Zobacz pełną wersję : Canon EF-25 Extension Tube
Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona? czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?
Pozdrawiam...
:-)
mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie), tansze sa pierscienie np Soligora albo kenko (zestaw ~450zl) i rownie dobre, co do powiekszenia to napisz z jakim obiektywem bedziesz go uzywal.
Np: z tym EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM
Czy te tańsze pierścienie Soligora i konko można zastosować z obiektywami innych firm np: sigmy
masz na stronie wypisane jakie uzyskuje sie powiekszenia dla tego obiektywu
LINK (http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Zoom_Lenses/EF_100300mm_f4556_USM/index.asp?specs=1)
wystarczy poszukac ;-)
generalnie pierscien 25mm to nie jest zbyt wiele, zamiast jednego cannona lepiej kupic 3 pierscienie np soligora
Witam, zakupiłem niedawno Canona 20D i chciałem się zapytać czy pierścień pośredni Extension Tube EF 25 II można zastosować z każdym obiektywem Canona?
Z każdym choć zalecane są ogniskowe od 50mm wzwyż. A raczej wzdłuż ;)
czy po założeniu tego pierściena uzyskam współczynnik 2,3?
Jaki współczynnik?
mozna stosowac z kazdym obiektywem EF (EF-S nie)
Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:
Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
Ależ można. Nic nie przeszkadza, popatrz sobie na fotkę tego pierścienia. Dupka EF-Sów ma się gdzie zmieścić. Znalazłem dodatkowo taki tekst:
Compatible with EF-S lenses, as well as EF and TS-E lenses (...) EF-S 18-55mm can be used at middle and tele zoom settings
opieralem sie na soligorze w ktorym trzeba recznie poszerzyc ta srednice wewnetrzna, sprawa banalnie prosta po wnetrze jest z plastiku i latwo sie to robi pilniczkiem (okraglym)...
ale i tak oryginal canona nie jest wart tej kasy
ale i tak oryginal canona nie jest wart tej kasy
A ja kupilem wlasnie oryginal, ale EF 12mm w Polsce za okolo 250zl.
Potrzebowalem tylko ten waski aby nieco skrocic ostrzenie w szklach (glownie w EF 100/2.0 - 0,9m), zamiast targac dodatkowo szklo makro.
No i niestety soligor/kenko to tylko w zestawach sa za 600zl, a pojedynczo jak juz sie trafi na allegro to byly w tej samej cenie co oryginalny Canon.
A co daje dodatkowo Canon - w srodku dobrze wytlumiony (nie widac metalowych pretow przenoszacych polaczenia elektryczne do obiektywu), caly metalowy, no i bardzo porzadny woreczek skoropodobny.
satriani7007
16-08-2008, 09:37
witam mam zamiar dokupic do swojego obiektywu makro c 60mm f2.6,wlasnie c extension tube,i zastanawiam sie jaki bedzie efekt?tzn.niebardzo rozumiem jak to przeliczyc i jakie zblizenie uzyskam,takze zastanawiam sie jak taki konwerterek bedzie sie mial do c 24-105l?za wszelkie podpowiedzi dziekuj a moze ktos ma jakies fotki zrobione wlasnie przy pomocy ef-25?
po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.
po co Ci fotki zrobione przy pomocy pierścienia pośredniego? to jest pusta rurka która zmniejsza minimalną odległość ostrzenia i uniemożliwia ostrzenie na nieskończoność. Canon ma je wyjątkowo drogie, ale jako jednye oferują w systemie canona af. Jeżeli go nie potrzebujesz bierz tańsze produkty innych firm. kalkulatorek jak bardzo to zmieni specyfikację obiektywu znajdziesz w googlach.
Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.
Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia i uzyskać większą skalę odwzorowania, czyli uzyskać większe powiększenie obiektu na matrycy lub kliszy.
Wszystkie pierścienie które posiadają styki informacyjne przenoszą całą automatykę łącznie z autofokusem niezależnie jakiej firmy one są. Inna sprawa że autofokus może nie złapać ostrości ze względu na bardzo małą głębię ostrości i stratę światła - zależy ile tych pierścieni założymy między korpus i obiektyw. Generalnie przy robieniu zdjęć makro ostrość ustawiamy ręcznie.
