Zobacz pełną wersję : Nowe Body czy nowe Szkiełko
Witam!
Mam mały dylemat. Posiadam body 350D + 18-55kit + Sigma 70-300 4-5,6 APO (Sigma ma potworny FF, na tablicy testów niezgodność prawie 60mm.Na dwóch 350-tkach tak samo. Sprawdzałem również na 30D i jest w normie).
Planuję rozbudowę systemu, i w związku z tym mam pytanie.
Czy kupić 40D + CANON50mm f/1,8 (narazie) i mieć nadzieję że SIGMA będzie ostrzyć z tą puszką dobrze.
Czy może wysłać do serwisu Sigmy szkło wraz z body do regulacji (na obiektyw mam gwarancję)
i dokupić coś szerszego? Zamiast kita.
Interesują mnie takie szkiełka:
17-40L4 szeroki, ale będę miał dziurę od 40 do 70mm
24-105 L4 droższy, trochę wąski trzeba będzie dołożyć 10-22
17-55 f/2,8 jasny, fajny zakres, ale to nie L
przeznaczenie to: krajobraz, sceneria, portret, może trochę architektury. Jak sądzicie, co mam zrobić?
Fundusze ograniczone, wszystko na kredyt :sad: około 3000zł.
Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D... nie wiem czy to wina tego, że akurat jest na topie, czy czegoś innego, ale w przypadku innych puszek nie zaobserwowalem tego zjawiska... chociaz wiem, ze to subiektywny argument, to jednak daje do myślenia
Co do szkieł: 17-40L - dziurą 40-70mm sie nie przejmuj. Mam właśnie taką dziurę i jakoś nie zauważyłem potrzeby zmiany szkiel ze względu na nią własnie. Ewentualnie dokupisz 50/1.8 za 300 zeta
Witam!
Mam mały dylemat. Posiadam body 350D + 18-55kit + Sigma 70-300 4-5,6 APO
przeznaczenie to: krajobraz, sceneria, portret, może trochę architektury. Jak sądzicie, co mam zrobić? Fundusze ograniczone, wszystko na kredyt :sad: około 3000zł.
Oddychaj, uspokój się i kup sobie używkę LNIB 400D i :
1. ef-s 18-200 IS -> ma być we wrześniu lub
2. ef-s 17-55 is i ef 85/1.8, jak się da to w używkach. Zła wiadomość jest taka, że żadna nie eLka nie jest sprzedawana z osłonami, które imho są niezbędne.
Oczywiście jeśli z innymi szkłami 350D ostrzy poprawnie to nie sprzedawaj chyba, że kupisz coś z f/2.8 lub jaśniej.
Z tą Sigmą w dłoni możesz trenować rzut dyskiem ;)
Co do awarii 40D to się nad tym nie zastanawiałem.
400D nie kupię, chcem się przesiąść na coś o klasę wyżej.
Nie uważam szkiełek o zakresie 18-200mm,
o używanych też nie myślę, wolę coś nowego.
mateuszpk
13-08-2008, 15:25
Ja bym bral 40D, fakt kraza rozne opinie o tym body, ale to nie jest stara puszka ludzie musza troche ponazekac a po zmianie pewnie odczujesz duza roznice w stosunku do 350d - af, jasniejszy i wiekszy wizier, lepsze trzymanie aparatu, wiekszy lcd lepiej mozna wypatrzyc bledy na zdjeciach itp. itd. A szkla bys dokupil puzniej ;)
W moim przypadku ( jako posiadacz 350d od niedawna ) jak bym mial ok. 3 tys do wydania to bym bral 70-200 2.8 tamrona ;)
Różne opinie chodzą o szkłach innych producentów BF FF, chociaż i Canonowskie się zdarzają nie idealne. Ja raczej na Canona poluję:)
Co do szkieł: 17-40L - dziurą 40-70mm sie nie przejmuj. Mam właśnie taką dziurę i jakoś nie zauważyłem potrzeby zmiany szkiel ze względu na nią własnie. Ewentualnie dokupisz 50/1.8 za 300 zeta
Używanie tego szkła na CROPie ma raczej średni sens. Na siłę próbujemy używać zooma zaprojektowanego pod szerokokątne panoramki (sprzecznie z jego przeznaczeniem) jako zoom standardowy. W efekcie słabe światło, słabe romycie tła, słaby zakres (brak "standardowego" 50mm), brak IS. 17-55 jest o niebo lepszym rozwiązaniem.
