Zobacz pełną wersję : 20D - jaki ma akumulator w komplecie?
Planuje kupic 20D i chce dokupic drugi akumulator do gripa, taki sam jak ten co jest w komplecie z aparatem, ale nie wiem jak to jest dokladnie?
Czy wszystkie maj taki sam czy moze zmieniali je przy kolejnych seriach aparatow?
pytanie było: 20D - jaki ma akumulator w komplecie?
sa jeszce inne w kompletach sprzedawane???
Czy BP-511 ma rozne pojemnosci czy moze ten numer przporzadkowany jest tylko do jednej pojemnosci?
Jaka ma pojemnosc BP-511 sprzedawany z aparatem?
Planuje kupic 20D i chce dokupic drugi akumulator do gripa, taki sam jak ten co jest w komplecie z aparatem, ale nie wiem jak to jest dokladnie?
Czy wszystkie maj taki sam czy moze zmieniali je przy kolejnych seriach aparatow?
20D akceptuje kilka akumulatorów.
W pudełku z 20D dostałem BP-511A.
Natomiast do 20D pasują i działają z nim jeszcze akumulatory: BP-514, BP-511, BP-512.
Korzystam od wielu miesięcy z 2 akumulatorów BP-511A oraz z 2 akumulatorów, będących zastępnikami, tj. wyrobów GP VCL002.
Żadnych kłopotów nie napotkałem :)
Akumulatory Canona są drogie (nawet ok. 400 PLN) natomiast zastępniki znacznie tańsze. Ja akurat najtaniej nie płaciłem (sto kilkadziesiąt złotych), ale czytałem na tym forum, że są canonierzy używający akumulatorów za 70 zł. I podobno są zadowoleni.
Kupowałem w Media Markcie oraz Magmie (Warszawa), ale z tego co widziałem jest stoisko GP Batteries na giełdzie w Stodole na Batorego w Warszawie.
Pytam o ten akumulator dla tego ze chce dokupic identyczny jak ten co bedzie z body, zeby miec w gripie 2 identyczne na raz.
Z czasem kupie i inne, nie koniecznie canona, wiec chce wiedziec dokladnie jaki to model i jak pojemnosc
Pytam o ten akumulator dla tego ze chce dokupic identyczny jak ten co bedzie z body, zeby miec w gripie 2 identyczne na raz.
Z czasem kupie i inne, nie koniecznie canona, wiec chce wiedziec dokladnie jaki to model i jak pojemnosc
Z tego co się orientuję to największą pojemność ma ten sprzedawany z 20D (tj. BP-511A). Wynosi ona 1390 mAh.
Pozostałe wymienione oryginalne akumulatory Canona mają mniejszą pojemność. Dla mnie jest to symboliczna różnica. Stare przysłowie pszczół mówi, że tam gdzie się używa kilku baterii/akumulatorów najlepiej jest nie mieszać typów i korzystać z jednego czy np. 2 identyczne akumulatory w gripie :)
Chociaż z drugiej strony przy tak małych różnicach między tymi typami, być może takie podejście jest zbyt ostrożne.
lepiej kup dwie podrobki i uzywaj zamieninie parę podrobek/jeden Canon...ja bym nie mieszal dwoch roznych akku.. podrobki maja inne pojemnosci (naogol wieksze)
kolega uzywa jednoczesnie 2 akumulatorów w gripie canonowskich ale o innych pojemnosciach, a chyba wczesniej to uzywal jednoczesnie akumulatora Canona i jakiegos innego.
Poczekam na kupno body i dokupie taki sam ja w aparacie i potem inne, chyba ze ten canona bedzie duzo kosztowal to zmienie opcje
1800mAh to koszt na Allegro 4 dych i możesz mieszasz te akuu w gripe,
spox,
pozdrawiam gr86
Z tego co wiem to ciezko bedzie Ci dokupić zaminnik o tej samej pojemności. Ja miałem BP-511 w kompleci o pojemności 1390 mAh i napięciu 7,4v (ale d20 z rynu USA). o Paluszkach zapomnij ja kupiłem polecane na forum cameliony i moge sobie uzywac jedynie do lampy ;(. Na allegro kupiłem 2 jakieś zamienniki po 70 zł o pojemości 1600 mah i napięciu 7,2v i hulają bez problemów ;)
20D akceptuje kilka akumulatorów.
W pudełku z 20D dostałem BP-511A.
Natomiast do 20D pasują i działają z nim jeszcze akumulatory: BP-514, BP-511, BP-512.
Korzystam od wielu miesięcy z 2 akumulatorów BP-511A oraz z 2 akumulatorów, będących zastępnikami, tj. wyrobów GP VCL002.
Żadnych kłopotów nie napotkałem :)
Akumulatory Canona są drogie (nawet ok. 400 PLN) natomiast zastępniki znacznie tańsze. Ja akurat najtaniej nie płaciłem (sto kilkadziesiąt złotych), ale czytałem na tym forum, że są canonierzy używający akumulatorów za 70 zł. I podobno są zadowoleni.
Kupowałem w Media Markcie oraz Magmie (Warszawa), ale z tego co widziałem jest stoisko GP Batteries na giełdzie w Stodole na Batorego w Warszawie.
Witam
Na giełdzie w Stodole kupiłem oryginalny BP-511A Canon'a za 100zł, dokładnie taki sam jak jest w zestawie z 20D.
Pozdrawiam
Witam
Na giełdzie w Stodole kupiłem oryginalny BP-511A Canon'a za 100zł, dokładnie taki sam jak jest w zestawie z 20D.
Pozdrawiam
O to nawet lepiej. Stówa to niedużo za oryginał.
hekselman
23-07-2005, 16:15
różnica jest przy ładowaniu a nie używaniu - możesz używać RÓZNYCH - ładuj razem takie same - jeśli masz ładowarkę zbiorową. w przypadku akku typu BP511 to nie robi róznicy. zasadę stosuj jak używasz akku typu AA czy AAA w grupach
lepiej kup dwie podrobki i uzywaj zamieninie parę podrobek/jeden Canon...ja bym nie mieszal dwoch roznych akku
A mozesz uzasadnic dlaczego?
Przez ponad rok mialem mieszany komplet w gripie z 10D i zadnych problemow (oryginalny BP-511 + mocniejszy zamiennik ROWI).
Przez ponad pol roku mam mieszany komplet w gripie z 20D i zadnych problemow (oryginalny BP-511 i oryginalny BP-511A).
Nie widze zadnych przeciwwskazan do mieszania akumulatorkow w gripie.
C41photocrew
26-07-2005, 09:05
Hahnel HL-511 7.4V 1500mAh