach.

Lutek
16-06-2005, 14:56
Eee tam gadasz. A jaka jest tak naprawde roznica w analizie ankiety miedzy pozycjami 1 a 2 ? Odpowiem za Ciebie ... taka tylko ze sa osoby ktore sobie juz z problem poradzily i takie ktore jeszcze nie. I to wedlug Ciebie jest powod negatywnej oceny calej ankiety ktora am tak naprawde pokazac nie to czy spoleczenstwo jest zaradne tylko to jak dziala AF w canonach.
No ale skoro jest rozróznione.... a co gdyby sprzet sie popsuł i zacząl "walic" bf/ff a wczesniej byl ok?
Wg mnie wystarczył by jeden punkt: "Tak miałem/mam tą usterkę"....

Pozdrawiam

Semtex
16-06-2005, 16:48
Ja myślę iż ankieta jest ok , w końcu chodziło o to żeby uzmysłowić sobie iż problem jest i nie jest tylko wytworem wyobrazni. Tak by the way szkoda że nie można popatrzeć jak wypadły modele aparatów - może te skopane to w 90% 350d

Pio35
17-06-2005, 01:42
Oddałem we wtorek rano a odebrałem dzien pozniej ok. 17-ej (był gotowy wczesniej ale pracuje do 16-ej).
Dodam ze usterke FF usuneli kalibrujac Body i jeden z moich dwoch obiektywow (tzn. KIT).
To cieszy że przynajmniej czas naprawy jest szybki.

Lutek
17-06-2005, 09:33
To cieszy że przynajmniej czas naprawy jest szybki.
Jesli chodzi o mnie to obsługa i wykonanie naprawy powinno być na 6+ ale daję 6 bo nie zadzwonili a mieli... no chyba ze nie zdążyli.
Widać sie uczą bo słyszałem ze pionierzy waliki z serwisem w temacie FB/FF mieli problemy... no ale takie jest przecieranie ścieżek :-)

Piotr

Pio35
22-06-2005, 18:12
Potwierdzam, serwis szybko zadziałał. Jeden dzień i odbiór sprzętu.
Przed kalibracją miałem front focus, po kalibracji mam ... back focus :)
Następna sesja kalibracji za tydzień :)

TomekS
22-06-2005, 22:09
Ha, jak dobrze znaleźć takie forum jak to.. Ja też mam FF w 300D. Aparat kupiony w Polsce, sprowadzany z Niemiec. Powiedzcie, jeżeli mogę prosić, krok po kroku jak go zareklamować, żeby wyjaśnić serwisowi o co mi chodzi...?

Pio35
23-06-2005, 01:05
Masz mieć karte gwarancyjną + dokument zakupu. Dostarczasz ze sprzętem i mówisz że ma FF. Wiedzą o co chodzi :)

TomekS
23-06-2005, 07:18
Tak zrobię, dzięki!