Zobacz pełną wersję : 430EX vs 550EX vs zamienniki
Od paru godzin siedzę i wchłaniam megabajty informacji o tym jaką lampę kupić najlepiej, ale może ktoś z was będzie w stanie mi coś konkretnego zasugerować. Przedział cenowy oczywisty (jak do lamp w tytule) czyli koło 550-650zł, z nastawieniem im mniej tym lepiej. Fotki robię Canonem 10D i zależy mi na możliwości korzystania z TTL-a. Głównie reporterka w ciemnych pomieszczeniach z ciemnym sufitem położonym około 3,5metra wysokości. Szukam czegoś co również bedzie mi doswetlało sceny w ciagu dnia. Do tej pory radziłem sobie z Henimexem TZ-2 + kombinacje z dyfuzorami i kartkami. Pierwsze 2 razy byłem zadowolony, a już dawno dawno doszedłem do wniosku że stac mnie na wiecej a sprzet mnei ogranicza. Wiem że najlepiej byłoby pójść na 580tkę ale wiadomo- kasa kasa.
Moze są na rynku jakieś zamienniki, chociaż nei ufam w niemarkowy niededykowany sprzet. Myślałem nawet o Nikonie sb-26... ale nie wiem jak ta profanacja canon-nikon będzie działała? :P
Mi bardzo dobrze działa sigma DG PRO nie narezkam w każdym razie
bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.
bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.
Dokładnie. Poza tym chyba nawet 420EX ujdzie (zadziała w ETTL-II)?
Trzymaj się oryginalnych produktów Canon a unikniesz niespodzianek.
430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.
430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.
Używkę LNIB na forum taniej.
dzięki wielkie. własnie ku 430 zastanawiam się najbardziej, ale zapytać nie szkodzi, prawda? :P a ztego co przeczytałem 420 jest starsza od 430 która posiada np wykrywanie wielkosci matrycy. niuans jak to sie mówi, ale już 1/3EV i wiąrząca sie z tym korekta np na 300 fotkach to nielada wyzwanie przy obróbce końcowej. dotarłem do tabeli lamp canona, jakby kogoś to interesowało http://www.kjsl.com/~dave/speedlites.html
No i ewentualnie 430 EX II. Jakieś ulepszenia są. Na razie tylko jako nowość troszeczkę kosztuje ale jak zwykle - chwilka i spadnie w cenie. Może jest warta uwagi.
Różnica w funkcjonalności pomiędzy 420 a 430 jest taka, że jeśli 430 wchodzi w grę to nad 420 nie ma się co zastanawiać. Rozpoznawanie wielkości matrycy to pikuś w porównaniu z brakiem możliwości manualnego panowania nad mocą błysku w 420EX. Przy niej jakakolwiek zabawa z długim kabelkiem PC czy wyzwalaczami radiowymi jest w zasadzie niemożliwa. Moim zdaniem tylko 430EX z tych dwu.
macieksowinski
12-08-2008, 20:39
Bierz 430 EX i się nie zastanawiaj gdyż unikniesz przykrych rozczarowań z produktem innego producenta, a takie bywają. Jeśli chodzi o 430 EX II to Canon zmienił mocowanie i teraz wyglada, a i prawdopodobnie na 80% jest takie samo jak w 580 EX II . W samym działaniu lampy ponoć nie pozmieniali. Powodzenia
nad 420 sie nie zastanawiałem, właśnie z racji braku regulacji.. co do wersji II... wydaje mi się że aż tak dużo nie dało sie w niej pozminieniać bym musiał tyle dopłacać ile sugeruje ;) dzieki jeszcze raz!
