Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Portrety - EF 85 f/1.8 vs EF 100 f/2.0

piotr.szewczuk
17-08-2008, 18:50
Witam,

Fotografią "zaraziłem" się nie dawno, ale już wiem że to będzie nieuleczalna choroba :wink: Na razie główne zainteresowanie to próby z portretem przy pomocy 50 f/1.8 II z Canon EOS 350D.
Co do szkła, stwierdzam że jest rewelacyjne jak na swoją cenę :mrgreen:
Problem jaki mi sprawia to fakt, że muszę być w miarę "blisko" aby zrobić zbliżenie
a mój model, 8 miesięczny synek, jak tylko zauważy z bliska aparat to zajmuje się nim a nie czymś innym.
Dlatego pomyślałem o obiektywie z dłuższą ogniskową.
Przeszukałem niniejsze forum, trochę wujka gugla :wink: poczytałem opinie o najlepszych obiektywach do portretów i już prawie zdecydowałem się na 85 f/1.8 gdy trafiłem na opinię, że 100 f/2.0 też jest super, a według niektórych lepsze do portretów.
Testy na optyczne.pl jak rózwnież photozone pokazują, że szkła są sobie równoważne jeśli chodzi o jakość i np photozone obydwa zaleca.
Cenowo też jest podobnie, 100 jest ciut droższa.
85 f/1.8 jest jaśniejsza ale czy 0.2 w porównaniu do 100 robi aż taką różnicę.
Z drugiej strony, z opinii jakie znalazłem w necie, wynika, że 100 ładniej
rozmywa tło ale nie wiem czy 100 do robienia portretów w zamkniętych pomieszczeniach, mnożąc razy 1.6, nie będzie już 'za dużo'.
Im więcej czytam opinii i porównań tym bardziej nie wiem co wybrać :roll:
Może ktoś z forumowiczów używał obydwu szkieł troszkę dłużej i może się jakoś na ich temat wypowiedzieć. Co lepsze do portretów do Canona 350D i czy jakość wykonania jest na tyle dobra aby przy okazji szkło sprowadzić zza wielkiej kałuży :D czyli troszkę wziąść w "ciemno" dany egzemplarz.

Pozdrawiam,
Piotr

szwayko
17-08-2008, 19:30
odpowiednik 100mm na cropie to kat ze 160mm - jest to bardzo niewygodna ogniskowa - krok w pzod czy w dal nie wiele daje. Ja uzywam takich ogniskowych i powyzej jedynie dla portretow na koncertach. 100mm na FF zdecydowanie mi wystarcza. Dlatego na cropie 85mm to i tak nadto.

Matsil
17-08-2008, 20:39
Tak jak kolega powyżej napisał 100mm na cropie to bardzo dużo. 85/1.8 jest bardzo dobrym sprawdzonym szkłem do portretu, aczkolwiek z cropem też trochę długie. Jeżeli chcesz fotografować dzieci, to i tak nie masz szans :). Wiem coś o tym, mam dwójkę (roczek i 4 latka) i starsza córka chętnie pozuje do portretów ale złapać młodszą to nie lada sztuka. Możesz spokojnie kupić 85-kę i będziesz zadowolony, bo jeszcze nie znam osoby która by nie była, no chyba, ze dostała w łapy 85/1.2 L :).

Vitez
18-08-2008, 12:13
Co lepsze do portretów do Canona 350D

Wyszukiwarka forum ( http://canon-board.info/search.php ):

http://canon-board.info/showthread.php?t=17058

I punkt 3. Regulaminu ( http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3 ):

"Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."