Zobacz pełną wersję : Namiot bezcieniowy czy inny sposób ????
Zastanawia mnie czy kompletnie białe tło fotki np :
http://www.bubutim.com/photos/photo.php?photoId=11108
jest efektem namiotu bezcieniowego czy też jest na to jakiś inny sposób . Chce zrobić dzieciom moim tego typu zdjęcia , więc moze ktoś ma jakiś pomysł ?
Dragunov
14-08-2008, 08:58
To nie zasługa namiotu. Odpowiednio ustawienie światło w studio, ale może niech wypowiedzą się doświadczeni w tej kwestii. :) Jakoś nie wyobrażam sobie tej pani w namiocie bezcieniowym...
To nie zasługa namiotu. Odpowiednio ustawienie światło w studio, ale może niech wypowiedzą się doświadczeni w tej kwestii. :) Jakoś nie wyobrażam sobie tej pani w namiocie bezcieniowym...
Moze to duży namiot ? :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardziej mnie interesuje możliwość uzyskania tak białego tła z warunkach domowych
Tu masz 5-częściowy tutorial dokładnie na ten temat.
http://www.zarias.com/?p=71
Matko ! :lol: Może jest jakis prostszy sposób ? bo ciężko mi wyobrazić sobie aby w dwupokojowym mieszkaniu montować tego typu ustrojstwo
Matko ! :lol: Może jest jakis prostszy sposób ? bo ciężko mi wyobrazić sobie aby w dwupokojowym mieszkaniu montować tego typu ustrojstwo
Nie musisz mieć takiego ustrojstwa jeśli tylko zrozumiesz ideę. Generalnie chodzi
o to, by tło oświetlić niezależnie od tematu, i żeby to tło prześwietlić o taką
wartość, by było całkiem wypalone. Jeśli to tło jest białe, jak w tym tutorialu, to
jest po prostu łatwiej je prześwietlić. Jeśli Twoje tło będzie ciemniejsze, będzie
Ci trudniej je prześwietlić, co nie znaczy, że się nie da. Warto przejrzeć ten
tutorial by właśnie zrozumieć ideę, a potem ją dostosować do własnych warunków.
Nie musisz mieć takiego ustrojstwa jeśli tylko zrozumiesz ideę. Generalnie chodzi
o to, by tło oświetlić niezależnie od tematu, i żeby to tło prześwietlić o taką
wartość, by było całkiem wypalone. Jeśli to tło jest białe, jak w tym tutorialu, to
jest po prostu łatwiej je prześwietlić. Jeśli Twoje tło będzie ciemniejsze, będzie
Ci trudniej je prześwietlić, co nie znaczy, że się nie da. Warto przejrzeć ten
tutorial by właśnie zrozumieć ideę, a potem ją dostosować do własnych warunków.
Idee zrozumiałam natomiast czym najlepiej prześwietlić tło . Powiedźmy - warunki domowe , dobre oswietlenie do zdjęć , białe prześcieradło jako tło . Czym to doświetlić najlepiej ?
Czym to doświetlić najlepiej ?
Tak naprawdę to nie jest istotne. Jedynym Twoim celem jest porządne
prześwietlenie tła. Źródło światła, które to umożliwi jest nieważne. Najczęściej
stosuje się lampy błyskowe, po prostu. Im mocniejsze, tym łatwiej Ci będzie
uzyskać pożądany rezultat. Zack Arias poleca 2 lampy na samo tło, ale i jedną
się da jeśli uda Ci się równomiernie to tło oświetlić. Ale to wszystko jest w tym
tutorialu. Zignoruj jedynie te jego części, które dotyczą instalacji tła. :)