Zobacz pełną wersję : TOKINA 17mm/3.5 vs. Tamron 17-35 28-4
no wiec jestem w przededniu zakupu i wciaz mam watpliwosci naczytalem sie roznych rzeczy.....tokina to stalka wiec potencjalnie wyzsza jakosc (pytanie tylko czy w cyfrze czy analogu) a ze mam jeszcze tamrona 28-75/2.8 wiec samo 17 mm styknie....tamron niby bardziej uniwersalny...zachodzi na posiadany juz zakres .....moze macie jakies sample za 10D i wymienionych szkiel???
moja opinie o 17-35 tamrona znasz - byc moze mialem walniety egzemplarz..
ciekawe jak te nowy sigmy.. ?
ja mam podobny dylemat ze szklami [350d wiec x1,6:(] w poszukiwaniu w dobrego, taniego, jasnego szerokiego kata; zastanawiam sie nad "TOKINA 17mm/3.5 vs. Tamron 17-35 28-4 " oraz nad sigma 20 1,8?
napiszcie jak to widzicie moze jakies przykladowa zdiecia gdzies ktos opublikowales? jakie sa Wasze przemyslenia zwiazane z poszukiwaniem szerokiego kata
Moje są takie, że mam ostatecznie Tokinę 12-24. To jest szeroki kąt :). Jasny jest przeciętnie co prawda, ale przy takich ogniskowych to ani GO małej nawet z 2.8 się nie złapie, i z ręki spokojnie przy dość długich czasach można focić. Z jakości mechanicznej i optycznej jestem bardzo zadowolony, nawet CA wychodzi mi mniejsza niż się obawiałem po teście z photozone.de
Do mnie dzis ta Tokina przyjechala - narazie to co zaobserwowalem to ze przy 24mm i max otwartej przyslonie jest delikatne rozmycie.. ale przymkniecie do 5.6 sprawia ze jest juz ostro.
Szeroki daje troche aberracje ale tez tylko przy pelnej dziurze - domkniety do 5.6 znacznie sie poprawia.
Czacha a jak dziala AF przy slabym swietle?
Musze zaczekac na slabe swiatlo :) Dziala to raczej normalnie - po dluzej zabawie cos wiecej napisze.
ale przy takich ogniskowych to ani GO małej nawet z 2.8 się nie złapie
moze nie f/2.8 ale plytka GO tym szklem jak najbardziej da sie popelnic :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://onephoto.net/uploads/akustykmagmanetpl/1135109593_gal_berlinb38.jpg)
24mm @ f/4 :) 10D