To już zdecydowanie fajniejszym jest 24-105 + posiłkowanie się cropem dla szerszego kąta. Ten zestaw da już dużo ciekawsze możliwości.
[QUOTE=RNz;511792]Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D...
Mam 40D i jakoś nie zauważam awarii. Jedyna wada - to że przy cięzkich obiektywach, pod ręką trochę ugina się klapka zakrywająca gniazdo kart
Jedyna wada - to że przy cięzkich obiektywach, pod ręką trochę ugina się klapka zakrywająca gniazdo kart
:mrgreen: 300/2.8L IS?
Ta klapka jest z 20D a może i z D30? W 1D2N też skrzypiała :)
Jakoś przerażają mnie te wszystkie wątki o awariach 40D... nie wiem czy to wina tego, że akurat jest na topie, czy czegoś innego, ale w przypadku innych puszek nie zaobserwowalem tego zjawiska... chociaz wiem, ze to subiektywny argument, to jednak daje do myślenia
A ja zaobserwowałem :roll: .
Podaję do przemyślenia: http://canon-board.info/showpost.php?p=265179&postcount=4
To co mi radzicie?
40D + 50mm f/1,8 czy nowe szkło do starej 350-tki
marcin42300
14-08-2008, 06:52
Ja też miałem ten sam dylemat.
Zostałem przy 350 a 3,5 K wydałem na dobre szkło ( canon 70-200 / 4 L IS)
Nie żałuję tego wyboru a biorąc pod uwagę spadek cen puszek, pewnie i ją kiedyś wymienię.
Ostateczna decyzja należy do CIebie.
Pozdrawiam
IMHO powinieneś zakupic nowe szklo, bo z nowym body (xxxd xxd) będzie ci się robiło zdjecia wygodniej, (chyba że wybierzesz FF, będziesz miał też skok jakościowy) a nowe szkło zaoferuje ci dużo, dużo więcej możliwości.
Jeżeli miałbym zostać przy 350D to co z tych trzech szkiełek mi polecicie?
17-40L4
24-105L4
17-55 f/2,8
a może coś innego?
Krasuski
14-08-2008, 11:07
Ja bym obstawiał na 24-105L4 IS
Jeżeli miałbym zostać przy 350D to co z tych trzech szkiełek mi polecicie?
17-40L4
24-105L4
17-55 f/2,8
a może coś innego?
to już musisz sam zdecydowac, ja planuję zakup ostatniego
Czy ten 17-55 f/2,8 jest szczelny, nadaje się np. do krajobrazów?
co do szczelnosci to podobno niektore zasysaja co nieco, u mnie narazie czysciutki w srodku jak lza (moze dzieki UV, nie wiem), wg. mnie jest to najlepszy zoom uniwersalny do EF-S, bierz nie pozalujesz. Do krajobrazow bdb, moze sa szersze 10-22, ale zawsze mozna polaczyc w PS.
A jak zdecyduję się na zmianę body to 40D to dobre rozwiązanie?
marekk_ok
14-08-2008, 12:47
A jak zdecyduję się na zmianę body to 40D to dobre rozwiązanie?
40D to dobre body z pewnoscia :-)
Inne pytania sobie zadaj:
A- co Ci przeszkadza/brakuje w 350D?
B- czy planujesz w niedalekiej przyszlosci FF
C- jesli pkt. B odpowiedz na tak to buduj szklarnie pod FF (24-105 wowczas to dobry "spacerzoom").
