Zobacz pełną wersję : kalibracja ff/bf, na czym polega?
Witam,
Jako ze jestem nowy na forum chcialbym sie ze wszystkimi najpierw przywitac :)
A nastepnie coby nie owijac za dlugo w bawelne chcialbym zapytac czy wiecie na czym polega kalibracja front i back focusa?
Po rozpuszczeniu wici w kregu znajomych okazalo sie iz zdania sa podzielone miedzy obwiniajacych puszke i obwiniajacych szklo. Czy jedno z drugim sie wyklucza? czy moze da sie ff/bf zniwelowac zarowno przez tuning puszki jaki i szkielka? tylko jak by to mialo wygladac...?
Niestety dotknal mnie problem delikatnego ff w moim Tamroniku i chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec zanim rusze nad morze do tamrona, albo do stolycy na zytnia ;)
p.s. dowiedzialem sie ze ponoc w serwisie tamrona maja juz sprowadzic sprzet do kalibracji :)
marekk_ok
12-08-2008, 20:00
Witam,
Po rozpuszczeniu wici w kregu znajomych okazalo sie iz zdania sa podzielone miedzy obwiniajacych puszke i obwiniajacych szklo. Czy jedno z drugim sie wyklucza?
Moze byc dwoch niewykluczajacych sie "winowajcow" - puszka i/lub szklo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety dotknal mnie problem delikatnego ff w moim Tamroniku i chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec zanim rusze nad morze do tamrona, albo do stolycy na zytnia ;)
p.s. dowiedzialem sie ze ponoc w serwisie tamrona maja juz sprowadzic sprzet do kalibracji :)
Jesli delikatny FF i go nie widac na normalnych fotach to daj sobie spokoj. Inna kwestia to trafnosc AF Tamrona.
puszka w moim przypadku chyba jest ok, bo z L-ka wspolgra idealnie :) choc nie testowalem Tamrona na innej puszcze... tak czy inaczej ciekawi mnie jak z technicznego punktu widzenia przebiega taka kalibracja?
Nie wiem jak w 40D, ale we wcześniejszych puszkach, tak najprościej pisząc, była śrubka na klucz imbusowy 1,4mm... :) W szkłach pewnie było to bardziej skomplikowane, ale kalibracja body, to było tylko ok. 20 min. strachu :)
Jesli puszka z eLkami chodzi dobrze (warto sprawdzic jeszcze inne), to jak bedziesz oddawac do kalibracji, to bron Boze nie zostawiaj puszki ;-)
no wlasnie bo tak na chlopski rozum, to jesli skalibruja puszke do konkretnego obiektywu to czy z innym bedzie tez chodzila? musialaby chyba rozpoznawac obiektywy? ;) to tez mnie wlasnie intrygowalo... wiec chyba lepiej zawsze kalibrowac szklo?
Wiesz - bywa roznie. Czasem ewidntnie puszka a szkla sa OK. Jesli jednak podpinasz 3 rozne szkla i jest dobrze, to tylko Tamron do regulacji.
no wlasnie bo tak na chlopski rozum, to jesli skalibruja puszke do konkretnego obiektywu to czy z innym bedzie tez chodzila? musialaby chyba rozpoznawac obiektywy? ;) to tez mnie wlasnie intrygowalo... wiec chyba lepiej zawsze kalibrowac szklo?
Da się programowo skalibrować body do jednego konkretnego obiektywu rozpoznawanego po numerach seryjnych. W serwisie musisz wyraźnie zaznaczyć że tak chcesz.
no racja, rownie dobrze inne szkla tez moglyby nie chodzic z moja puszka a przy innych smigac, wtedy jak najbardziej puszka do kalibracji :) ...nie popisalem sie logika :p
Da się programowo skalibrować body do jednego konkretnego obiektywu rozpoznawanego po numerach seryjnych. W serwisie musisz wyraźnie zaznaczyć że tak chcesz.
Teoretycznie sie da ale praktycznie... - mojemu kumplowi spiep....li puszke tak na Zytniej, ze z reszta szkiel d..pa :twisted:
Jesli puszka z eLkami chodzi dobrze (warto sprawdzic jeszcze inne), to jak bedziesz oddawac do kalibracji, to bron Boze nie zostawiaj puszki ;-)
Podpisuję się oburącz, NIE zostawiaj body tylko walcz z obiektywem;-)
Nie Ty pierwszy, nie ostatni:lol: