Zobacz pełną wersję : [superhero] moje makro
superhero
13-08-2008, 15:27
Zazwyczaj fotki robię mojej lubej jak robi fotki robakom, ale ważka strasznie się prosiła o zrobienie zdjęcia.
Zrobione 350D + Sigma 70-200 + statyw w samo południe
ustawienia: 200mm, 1/80s, 13, ISO 400
1.
http://arek.besuperhero.pl/images/something/wazka.jpg
Ładnie rozmyte tło (w interesujacych odcieniach brązu i zieleni), jak na makro troszkę małe zbliżenie
To, że małe zblizenie to nie problem. To, ze tlo rozmyte, jest oczywiste, trudno byloby zrobic inaczej. To wlasnie tlo jest najwieksza wada tego zdjecia. Jest takie bure i nie kontrastuje wystarczajaco z pierwszym planem. Lepsza bylaby np. zielen pobliskich roslinek lub niebo.
No cóz co się komu podoba dla mnie tło jest zaletą tego zdjecia, nie kontrastuje a współgra z pierwszym planem.
No cóz co się komu podoba
No pewnie! :)
popieram kolaja tło mogło by być w innych odcieniach tak zeby pierwszy plan był bardziej widoczny i skupiał uwagę ale ogólnie bardzo fajnie jak się lepiej wykadruje to będize jeszcze lepiej :)
superhero
22-08-2008, 09:51
Dziękuję za komentarze.
Odnośnie tła to niestety niewiele tam było kolorków. Taki kawałek lasu wysuszony od słońca. Ważka siedziała na suchych gałęziach.
Jak będę miał chwilkę to wrzucę wersję z troszkę innym tłem. Ale to i tak nie będzie ten kontrast, o którym wspominaliście.
Odnośnie kadrowania to niżej zdjęcie oryginalnie skadrowane
2.
http://arek.besuperhero.pl/images/something/wazkafull.jpg
Jeśli macie pomysł jak można lepiej wykadrować to śmiało. Każda rada mile widziana.
No teraz wykadrować inaczej to będzie ciężko ;) Mogłeś przed pstryknięciem pochylić się trochę i przesunąć nieco w lewo żeby latacz był na tym jasnozielonym tle. No ale wiem sam że to czasem nie jest proste na jakie wugląda ;]
ewa_olsztyn
26-08-2008, 10:14
Tło nie jest złe, Kolaj marudzi, ale nawiększy problem to ta wypalona dziura na kawałku kory i po przeciwnej stronie też. Nawet na ważce dziurek nie uniknąłeś. Tak to jest w południe niestety. Popróbuj zapackać te przepały w PSie jak Ci zależy na zdjęciu i pokręć zdjęciem zdecydowanie w lewo kadrując ważkę w LG.
Ciekawe czy nie będzie lepiej?
superhero
27-08-2008, 22:27
Dziękuję za komentarze i rady.
Paćkanie w PS sobie daruję.
To przepalenie na gałęzi też rzuca mi się w oczy. Niestety w czasie robinia nie zwróciłem na to uwagi.
Następnym razem postaram się bardziej nad wszystkim zapanować.