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7401
no z tego widać, że zmiana nie tylko mocowania...
zostaje jeszcze Metz 48 AF-1, nieco mocniejszy od 430 EX Canona... osobiście używam Speedlita i nie narzekam, choć czasem brakuje mi mocy
o tyle o ile na chwilę obecną 430 mozna używaną kupic za 550 to taniej niż 710 żadnego metza nei znalazłem. nei mam on jakoś wybitnie lepszych parametrów niż 430... a jak już pisałem - dedykowany sprzęt zawsze bedzie IMHO chodził lepiej :P
Maciej Wroński
12-08-2008, 22:44
Witam,
Rozwaz Metz`a 48AF ma sporo plusow w stosunku do 430EX, m.in wysowana karteczka (wiem wiem mozna sobie dokleic, ale jednak czesto sie gubi) oraz natychmiastowy dostep do korekcji ekspozycji blysku, nie trzeba trzymac kilka sekund klawisza OK ktory w dodatku jest schowany. Pozatym Metz jest mocniejszy oraz dziala bez problemu z chinskimi radiowkami (nie zakluca tak jak 430EX). Do tego wszystkiego daje lepszy balans w trypie AWB niz 430EX. Zeby nie byc goloslowny uzywalem wczesniej sporo 430EX i jednak Metz duzo bardziej mi pasuje.
Pozdrawiam
Ps. Od razu mowie ze moj post dotyczy 430EX I nietestowalem II i mozliwe ze cos moze byc w niej poprawione.
wysuwana karteczka... użyteczny bajer bo sam przyczepiam kartkę wycietą z bloku technicznego na gumkę do mojej lampy. a korekcja balansu dostepna jest z tego co wiem przy ttl2,a mój 10D obsługuje jedynie ttl1. na mocy aż tak mi nei zależy, bo w dal nie pstrykam - raczej szerokie kąty.... a każdy zna prawo odwrotnosci kwadratu odległosci. no i róznica 200zł stanowczo mnei zneicheca
Maciej Wroński
13-08-2008, 00:10
Heh, moc jest potrzebna nie tylko do tele, wyobraz sobie szeroki kat robisz zdjecie totalnie pod slonce, chcesz doswietlic scene, iso100 przymykasz przeslone do f/13-16 zeby miec ladna gwiazdke ze slonca a nie jasna plame i czas synchro 1/200, ostatnio w takich warunach liczba przewodnia 48 mi starczyla na styk. Tak samo pomieszczenie, sufit kilka metrow nad Toba , wiem ze 5 to nie wielka roznica ale jednak sie przydaje.
200 zl roznicy ?? wedlug skapca metz 685zl canon 611zl, allegro canon 595zl to max 100 zl, nie widzialem nigdzie canona za 485 zl.Wedlug mnie za te 3 plusy warto zaplacic 100 zl wiecej.
sebcio80
13-08-2008, 00:13
ja mam Sigme EF-500 DG Super i mam tez Canona 580EX II
i uwazam ze lepsza jest Sigma... szczegolnie przy odbjaniu blysku od sufitu
niestety Sigma nie ma tego co ma Canon, czegos od czego jestem juz uzalezniony - mozliwosc podlaczenia dodatkowego zasilania...
Macieju- zgodze się z Tobą, ale takie sytuacje zdarzają mi sie na prawdę sporadycznie. Głównie cykam w mniej ekstremalnych warunkach, ale owszem myślałem o tego typu zdjeciach, pewnie jak każdy zainspirowany stronką strobist. z dużymi sufitami radzę sobie białą kartką przyczepianą... to co prawda inna plastyka, ale niech ten sufit bedzie i na standardowym 2.5 metra... to nic tu nei pomoże jeżeli jest CZARNY :)
sigma niestety to juz koszt rzędu prawie 900zł wiec odpada, ale dzieki za sugestię.
co jeszcze do ceny to canona widziałem za 530 i był w bardzo dobrym stanie, no a metz 685 + koszty wysyłki - jeżeli już mamy liczyc tak grosz to grosza to bedzie wiecej niz 100 róznicy... ale zaciekawiłeś mnei tym metzem..... hmmm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodatkowo wyczytałem ciekawą rzecz a propos metza, ze blokada położenia pozycji palnika nei jest dostatecznie mocna, by utrzymać na przykład wymysły Garyego Fonga (o czego zastosowaniu myślałem).... to bardzo duży minus imho.
Macieju korzystałeś z jakichs dyfuzorów zeby wypowiedziec sie na ten temat?
Dokładnie. Poza tym chyba nawet 420EX ujdzie (zadziała w ETTL-II)?
A tyle razy wbijaliśmy do głowy jak wchodziły pierwsze puszki z E-TTL II - funkcjonalność E-TTL II zależy tylko od aparatu a nie od lampy!!! .
