PDA

Zobacz pełną wersję : Canon S5 IS - maksymalna pojemnosc kart pamieci

Karbulot
14-08-2008, 09:46
Witam na forum, to moj pierwszy post.

Pare dni temu kupilem Canona S5 IS. Potrzebowalem aparatu uniwersalnego z odchylanym panelem LCD. Po zrobieniu testowych fotek w sumie jestem zadowolony, wbrew temu jaka ten aparat zebral niezbyt pochlebna opinie.

Mam jednak jeden problem.

Aparat obsluguje karty SD, SDHC i MiltimediaCard. Ostatnia pominiemy, pozostanmy przy SD i SDHC. W tej chwili mam zapakowana do niego karte SD 2 GB. Na potrzeby fiotek wystarcza - przy najnizszej kompresji i najwiekszej rozdzialce starczy ona na ponad 500 fotek. W supelnosci wystarczy na wyskok az nadto.

Problem sie jednak zaczyna dopiero, kiedy chce krecic filmy. Z opisow i recenzji widze, ze aparat ma znakomicie rozbudowany system krecenia filmow, ktory w zupelnosci moze zastapic kamere. Filmy sa wysokiej jakosci, mozliwosc zoomu, dzwiek stereofoniczny na poziomie 44.100 Hz. Filmy mozna krecic nawet w rozdzialce 640x480 w 30 FPS-ach.

I tu sie pojawia problem, bo wedlug specyfikacji 2 GB na karcie starczy na niecale 12 minut filmu w najlepszej jakosci i rozdzialce. Musze zatem dokupic do niego druga karte, specjalnie pod katem filmow. Niestety 2 GB to max dla kart SD, zatem musze siegnac po SDHC. I tu wlasnie jest problem. ceny kart sa niskie, moge sie nawet szarpnac na 16 GB. 16-tka da mi mozliwosc nakrecenia filmu o dlugosci poltorej godziny. Ale....

No i tu jest problem. Nigdzie na aparacie nie pisze, jakie maksymalnie obsluguje pamieci. Gdzie moge sie tego dowiedziec? W instrukcji nic nie pisze, w zadnych specyfikacjach takze. Gdzie moge znalezc dane na ten temat?

gietrzy
14-08-2008, 09:50
Nigdzie na aparacie nie pisze, jakie maksymalnie obsluguje pamieci. Gdzie moge sie tego dowiedziec? W instrukcji nic nie pisze, w zadnych specyfikacjach takze. Gdzie moge znalezc dane na ten temat?

Aparat jest kompatybilny z kartami sdhc. W specyfikacji sdhc (to właśnie wtym momencie powinieneś odpalić google) pisze, że dostępne w tym standardzie karty będą miały pojemność od 4 GB do 32 GB.

Z autopsji: S5 IS bez problemu normalnie działa na 16 SDHC, niedługo sprawdzę co i jak z 32 GB.

Karbulot
14-08-2008, 09:54
Zgadza sie. Ale to jest specyfikacja kart a nie aparatu. A mnie interesuje, czy jak zakupie karte np 16 GB i ja wloze do aparatu, to aparat bedzie "widzial" karte oraz cale 16 GB. Moja znajoma ma starenki aparat Medion 2.1 Mpx, ktory obsluguje karty o maksymalnej pojemnosci 256 MB.

A karta rozpakowana nie podlega zwrotowi. Dlatego wole sie upewnic, nim kupie karte ktora mi sie nie przyda.

gietrzy
14-08-2008, 09:59
A mnie interesuje, czy jak zakupie karte np 16 GB i ja wloze do aparatu, to aparat bedzie "widzial" karte oraz cale 16 GB. Dlatego wole sie upewnic, nim kupie karte ktora mi sie nie przyda.

Z autopsji: S5 IS bez problemu normalnie działa na 16 SDHC, niedługo sprawdzę co i jak z 32 GB.

Mam zrobić screena? ;)

Karbulot
14-08-2008, 10:08
Alez oczywiscie ze czytalem Twoja odpowiedz. Napisalem tylko aby wyjasnic, na jakiej podstawie sa moje obawy.

gietrzy
14-08-2008, 10:12
Alez oczywiscie ze czytalem Twoja odpowiedz. Napisalem tylko aby wyjasnic, na jakiej podstawie sa moje obawy.

Spoko.