D- jesli pkt. B na nie to 17-55 to b.dobry wybor na cropa
Ja bym przeanalizowal pozostanie z 350D (jesli nic istotnego w niej Ci nie przeszkadza) i przejscie pozniej od razu na FF oraz teraz budowal szklarnie na przyszlosc (pod FF).
Twoja wypowiedź daje do myślenia. W 350-tce denerwuje mnie pare rzeczy. Przejście na pełna dziurę to dobre rozwiązanie, tylko duży wydatek, no i mały wybór sprzętu. W zasadzie tylko przestarzały 5D. A następca jak wyjdzie to będzie pewnie kosztował z 8-9tyś.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do ciebie odnośnie lampy.
Jak będę kupował lampę to 430EX wystarczy, czy lepiej dozbierac do 580EXII?
Przejście na pełna dziurę to dobre rozwiązanie,
na co :shock: :?:
na co :shock: :?:
Na pełna klatkę! Myślałem o szkiełkach i tak się napisało:)
fotokor1
14-08-2008, 13:26
W zasadzie tylko przestarzały 5D. A następca jak wyjdzie to będzie pewnie kosztował z 8-9tyś.
oj oj 5d przestarzały???? no dobra zostań przy 350 :oops:
marekk_ok
14-08-2008, 13:31
Twoja wypowiedź daje do myślenia. W 350-tce denerwuje mnie pare rzeczy. Przejście na pełna dziurę to dobre rozwiązanie, tylko duży wydatek, no i mały wybór sprzętu. W zasadzie tylko przestarzały 5D. A następca jak wyjdzie to będzie pewnie kosztował z 8-9tyś.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie do ciebie odnośnie lampy.
Jak będę kupował lampę to 430EX wystarczy, czy lepiej dozbierac do 580EXII?
Przeanalizowanie 350-tki i tych elementow ktore Cie denerwuja ma duzy sens - spisz to sobie obiektywnie i spojrz na to spokojnie czy rzeczywiscie sa tam ograniczenia dla Ciebie.
FF na dzis w miare niedrogo (oczywiscie kwestia indywidualna) to 5D. Jest on moze stary ale dobrych fotek nie przestal robic :-);)
Z pewnoscia przejscie na FF to b.duzy skok jakosciowy, inny dobor szkiel, inne mozliwosci - ale ponownie zadaj sobie tutaj tez pytanie czy dla Ciebie sa tam wartosci i korzysci ktore potrzebujesz.
Z dzisiejszej mojej perspektywy (sprzedalem 400D i kupilem 40D) - nie sprzedawalbym 400D lecz kupil zamiast 40D wlasnie 5D - ale coz nauka kosztuje, swoje potrzeby/oczekiwania rowniez zmieniaja sie w czasie :-)
Przeanalizuj "stare" 5D i odpowiedz sobie na pytanie czy cos w nim Ci bedzie brakowalo do Twoich potrzeb oraz co zyskasz w nim dla siebie w stosunku do obecnego body.
5D po wyjsciu nastepcy moze jeszcze bedzie tansze - juz niebawem bedziemy wiedzieli (chyba).
Czy 430 wystarczy to musisz sam przeanalizowac gdzie jej bedziesz uzywal i jak. 580 jest lepsza, silniejsza, kilka innych istotnych elementow - jak sterownie innymi. Z pewnoscia 580 jest bardziej "profesjonalna" i daje wiecej mozliwosci - ocen czy to Ci bedzie potrzebne bo na sile tez nie ma sensu kupowac z najwyzszej polki.
Czasem popelnia sie bledy kupujac troche w ciemno, mysle ze jak nie potrafisz sobie odpowiedziec na pytania po co Ci dane body, szklo, lampa itd. to lepiej poczekac i gdy bedziesz znal odpowiedzi to wowczas kupuj.
Z drugiej strony z czasem potrzeby rosna, pojawiaja sie nowe, inne i wymuszaja koniecznosc nowych zakupow badz zmiany obecnych "sprzetow". Dylemat pt. "co kupic/ na co zmienic" nie jest taki latwy :-)