Więc takie pytania są po prostu głupie :neutral: . Każda lampa (niezależnie co tam producent na pudełku czy w specyfikacji/instrukcji się rozpływa nad super kompatybilnością klasy E-TTL II ready/compatible/only/at last itd :? ) działająca w E-TTL, nie tylko Canona, zadziała w E-TTL II.
Po resztę informacji odsyłam do pewnego przyklejonego wątku w tym podforum :p .
A tyle razy
Ja chyba napisałem raz, nie byłem pewny :p
Ja chyba napisałem raz, nie byłem pewny :p
Ja to chyba odebrałem odnośnie tego czy lampa 420EX wystarczy autorowi wątku a nie czy lampa 420EX działa w E-TTL II. Tak to ująłeś w poście :roll: .
Maciej Wroński
14-08-2008, 00:44
ci-nek , korzystam tylko z lightsphere wlasnej produkcji po cake`u 50cd i spokojnie moge lampe ustawic w kazdej pozycji i blokada trzyma, tak wiec orginalny lightsphere ktory jest mniejszy napewno da rade z ta lampa. Z dyfuzorow typu Stofen nie korzystam, praktycznie takie same efekty daje palnik w gore + karteczka, porownywalem to nawet kiedys z 430EX+stofen.
stofen sobie darowałem dawno temu. jeśli cos to używam kartki. "gumowa" wersja lightsphere bedzie z pewnoscia cięższa od pudełka po CD-kach... to nic że jest mniejsza... a już zaczynałem szukać jakiejś 430 w mojej okolicy... chyba skończy sie na tym że jedna i drugą lampe bedę musiał gdzies obejrzeć :/
i mam jeszcze jedno pytanko, skoro uzywasz metza, to zerknij w tabelę w instrukcji i wypisz proszę ciag liczb przewodnich dla najmniejszych ogniskowych (18, 20, 28mm)
Maciej Wroński
14-08-2008, 10:18
Wartosci dla Iso100
18mm - 21
24mm - 24
28mm - 26
35mm - 29
50mm - 35
Pozdrawiam
dzięki. najbardziej interesuje mnie porównanie mocy przy szerokim kącie, do reporterki. Metz 48 jak piszesz ma 26, a canon z tego co wyczytałem w sieci 27, wiec w sytuacji której będę go używał jest nawet mocniejszy (28mm). Wiedząc ze LiczbaPrzewodnia=f/Liczba*DystansDoPrzedmiotu można śmiało wyliczyć ze przy interesujacej mnie przysłonie 8 Metzem dobrze oświetle przedmiot znajdujacy się 3,25metra od lampy a Canonem 3,375. Różnica na niekorzyść Canona wyłazi dopiero przy 50mm i wzrasta (dla 105mm) do 3/4metra na korzyść Metza. Jak to mój profesor zwykł mawiać - nie można powiedzieć czy coś jest dobre, czy coś jest złe - zależy do czego będziesz to używał. Jednak w najbliżyszm czasie zrobię rundkę po sklepach i przyjżę sie dokładnie obydwu modelom (z nastawieniem na 430). Może faktycznie Metz okaże sie bardziej funkcjonalny, chociaż zniecheca mnie fakt potrzeby przyciskania 2 guzików na raz w celu wprowadzenia jakiejs zmiany. I to słabe mocowanie palnika nie nadające sie do pracy z większymi dyfuzorami. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc wszystkim. Pozdrawiam. EOT
jeszcze tylko jedna sprawa, bo dopiero mnei olśniło. Mam canona 10D, czyli matryca niepełnoklatkowa. TTL w lampie Canona obsługuje zakres od 24 (z dyfuzorem 17). Jak więc sie lampa zachowa kiedy założę obiektyw 18mm z zoomem? czy dla ustawienia 18mm (w rzeczywistosci dla tej matrycy 28.8mm) lampa wykryje to co poda elektronika obiektywu (18mm) czy sobei przetworzy na swoje i ustawi ogniskową palnika na 28mm?
jeszcze tylko jedna sprawa, bo dopiero mnei olśniło. Mam canona 10D, czyli matryca niepełnoklatkowa. TTL w lampie Canona obsługuje zakres od 24 (z dyfuzorem 17). Jak więc sie lampa zachowa kiedy założę obiektyw 18mm z zoomem? czy dla ustawienia 18mm (w rzeczywistosci dla tej matrycy 28.8mm) lampa wykryje to co poda elektronika obiektywu (18mm) czy sobei przetworzy na swoje i ustawi ogniskową palnika na 28mm?
