Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1Ds Mark III - czy masz problem z AF?

ErnestPierwszy
12-08-2008, 19:52
Witajcie.
Jako potencjalny nabywca topowej puszki Canona zaczytuję się różnymi testami i opisami tego sprzętu na sieci. Czytam fora i co chwilę spotykam opisy problemów z AF. Czasami zastanawiam się czy to aby nie Nikon macza w tym paluchy. W końcu można wynająć 1000 osób, aby pisały na różnych forach, że 1DsM3 ma problemy z AF i lepiej kupić Nikona:)

Proszę więc wyłącznie użytkowników 1DsMarkIII o udział w ankiecie i prostą odpowiedź czy są jakieś problemy z AF w Waszym egzemplarzu, który pochodzi w końcu z 1dMarkIII a ten wiadomo jak wystartował:(

Dziękuję.

habakuk
12-08-2008, 19:57
dajże spokój. kto daje 24 k za puszke, żeby narzekac na forach ;-)

ErnestPierwszy
12-08-2008, 19:58
dajże spokój. kto daje 24 k za puszke, żeby narzekac na forach ;-)

Racja! Ankieta jest anonimowa:)

KvM
12-08-2008, 20:08
Witajcie.
Jako potencjalny nabywca topowej puszki Canona zaczytuję się różnymi testami i opisami tego sprzętu na sieci. Czytam fora i co chwilę spotykam opisy problemów z AF. Czasami zastanawiam się czy to aby nie Nikon macza w tym paluchy. W końcu można wynająć 1000 osób, aby pisały na różnych forach, że 1DsM3 ma problemy z AF i lepiej kupić Nikona:)

Proszę więc wyłącznie użytkowników 1DsMarkIII o udział w ankiecie i prostą odpowiedź czy są jakieś problemy z AF w Waszym egzemplarzu, który pochodzi w końcu z 1dMarkIII a ten wiadomo jak wystartował:(

Dziękuję.

Czy na prawdę myślisz że takie pytania mają sens? Ilu użytkowników tego sprzętu się wypowie? Kilku? Kilkunastu? Ilu zaznaczy jakąś opcję dla jaj choć na oczy nie widziało tego sprzętu? Jak z takiej liczby głosów można wyciągnąć realne informacje? Tym bardziej że nigdy nie wiadomo czy to puszka odpowiada za problemy z AF, czy czasem nie szkło zawodzi.

Ja ma co prawda Ds'a w wersji mkII ale na AF nie narzekam. Prawie nigdy się nie myli jeśli ma szanse. Niestety dramatycznie wolna jest 85tka 1,2. Ilekroć jej używam mam ochotę sprzedać i nigdy na oczy nie oglądać. Najgorsze że jak oglądam zrobione przy jej pomocy fotki to nabieram przekonania, że nigdy tego szkła nie sprzedam. I tak w kółko... :mrgreen:

A wracając do tematu nie prościej po prostu umówić się w jakimś sklepie i sprawdzić korpus? Myślę że sprzedawca przy tego rodzaju zakupie zgodzi się poświęcić nawet i cały dzień. A jak w Polsce to nierealne to można sobie do Berlina zrobić wycieczkę.

Pol
12-08-2008, 20:24
Posiadam 1Ds Mark III od marca tego roku. Nie mialem jak na razie jakichkolwiek problemow. AF dziala celnie i poprawnie. Jedynie co mnie martwi to szybkosc bo przyzwyczajony jestem do jego szybszego brata 1D Mark III. Jesli nie potrzbujesz szybkosci a pliki 20-40 MB Ci nie odstraszaja to bardzo polecam ten model.

towersivy
12-08-2008, 21:29
Mam ds-a juz kilka miesiecy, AF jest bajeczny z 85L, 35L i co dla mnie najważniejsze 50L niemal bezbłędny, sprzet jest bardzo drogi ale tez wart swojej ceny.

PZdr.

Zbigu
12-08-2008, 21:34
Witajcie.

Dziękuję.

Nie mam problemów, mój egzemplarz ostrzy w punkt, przy 85mm f1.2 przy głębi ostrości ok 1-2mm nie mam złudzeń jest super ostry, to wspaniały sprzet!

Pikczer
12-08-2008, 21:48
No i chyba najswiezszy uzytkownik bo az od tygodnia :mrgreen: ale za to jedna kilkugodzinna sesje za soba posiadajacy - to najlepsze body jakie w swoich lapkach trzymalem :razz:
A co do AF'a - 85L, ktory roznie na 5D chodzil i jak wiadomo wcale do latwych szkiel nie nalezy tutaj to niesamowite ale ostrzy w punkt :!: Za kazdym razem :shock::-P Cala reszta mojej szklarni tez. Fakt - nie bawilem sie na AI Servo bo i tak z niego sporadycznie korzystam jednak na One Shot - WRESZCIE super i bezblednie - polecam.

marekk_ok
12-08-2008, 22:21
W ankiecie pozycja "mam jakies problemy 30% OOF" chyba dla tej puszki jest nie na miejscu? (IMHO moze 3-5% to byloby ok - rozumiane jako "mam jakies problemy AF" przy tym body).