Jeśli twój obiektyw to EF-S 60/2,8 to musisz uważać aby pierścień Canona miał na końcu rzymską II bo innego nie założysz fizycznie na ten obiektyw.
Jeszcze bardziej musisz uważać na pierścienie niezależne z tego samego powodu. Niestety nie jest to jednoznacznie na nich określone.Samo oznaczenie DIGITAL lub DG nic nie znaczy, to jest tylko chwyt marketingowy producenta. Moje SOLIGORY mają oznaczenie DG a i tak nie można ich założyć na obiektyw EF-S. Napewno KENKO robi pierścienie kompatybilne z mocowaniem EF-S ale z nowszej serii.Co do innych firm to sie nie będę wypowiadał czy takie również produkują.
Produkują: np.Meisite [polecam] i inne.:-)
Pierścienie pośrednie właśnie po to wymyślili aby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia...
Moja wypowiedź odnosiła się do prośby o zdjęcia z wykorzystaniem pierścieni 8-)
Ogólny wzór na powiększenie jest następujący x=l/f, gdzie l to grubość pierścieni a f to ogniskowa obiektywu. Ale ten wzór raczej odnosi się do normalnych obiektywów. Twój makro ma juz sam z siebie powiększenie 1:1. Jako zbliżony przykład podam ci że w wizjerze 20d po założeniu 100 macro przy największym zbliżeniu widać 21mm z linijki jako obiektu testowego a po dołożeniu dwóch pierścieni 12 mm widać już tylko 15 mm.
Poniżej są linki do zdjęć, jaki zrobiłem ostatnio obiektywem C100mm macro 2.8 z pierścieniami (chyba Marumi), Założyłem 1 pierścień ok. 30mm. Jakość zdjęć nie jest powalająca, gdyż robiłem je praktycznie po ciemku - tydzień temu ok. 20:40.
Chyba muszę sobie coś takiego kupić. Aaaaa - AF działa OK, choć dość wolno.
http://picasaweb.google.pl/soltysiak.maciej/Makro_sierpie2008/photo#5233369048734365330
http://picasaweb.google.pl/soltysiak.maciej/Makro_sierpie2008/photo#5233369062197188082
satriani7007
19-08-2008, 16:16
kupilem canon ef 25 i lipa(chociaz sam jestem sobie winny,bo niedoczytalem instrukcji z 60mm)mianowicie jak wiadomo 60mm jest to ef-s i jest tylko kompatibilny z canon ef25 II,a ten moj jest pierwsza wersja tylko do EF....wiec teraz musze sprzedac 60mm i postarac sie kupic 100mm.A swoja droga ten pierscien dziala na moim 50mm i "4-!05mm wiec warto go zatrzymac.dzieki za wszelkie podpowiedzi aha zaplacilem za niego £45 co przy dzisiejszym kursie funta niejest zbyt wielka cena.;)
Nie musisz zmieniać obiektywu. Jak chcesz to możesz powiększyć średnicę otworu w plastyku w tym pierścieniu tak aby weszła do niego "dupka" z twojej 60. Bo tylko taka jest różnica między pierścieniami z wersji pierwszej a drugiej. Jest to tańsze rozwiązanie niż kupno nowego obiektywu. Co prawda 100 ma tą zaletę że daje ci na cropie większe odwzorowanie (powiększenie )
satriani7007
20-08-2008, 20:37
hmm..no tak ale jakos wole nieingerowac w tej tubie tym bardziej ze mam slabe pojecie ile tam tzeba tego ''wyzlobic'';)ale masz racje jest to napewno duzo tansze rozwiazanie,aczkolwiek z tego co wiem to 100mm jest warta swojej ceny.pozdrawaim
Temat stary ale mam pytanie..
Matematycznych teori znajduje mase, ale czy ktos moze po ludzku napisac z ilu bedzie ostrzyc obiektyw majacy 300mm, ostrzacy z 1.5m gdy podepne Canon Extension Tube EF 25 II ??
Dokladnie jest to 300/4 IS..
W opisie C.Extension Tube EF 25 II czytam czesto o powiekszeniu "0.7x", ale czego? Danej odleglosci? 150cm * 0,7x ? 105cm ale czy o to chodzi.
tu chyba idzie o skalę odwzorowania
Grzesiek_PL
18-01-2012, 13:59
Odległość od obiektu uzyskasz 1.2m, skala 1:3.