Obawiam się, że może traktować ogniskową jako parametr wiążący, nie zaś kąt widzenia... to może być jedna z przewag 430EX/580EX (wykrywanie niepełnego rozmiaru matrycy). Chyba że da się to jakoś ręcznie wymusić?
Maciej Wroński
14-08-2008, 15:28
Obie lampy maja funkcje dopasowania sie matrycy, na wyswietlaczach pojawia sie ogniskowa obiektywu oraz znaczek cropa (430EX) , a lampa strzela oczywiscie o dzialke zoom`a mniej jak moze. W metzie masz jeszcze rozszerzenie zooma o jedna dzialke wzgledem ogniskowej. Najlepiej pomacaj obie lampy i bedziesz mial porownanie. Ja uzywalem wczesniej 430EX i tak naprawde to denerwowal mnie dostep do korekcji ekspozycji blysku i brak karteczki.
Pozdrawiam
no właśnie macałem dzisiaj 430 i jakoś w samej obsłudze nie ma nic drażliwego poza tym że guziczki są małe. mam problem bo w moim mieści enei znalazłem ani jednego metza do wymacania. karteczka i wieksza moc zacheca, tylko wciaz drażni mnie ten słaby uchwyt palnika no i cena :P
[QUOTE=Maciej Wroński;512367]...Ja uzywalem wczesniej 430EX i tak naprawde to denerwowal mnie dostep do korekcji ekspozycji blysku i brak karteczki.
O ile się nie mylę to te kwestie uzupełnili w 430 EX II. Brak jest jednak jeszcze jakiś konkretnych testów.
Liczba przewodnia (pełna wydajność) dla ISO 100 w 550EX:
17mm - 15
24mm - 28
28mm - 30
35mm - 36
50mm - 42
O ile się nie mylę to te kwestie uzupełnili w 430 EX II. Brak jest jednak jeszcze jakiś konkretnych testów.
nie biore wersji 2giej pod uwage. lampę potrzebuje teraz, a II będzie pewnie wiele droższa. kartka nie jest takim problemem, a dostęp do kompensacji ekspozycji jakoś mnei tak wybientie nei zdenerwował. 550tka nei wchodzi w gre. to przestażały model :P chociaż wciaz droższy od 430tki
w lampach jest taka zasada -bierz najdroższą na jaką Cie stać. posłuży Ci wtedy na długo.
nie biore wersji 2giej pod uwage. lampę potrzebuje teraz, a II będzie pewnie wiele droższa. kartka nie jest takim problemem, a dostęp do kompensacji ekspozycji jakoś mnei tak wybientie nei zdenerwował. 550tka nei wchodzi w gre. to przestażały model :P chociaż wciaz droższy od 430tki
Tę lampę niektóre sklepy ponoć mają już w sprzedaży za ok 800 zł. Rzuciłem pytania na forach o jej jakość ale nikt nie odpowiada. Pewnie sklepy podają możliwość sprzedaży na wyrost. Używałem 430 ( niewiele) i dla mnie wystarczała. W miarę używania jednak potrzeby rosną. Stosownie do wcześniejszych porad na dzień dzisiejszy kupiłbym 580II bo jako dedykowana pewnie jest najlepsza.
Schabu- to tak jak z kupowaniem sprzętu komputerowego. Stwierdzasz ze dołożysz parę złoty i wyjdzie Ci coś lepszego, aż w końcu z kwoty 3-cyfrowej wychodzi ci 4ro cyfrowa. Na 430 puki co ledwo mi kasy wystarczy, ale z drugiej stron pewien madry człowiek mówił "nie stac mnei na kupowanie tanich rzeczy".
Jasper - You got the point :) do tej pory radziłem sobie z lampą której liczba przewodnia była o ponad 10 mniejsza. Faktem jest ze czuje jak sprzęt mnie ogranicza... oczywiście też kupiłbym 580tke II i byłoby z głowy, ale aż tyle kasy nie posiadam.