Arche121
12-08-2008, 23:31
nie posiadam co prawda 1 ds MK III,ale 1d Mk III i stwierdzam ze AF chodzi bajecznie...5d to przy nim żółw;-)

toma20D
12-08-2008, 23:38
potwierdzam to co juz wczesniej pisalem w moich 1DsIII i 1Mk III AF chodzi perfekcyjnie zarowno w One Shot jak i Ai Servo :-)

marekb
13-08-2008, 00:33
nie posiadam Dsa wiec zaznaczyłem jedynkę no bo i problemow nie mam...:D a zaznaczyłem bo chcialem zobaczyć wyniki...:D

Kolekcjoner
13-08-2008, 01:00
nie posiadam Dsa wiec zaznaczyłem jedynkę no bo i problemow nie mam...:D a zaznaczyłem bo chcialem zobaczyć wyniki...:D

Możesz podejrzeć wyniki bez zazncznia 8).

marekb
13-08-2008, 07:46
no to żem nie wiedział...:oops:

merciful
13-08-2008, 10:52
ja nie mam ŻADNYCH nietrafionych zdjęć. No chyba, że dam ciała przy 1.2 podczas przekadrowywania ;) Ten wątek taki trochę bez sensu. Już wielokrotnie udowadniano na wielu forach, że 1dsmk3 to niezawodny sprzęt...

Zbigu
13-08-2008, 19:05
Kolego, nie ma co czekać, idź do sklepu, weź do ręki aparat, obiektywy, zrób zdjęcia, obejrzyj na kompie i jak ok to kupuj, w czym masz problem? Po co ankieta? Testujesz, kupujesz i jesteś happy.
Lepszego sposobu nie ma i nie będzie.

Zawsze możesz trafić na szmelc (co prawda nie wierzę, że w tym przypadku jest to może).

Szybki test w sklepie i twój dylemat rozwiązany, pomyśl w ten sposób.....

wojkij
13-08-2008, 21:13
Moze sciaga z Usa przez znajomych(~8-10k pln roznicy?!) i chce sprawdzic statystycznie czy warto ryzykowac?;) Pomyslal o tym kolega?

Zreszta ten watek jest calkiem przydatny dla wielu forumowiczow - jesli 5d mk2 bedzie niewypalem to pewnie troche dsow przybedzie w stopkach ;)

Art Mag
14-08-2008, 09:56
Kupiłem w USA, BHvideo. Chodzi perfekcyjnie. Trzeba dużo złej woli, żeby sie do AF w 1DsMIII przyczepić. Wcześniej miałem 5D i myślałem, że po przesiadce różnica będzie w sumie niewielka, a przynajmniej nie tak spektakularna jak jest. To bdb. sprzęt wart każdego dolara jaki za niego zapłacimy, szczególnie tego $ po 2 zł :)

Shutterway.pl
14-08-2008, 12:31
im czlowiek drozszy sprzet kupi tym bardziej "chce" cos znalesc w nim nie tak.
U mnie dziala AF bardzo dobrze jedyne bledy sa wtedy kiedy dodatek do aparatu sie lekko kiwa przy F2 lub F2.8 :D aa jedynie co mi zle smiga to z niektorymi lensami sigmy to faktycznie ostrzy mi jednak ptorche przed pkt (ptoche ale jednak nie da sie az tyle skorygowac w aparacie)

Pikczer
14-08-2008, 13:12
im czlowiek drozszy sprzet kupi tym bardziej "chce" cos znalesc w nim nie tak.
Cos w tym jest 8)
Jednak przelewanie problemow z Marka 1D na deesa bez zadnych uzasadnionych informacji oraz wiesci o problemach zglaszanych przez uzytkownikow na swiecie jest.... sam nie wiem jak to nazwac :roll::wink:

Shutterway.pl
14-08-2008, 13:34
no:P ale mialem fobie powiem...az w koncu trafila mi sie robota i po powrocie z niej wszystkie moje watpliwosci minely...
jedyne co mam w aparacie to to ze czasem mi sie czyszczenie matrycy nie wlaczy przy wlaczeniu lub slychac ze czysci a nie widac komunikatu :)

Pikczer
14-08-2008, 13:55
No to naprawiaj - pewnie soft.

Shutterway.pl
14-08-2008, 14:16
wiesz co nie przeszkadza to :) jak dziala to co mi tam :)

1jac
14-08-2008, 14:55
Mam prywatnie 40D, ale w firmie mamy 5 jedynek. Zakup był prosty, przyjechał koleś z pudełkami, zostawił, jakby co to się wymieni powiedział i pojechał. I jakby nic. Wszystkie puszki działają perfekcyjnie.