Karbulot
14-08-2008, 10:49
gietrzy mialbym jeszcze w zwiazku z tym jedno pytanko. Jak mniemam masz w domu S5 IS, lub chociaz dostep do niego. Jak wyglada w nim krecenie filmow? Bo z tego co widze, nie ma zadnej pauzy i albo krecisz albo wylaczasz krecenie. W zwiazku z tym, kazde ujecie to osobny plik tak? Jesli zwykle ujecie trwa kilka sekund, to po wycieczce dysponujemy kilkudziesiecioma kilkusekundowymi plikami, ktore musimy polaczyc w jeden film?

gietrzy
14-08-2008, 11:22
gietrzy mialbym jeszcze w zwiazku z tym jedno pytanko. Jak mniemam masz w domu S5 IS, lub chociaz dostep do niego. Jak wyglada w nim krecenie filmow? Bo z tego co widze, nie ma zadnej pauzy i albo krecisz albo wylaczasz krecenie. W zwiazku z tym, kazde ujecie to osobny plik tak? Jesli zwykle ujecie trwa kilka sekund, to po wycieczce dysponujemy kilkudziesiecioma kilkusekundowymi plikami, ktore musimy polaczyc w jeden film?

Jest dokładnie tak jak piszesz i ztcp mamy dwa razy! więcej plików niż filmów, zapomniałeś o plikach na potrzeby podglądu LCD - pierwsza klatka z filmu, format .thn, taki maluczki jotpeg.

Karbulot
15-08-2008, 14:25
Mialbym jeszcze jedno pytanko.
Czy taka karta bedzie pasowala?:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://xpriserpic.edbindex.dk/ProductPictures/426924.jpg)

Chodzi konkretnie o te nazwe "Ultra II".
Czy to jest normalna karta SDHC i sie tylko nazywa Ultra II, czy to moze jakis nowy wynalazek?

krzysztofr
15-08-2008, 16:21
To normalna SDHC, tylko ma szybszy transfer

gietrzy
15-08-2008, 18:37
Mialbym jeszcze jedno pytanko.
Czy taka karta bedzie pasowala?:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://xpriserpic.edbindex.dk/ProductPictures/426924.jpg)
Chodzi konkretnie o te nazwe "Ultra II".

Tak, będzie.

Czy to jest normalna karta SDHC i sie tylko nazywa Ultra II, czy to moze jakis nowy wynalazek?

Interesuje cię tylko znaczek/logo sdhc, reszta to własne nazwy marketingowe producentów.

W S2 IS mam "starą" extreme III i jest OK, wyrabia na filmikach. Kumplowi zwykła pomarańczowa Kingston nie wyrabia i filmiki mu się zacinają - A510.
Podana przez ciebie jest szybsza, ale sprawdziłbym na stronie Sandiska czy nie ma szybszych - lustrzanki nagrywające HD to done deal i szkoda gdybyś teraz kupował nie najszybszą i najbardziej pojemną, btw.

Karbulot
15-08-2008, 22:33
Raczej to odpada, ja juz zamowilem te karte. Ale wydaje mi sie, ze transfer 15 MB/s powinien starczyc z okladem. Najlepsza jakosc nagrywania w S5, czyli 640x480 przy 30 FPS-ach wynosi tak, ze 12 sekundowy plik wazy 23,7 MB. Innymi slowy jedna sekunda potrzebuje minimalnego transferu 2 MB/s. A tu jest ponad 7 razy tyle.

sleep
16-08-2008, 01:54
Tak jak mówiłem, karta będzie pasowała, a reszta to chwyt marketingowy (slogany na karcie).

W sumie jestem ciekawy jak S5 nagrywa filmy. Karbi, jak już nagrasz możesz wrzucić do podglądu tutaj lub na forum Borgowym.

Pozdrawiam

gietrzy
16-08-2008, 08:29
Innymi slowy jedna sekunda potrzebuje minimalnego transferu 2 MB/s. A tu jest ponad 7 razy tyle.

Nie 7x tyle 2x tyle. Karta ma index Class 4 czyli producent gwarantuje stały transfer minimalny na poziomie 4 MB/s, to że większość urządzeń potrafi wycisnąć więcej to inna bajka.
Pisałem o szybkich kartach w aspekcie chociażby Canona tx-1, takiego Ixusa, nagrywającego filmiki w 720p.

Karbulot
16-08-2008, 09:19
Szczerze powiedziawszy, brakuje mi trybu panoramicznego w tym aparacie. Straszne niedopatrzenie w czasach, kiedy telewizory LCD panuja juz niepodzielnie na naszym rynku. Bardziej by sie to przydalo, niz 320x240 w 60-ciu FPS-ach.

Karbulot
28-08-2008, 14:14
Nie ma na terenie Danii Karty SanDisk Ultra II. Sklep internetowy zaproponowal mi taki model:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/bc6cccf2cc93a0c6-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)

Niestety, w necie nie moge znalesc nic na jej temat. Pewnie jakas nowosc. Brac czy nie brac tej karty? W sumie dosc ciezko jest u nas dostac SDHC 16 GB. A pozagranicami nie chce kupowac, bo w razie co ciezko reklamowac.

Karbulot
28-08-2008, 17:09
Dobra niewazne, nieaktualne.
Zmienilem na taka:
http://www.komputronik.pl/Pamiec_Flash/Secure_Digital/SanDisk/Extreme_III/Secure_Digital_SDHC_8GB_SanDisk_Extreme_III/pelny,id,49722/